sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Post-it

Käytätkö Post-it lappuja? Tuijotan tätä kirjoittaessani tietokonenäyttöä, jonka ympärille kerääntyy eri värisiä ja muotoisia Post-it lappuja, joka päivä. Nytkin niitä lappuja on näytön ympärillä kymmenkunta ja pöytään on lätkitty vielä muutama.

Henkilökuntani on ymmärtänyt, että jos haluaa saada jonkin tiedon perille, varmin tapa on liimata Post-it keskelle näyttöä, josta siirrän sen näytön kehykselle, jatkotoimenpiteitä varten. Post-it on hieno keksintö ja sen taustalta löytyy oikea tarina:

Post-it laput on kehittänyt parivaljakko Art Fry ja Spence Silver, jotka työskentelivät 3M nimisessä yrityksen kehityksessä ja tutkimuksessa. Silver keksi lapuissa käytettävän liiman jo 1968, tutkiessaan liimoja, joita käyttäisi teipeissä. Liima, jota lapuissa käytetään, oli tuohon aikaan mullistava keksintö, jolle ei kuitenkaan ollut mitään käyttöä.

Silver esitteli kuitenkin tuota liimaa ajoittain muille tutkijoille, jolloin Fry keksi, että hän voisi käyttää liimaa kirjanmerkeissä. Häntä ärsytti suunnattomasti, kun kirkossa käydessä, virsikirjan kirjanmerkit putoilivat sivujen välistä. Ongelma ratkaistu.

Kehitystyö oli kuitenkin hidas prosessi. Edes viiden vuoden jälkeen kaikki 3M yhtiön johdossa eivät nähneet lapuille mitään tulevaisuutta, koska ne olivat helposti korvattavissa tavallisilla suttupaperien palasilla. (Nehän ovat itse asiassa yhä korvattavissa ihan tavallisilla suttupaperin palasilla.) Tästä huolimatta Fry jatkoi lappujen kehitystä. Hän mm. kehitteli kellarissaan laitetta, jolla liiman saisi laitettua paperirulliin.

Ensimmäiset markkinatutkimukset, vuonna 1977, eivät olleet mitenkään rohkaisevia. Laput alkoivat kuitenkin saada suosiota oman yrityksen sisällä, joten Boisen kaupunki Virginiassa sai luvan toimia lappujen testikaupunkina. Ei varmaan tarvitse kertoa, että lappuprojektia ei haudattu.

Kun Post-it laput virallisesti lanseerattiin, vuonna 1980, ne saavuttivat välittömän suosion. Nykyään erilaiset Post-it tuotteet lasketaan jo tuhansissa. Ne toimivat ihan loistavasti myös uuden teknologian aikana. Windowsin Vistassa voit jättää elektronisia muistilappuja, mutta väitän, että ne eivät kaada näitä lappuja, joiden läpi ei näe ruutua.

Ongelman ratkaisu on usein se yksinkertaisin vaihtoehto. Tässä tapauksessa minulle saa viestin parhaiten perille liimaamalla yhä sen keltaisen lapun keskelle ruutua. Yksinkertaista? En oikein tiedä, kiittääkkö Silveriä ja Frytä keksinnöstä, vai pitäisikö kirota, kun katson näitä lappuja...

BTW Tällaiset pöydät pitää hommata M&M:n kahvioon, vai mitä:

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hi/Hola Sami, terkkuja taalta Fort Lauderdalesta: it never snows in Florida, todellakin :) Talle paivalle on luvattu 81 F joka on about 27 astetta...nice :) Kaytiin justiinsa hakemassa Starbucksista aamukaffet: Mocca with light peppermint, nam ;) ja joku kauhee suklaamuffinssikin tarttu mukaan...
Kohta suunnataan beachille max pariksi tunniksi ja sitten mennaan porraamaan kauppoihin, ajellaan vesitaksilla ja illalla mennaan kattoon kun Panthers ottaa nokkaan Montrealilta ;)

Kaytiin tsekkaas Miamia (myos beachia) alkuviikosta (nahtiin muuten myos se todella vanha vuoristorata matkalla Miamiin). Miami on todella hieno paikka, viela enemman rahalla saa ja hevosella paasee fiilista ilmassa...
Eilen oltiin Evergladesissa...nahtiin pari alligaattoria ja ihana pikku pesukarhu seka parikymmenta iguanaa ja ajettiin tietty suokopterilla Miami Vicen tapaan :) Aika kovaaanisia nuo suokopterit muuten. Niissa on lentokoneen moottorit ja siksi niilla paasee aika lujaa halutessaan ja jarrut puuttuu kokonaan.
Shoppailut on viela pahasti kesken..ollaan ehditty kayda vasta kahdessa ostoskeskuksessa..kotielaimelle on kuitenkin jo loytynyt kaikkia ihania tuliaisia ja lisaa etsitaan koko ajan...

Mika muuten oli sen tietyn rautakaupan nimi ja missa se nyt oli, vai miten se nyt oli...

BTW: Halifaxissa oli pakkasta 21 astetta kun tehtiin sinne valilasku. Ihan hirvee lampotilaero siihen kun tultiin sit tanne Lauderdaleen (+ 25). Oltiin ihan normi transitmatkustajia eli matkatavaroita ei purettu koneesta valilaskun aikana...vaikka toisenlaistakin huhuakin oli liikkeella. Lentoaika tanne oli 12,5 tuntia stoppi mukaanlukien.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Joo, olen seurannut lämpötiloja. Ei ole ollut niitä viimeviikoisia kylmiä aamuja lainkaan.

Ottakaa kamera peliin. Saattaa olla hyvä tunnelma. Minäkin haluan...

Ettekö käyneet ottamassa kierrosta vuoristoradalla? Käykää, jos ajatte vielä ohi. Kuten sanottu, Miamissa menee rahaa vähän enemmän kuin pohjoisempana.

Missä ostoskeskuksissa olette käyneet? Rautakauppa on Home Depot ja se on esimerkiksi Sunrisella, jos en nyt ihan väärin muista, niin siinä kun ylitetään rautatie, heti oikealla, jos tulette rannasta. Toisella puolella Sunrisea on PetSupermarket.

Toivottavasti olette viihtyneet ja toivottavasti ohjeista oli apua!

Anonyymi kirjoitti...

Hola, buenas :) It never snows in Florida, truly, madly, deeply... Taitaa olla lampimat paivat vahissa, lupasivat kylmenevaa loppuviikoksi. (nyt viela 24).

Super bowl on taalla Floridassa nyt viikonloppuna (Tampassa!!) Super bowlia hehkutetaan joka mediassa, Steelers vs Cardinals!! Kaikkien pelaajien sairaskartat tutkitaan ja tsekkaillaan kuka on kaynyt missakin laakarissa ja rontgenissa viime aikoina...ihan valtava mediatapahtuma tulossa...

Florida sit otti ja voitti Montrealin, per..na 5-1. Tunnelma oli kuitenkin aika korkealle kun kotijoukkue ja Ville Peltonen voittivat. (me toivottiin Montrealin voittoa jo ihan siita syysta etta istuttiin Kanadan ranskalaisten seassa!!)Kauhee rekkatootti joka Panthers maalin jalkeen ja hirveesti kaikkee muuta huvia pelin lisaksi, me tykattiin, vaikka oli ihan peruspelia, aika vahan taklauksia tms. Jaahyboxissa Montrealin hessu mm. teki Timo Taikurin ilmapallokoiran, aika nopee jaba :) Kylla oltais voitu kattoo pari pelia lisaa. Meilla oli 90 taalan liput ja ne oli ihan jees, joka paikkaan naki hyvin. Ja toki meilla oli kamera ja otettiin kuvia ja videota pelista...siella soitettiin muuten ihan sikahyvaa musiikkia, tuli spinning tunnit mieleen... siella soitettiin vaan aika paljon kovempaa, silleen etta sisuskalut tarisi :)todella kiva ja "tarttuva" tunnelma, tais tulla ittekkin mekastettua aika paljon :)

No ei otettu kierrosta silla jeesuksenaikaisella vuoristoradalla, sehan oli ihan laho!!

Aventura ja Saw grass mills on viela kaymatta, muuten ollaan kierrelty siella taalla, joka paikassa..navigaattori on kylla aika hyva apuvaline...

Ja mista ihmeen ohjeista saa nyt puhut??? Mitaan ei oo meidan reissusta puhuttu/juteltu ;).....no ok kiitos kauheesti, on niista sun ohjeista ja neuvoista ollut oikeesti apua!!


BTW: mukissa nyt cafe mocca with rasberry :) nam ;) ja nyt beachille..Hasta Luego, tallakin kielella parjaa taalla aika hyvin;)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kuten huomasitte, lätkätapahtumahan voi olla ihan viihdyttävää, vaikka peli olisikin hieman tylsähkö. Huomasitteko hallissa sen säätiedotetaulun? Vastustajan paikkakunnalla sää on aina miserable, mutta Sunrisessa aurinkoinen.

Anonyymi kirjoitti...

Hola, Buenas :) It never snows in Florida...tanaan aamulla oli vain 48 F joka on about 8 astetta!!! Lupasivat etta "lampenee" paivalla 65 F:iin, joka on about 18 astetta. Nyt on taman viikon kylmin paiva...huomenna taas lampenee...

Jees, NHL peli oli tarkein mita tultiin katsomaan, mutta kaikki "lisaaktiviteetit" hallissa teki koko hommasta viela mukavamman. Ja se horn on kylla tosi vakuuttava paikan paalla...
Vastustajan kannattajia hinkattiin kivasti joka valissa...revittiin mm. vastustajan pelipaita, johon pyyhittiin hiet kainalosta ja lopuksi hypittiin paidan paalla...ja kaikki tama isolla screenilla kotijoukkeen aplodejen ja kannatushuutojen saattelemana :) meidan vieressa istuneet kanadanranskalaiset oli ihan kypsaa porukkaa varsinkin kun sitten Montreal viela havis.

BTW: porrattiin eilen Aventura mallissa, joka oli kylla todella hieno ja kiva paikka. Kauheesti ihmisia ja kaikilla naytti olevan mukavaa. Siella oli ihana live pianonsoittajakin. Ja sitten kaytiin syomassa Johnny Rocketissa ;) happy days tunnelmissa, suonet on varmaan ihan tukkeessa, oli sen verran tuhtia kamaa/ruokaa tarjolla...

Ja tanaan sitten mennaan koko paivaksi Saw Grass Millssiin, hyva paiva kierrella kun ulkona on niin kylmaa.

Yx iso ongelma meilla on...taytetyt sorkat on viela kateissa...missa ihmeessa niita nyt myytiinkaan??

Kunto Kortilla kirjoitti...

PetSupermarket tai PetSmart SawGrassin lähellä. Löytyy kyllä...

Anonyymi kirjoitti...

Yes, niitä sorkkia löyty sit Pet Supermarketista :) ja niitä on jo maisteltukkin kotiolosuhteissa :)
Oli muuten tosi hyvä eläinkauppa. Sieltä olis voinu ostaa kaikkee kivaa (ostin sieltä sorkkien lisäksi mm. lakupiippuja ;) Ulkoisesti kauppa on tosi kuppasen näköinen, en olis sinne mennyt ilman suositusta.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Jep. Moni kakku päältä kaunis, mutta tuo on hyvä sisältä.

Pari lakupiippua on vielä täksi illaksi. Muut on jo tupruteltu...

Anonyymi kirjoitti...

Niin, luitko varoitusteksin piippulaatikon kyljestä?? Hevitupruttelu voi aiheuttaa näköhäiriöitä, saattaa esim käydä niin ei enää tunnista kaikkien "tuttujen" kasvoja. Oletko huomannut tällaista sivuvaikutusta?? ts. was I right or was I right?

Anonyymi kirjoitti...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonyymi kirjoitti...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic