torstai 26. maaliskuuta 2009

Lakritsioireyhtymä

... ei ole vitsi, vaan yllättävä terveysriski.

Vaikka lakupiiput jäävätkin sallituiksi tuotteiksi, eikä niiden myyntiä tai käyttöä kriminalisoida, niin ehkä niiden käyttöä pitäisi kuitenkin rajoittaa. Tai ehkä niiden käytöstä pitäisi ainakin varoittaa. Ei tupakkalain puitteissa, vaan yllättävänä terveysriskinä.

Olen lakritisin suurkuluttaja. Tai nyt ehkä oikeammin, olin lakritsin suurkuluttaja. Jo pelkästään koulutuksen pohjalta olen tiedostanut lakritsin ja myös salmiakin haittavaikutukset, lähinnä verenpainetta nostavina makeisina. Olen ollut ihan tietoinen siitä, että lakritsilla on farmakologisia vaikutuksia. En kuitenkaan ole koskaan ajatellut lakritsia taudinaiheuttajana ja vielä vakavana taudinaiheuttajana.

Lakritsi on hyvää. Me suomalaiset kuulumme lakritsinkulutuksen kärkimaihin. Me syömme keskimäärin toista kiloa lakritsia vuodessa. Minä olin osaltani vaikuttamassa keskivertokulutukseen, nostaen sitä. Viikkokulutukseni on ollut vähintään 250g, joskus sitä on saattanut pulahtaa kurkusta jopa kilon viikkovauhdilla. Tästä määrästä tietysti olisi jo pitänyt kellojen soida, että kohtuus kaikessa, mutta eihän sitä aina ajattele ihan loogisesti.

Olen jo pidemmän aikaa tuntenut, että munuaiset eivät toimi ehkä ihan niin kuin niiden pitäisi. Välillä tunne on ollut poissa ja välillä se taas on hiipinyt takaraivoon. En kuitenkaan koskaan yhdistänyt sitä lakritsiin. Olin muutama viikko sitten kuntotestissä, jonka alkututkimuksissa todettiin, että verenpaine on kohtalaisen korkealla. Alapaine oli toista sataa ja yläpaineen mittaamiseksi meinasi hauis räjähtää ja luut murskautua, kun mansetti haki painetta lisää.

Eilen kävin lääkärillä, kun paineet olivat yhä taivaissa. Onneksi osui kohdalle hyvä lääkäri, Petri Mäkelä, Terveystalosta. En juo. En polta. En käytä suolaa ruuassa. Syön säännöllisesti. Liikun varmasti terveyden kannalta riittävästi. Perintönä saattaa tulla altistus verenpainetautiin, mutta sitäkin pidettiin nyt näihin lukemiin hieman mahdottomana ajatuksena.

Hetken pohdittuaan lääkäri kysyi, syönkö lakritsia. No syönhän minä. Syönkö yli 200g viikossa. Kyllä, paljon enemmän. Sitten aloimme keskustelemaan lakritsioireyhtymästä ja lakritsin, siis glykyrritsiinin farmakologisista vaikutuksista. Pääsimme yhteisymmärrykseen sen suhteen, että nyt loppui lakupiippujen tupruttelu kokonaan, ainakin vähäksi aikaa, ja jatkossakin tupruttelu jäänee pariin pötkylään viikossa.

Lakritsi ja sen sisältämä glykyrritsiini on peräisin palkokasveihin kuuluvan lakritsikasvin kuivatuista juurista. Lakritsiuute valmistetaan juurista keittämällä ja haihduttamalla. Tietyissä oloissa glykyrritsiini on 50-200 kertaa makeampaa kuin sakkaroosi. Lakritsiuute sisältää myös muita biologisesti aktiivisia ainesosia, kuten useita fenoliyhdisteitä.

Runsaan lakritisin nauttimisen on todettu aiheuttavan elektrolyyttitasapainon häiriöitä, siis turvotuksia, verenpaineen nousua ja jopa sydämen vajaatoimintaa. Lakritsista metaboloituva glykyrretiinihappo estää kortisolin muuttumista kortisoniksi. Lakritsi sammuttaa munuaisten mineralokortikoidireseptoreita suojaavan järjestelmän. Lakritsin runsas kulutus aiheuttaa entsyymi-inhibition jo muutamassa päivässä. Siis selviä farmakologisia vaikutuksia, jotka suurkuluttajalla aiheuttavat vakavan terveysriskin.

Kun nyt lopetin lakritsin syömisen, on odotettavissa, että verenpaineeni normalisoituu parissa viikossa, mutta munuaistoiminnan normalisoitumiseen voi mennä useita kuukausia. Olen kuitenkin syönyt lakritsia paljon jo monen monta vuotta, joten on mielenkiintoista nähdä, palautuvatko arvot koskaan normaaleiksi. Palaan tähän aiheeseen jossain vaiheessa, kun tuloksia ilmaantuu.

Siihen asti, olkaa varovaisia niiden lakupiippujen kanssa. Ne voivat olla terveydelle ihan oikeasti haitaksi.

Lähde: Duodecim

[ Aiheeseen liittyen: Liikaa kahvia / Elämä pelissä / Foodoo ]

BTW Tänään jatkuu taas lätkä. Minun toiveeni, ei veikkaukseni, on että finaalissa kohtaavat Kalpa ja Blues sekä Sport nousee liigaan.

Kalpa olisi mieleinen finaalikandidaatti Pekka Virran vuoksi. Soisin hänelle mahdollisuuden kokeilla siipiään finaalisarjassa. Keski-Suomen Keikarille en soisi paikkaa, koska hän ei ole saanut tähdistään mitään irti pleijareissa.

Blues on taas ollut jo muutaman vuoden ajan jollain tavalla symppis joukkue. Ehkä sen jälkeen, kun sielläkin suurin taloudellinen uho lopetettiin. Kärpätkin ovat tehneet hyvää työtä jo monta vuotta, mutta silti vaaka kallistuu tällä kertaa Espooseen.

Sportin nousun haluaisin nähdä vain sen vuoksi, kuinka paljon Tami tarvitsee sen jälkeen tilaa tässä maailmassa. Ei sillä, Tami on mielestäni yksi tämän valtakunnan parhaita, ellei jopa paras kelkan kääntäjä, kurssin nostaja, joten siksi tämä toive.

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää infoa lakritsasta (ja salmiakki on myös pahaa verenpaineelle), sillä olen itsekin joutunut tekemään piippulakon jo joitakin aikoja sitten.

Paineita mittaamallahan tuo ongelma mullakin havaittiin, mutta jälkikäteen on kyllä aivan helppo asia ymmärtää. Kyllähän sen piippulaatikon syömisen jälkeen otsaa kuumotti ja kiristi, mutta lakuhumala auttoi oireiden unohtamisessa.

Mutta samaan aikaan kun annat tärkeää informaatiota, niin mielipiteitäsi en tällä kertaa jaa;)

Toivon finaaliin Jyppiä ja Kärppiä. Haluaisin Jypin vastustajaksi hallitsevaa mestaria, jolloin champion vaihtuu kuin NHL:ssä 80-luvulla Oilersin viedessä valtikan NY Islandersilta.

Risto Dufvalle en mestaruutta toivoisi, mutta minusta Jyp on erittäin urheilullinen ja symppis joukkue. Wallinheimo on Dufvan tavoin rasittava, mutta kaikki muu pelittää.

Kuningas Immonen on liigan vaatimattomin tähtipelaaja, Pihlman on voimahyökkääjäksi todella rehti, Rööki-Ana antaa 69 kilon painollaan toivoa kaikille...

Seuran konkurssilta pelastanut Jukka Seppänen katsomassa aina uusia mahdollisuuksia mennä eteenpäin. Missio 2007 meni reisille, mutta eipähän jäänyt mies tuleen makaamaan vaan 2008 oltiin jo playoffsissa, fixattiin stadion ja 2009 tuli runkosarjan voitto.

KalPassa on paljon samoja piirteitä, mutta heidän vuoronsa ei saa olla ennen Jypiä, jolta blueprinttinsä kopsasi.

Bluesissa Jukka Holtari on tehnyt hyvää työtä, mutta joukkue tekee edelleen isoja tappioita, joten epäterveyttä on edelleen muutaman lakupiipun verran toiminnassa.

Tami on melkoinen kansankiihottaja, mutta myös seuran talousmiehet menevät yleensä mukaan huumaan. Sport on tällä hetkellä taloudellisesti aivan tapissa ja seuran nouseminen liigaan katkaisee selkärangan kahdelta seuralta - Sportilta ja Ässiltä.

Play-out oli absoluuttinen katastrofi, mutta karsinta Sportin ansiosta mielenkiintoinen. Tästä johtuen toivon liigan heräävän unestaan ja ensi vuonna karsinnoissa esiintyisi Mestiksen mestari ja liigan runkosarjan viimeinen.

(Tami on kyllä ei-perinteinen liiton kouluttama koutsi, sillä mestaruuden jälkeen annettu kahden päivän vapaa ja vasta perjantaina joukkueelle Ässien joukkueeseen palaverissa tutustuttaminen sotivat Vierumäen pelikirjaa vastaan lähes täydellisesti. Tässä on tavallaan yksi syy, miksi Sportin voitolla voisi olla positiivistakin vaikutusta. Tässä on myös syy, miksi Tami hirtetään munistaan, jos Sport konttaa)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Finaalipariin olisin voinut ihan hyvin toivoa JYP:in, juuri mainittujen syiden vuoksi. Jyskälässä on tehty erityisen hyvää työtä ja Seppänen näyttäisi olevan jyvällä lätkäasioiden hoison suhteen.

Kalpa miekkaili voiton mielessäni ainoastaan Pekan vuoksi. Tietysi myös Kalpa on tehnyt hyvää työtä, JYP esimerkkinään, mutta ehkä tosiaan saisivat vielä yhden vuoden opetella, ettei mopo lähde käsistä, tulevaisuuden kustannuksella.

Moni muukin joukkue (lue kaikki) voisivat kopioida ihan samoja asioita, kuin Kalpa on kopsannut JYPiltä.

Blues-Kärpät valintaa en oikein osaa edes selittää. Jotenkin Blues vain houkuttelee enemmän. Ehkä siinä on se, että Oulu on saanut jo tarpeeksi hyvää, vähäksi aikaa...

Play out oli tosiaan totaalinen virhearviointi. Urheilullisesti hienoa on kuitenkin se, että divarista voi nousta.

Anonyymi kirjoitti...

Fiksuna miehenä blogistin pitäisi ymmärtää, että minkä tahansa asian liikakäyttö, siis kohtuukäytön ylittävä määrä, ei ole hyväksi. Niinhän se vanha kansakin jo toteaa: kohtuu kaikessa, pitkin kultaista keskitietä.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ihan tosi, onko niin?

Anonyymi kirjoitti...

Hola, ja let's have a peace hombre!! Tietty finaalissa pitäis pelata Kärppien ja Kalpan ....kyllä pikkasen harmittaa bluessin eilinen jatkoaikamaali :(
No, vasta yksi peli pelattu, joten mitään ei ole oikeasti vielä hävitty...eikähän me sit loppupelissä hävitäkkään :) (toivottavasti)

Tuohon lakritsijuttuun kommentti:
On varmaankin aika harvinainen oireyhtymä, tai ainakin tosi havoilla todettu...pitää olla melko peto kun pystyy vetämään kilon lakritsia viikossa :) (tämä ei ole mikään haukku, vaan toteamus että jokaisella on omat addiktionsa, esim coca-cola juonti tms). Jees ja tiedetään että pienempikin lakritsinsyöntimäärä voi vaikuttaa samalla tavalla kun kilon vetäminen viikossa. (olen kyllä kuullut ja lukennut tällaisesta tapauksesta aikaisemminkin... oli kestänyt tosi kauan enneku oli älytty kysyä potilaalta oikeita asioita.
Ja ihan sama kommetti kun toisellakin anonyymillä että mua huolettais vielä sekin että mitä koholla ollut verenpaine on tehnyt sydämelle? Nekin vaikutukset voivat olla aika haitallisia ja jopa pysyviä....
- March Friday ;)

Anonyymi kirjoitti...

Jeesustelijat heräävät tällaisissa keskusteluissa. "Olisihan sinun pitänyt ymmärtää." "Kyllä sinun pitäisi fiksuna tietää." Samalla jeesutelijalla itsellään on kuitenkin joku pahe tai ongelma. Läträä viinan kanssa, polttaa röökiä tai on läski ja ahtaa dallaspullia aamupalaksi, päivälliseksi, välipalaksi, iltapalaksi ja yöpalaksi, sohvalla maaten. Kaikki tietävät, että se on epäterveellistä, mutta silti moralisoiden vaahdotaan toisille suu täynnä sitä pullaa, röökin roikkuessa huulessa, kun suunnistetaan kohti perjantaipullon ostoa. Blogisti sentään myöntää tyhmän paheensa ja näyttää ottavan opiksi. Eihän kilon viikkoannokseen tarvita kuin puoli pussia lakua päivässä. Kyllä sen syö helposti. Moni nassuttaa suklaata vähintään vastaavan määrän, ilman tietoa vakavista terveysriskeistä. Eipä ole tullut mieleen, että lakut voisivat olla vakava terveysriski jo pussin viikkotahdilla. Hyvä tietää. Onko muista karkeista tietoa? Suklaasta?

Anonyymi kirjoitti...

Ihan tosi, onko niin?

Anonyymi kirjoitti...

Heips, en tiedä kumman anonyymin kommenttiin tuo elämän addiktin jeesustelukommentti oli tarkoitettu, mutta jos tällä hetkellä tokaviimppaan niin pliis kannattais harjoitella vähän sisälukutaitoa...eihän tuossa ole blogistia tyhmäksihaukuttu..eikä edes vihjattu siihen suuntaan...eikä ole edes haluttu vihjata siihen suuntaan..
Tai kiistetty sitä että on hyvä tietää miten lakritsi voi vaikuttaa...

Tiedän blogistin ja ei todellakaan ole tyhmä, vaikka mies onkin :) jaahas, mä taidan lähtee hakemaan kolaa :)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Mikä hässäkkä täällä on nyt menossa?

Kaikki huonot elämäntavat ja paheet ovat silkkaa typeryyttä. Vaikka olenkin tiedostanut myös lakritsin terveysriskit, olen syönyt niitä ylenpalttisesti. Onhan se tavattoman tyhmää!

Pepsi Maxin juomista olen myös yrittänyt vähentää, kun sitäkin meni aikoinaan pari litraa päivässä. Nykyään sitä tulee hörpittyä alle puolet siitä. Järkevintä olisi lopettaa senkin hörppiminen.

Kahvin määrää en ole pystynyt vähentämään, mutta kahvista tuleekin koko ajan terveyden kannalta positiivisia uutisia. Minä kuitenkin osoitan juontimäärässä yhä tyhmyyteni, kun kuppeja menee toistakymmentä päivittäin. Olenhan minä typerä idiootti.

Roskaruuan syömisen olen vähentänyt kymmenesosaan siitä, mitä se oli jokunen vuosi sitten. Kokemuksesta uskon, että roskaruokaan jää jotenkin helposti koukkuun.

Paheistani huolimatta sorrun myös itse joskus jeesustelemaan terveysasioilla. Tietysti se kuuluu osaltaan toimenkuvaankin.

Täytyy vähän tutkia tuota suklaata. Sen terveysvaikutuksia on mahdollisesti tutkittu paljon enemmän kuin lakritsin.

Eilen illalla söin yhden omenan ja kaksi porkkanaa, makeisten sijaan, eikä se tuntunut yhtään hullummalta, töllötintä tuijottaessa...

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi oma jeesusteluni, mutta pitäisi olla itsestään selvää, että kaikki aineet (asiat) ovat ihmiselle vaarallisia. Kaikki! Aineen määrä kertoo vaikutuksen. Esimerkki hapesta ja vedestä ja niiden käytön terveydellisistä vaikutuksista ihmiselle:
- liikaa happea: hyperventilaatio, liian vähän happea: tukehtuminen
- liikaa vettä: hukkuminen, liian vähän vettä: dehydraatio
Ja näin voidaan jatkaa kaikkien aineiden kohdalla.

Kaikkien aineiden kohdalla kohtuukäytöllä homma pysyy aisoissa, niin se vaan on. Siitä sitten voimme keskustella, miten se kohtuukäyttö määritellään ja miten yksilöllinen asia se on. Ilman joitakin aineita ihminen tulee jopa toimeen, mutta sellaista ainetta ei ole vielä keksittykään, jonka liikakäytöllä ei olisi kenellekään terveydellisiä vaikutuksia.

Hyvää viikonloppua!

Anonyymi kirjoitti...

"Kaikkien aineiden kohdalla kohtuukäytöllä homma pysyy aisoissa, niin se vaan on."

Onko? Myös esimerkiksi heroiinin kohdalla? Uusien synteettisten huumeiden kohdalla?

Virkistyskäyttö on ihan jees terveydenkin suhteen, vai?

Anonyymi kirjoitti...

Suklaassa, varsinkin tummassa, on paljon terveydelle hyviä asioita, mutta rasva, sokeri, kalorit ovat vaakakupissa toisella puolella.

Nyt olen antanut oman huikean kontribuution huikealle keskustelulle.

"Itku pitkästä ilosta" kertonee, että hauskaakin saa olla vain kohtuullinen määrä. Pakko olla totta.

Anonyymi kirjoitti...

Hola, hässäkkä: olin liian kauan ilman kolaa ja meni heti hermot kun kommentistani yritettiin ihan väkisin lukea jotain sellaista jota en kirjoittanut saati sitten tarkoittanut!! Nyt kolaa lasissa ja olen totally relaxed and in a good mood ;)

Sami, tutkippa myös sitä kola-hommaa, se sun possujenlihotusjuttu kyllä inhotti ja säikäytti sen verran että olen aika paljon vähentänyt kolan juontia. Juon sitä silti yhä säännöllisesti, siinä on jotain magiciä, se on NIIN hyvää!! (joten toivottavasti siitä löytyy myös jotain hyvää kerrottavaa ;)
-Kola-possu

Anonyymi kirjoitti...

""Kaikkien aineiden kohdalla kohtuukäytöllä homma pysyy aisoissa, niin se vaan on."

Onko? Myös esimerkiksi heroiinin kohdalla? Uusien synteettisten huumeiden kohdalla?"

Kyllä. Niiden kohdalla kohtuukäytön määrä = ei yhtään.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän se ole (kohtuu)käyttöä, jos ei käytä lainkaan?

Jos ei juo lainkaan viinaa, niin ei kai silloin ole alkoholin kohtuukäyttäjä?

Karhuherra kirjoitti...

"Kaikki huonot elämäntavat ja paheet ovat silkkaa typeryyttä."

Ehkä näin, mutta elämä olisi kamalan synkeää, jos ei koskaan saisi olla typerä, ei koskaan sopisi liioitella minkään asian suhteen. Siinä kai se paheiden ja addiktioiden salaisuus.

Lakritsinsyönnissäkään eivät oikeasti ole vaakakupissa mitkään ravintoaineet, vaan toisella puolella se, että se maistuu pirun hyvälle ja piristää päivää, toisella puolen taas se, että välittääkö elää tässä murheen alhossa muutaman vuoden pidempään vai ei.

Anonyymi kirjoitti...

"Eihän se ole (kohtuu)käyttöä, jos ei käytä lainkaan?

Jos ei juo lainkaan viinaa, niin ei kai silloin ole alkoholin kohtuukäyttäjä?"

Vääristeletkö tahallasi vai leikitkö tyhmää?

Samalla logiikalla voit väittää, että jos et käytä lainkaan happea, niin et kai ole silloin hapen kohtuukäyttäjä?

Kuten tuli todettua, siitä sitten voimme keskustella, miten se kohtuukäyttö määritellään ja miten yksilöllinen asia se on.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Olet, Karhuherra, niin tavattoman oikeassa.

Vaikka ihan oikeasti haluaisin elää mahdollisimman terveellisesti, en sitten oikeasti haluakkaan, koska "paheet" vievät usein voiton, tuoden elämään nautintoa.

En ehkä nauttisi elämästä kuitenkaan niin paljon, jos jättäisin kaikki paheeni pois, vaikka ne saattavat uhata terveyttäni.

Nyt on kuitenkin jonkinmoinen pakko jättää lakut ja salmiakit syrjään. Mielenkiinnolla jo jännitän, millä ne tulee sitten korvattua, jotta maailma pysyy balanssissa.

P.S. Tällä taisi käväistä viisastelijoiden vuosijuhla...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ai juhla olikin vielä kesken.

Ihan vinkkinä keskusteluun, että kannattaa pysyä aiheessa. Henkilöön kohdistuvat hyökkäykset, kuten nyt vaikka tyhmäksi tekeytyväksi haukkuminen kaivertaa uskottavuutta.

Olen samaa mieltä, että jos ei käytä, se ei ole käyttöä.

Absolutisti ei ole kohtuukäyttäjä, edes hapen suhteen. Jos ei käytä happea, toimii anaerobisesti, hapettomasti, ei kohtuullisesti happea käyttäen, tai edes kohtuuttomasti...

Anonyymi kirjoitti...

Juu, jaa? Onko tässä anonyymien uskottavuus joskus ollut kunnossa?

Eikö tyhmää saa sanoa tyhmäksi? Saako hauskaa tyyppiä sanoa hauskaksi? Onko tyhmäksi haukkuminen epäkorrektia? Ketä se henkilöityminen itseasiassa kiinnostaa jos nimistä ei puhuta? Jos nyt joku tyhmä loukkaantui kommenteistani, niin pyydän anteeksi. En todellakaan tarkoittanut, että tyhmä on tyhmä, tarkoitin tietenkin että tämä henkilö vain ilmaisi itseään tyhmästi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minun mielestä jonkin aineen käyttö voi olla olematonta. Varsinkin jos puhutaan vahingollisesta aineesta. Silloin varsinkin on kohtuullista olla käyttämättä ainetta. Mutta kuten totesin, sekin on yksilöllistä ja varsin suhteellista.

Anonyymi kirjoitti...

Jos on kohtuullista olla käyttämättä ainetta, eli terveysvaikutukset ovat välittömät, ei ainetta voi kohtuukäyttää.

Näissä juhlissa on aina kivaa. Tyhmyyskin tiivistyy mukavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan tosi, onko niin?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ai tikustako asiaa?

Kuka haluaa olla oikeassa, käsi ylös nyt!

Blogin koko viesti häviää nyt Anonyymien valtataisteluun, olivat he tyhmiä tai eivät, tekeytyivät he tyhmiksi tai eivät, esittivät he asioita tyhmästi tai eivät, haukkuivat he tyhmiksi tai eivät, olivatko vai eivätkö olleet...

Kaikella mussuttamisella on rajansa. Lakun mussuttamisen suhteen kannattaa olla hereillä ja suklaaseen palaan vielä, kun olen kahlannut kaiken saamani tiedon suodattimen läpi.

Pepsiä, tai siis light-juomia, en uskalla vielä tutkia enempää, etten joudu niistäkin luopumaan...

Anonyymi kirjoitti...

Light-juomia kantsii tutkia tasan yhtä paljon kuin niitä kantsii juoda.

Tuoteselostuksen lukeminen kertoo jo paljon. Täynnä kehon mielestä myrkyllisiä aineita.

1-2L per päivä tasolla terveysriskit todellisia. Kohtuukäyttö tässäkin tärkeässä asemassa.

Monet unohtaa laittavansa koneeseen samoja myrkkyjä jossain toisessa muodossa.

Anonyymi kirjoitti...

Lupasit palata asiaan, mutta en haulla ainakaan löytänyt mitään mainintaa lakritsista muuta kuin tämän postauksen. Onko tilanne korjaantunut verenpaineen osalta?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Onko tästä jo yli kaksi vuotta? Siunatkoon, kuinka aika rientää.

Tässä on viimeisen puolen vuoden aikana pyritty tekemään muitakin muutoksia, jotka voisi niputtaa kaikki yhteen.

Verenpaine normalisoitui noin kahdessa kuukaudessa. Tai on se yhä vähän koholla, mutta se on ollut aina. Jo armeijassa sitä ihmeteltiin. Se siis laski minulle normaalille tasolle.

Nyt en ole taas vähään aikaan mitannut, mutta yritän muistaa mitata heti huomenna.

Lakut ovat pysyneet pois ruokavaliosta. Joskus saatan jonkun palan tai pötkylän syödä, mutta se jää vähälle. Syömisissä on aina viikkoja tai kuukausia välissä.