lauantai 6. kesäkuuta 2009

Mihin aika katoaa?

Onko sinulla kiire? Oletko koskaan miettinyt, miksi sinulla on kiire? Tai edes mihin sinulla on kiire? Mikä syö sinun aikaasi? Mihin aika katoaa?

Tietoviikko raotti viime viikolla osasyitä ajan katoamiseen. Tutkimusyhtiö Nielsen Onlinen mukaan kuluvan vuoden huhtikuussa aikaa katosi 13,9 miljardia minuuttia - Facebookkiin! Siis 69,5 minuuttia käyttäjää kohden. Facebook on noussut suosituimmaksi yhteisöpalveluksi, toisena olevan MySpacen käytön tippuessa 30% vuoden aikana.

Kuinka suuren siivun sinä leikkaat tuosta miljardikakusta ja kuinka suuren osan siitä nostat työnantajaltasi palkkaa? Teetkö sen luvatta ja salaa?

En yhtään ihmettele, että osa työpaikoista on laittanut estot moisille sivuille. Meillä ei ole ollut tuon suhteen ongelmia, koska kehotan työntekijöitämme toimimaan kyseisillä yhteisösivuilla. He voivat osaltaan myös auttaa työpaikaansa kehittämään yhteisöllisyyttä ja yhteisöllisiä verkkoja sekä tietysti markkinoimista niissä. Näen tuollaiset palvelut enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana työyhteisössä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan blogeissa ja yhteisösivuilla käytetään 83% enemmän aikaa kuin vuosi sitten. Hurja lisäys! Miten ihmeessä me olemme pystyneet irrottamaan tuplasti enemmän aikaa tällaiseen, vaikka meillä oli kiire jo vuosi sitten?

Ja lisää on tulossa. Jos et ole vielä kuullut Twitteristä, niin nyt siihen kannattaa tutustua. Jos katsoit eilisen The Tonight Show with Conan O'Brien -jakson, etkä ymmärtänyt Tweetseistä mitään, niin ei hätää, suurin osa suomalaisista ei tiedä niistä vielä yhtään mitään. Ei tiedä, vaikka Twitterin käytön lisäys on huimat 3.712% vuoden takaiseen verrattuna.

Twitter tulee ja kovaa, olet valmis tai et.

Totuushan on se, että meillä kaikilla on yhä 24 tuntia vuorokaudessa. Me kaikki käytämme ne tuntimme juuri niin kuin itse parhaaksi näemme. Me löydämme kaikkiin niihin toimiin riittävästi aikaa, joihin haluamme. Minäkin löydän lukemattomia syitä sille, miksi minun pitää käydä lukemassa kaiken maailman blogeja ja naamakirjoja.

[ Aiheeseen liittyen: Facebook - Kyllä nykyään on helppoa / Twitter alkaa hahmottumaan ]

BTW Nyt ottaa ihan oikeasti päähän, kun en pääse Tampereelle. The Bändi, jonka olen nähnyt useimmin livenä, Mötley Crüe, käynnistelee sydämiä tänään kaapeleilla Saunassa. Ja minä olen Turussa. Aina ei ole reilua. Radiorock'n sivuilla voit vielä tänään listata parhaita Mötley Crüe -biisejä, jotka sitten voit kuunnella klo 18 alkaen kyseiseltä asemalta. En edes yritä listata niitä, mutta jos yrittäisin, tämä olisi listalla:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisin kuvitella, että yrityksissä oli samanlaisia ajatuksia ajankäytön suhteen kun puhelimet tulivat. Siksi työpaikoilla jaettiin puhelimen käyttöoikeuksia rajoitetusti, niitä laitettiin yhteiskäyttöön vain käytäville (kaveri seuranta toimii aina) ja niistä soittamista rajoitettiin teknisesti (kaukopuhelut estetty).

Puhelin on väline kommunikoida, samoin uudet yhteisöpalvelut. Kommunikointivälineitä voi käyttää työasioiden hoitamiseen tai sitten kaikkeen muuhun henkilökohtaiseen viestintään tai ajanvietteeseen.

Tekninen esto harvoin muuttaa asennetta työntekoon positiiviseksi. Päinvastoin, jos ongelma on se, että työntekijät eivät käytä yhteistöpalveluja työntekemiseen, niin silloin teknisten esteiden sijaan pitäisi pohtia, onko johtamisen mittarit rakennettu väärin?

Facebookin tai muiden palvelujen estäminen on sama kuin kieltäisi iltalehden lukemisen työpaikalla. Ongelmaksi asia muuttuu kun työntekijä lukee iltalehteä työajallaan, eikä vain tauoillaan. Sama koskee yhteisöpalveluja, jos niillä ei ole suoraan työhön liittyvää kommunikointitarvetta, niin ongelmaksi facebookin käyttö muuttuu jos sitä tehdään työajalla eikä tauoilla.

Työajan väärinkäyttö, tapahtuu se sitten internetin kautta tai iltasanomaa lukiessa ja samalla nenää kaivaen on puhtaasi työjohdollinen ongelma. Murikka selän taakse tai sitten mittarit, joita seurataan. Jälkimmäinen yleensä tuottaa parempaa tulosta, koska jokainen pyrkiin tekemään työt järkevästi. Murikan niskaan hiillostamisessa se harvoin johtaa järkevään tulokseen.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Juuri noin...

Täytyy lainata Murikan lisäksi Touhulan Perheen keskustelua:

Rouva Touhula: Eikö sinun pitänyt kirjoittaa listaan kaikki ne tehtävät, jotka sinun piti tehdä viikonloppuna?

Herra Touhula (sohvalla maaten): En jaksanut kirjoittaa listaa.

Rouva Touhula: Etkö silloin voi unohtaa jonkin tehtävän, kun ei ole listaa?

Herra Touhula: Se riski minun on otettava...