lauantai 26. heinäkuuta 2008

Paras kesäbiisi

Edellisen bloggauksen keskusteluista siirrytään kesäisen aasinsillan kautta tähän aiheeseen.

Ainakin minulle tulee uskomattoman monesta biisistä kaikenlaista historiaa aina mieleen. Kun saa työkseen soitella ihmisille musiikkia, niin välillä tulee jopa kesken spinnintunnin kerrottua asiakkaille, mitä tuli taas mieleen mistäkin kappaleesta. Yleensä valtaosa muistoista ovat kesäisiä, eikä ihan kaikkea kehtaa edes kertoa.

Minulla on vieläkin kesken tarinan kerronta eräästä konserttiretkestä Ottawaan... Se on pitkä ja hauska tarina, joten siksi siitä tuli jatkokertomus.

Vaihdoin päässä pyörivän biisin eilen helteiden kunniaksi Bon Jovin Summertime -biisiin, joka tänään vaihtui Billy Idolin Hot In The City -biisiin. Edellisessä keskustelussa tuotiin esiin Summerwine ja Jäätelökesä, jotka molemmat löytyvät yhdeltä kesäiseltä spinninglevyltäkin, jonka jonain kesäiltana väsäsin.

Onko noista mikään kuitenkaan paras kesäbiisi? Kerro meille kaikille, mikä Sinun mielestäsi on kaikkien aikojen paras kesäbiisi.

Minun kaksi parasta kesäbiisiä eivät ole suoranaisia kesäbiisejä, mutta niistä tulee aina mieleen yksi nuoruuden kesä, jolloin olin vielä vahvasti alaikäinen. Menimme parin minua vanhemman kaverin kanssa pulpettiveneellä täysillä kohti Nauvossa olevaa saarta. Minulla oli sylissä mankkari, josta huudatettiin vuoron perään täysillä Popedan Kaasua ja Dire Straitsin Money For Nothing -biisejä, veden roiskuessa silmille allokossa...

Ja hitto, kun oli nuorella pojalla hauskaa, myös siellä saaressa...

BTW Ensi viikolla pitkään odotettu DBTL, jossa tuota kesämusiikkia on tänä vuonna tarjolla erityisen paljon. WASP on loistava avaus tiistaille, vaikka taitaa olla aika kaukana kesämusasta. Keskiviikkona Kilpi, Popeda ja Yö. Torstaina ajattelin ottaa ensituntuman Lauri Tähkään. Perjantaina tipahtaa Kotiteollisuus ja Dingo. Lauantaina katsotaan Apulanta ja Miljoonasade, jälkimmäinen piiitkästä aikaa. Hyvä bändilista!

23 kommenttia:

Jari Nikkola kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=BHEolgGTnFg&feature=related

Tuossa hauska ja hieno versio biisistä, joka voittaa yleensä Suomessa kaikki kesäbiisikilpailut. YouTubesta löytyy lisääkin Agentsin ja Ville Valon kimppavetoja.

Anonyymi kirjoitti...

Kautta aikojen Lovin` Spoonfulin versioima Summer in the city mutta on eräs toinenkin piisi johon liittyy ihan tarina. Vuonna 85 kaveri rakensi pienen studion jossa kahdestaan vietimme aikaa tekemällä nauhoituksia. Popedan pitkä kuuma kesä oli jokin aika sitten ilmestynyt ja oli hitti. Kolmas kaveri Sepi jolla ei ollut mitään tekemistä musikaalisuuden kanssa ilmestyi studioon pienessä sievässä ja ginipullo povarissa. Hän halusi laulaa kyseisen laulun, mutta vasta kun oli tyhjentänyt ginipullon. No, kaverin kanssa vedettiin kahdestaan pohjat ja ystävämme Sepi veti muutamalla kerralla karheamman version nauhalle. Versio on yhä tallessa ja jonain päivänä, jonain merkkipäivänä kiikutamme arkiston helmen paikallisradioon ja tietenkin radion kautta / lähetyksessä ottaen yhteyttä Sepiin.

Jari Nikkola kirjoitti...

Jos hiukan viisastellaan niin "Summer In The City" taitaa olla ensimmäinen pop-hitti maailmassa, jossa on atonaalinen osuus introssa, ne liikenteen äänet. Tämähän tietysti kiinnostaa kaikkia blogin lukijoita lähes määrättömästi. Mutta hieno, hieno kesäbiisi joka tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

"Sommaren är kort" lauloi joku svedupetteri. Thomas Ledin? Eikä sillä niin väliä, kuka lauloi, koska biisi ei ole erityisen hyvä.

Vähän niin kuin se pornahtava kiekkorallatus "Den glider in" vuoden 1995 B-kisoista.

Heja Sverige!

Abba, Saab, Ikea och Stenmark. Tre Kronor, Volvo, Borg och Mora.

Karhuherra kirjoitti...

Tämä on helppo, maailman toiseksi paras kesäpiisi on Dead Kennedysin "Too drunk to fuck". Sitä kannattaisi kokeilla vaikka kesäisellä spinning-tunnilla.

Maailman ekaksi paras kesäpiisi taas on mikä tahansa Karkkiautomaatin piisi (päivästä riippuen), useimmiten kuitenkin "Minne vaan".

Viikonlopun IS:ssa puolestaan on perinteisemmän kesäviisuäänestyksen tulokset. Popeda taisi voittaa.

Se on muuten taas hassua, kun meikäläinen on yrittänyt katsella DBTL:n ohjelmaa sillä silmällä, että olisiko jotain kivaa, eikä juuri löydy mitään kutkuttavan jännittävää. Tiistaina voisi toki käydä tsekkaamassa kesän huumorirock-annoksen, mutta muilta osin lienee syytä panostaa Klubilla 15-vuotisiaan viettäviin Indie-iltamiin, joissa pauhaa mm. useamman levyllisen upeaa kuntoilumusiikkiakin tehnyt Sweatmaster!

Kunto Kortilla kirjoitti...

Topi ja Agents on kyllä kesämusaa.

Summer In The City nimen omaan tuon LS:n esittämänä on löytänyt tiensä kesäspinningiin, Pitkän Kuuman Kesän ohella.

Atonaalinen - onpa hieno sana, mutta ei kai sitä muuten pysty yhdellä sanalla esittämään.

Ruotsalaisia viisujakin voisi ehkä listalle laittaa.

Karhuherra toi pöydälle taas minulle tuntemattomia elementtejä.

Yhdeltä kesäpoljentolevyltä löytyy myös Walking On Sunshine, jonka esittäjän nimestä, Katrina And The Waves, tulee nykyään muita assosiaatioita - onpa hienoa sana... Jaa mutta sehän on mielleyhtymä, yhdellä sanalla.

Levyltä löytyy myös mm. Keban Kesä Espalla, Bryan Adamsin Summer Of ´69 ja Tehosekoittimen Asfaltti Polttaa sekä Siekkareiden Kanoottilaulu.

Onhan sillä myös NykäsMatin Moottoritie On Kuuma, joka ei kuitenkaan hivele korvia. Se on enemmänkin korvatillikka.

Sattuipa samaan aikaan toisaalla. Tuossa on se IS:n äänestys:
http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1559763

Jari Nikkola kirjoitti...

Yksi hieno punk/new wave -ralli, joka nykyään jää helposti unholaan on Undertonesin "Here Comes The Summer" (tsekkaa Sami tämä salimusiikkeihin), "Teenage Kicks" nyt on mahtavuutta muuten vaan, miksei kesäbiisinäkin.

Kaivakaa esiin myös Vaavin (Iku bassossa) versio "Rakkauden orja", saattaa löytyä Last FM:stä esimerkiksi.

Luumäkien "Maauimalaan" on aina kova, samoin Briardin "Rockin' On The Beach". Ramonesin "Rockaway Beachia" Pete ja Andy eivät varmaankaan olleet kuulleet tuota viisua tehdessään.

Iskelmän ja popin välimailta Agentsin "Kesä jonka kerran elää sain" on melko mojova esitys, Kääriäinen hoitaa vokaalit. SIG:n "Viipuri pop" toimii mainiosti myös. Nykäsen rinnalle Papu & Pojat ja klassinen "Helle".

Last but not least: PMMP ja "Kesäkaverit". Eipä juuri pakahduttavampi voisi nuoren aikuisuuden kesäkuvaus olla:

http://www.seeklyrics.com/lyrics/Pmmp/Kes-kaverit.html

Anonyymi kirjoitti...

Lipattomien saunabiisi!

Anonyymi kirjoitti...

Tämän kesän tarttuvin biisi on ehdottomasti Kid Rockin All Summer Long.

Eihän siinä kipaleessa mitään uutta ole, oikeastaan päinvastoin, mutta päähän se jää soimaan kuin herätyskello.

Ja kun jätkä vetää musavideossa moottoriveneellä pleksit päässä ja lippa takana, kuvissa vilahtaa vähäpukeisia naisia ja Trans Am, niin se on siinä.

Sitä minä itse soitan, kun ajelen peniksen jatkeellani kesäisen Turun katuja.

Koska kukaan ei ole vielä tainnut mainita Don Henleyn The Boys of Summeria, niin minäkin jätän sen mainitsematta.

Sen sijaan omiin kesämuistoihin liittyy olennaisesti Skid Row:n I Remember You, joten nimeän sen kaikkien aikojen parhaaksi kesäbiisiksi.

Jari Nikkola kirjoitti...

Boys of Summer on itseasiassa enemmänkin kesän päättymisestä kertova biisi kuten paikallinen pläjäys Summer Is Fading myös. Vielä kun joku kertoisi tämän formaattiradioiden ehdottoman kielitaitoisille musiikkipäälliköille Suomessa.

Lipattomien saunabiisi on mainio. Saako sen ostaa vielä jostain?

Anonyymi kirjoitti...

mites klamydian juhannus?

Anonyymi kirjoitti...

Kesän loppumisesta tuli mieleen myös norjalaispumppu A-ha:n vuosituhannen alun hitti Summer Moved On.

Lipattomien saunabiisi, eli "Paha ihminen" löytyy jo kaikkien aikoinaan hereillä olleiden levykokoelmista.

Jos joku on kuitenkin vielä ilman, niin levyjä kannattanee kysellä Kaarinan Hovirinnan suunnalta.

Anonyymi kirjoitti...

Koska mielipide ei voi olla väärin, niin kaikkien aikojen paras kesäbiisi mun mielestä on Bruce Springsteenin "River".

Eihän se nyt kesästä kerro, mutta kesään biisin tapahtumat kuuluvat. Eikä ihmislapsen kesä aina pelkkää walking on sunshinea ole. Sinne kuuluu myös ongelmia ja sydänsuruja.

Muistoja.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kesän loppumisesta tulee mieleen, kun isä pakkaa auton täyteen ja äiti sulkee verrannan... Aika moni on tänäänkin laulellut, Kun Lomat Loppuu, kesä ohitse on...

Listaan voisi vielä lisätä tämän hetkisen ilman mukaisen Pekka ja susi -orkesterin kappaleen Aurinkosade. Hanhiniemi esittää kuitenkin suomen kesään paremmin sopivan kappaleen Pidetään sadetta.

Vielä kun tulee muutama minulle ennestään tuntematon kesäbiisi, saan koota taas uuden kesälevyn spinningiin.

Lipattomien ihan loistavan biisin voit kunnella tuosta: http://www.youtube.com/watch?v=hnUA6s8UcqQ

I Remember You -kappaleesta varmaan tarkoitettin sitä vanhempaa, Sebastian Bach´n aikaista, hidasta versiota, eikä tämän uuden kokoonpanon nopeampaa, joka sekin toimii.

Jari Nikkola kirjoitti...

Kun Karkkis mainittiin, niin vedetään kehiin Liekki myös.

"Päijänne" vanhan liiton jytänderiloppuineen voisi olla paha rasti spinnaajille.

Last FM:ssä soi nyt Maho Neitsyt ja "Mikä mun päässä nykii" mutta sitä en ehdota tähän.

Anonyymi kirjoitti...

Tungenpa minäkin lusikkani soppaan, kun on niin paljon miehisiä kommentteja liikkeellä.

Paras kesäbiisi on Policen Every breath you take. Ei kerro kesästä, mutta muistoja - niitä tulee sitten senkin edestä mieleen. Sinä kesänä meni neitsyys ja uudesta harrastuksesta otettiin kaikki ilo irti - jopa siinä määrin, että auton penkillä istuminen kuoppaisella mökkitiellä oli tuskaa...

Kyseinen mies on ollut jo lähes 20 vuotta menneen talven lumia, mutta tuon kappaleen kuullessani ajaudun siihen hyvään ensirakkauden fiilikseen, jota enää ei voi kokea, mutta jonka voi muistaa! Miten ihanaa onkaan elämä, kun sen tuoman kokemuksen satoa on mieli ja kroppa täynnä!

Tarttukaa siis hetkeen ja nauttikaa kesästä ja toisistanne!

Anonyymi kirjoitti...

Katri Helenan "Puhelinlangat laulaa". Ylivoimainen.

Anonyymi kirjoitti...

"Aurinko lemmi häntä puolestani" saa minun mieleni aurinkoiseksi.
http://www.lyricsbox.com/j-karjalainen-lyrics-aurinko-lemmi-hanta-puolestani-k16l36j.html

Anonyymi kirjoitti...

Klamydialla on myös Kesä-öitä -niminen kesäbiisi. Spinningiin voisi sopia myös Ookko tehny lenkkiä (pyörällä ilman penkkiä)

Anonyymi kirjoitti...

Sheryl Crow - Soak up the sun.

My friend the communist
Holds meetings in his RV
I can't afford his gas
So I'm stuck here watching tv
I don't have digital
I don't have diddly squat
It's not having what you want
It's wanting what you've got

I'm gonna soak up the sun
I'm gonna tell everyone
To lighten up (I'm gonna tell 'em that)
I've got no one to blame
For every time I feel lame
I'm looking up
I'm gonna soak up the sun
I'm gonna soak up the sun

I've got a crummy job
It don't pay near enough
To buy the things it takes
To win me some of your love
Every time I turn around
I'm looking up, you're looking down
Maybe something's wrong with you
That makes you act the way you do

I'm gonna soak up the sun
I'm gonna tell everyone
To lighten up (I'm gonna tell 'em that)
I've got no one to blame
For every time I feel lame
I'm looking up
I'm gonna soak up the sun
I'm gonna soak up the sun

I'm gonna soak up the sun
While it's still free
I'm gonna soak up the sun
Before it goes out on me

Don't have no master suite
I'm still the king of me
You have a fancy ride, but baby
I'm the one who has the key
Every time I turn around
I'm looking up, you're looking down
Maybe something's wrong with you
That makes you act the way you do
Maybe I am crazy too

I'm gonna soak up the sun
I'm gonna tell everyone
To lighten up (I'm gonna tell 'em that)
I've got no one to blame
For every time I feel lame
I'm looking up
I'm gonna soak up the sun
I'm gonna soak up the sun

I'm gonna soak up the sun
Got my 45 on
So I can rock on

Anonyymi kirjoitti...

Bon Jovin Summertime takas, pliis. Se on paljon parempi ku tää nykyinen...

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tahansa mielummin kuin taannoinen kesäbiisi, Valvomon "Mikä kesä".

Moista myötähäpeää harvoin tuntee kuin sitä tyrmistyttävän noloa renkutusta pakkokuunnellessa.

Jari Nikkola kirjoitti...

Valvomo on tiukka tapaus. Säälimätöntä hitinhakua ja lukiotason ideologiantuputusta nyt jo kahden platan verran. Vieläköhän homma on hengissä, onko kesäjuhlilla pukannut keikkiä?

Turkulaisista kesäbiiseistä on unohtunut mainita WRUM:in "Nyt on kesä". Radio editin väsäämällä siitä saisi hauskan sesonkirallin vieläkin.