keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Liikkuisitko enemmän, jos...

Tekniikka&Talous -lehdessä oli taannoin artikkeli työntekijöiden kuntoilun tukemisesta. Tämän vuoden alusta asti verottajallakin on ollut selkeä kanta, kuinka paljon työntekijän kuntoilua voi verottomasti tukea vuoden aikana. Tuki voi nytkin olla mitä tahansa, mutta 400 euron ylittävältä osuudelta työntekijä maksaa normaalia tuloveroa.

Artikkelissa kysytään aiheellisesti,
liikkuisitko enemmän, jos työnantajasi antaisi sinulle ilmaisen kuntosalikortin tai tukun jumppalippuja?
Vastaa oikealla olevassa äänestyksessä.

Artikkelin mukaan yritykset tukevat vuosittain henkilöstön liikuntaa 300 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa keskimäärin 143 euroa henkeä kohden vuodessa. Toisaalta, jos liikuntaan käytettävää rahamäärää verrataan sairauspoissaolon hintaan, summa ei enää olekaan kovin merkittävä. Jokainen työntekijän sairauspoissaolo maksaa työnantajalle jo pelkästään välittöminä kustannuksina 200–300 euroa päivässä.

Ihmettelen varmasti hamaan tulevaisuuteen asti, miksi verottaja rajaa tuon vuosittaisen tuen 400 euroon, joka on summana mitätön, verrattuna sairauspoissaolon kustannuksiin. Vaikka summa tuplattiin vuoden alussa, kulttuurin tukemana, summa on yhä mitättömän pieni.

Kaikenlaisten kuntoiluun oikeuttavien yrityslippujen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Erilaisten lippujen ja välineiden lanseerauksessa ei pysy edes mukana. En tiedä tarkalleen muista keskuksista, mutta ainakin M&M:llä setelien osuus kaikista maksusuorituksista on kasvanut jopa satoja prosentteja kuluneen vuoden aikana.

Olisi mielenkiintoista oikeasti tietää, onko setelien ja kuponkien lisääntymisellä vaikutusta työväestön yleiseen terveyteen, vai käyttääkö setelejä vain ja ainoastaan ne aktiiviset kuntoilijat, passiivisten vaihtaessa setelit työpaikan kahviossa munkkeihin.

Artikkelissa heitetään pallo työväestön aktivoimisessa ihan aiheellisesti liikuntapalvelujen tuottajille. Ehkä meidän tarjontamme ei ole aikaisemmin huomioinut lainkaan aloittelevia kuntoilijoita. Tuossa on meidän alamme kasvun suurin haaste. Ei tarvitse kuin katsoa meidän ryhmäliikuntakalentereita muutaman vuoden takaa, niin ymmärtää hyvin, että aloittaminen on ollut hankalaa.

Onneksi me alan yrittäjät olemme hiljalleen ymmärtämässä, että meidän tulee tarjota palveluja myös aloittelijoille, mikäli haluamme kasvattaa kohderyhmäämme.

Jos olet nyt aloittanut kuntoilun, en halua lannistaa sinua, kun lopetan blogin samaan sanontaan, kuin artikkelin kirjoittaja. Haluan vain kertoa, että pitkäjänteisyys palkitaan. Se palkitaan varsinkin lisääntyvinä elinvuosina, joiden määrä voi mahdollisesti tässä kohtaa tuntua epäoleelliselta, mutta juuri nyt siihen voit mahdollisesti vaikuttaa kaikkein eniten.
Sanotaan, että kun jaksaa liikkua 18 kuukautta, se muodostuu tavaksi.

[ Aiheeseen liittyen: Kuntoilua vai kulttuuria / Kulttuuri ja liikunta henkilökuntaetuna / Kuntoilua työn ohessa / Kulttuuriseteli / Liikuntasetelit - TS 14.1.2008 ]

BTW Jääkiekon pelaajat, ja ehkä myös yleisö, ottivat eilen Raksilassa kantaa mediassa käytyihin tappelukeskusteluihin ja tappelujen tarpeellisuudesta jääkiekossa:
Kuinkakohan moni lähti katsomosta kotiin, nujakan alkaessa?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa asiaa. Tähän voisi vielä lisätä, että ainakin meidän firmassa kun jaetaan "lipukkeet" niin niitä käytetään kuntoiluun aktiivisesti tammi-, helmi-, joskus vielä maaliskuussakin. Sen jälkeen ne jää joko käyttämättä, vaihdetaan "munkkeihin" (hienosti kommentoitu Sami) tai yleisimmin ne menee lähisuvun aktiiviliikkujien käyttöön pelkällä hyvällä mielellä.

Äijät yleensä kauppaa niitä aktiivisemmin ja naiset ryntää kaikki alkuvuodesta salille 3 viikon jaksolle "teho" líikuntaa. Voivottelevat sitten lihaskipujaan kahvipöydässä.