maanantai 10. maaliskuuta 2008

2011

Tuli näköjään 100 blogitekstiä täyteen ja inspiroiduin spinningissä Neljä Ruusua orkesterin kappaletta soittaessani miettimään, mikä olisi muuttunut vuonna 2011. Tällaisen blogitekstin kirjoitan tulevaisuudesta, vuodesta 2011.

Blogiteksti numero 500:

Vuosi 2008 oli merkittävä, ehkä yksi suomalaisen jääkiekkoilun merkittävimmistä Bosman-tapauksen jälkeen. Pelaajayhdistys on vihdoinkin suostunut siihen, että kaudella 2011-2012 SM-liigan pelaajien palkan maksu päättyy runkosarjaan, vaikka kausi jatkuisikin loppuotteluissa.

Uusi palkkausjärjestelmä on mukautunut NHL:ssä pitkään käytössä olleesta mallista, jossa loppupelien aikainen palkka, playoffbonus, määräytyy kunkin pelaajan/joukkueen sopimuksen mukaan. Säännöllinen kuukausipalkka loppuu runkosarjaan ja sen maksaminen jatkuu jälleen harjoitusleirien alkaessa.

Samalla kun palkanmaksua ei tapahdu kesän aikana, pelaajat saavat harjoitella vapaasti koko kesän. Valtaosa seuroista järjestää pelaajilleen yhteisharjoituksia, jotka ovat kuitenkin sopimuspelaajille vapaaehtoisia. Osa seuroista ottaa nuoria pelaajia myös näytille näihin harjoituksiin.

Vaikka jääkiekko onkin kilpaurheilua, se on myös yritystoimintaa, jossa noudatetaan samoja yrittämisen pelisääntöjä kuin missä tahansa yrityksessä. Vaikka kevään 2008 tapahtumat herättivätkin erittäin paljon keskustelua, sekä puolesta että vastaan, jääkiekosta oli (vihdoinkin) tullut yritystoimintaa, joskin kausiluonteista, kuten laskettelukeskuksen pyörittämisestä.

Vuonna 2008 yksi SM-liigassa vaikuttanut seura päätti lomauttaa pelaajat ja henkilökunnan muutama viikko pelien päättymisen jälkeen. Lomautus oli mahdollista ja tarpeellista tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Seura oli pitkään taistellut taloutensa korjaamisen kanssa, kuten suurin osa SM-liigan seuroista koko 2000-luvun. Pelien päätyttyä ennen aikojaan, palkkojen maksuun ei yksinkertaisesti riittänyt tulorahoitusta. Taloudelliset syyt olivat siis täysin perusteltuja.

Tuotannolliset syyt olivat myös täysin perusteltuja, koska pelit, siis tuottavat työt päättyivät, eikä ohjattua harjoittelua ollut tarpeellista jatkaa kuin vasta myöhemmin kesällä.

Tuon radikaalin toimen jälkeen Suomessa herättiin ajatukseen jota nyt lähdetään tällä kaudella toteuttamaan. Sekä pelaajat että seurat uskovat tuon järjestelmän antavan kaivatun lisäpanoksen jokaiseen play off -otteluun. Jokainen hävitty ottelu näkyy myös pelaajan kukkarossa ja raha on tunnetusti paras motiivi, myös urheilussa...

Silloisen teleoperaattoriyrityksen mainosta lainaten: "Näinhän sen olisi aina pitänyt olla."

BTW Saa nähdä, meneekö jo seuraavaksi kaudeksi läpi Ruotsin mallin mukainen karsintasarja, jotta viime hetken pelaajapajatson tyhjennys vihdoinkin päättyy...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei tule koskaan käymään niin. Maailma ei muutu.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ei varmaan, mutta olisihan se aika paukku, jos joku lätkäjengi oikeasti lomauttaisi työntekijät, koska kausi päättyi runkosarjaan.

En tiedä olisiko tuo edes teoriassa mahdollista.

Eikö kuitenkin ole niin, että seura joutuu maksamaan palkkaa pelien päätyttyä myös niille, jotka ovat tehneet jo sopimuksen muualle?