tiistai 8. huhtikuuta 2008

Onpa jännää...

Arvaa, jännittikö? Nyt on Kvalserienissä jännä paikka. Ennen viimeistä kierrosta neljä joukkuetta on kärjessä, tasapisteissä. Ei ole ainakaan turhia pelejä, edes viimeisellä kierroksella.

Nyt spekuloidaan:

Brynäs vie kaikella todennäköisyydellä Västeråsin viimeisellä kierroksella. Ainakin niillä on oletettavasti helpoin vastustaja. Se tarkoittaisi sitä, että Brynäs nousee 19 pisteeseen ja olisi näin ollen vahvasti kiinni paikasta Elitserieniin. Tappiolla on joka tapauksessa kaikella todennäköisyydellä ulkona, ellei Malmökin häviä.

Rögle - Mora pelissä on mielenkiintoinen panos. Vain toinen voi voittamalla päästä taistelemaan maalisuhteiden valossa paikasta ylös. Tasurilla molemmat ovat jatkossa, jos Brynäs ja Malmö häviävät. Jos Brynäs ja Malmö häviävät ja tämä ottelu päättyy toisen voittoon, on sarjan voittaja selvä, mutta kolme seuraavaa joukkuetta ovat tasapisteissä, jolloin maalierot ratkaisevat.

Vaikka Mälmö voittaisi viimeisen Leksands pelin, se ei voi olla varma paikastaan, jos Brynäs voittaa ja Rögle/Mora ottelun voittaa kumpi tahansa, siis varsinaisella peliajalla. Tällöin kolme ensimmäistä on tasapisteissä ja maalierot ratkaisevat. Tappiolla on ulkona, ellei Brynäs häviä ja Rögle/Mora ottelu pääty toisen voittoon varsinaisella peliajalla.

Mielenkiintoista tässä on se, että kenelläkään ei ole paikka ylhäällä nyt omissa käsissä. Edes voitolla ei yksikään joukkue voi olla täysin varma, vaikka maalieroerot ovat kohtalaisia. Malmö missasi mahdollisuutensa ratkaista paikkansa Elitserienissä jo aikaisemmin, mutta tämä on urheilua ja juuri se tekee tästäkin sarjasta mielenkiintoisen.

Torstain kierroksella myös pelaajat tuijottavat oman pelinsä ohella muiden ottelujen kehittymistä, joten tilanne on siltä osin herkullinen.

Leksands ja Västerås ovat ainoat joukkueet, jotka ovat ulkona kuviosta. Onko sillä merkitystä Brynäsille ja Malmölle, nähdään torstaina. Hullua touhua!

BTW Tässä vielä maalierot: Brynäs +10, Malmö +6, Rögle +4 ja Mora +1...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaiken herkullisuuden ja jännityksen takana on se kylmä tosiasia, että oman hallin pari vuotta sitten rakentanut ja loistavassa taloudellisessa tilanteessa ollut Leksand on nyt parin vuoden takaisen putoamisensa jälkeen valmis kolmanteen Allsvenskan kauteen.

Juttelivat pomot silloin, että kaksi kautta perälauta Allsvenskania kestää. Terveen talouden omaava ja Elitserienissä kautta aikojen suosituin joukkue on nyt kuilun partaalla.

Morassa on menossa isot suunnittelut hallin laajentamisesta 1.500 lisäpaikalla, aitioilla ja uusilla pukukopeilla kuntosaleineen ja saunoineen... siis jos säilyttävät sarjapaikkansa.

Malmössä tulossa upea halli. Gävlessä (Brynäs) on uusittu halli. Ja mahdollisesti nouseva Rögle pelaa raihnaisessa mökissä, eikä oikein täysin valmis nousuun.

Kun amtöörit (liitto) pyörittää ammattilaissarjoja, niin tyhmiä päätöksiä riittää. Olisko 14 joukkuetta järkevää? Pitäisikö vihdoinkin ymmärtää, että tulevaisuudessa sarjat ovat suljettuja, kuten Pohjois-Amerikassa junnuista alkaen.

Sarjaan otetaan mukaan, kun talous ja olosuhteet ovat kunnossa. Tai lähdet sarjasta konkurssin kautta. Ei haaroista livahtaneen pomppukiekon takia.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Tämähän on tyyppiesimerkki urheilun ja talouden törmäämisestä.

En pysty ottamaan kantaa sarjan joukkuemäärään, vaikka näyttäisikin siltä, että joukkuemäärää voisi olla syytä kasvattaa Ruotsissa.

Urheilullisesti ajatellen tuo Ruotsin malli, jossa kaksi pääsarjan joukkuetta joutuu karsimaan paikastaan neljän divarijoukkueen kanssa, on mahtava mahdollisuus. Kilpailua parhaimmillaan, kun pelataan kaksi kertaa kaikkia vastaan.

Taloudellisesti ajatellen tuo sarjamalli on katastrofi, koska siinä voi tapahtua mitä tahansa. Jos tiput, taskut tyhjenee varmasti. Jos olet panostanut nousuun ja se jää haaveeksi, taskut tyhjenee varmasti.

Leksand on taas hyvä esimerkki siitä, että yhtään sarjan voittoa ei pysty ostamaan. Leksand oli Allsvenskanin runkosarjassa selvä ykkönen, mutta nyt toinen varmasti ulkona olevista joukkueista. Tuo maksoi paljon.

Aika moni veikkasi, että Brynäs ja Mora voittavat Kvalserienin, ehkä jopa mennen tullen. No ne voivat vieläkin voittaa, mutta ei missään tapauksessa mennen tullen. Tuo kertonee siitä, että Allsvenskanissa olisi pari valmista Elitserienin joukkuetta.

Rögle on todellakin yllätys, vaikka Malmö ei ole sitä kertaakaan tällä kaudella voittanut. Nousumahdollisuus taisi tulla heille ehkä jopa pyytämättä, täysin yllättäen.

Olennainen kysymys tässä tietysti on se, onko jääkiekko ensisijaisesti urheilua vaiko liiketoimintaa. Jos vaaka on jompaan kumpaan suuntaan edes 60-40, pitää kiperätkin päätökset tehdä ensisijaisesti vahvemman osapuolen mukaan.