maanantai 28. huhtikuuta 2008

Floridaan?

Oletko ajatellut matkustaa Floridaan? Se on ihan hyvä idea, varsinkin tämän hetken taalan kurssilla. Jotta saat parhaan mahdollisen matkakokemuksen, huomioi pari asiaa.

Yritä varata hotellihuone suoraan hotellista tai yhdysvaltalaisen matkatoimiston kautta. Säästät huomattavan määrän euroja. Ota Suomesta ainoastaan lentoliput Citytoursista ja varaa vuokra-auto Herzistä.

Ilman (vuokra-)autoa ei tee Floridassa mitään. Hotellilta lähikauppaankin joutuu toden näköisesti kulkemaan autolla. Auto kannattaa varata lentokentän autovuokraamoon ja ajo-ohjeet hotellille kannattaa tulostaa valmiiksi esimerkiksi Googlesta, jos ei halua maksaa pientä lisävuokraa navigaattorista.

Floridassa on todella paljon nähtävää. Jos haluaa nähdä kaiken, Orlandon Disneyworldistä Key Westiin, täytyy varata matkaan aikaa vähintään kaksi viikkoa. Kaikkia paikkoja ei pysty käymään läpi majoittumalla vain yhteen hotelliin ja sukkuloimaan sieltä. Florida on paljon isompi, kuin kartalla näyttää.

Orlandossa, Disneyworldissä ja Universalilla, menee vähintään kaksi päivää. Kun siihen lisää vielä matkat eteläisestä Floridasta, tuo retki vie kaksi yötä ja kolme päivää. Jos lisää vielä visiitin Cape Canaveraliin, voi lisätä retkeen vielä yhden päivän lisää. Joka tapauksessa pitää varautua istumaan pitkiä matkoja autossa.

Jos haluaa käydä Key Westissä, tuohonkin saa varata vähintään kaksi päivää ja yhden yön. On totta, että siellä pystyy käymään päivässä, Miamista, mutta se on vain pelkkä piipahdus. Koko päivä autossa, mennen tullen, pitkällä sillalla. Kokemus sekin, mutta retkestä saa enemmän irti, kun yöpyy Key Westissä vähintään yhden yön.

Miami vai joku muu kaupunki? Suosittelen jotain muuta kaupunkia, kuten esimerkiksi Ft. Lauderdalea tai jotain muuta Miamia pohjoisempaa rantakaupunkia. Jos haluaa välttää suomalaisia, pitää pysyä pois Lantanasta, joka on vielä pohjoisempana.

Miamissa ja Miami Beachillä on nuorekasta iltamenoa, mutta turistikohteena nuo ovat aika kuluneet ja ajoittain jopa hieman turvattomat. Tietysti art deco ja vintage voi olla myös trendikästä, mutta minusta ne ovat vanhaa.

Toisesta kaupungista voi aina sukkuloida Miami Beachille ja sen iltaelämään, vaikka Skybariin, jos siltä alkaa tuntumaan tai jos esimerkiksi Ft. Lauderdalen rantabaarit käyvät pieniksi.

Miami on tällä hetkellä chic jet settien keskuudessa, ainakin InTouchin mukaan, mutta oma päiväni ei parane siitä, että näkee jonkun julkkiksen jossakin. Jos haluaa bongata kuuluisuuksia, pitää valita Miami majapaikaksi ja Miami Beach auringossa lekotteluun ja klubit yöviihteeksi. Samalla on syytä nostaa hieman matkabudjettia, koska tuo chic maksaa vähän enemmän.

Rantakaduilta löytää kalleimpien merkkilliikkeiden joukosta myös perinteistä turistirihkamaa. Suosittelen kuitenkin alueen lukemattomia ostoskeskuksia ja halleja, edullisempiin kauppoihin.

Sunrisessa on esimerkiksi maailman suurin outletmall, Sawgrass Mills, jossa menee helposti jopa koko päivä. Miamin ja Ft. Lauderdalen välissä on Aventura Mall, Boca Ratonissa Town Center ja Miamin lentokentän läheisyydessä on Dolphin mall. Eniten profiiliaan on lähiaikoina nostanut Galleria mall, Ft. Lauderdalessa. Jos hakee pääasiassa kalliita merkkejä, Bal Harbor on käymisen arvoinen.

Ostoskeskusten lisäksi löytyy tietysti erilaisiin harrastuksiin erikoistuneista hallimyymälöitä, jotka löytää Google Mapistä. Ja voihan tietysti lentää kotiin vaikka omalla koneella, jos turistiluokka alkaa ahdistamaan. Maailman suurimmiksi väitetyiltä venemessuilta löytää varmasti sopivan paatin, jolla voi lentämisen sijaan purjehtia kotiin.

Jääkiekkoa (vain runkosarjan ajan!), koripalloa, baseballia ja futista, joten jokaiselle urheiluhullulle löytyy viihdettä. Nuo tapahtumat ovat showta, joten niissä on viihdettä myös urheilua ymmärtämättömille. Lätkäotteluakin voi mennä katsomaan shortseissa ja t-paidassa! Jai-alai, jep, Miami Vicen alusta, maailman nopein pallopeli, on myös tutustumisen arvoinen.

Kannattaa katsastaa myös urheiluareenoiden, kuten BAC:n ja AAA:n muu tarjonta, koska nuo areenat ovat oikeasti monitoimihalleja. Hotellien consiergit hoitavat lipun melkein mihin tapahtumaan tahansa, vaikka et itse lippua osaisikaan hankkia. Liput voi tilata kätevästi myös ticketmasterin kautta, will callina, jolloin voit noutaa liput hallin will call -tiskiltä, tapahtuman alkaessa.

Miamista ja Ft. Lauderdalesta pääsee kätevästi, sekä kohtuulliseen hintaan, myös risteilemään, Bahamalle tai Karibian meren saarille. Risteilyjä on eri pituisia, päiväristeilyistä alkaen, joten tuokin on hyvä vaihtoehto, jos edellä mainitut aktiviteetit eivät vielä riittäneet.

Suurin virhe, jonka Floridaan matkaava yleensä tekee, on se, että ei varaa tarpeeksi aikaa, jos haluaa nähdä kaiken mahdollisen samalla reissulla. Ja senkin jälkeen on istunut puolet matkasta autossa...

Joka tapauksessa eteläinen Florida on hyvä lomakohde, jos pitää auringosta, rantaelämästä, jet set klubeista, shoppailusta, urheilusta ja konserteista tai amerikkalaisuudesta yleensä. Ne kaikki ovat koko ajan muutaman gallonan matkan päässä. Ja se gallona maksaa kuitenkin yhä alle 4 taalaa, eli selvästi alle euron litra.

BTW Pessimistit ennustavat, että 10-20 vuoden päästä ainoastaan erityisen rikkailla on varaa lentomatkustamiseen, koska polttoaineiden hinnat nousevat niin paljon. Matkusta vielä, kun siihen on mahdollisuus. Me matkustamme nyt kotiin...

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, matka tuohon suuntaan todellakin on suunnitteilla ennen marraskuun presidentin vaaleja - silloin kun dollarille voi tapahtua mitä tahansa...

Anonyymi kirjoitti...

hei ;) todella nopeeta toimintaa Sami ja kiitos paljon PIKAoppaasta,kirjaimellisesti :)..kyllä nyt tuli mainosta Floridalle ja positiivista sellaista!! hmm,pitäiskö vielä Rooman ja New Yorkin jälkeen mennä talvilomalla Floridaan...no voi hemmetti,nyt mulla on taas uusi ongelma :) miten rahat riittävät noihin kaikkiin kolomeen reissuun?? Kukas se just kirjottikaan että ei tarvi olla miljonääri .......t:Etä-KÄRPPÄ,TKU

Anonyymi kirjoitti...

Pohjois-Amerikassa pitää tosiaan ymmärtää ne etäisyydet. Pikavisiitti "kioskissa" voi tarkoittaa 20km edestakaista matkaa.

Ja näistä etäisyyksistä johtuen pitää myös muistaa, että ne muutamat oluet maksaa taksimatkana hieman enemmän kuin torilta Varissuolle, mistä multimiljonääri Kimi Räikkönen osti lemmenpesänsä. Heh.

Kunto Kortilla kirjoitti...

En usko, että USA:n pressanvaalit ainakaan dollaria vahvistaa.

Käytännössä USA:n talouden tilasta saa käytännön tietoa ainoastaan kerran vuodessa, jouluostosten aikaan. Ihmisten kulutus tuona aikana kertoo eniten yhdysvaltalaisten taloudesta.

Öljy kallistuu, joten taala halpenee, joten en olisi lainkaan yllättynyt, että taalan kurssi olisi 0,50 euroa vielä tämän vuoden aikana.

Oppaasta unohtui tietysti Evergladesin räme ja krokotiilit, joihin saa myös kätevästi yhden päivän kulutettua...

En ole tuolla "varissuolla" koskaan käynyt, mutta silti ihmettelin tuota samaa. Kaikista maailman lomakohteista juuri tuo oli Kimin valinta?

Vilenin Sulokin osteli aina halavalla hyvvää...

Anonyymi kirjoitti...

hmm...Evergladesin räme, vau vois olla aika kivaa ajella suokopterilla, vähän niinku CSI Miamissa :):) ja tsekkailla alligaattoreita..eix ne siellä ookkin alligaattoreita eikä krokoja?? Pikaopas tunnistukseen: Krokolla näkyy 4. hammas sillon kun kita on kiinni ja alligaattorilla taas ei näy yhtään hampua sillo ku kita on kiinni.

Krokotiilien lahkoon kuuluu kolme heimoa; krokotiilit, alligaattorit ja gaviaalit (gaviaaleilla on niin pitkä ja kapea kuono että ei voi sekoittaa kumpaakaan edellä mainittuun,ja nää elää muistaakseni vain Intiassa).

Ja hyvä vaan jos dollarin kurssi laskee sillä ainakin New York on hemmetin kallis kaupunki...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Aika harvoin kukaan Suomessa puhuu alligaattoreista, vaikka noitahan nuo Floridan villit taitaa olla.

Muistaakseni luin jostakin, että jokunen krokokin siellä eläisi, lähinnä "tarhattuna".

Ne, jotka löytyvät kanaaleista, uima-altaista ja ihmisten keittiöistä, (kuten uutisissakin taas mainittiin), taitavat olla niitä alligaattoreita.

Samoja korokojahan ne kuitenkin pohjimmiltaan ovat...

Turkukin on hemmetin kallis kaupunki. Jokaisessa kaupungissa pitää osata olla budjettinsa mukaan. Yksikään kaupunki ei ole niin kallis, etteikö siellä pystyisi elämään. Voi olla, että nukkuu sillan alla, mutta elää kuitenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Niiiin... miten sen nyt ottaa onko krokot ihan sama asia kun alligaattorit...tavallaan joo, jos ylätasolla ajatellaan, mutta krokotiilit on kuitenkin lahkonimi, jonka alle kuuluu kolme heimoa: krokot, alligaattorit ja gaviaalit.
(eliöthän luokitellaan kuntaan, pääjaksoon, luokkaan, lahkoon, heimoon, sukuun ja lajiin, nää niinku ylhäältä alaspäin lueteltuna. Tämä luokitushomma on varmaankin hallussa ?? :) :)Ehkä tää menee vähän liian monimutkaiseksi säätämiseksi.. OK,kroko tai alligaattori, aika samannäköisestä otuksesta kuitenkin puhutaan...

Ja höh, kuka nyt sillan alla haluis New Yorkissa elää?? Yleensäkkään siis missään paikassa sillan alla mutta jos New Yorkkiin menee lomailemaan, niin aivan pakko on päästä shoppailemaan ja ainakin yhteen lätkämatsiin!!! Eli kaikki avitus mitä valuuttakurssista voi saada otetaan avosylin vastaan...I'm not materialist but I do like the stuff.. ;)