keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Kunnon kesätreeni, osa 7 /2009

Kunnon Kesätreenit alkoivat taas tänään. Olen jo muutaman viikon ajan yrittänyt löytää jonkinlaista motivaatiota hypätä taas ammattikiekkoilijoiden kelkkaan kesäharjoittelussa.

Kuten Karhuherrakin tuolla jo ehti toteamaan, viime kesä meni empiirisen tutkimuksen piikkiin, joten siltä osin ei ollut ylitsepääsemättömiä vaikeuksia raahata itseään treeneihin aamuvarhaisella. Oli itse asiassa yllättävän helppoa heittäytyä mukaan tuohon treeniin. Ehkä sitä piti todistaa itselleen jotain.

Mitä nyt olisi siis enää todistettavaa? Nyt tiedän, että saan itseni ylös sängystä aikaisemmin, jos haluan. Tiedän, että pystyn harjoittelemaan kovaa aamuisinkin, vaikka en siitä pidä. Tiedän, että jaksan yhä harjoitella melkein kuin ammattilainen, jos vain haluan. Miksi siis menisin toisenkin kesän samanlaiseen ralliin? Seniorihöntsässä pärjää ilmankin.

Olen nuorena juossut kilpaa SM-tasolla 800 metrillä. Jopa aika kovaa. 1.5x.xx olivat ihan normaaleja kisa-aikoja. Alle kahden minuutin juostiin aina, jos ei kytätty. Olen monesti miettinyt, kuinka lujaa sitä pystyisi juoksemaan nyt 800 metriä.

Siitä saatiin Rautsin kanssa motivaatio. Rautsi on sitä mieltä, että pienehköllä juoksutreenillä voisin päästä 2.25 aikaan. Vaikka olenkin suurisuisena joskus uhonnut juoksevani vielä matkan kahden minuutin pintaan joskus, niin uskon sen bussin menneen jo aikoja sitten. Olen ollut oikeasti skeptinen 2.30 alitukseen.

Mitä mieltä sinä olet? Mihin aikaan pystyn juoksemaan 800 metriä parin kuukauden päästä? Voit äänestää oikealla.

Suuntaa antava testi juostiin tänään. En ole juossut askeltakaan 10 kuukauteen. Viimeksi siis viime kesän kesätreeneissä, tuolloinkin vain kaksi kertaa viikossa, eli hieman toista kymmentä kertaa. Sitä ennen juoksuaskeleista onkin aikaa. Joskus lomareissuilla on tullut lenkkeiltyä, mutta aika harvoin sielläkään.

Tänään klo 10 aloiteltiin Urheiluhallissa, koska Suomen kesä tarjoaa hyvät perusteet sisäliikuntaan. Pari kierrosta lämmittelyä ja viivalle. Tavoitteeksi otin 40 sekuntia per kierros, joka johtaa 2.40 loppuaikaan. Loppuajaksi kellotettiin 2.45.

Tässä viralliset selitykset lehdistölle: Lähdin liikkeelle ihan liian varovasti. Loppukirivaihdetta ei vain löytynyt enää vanhasta muistista. Olisin ehkä kiertänyt vielä pari kierrosta tuota vauhtia, kun diesel vasta lämpeni. Hallin ilmakin kävi henkeen ja kurkkuun.

Oikeasti olin vain tuossa juoksukunnossa. Vaikka kuinka pystyisi pyörän päällä polkemaan, se ei ole sama kuin juokseminen. Näiden lajien erosta kirjoitan myöhemmin kesän aikana, tässä samassa artikkelisarjassa.

Testin jälkeen vetelin vielä vähän kelkkaa perässä, jotta jalat tottuvat räjähtävämpään juoksuun. Päivän sykekäyrä on tässä:

Kuten huomaat, en päässyt edes maksimikestävyysalueelle testin aikana. Se kertoo karua kieltä juoksukunnosta. Jalat eivät pysy vielä muun kropan mukana. Vähän juoksua alle, niin eiköhän se siitä...

[ Aiheeseen liittyen: Kunnon kesätreeni, osa 6 - I am a Ranger / Täytyykö treenaamisen olla ikävää ]

BTW Will it blend? Olettehan nähneet, kuinka Blendtec tehosekoitin on tehnyt aivan loistavaa sissimarkkinointia tuotteensa kanssa. Mitä tahansa voi heittää heidän sekoittimeen ja sekoittuu. Miten kukaan voi harkita jotain toista tehosekoitinta, kun tässä sekoittuu jopa iPhone:

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hola, no paljonko sää oot aatellu panostaa harjoitteluun? Aika-arvaus riippuu siitä...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Paljonko on paljon?

Anonyymi kirjoitti...

heh :) :) just joo ...tälleen polvivammasena aika vaikee sanoa, you tell me?

BTW: GO kehissä ja paniikkia ilmassa...

Jari Nikkola kirjoitti...

Joko pro-kuntoilijan tärkeimmät fetissit on hallussa: tonnikala (vedessä), 0% raejuusto ja ananas? Helvetillistä maltosäkkiä tietenkään unohtmatta.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan sairaan hyvä kommentti Jarilta :)tietääköhän Sami mitä nuo on :) eikös täällä oo puhuttu viime aikoina vaan hamppareista ja pizzasta..

Kunto Kortilla kirjoitti...

BTW: ??? Ej jymmärrä...

Jari,

Tonnikala saa pysyä vedessä ihan rauhassa ja ruokavaliossa on tosiaan nolla prosenttia raejuustoa. Ananaksia yritän kasvattaa ja maltoa myydä...

Aika kova usko lukijoilla on kykyihini tuon äänestyksen perusteella. Täytyy varmaan ihan oikeasti laittaa lenkkarien nauhat kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Hola, BTW?? no et tietenkään ymmärrä...sähän oot mies!

Anonyymi kirjoitti...

Malmössä ravattiin viime keväänä3.000m testi keskiarvoaikaan 11min, mikä on kiekkolaumalle hyvä tulos. Tietysti se on vain yksi testi ja on mahdollista, että 30m-400m juoksut olisivat kertoneet siitä toisesta puolesta jotain. Kausi ainakin meni hanuriin ennen sitä lopun huumaa. Vähän niin kuin Tepsilläkin.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Miksi 3.000m? Kertokaa nyt joku, miksi se on satakiloiselle kiekkoilijalle hyvä testi?

Miksi ei vaikka 800m?

Mielestäni se kertoisi paljon enemmän kiekkoilijan kunnosta. Polvetkin säästyisivät, kun ei tarvitsisi juosta niin pitkää matkaa niillä 10 vuotta sitten saaduilla lenkkareilla, jotka ovat parhaat päivät nähneet jo ennen syntymäänsä.

Anonyymi kirjoitti...

3000 metriä ennen liigajoukkueissa on testattu Cooperilla ja 1.500 metrillä, mutta toiset testaa kestävyyspuolta fillarilla letkut suussa.

Idea on kai testata jonkinlaista aeroobista kestävyyttä. Mutta esimerkiksi Tepsi testaa painon, rasvat, penkkipunnerruksen, jalkakyykyn, rinnallevedon, leuanvedon, 5-loikan, 30m, 2 x 400m ja 3000m, joten eiköhän tässä testipatterissa pyritä testaamaan mahdollisimman monta ominaisuutta.

2 x 400m mennee lähelle 800m :)

Jukka Jalonen arvosti HPK vuosinaan kovasti 5-loikkaa ja 400m tuloksia, monet muut taas vannovat aeroobisen kestävyyden nimeen.

Erkka Westerlund puhui joskus siitä, että peli on niin anaerobinen, että sitä ei pidä harjoituksissa tehdä. Hieman erikoinen kommentti, mitä asiantuntijoiden primus motor Petteri Sihvonen on kirjoituksissaan kuitenkin tukenut?

47-vuotiaan Chris Cheliosin kuntokoutsi poisti mieheltä yli 10 vuotta sitten juoksemisen säästääkseen miehen polvia. Mies on paljon fillarin selässä, kuten maastopyöräfriikki Zdeno Charakin.

Jari Nikkola kirjoitti...

Jep, Nahilasta voisi huoletta kopsata pari juttua tänne. Ei isoja ukkoja ole ihan pakko juoksuttaa rikki polviltaan tai lonkiltaan. Fillari alle ja menoksi, pelkästään Hirvensalosta löytyy yksi hyvin mehukas reitti tähän tarkoitukseen.

Aiempi ruokavalioehdotus (tonnari, raejuusto ja ananas) pompsahti esille Iltalehdessä, siitä oli kyse. Jouko Aholan mukaan sillä laihtuu takuuvarmasti. Eittämättä mutta menee myös hermot itseltä ja lähiympäristöltä. Okei, listassa oli myös lihaa, puuroa ja perunaa mutta kuitenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tonnari, raejuusto ja kananmunan valkuaiset (keltuaisessa rasvaa ja kolesteroolia) on lihasta kasvattavan tai pelkästään harjoituksen tuottaman solutuhon korjaamisen hoitavan täydellinen proteiinipaukku.

Kunnon treenissähän lihassolut saavat kyytiä, minkä jälkeen ravinto ja lepo auttavat niitä voimistumaan seuraavaa hyökkäystä vastaan.

Jos ravintoa ja lepoa tulee liian vähän, niin jatkuva treeni johtaa katabooliseen tilaan, jolloin lihas syö itse itseään. Tavoite on siis olla anabolisessa tilassa.

Tästähän johtuen maailmaan kehitettiin anaboliset steroidit, joiden tehtävä on tavallaan korvata lepoa. Steroidit ei kasvata yhtään mitään yksinään, vaan kysymys on työ-lepo/palautuminen-ravinto-yhtälön maksimoinnista.

"Levossa kehittyy"-sanonta on totta, kunhan saadaan ensin rasitusta.

Jari Nikkola kirjoitti...

Toi tonnari jne. dieettihän on vanhempaa perua, miljoonat bodarit maailmassa ovat sitä käyttäneet julkisesti jo vuosikymmeniä.

Peruskansalaisen käyttöön saattaa olla silti turhan tuhti setti? Nollarasvat ja diureettinen hedelmäpläjäys (ananas) saattaa kuivattaa kehoa liiaksinkin?

Tai mitä minä selittelen, tsekatkaa juttu ja kommentoikaa itse.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kyllä, peruskansalaisen, edes aktiivisesti kuntoilevan, ei tarvitse kikkailla ruuan kanssa.

Esimerkiksi keltuaisten erottelu kananmunista on ihan turhaa. Niitä pitäisi syödä tiutolkulla, jotta keltuaisten rasva- ja kolesterolimäärä alkaisi olemaan haitallista.

Perusruualla pääsee todella pitkälle.

Olemme saaneet monet laihtumaan, kun ruokavalioon on lisätty rasvaa, vaikka kaikki eivät sitä usko. Elimistö tarvitsee toimiakseen myös rasvaa, joten sitä on turha pelätä.

Samoin on hiilareiden kanssa. Pitää vain hieman katsoa, mistä niitä rasvoja ja hiilareita imeskelee...

Jos jossain ruokavalio-ohjeessa on sana dietti, voit olla varma, että se ei toimi. Voit laihtua hetkellisesti, tai paino voi laskea, mutta ainoa oikea tapa hallita painoa on tehdä elämäntapamuutos.

Ikuisella dietillä ei kukaan voi olla, joten dietti ei ole elämäntapamuutos.

Anonyymi kirjoitti...

Hola, mutta eikös se dietti tarkoita vaan ruokavalioita...ei välttämättä laihista? vai miten se nyt menikään..

Anonyymi kirjoitti...

Hola, ja vielä tuohon 8-satasen juoksuajan arviointiin...voitaisko me tehhä Sami sellanen testi että juokset kuntotalossa juoksumatolla ja asiakkaat saa säätää maton nopeutta...siinä sit nähtäis mihin sä pystyt ja sillä perusteella tulis vähän realistisempi arvio ajasta (jonka laitoin nyt..ööh..2.10-2.20 väliin.).
Eikös tällanen "mattokokeilu" oo tehty aikasemminkin?? Ei välttämättä teillä...

Anonyymi kirjoitti...

Diet on tosiaan englanniksi ruokavalio, vaikka suomeksi sanaa dietti/dieetti luetaan "laihdutuskuurina".

Jos kolesteroliarvot ovat kohollaan tai normaalin ylärajoilla, niin keltuaiset kantsii jättää pois. Tai ostaa valmiina egg whites-purkin ja kaataa pannulle munakkaaksi.

Nestehukkaa ei pidä tietoisesti hankkia ikinä, koska siitä voi olla vain haittaa. Jo 2% kehon nesteistä menettäminen laskee suorituskykyä valtavasti.

Oikeastaan paras tapa pitää kehosta ylimääräinen neste pois on juoda tarpeeksi vettä. Kun keho tietää saavansa nestettä, niin se ei pyri sitä sitomaan.

Sama koskee Samin mainitsemaan rasvojen tarpeellisuuteen. 80-90-lukujen fat free fever oli haitaksi, koska moni takoi koneeseen siinä sivussa tyhjiä hydraatteja.

Sokerihan on nykymaailman suurin uhka. Jenkkien läskit tulee enemmän parin litran limpparien juomisista kuin hampurilaisista. Valkoinen leipä, pasta, limpparit... ravinto melkein nolla, kaloreita paljon ja kovaa höykytystä insuliinihormoonille.

Anonyymi kirjoitti...

Täältä Helsingistä katsottuna, uskoisin Samin, nykyisellä iällä ja yleisurheilijataustalla, pystyvän juoksemaan 800m aikaan 2.10-2.20 muutaman harjoitteluviikon jälkeen.
Paljonkos Sami veljesi Jani pystyy juoksemaan kesän jälkeen vai pystyykö ollenkaan (tuleeko selkä urheiltavaan kuntoon enää)?
Tsemiä molemmille, urheilu on laiffii.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kovia odotuksia. Paineet kasvaa...

Jani on Malmössä kesätreeneissä terveen papereilla, siis selän suhteen.