torstai 24. helmikuuta 2011

Elämä ilman aspartaamia

Runsas viikko sitten, hierojan plintillä päätin hetken mielijohteesta lopettaa light-limujen lipittämisen. Ehkä se kuuluu nyt johonkin aivoissani meneillään olevan kampanjaan terveellisemmän elämän puolesta. Kaikenlaista hullutusta alkaa tulemaan mieleen. Alkaakohan tuo 40 mittarilukema lähestymään liian nopeasti? Tiedä häntä.

PepsiMax oli pitkään suosikkijuoma. Se on ollut suosikki kolajuomista ilmestymisestään asti. Se on yhä paras kolajuoma. Lipitin sitä keskimäärin 1,5 litraa päivässä, siis kymmenisen litraa viikossa. Paljon vai vähän? Kun Mountain Dew Free ilmestyi hyllyihin Suomessa, se on hiljalleen vienyt markkinoita PepsiMaxiltä meidän jääkaapissa. Noin 2/3 yliotteella siirryin tuohon juomaan. Nyt kaikki viime viikolla ostetut pullot ovat yhä avaamattomina kaapissa.

Nouskaa seisomaan ja osoittakaa suosiota. -- Kiitos!

Kun tuohon juomamäärään vielä lisää toistakymmentä kahvikupillista päivässä, niin voitaneen sanoa aspartaamin (E 951) lisäksi kofeiininsaannin olleen kohdillaan. Kofeiinin saantivajeen johdosta meinasi pää räjähtää viikonloppuna, mutta en korkannut. En juo kotona kahvia, kun en jaksa keittää sitä, edes aivojen kirkuessa. Kofeiinivaje lienee ollut valtava.

Kun nyt olen ollut ryyppäämättä, huomaan, että kahvinkulutuskin romahtaa töissä ollessa. Tänäänkin olen juonut vasta kaksi kuppia, kun ennen olin hörppinyt tähän mennessä jo ainakin kymmenen astiallista. Mielenkiintoinen ilmiö. Luulin kahvinlatkimisen olevan vain tapa, mutta se taisikin ihan oikeasti tulla kofeiinin tarpeesta. Saa nähdä, miten elimistö reagoi.

Miksi sitten tein tuon päätöksen? Syy oli aspartaami. Olen moneen otteeseen lukenut sen väitetyistä haitoista. Toki vastaväitteitäkin on olemassa, mahdollisesti ihan perustellusti, suuntaan tai toiseen. Eviran propagandaa lisäaineiden suhteen voi lukea tästä.

Virvoitusjuomatuottajan sivuilta poimin tämän:
Viranomaisten määräämä aspartaamin ADI-arvo (Acceptable Daily Intake) eli hyväksyttävä päivän saantiannos on 40 mg painokiloa kohti. 60-kiloinen aikuinen voisi näin ollen nauttia 2400 mg aspartaamia turvallisin mielin joka päivä. Asesulfaami K:n ADI-arvo on 9 mg painokiloa kohti. 60-kiloinen aikuinen voisi näin ollen nauttia 540 mg asesulfaami K:ta päivittäin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keinomakeutettuja virvoitusjuomia voi nauttia 4-5 litraa päivässä ennen kuin raja ylittyy. 
Huolissani aloin olemaan, kun käsien vapina meinasi välillä riistäytyä hallinnasta. Tikkakin lähti sormista käskemättä kohti taulua. Aspartaamilla väitetään olevan hermostollisia vaikutuksia ja voisin kuvitella, että yhdistettynä tuohon mittavaan kofeiinimäärään, hermosto on väkisinkin touhunut omiaan.
Aivoissa aspartaami estää serotoniinin (säätelee aivojen vireystilaa ja mielialaa) muodostumista, mikä aiheuttaa ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, huimausta, unettomuutta, masennusta, maanisdepressiivisyyttä, paniikkihäiriöitä, käytöshäiriöitä kuten raivoa ja väkivaltaisuutta, muistinmenetystä, sekavuutta ja tajuttomuutta sekä kuukautisiin liittyviä mielen ja kehon ongelmia.
Jälkimmäisiä ei vielä ole ollut. No ei kyllä muitakaan, mutta en kuitenkaan uskalla jäädä niitä enää odottelemaan, vaan hörpyn laatu saa nyt vaihtua pysyvästi. Ei ole edes tehnyt mieli limuja, joka tuntuu oudolta.

Tästä myrkytysoirelistasta sitten jo voikin poimia tukun oireita:
Aspartaamimyrkytyksen yleisiä ensioireita ovat jatkuva väsymys, ruuansulatusvaivat kuten pahoinvointi, turpoaminen, vatsakipu ja ripuli, muistin ja ajattelukyvyn huomattava heikentyminen, persoonallisuusmuutokset, käsien ja jalkojen tunnottomuus ja pistely, näköhäiriöt ja tajuttomuus. Muita tavallisia ovat allergiat, kouristukset, fibromyalgia-oireet, nivelsäryt, äkilliset kivut, lihominen, selluliitti, huimaus, päänsärky ja migreeni, tinnitus, ahdistus, masennus, paniikkihäiriöt, halvaus, sydämen verisuonten sairaudet, verenpaineen nousu, parkinsonismi ja puhehäiriöt. 
Aspartaamin lisäksi olisi ehkä aihetta laittaa myös asesulfaami K (E 950) suurennuslasin alle. Sen on väitetty lisäävän mielitekoja syömiseen, lähinnä herkutteluun. Tiedä nyt tuosta. Joku väitti, että sillä aineella bulkataan sikoja. Ilmankos se on maistunut. En kuitenkaan löytänyt väitteelle mitään tukea.

Olen oman osani kantanut virvoitusjuomateollisuudelle. Saa nähdä, kuka nämä eurot saa jatkossa. Jotainhan tulee aina tilalle. Mielitekojen määrähän on maailmassa vakio. Varmasti juon kolaa ja muita juomia jatkossakin, mutta vain tarkoin harkituissa tilanteissa.

Ehkä nyt voin taas suunnata kirurgiksi, kun skalpelli pysynee jatkossa teippaamatta kädessä.


BTW On ollut hieno huomata, kuinka moni oikeasti lukee Aamusetin kolumneja, joita sinne on tovi tullut paiskottua. Viimeisin kirjoitus on saanut tuttuja ja melkein tuntemattomiakin pysäyttämään minut ja puhumaan aiheesta. Joku kertoi jopa leikanneensa kirjoituksen talteen. Siis minun höpinöitäni ja aivopierujani? Aika hienoa, vaikka itse ylimielisyyttäni sanonkin. Vedän suoraan tästä johtopäätöksen, että muutkin ovat kyllästyneitä ainaisiin valittajiin.

6 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Hmm, tasan viikko sitten jäi minultakin Coke Zeron juominen. Sitä ennen meni vähintään yksi 1.5 litran pullo päivässä.

Jostain syystä tuo ei ole ollut edes kivuliasta, tosin kahvin juontia en ole edes yrittänyt rajoittaa. Viiden tunnin taukokin kun tuo jo päänsäryn kofeiininpuutteesta.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Olipa sattuma. Eikö olekin ollut yllättävän helppoa.

Itse asiassa minullakin on tasan viikko ilman limuja. Päätöksen tein keskiviikkona, mutta pitihän pullonpohjat juoda pois. Pulloja kun pyöri nurkissa, eri paikoissa.

Kahvin juontia en tietoisesti ole rajoittanut. Tein vain tänään huomion, että olen juonut nyt huomattavasti vähemmän kahvia. Muutkin mieliteot ovat harvemmassa. Mielenkiintoista....

Petri kirjoitti...

Itselläni virvoitusjuomien juonti rajoittuu varmasti keskivertoa selvästi pienempään määrään lähinnä siksi, että normilimuissa sokeria on riittävästi vaikka pienen kakun makeuttamiseen ja light-juomissa sokeri on korvattu tuotteilla, joiden nimi tai sisältö ei sano käytännössä mitään. Millä itse korvaisit sokerin, jos ruokaa pitäisi makeuttaa?

Aspartaami ja asesulfaani. Häh? Aineen koostumus ja ravintosisältö ei nimestä aukea, toisessa ensimmäinen mielleyhtymä on asbesti ja toisessa rikki, jotka eivät liene hyvä asia ravintoympyrässä.

Ylipäätään, olen nyt koko ajan enemmän ja enemmän ohjannut ruokavaliotani siihen, että tiedän, mitä syön. Sokeri, rasva ja suola ovat ok, kun itse ne ruokaani ängen ja tiedän, missä määrin kutakin "myrkkyä" ruokaani menee.

Kuten kirjoituksestasi siis selviää, elämä ilman (nimeä lisäaine), ei varmasti pahenna elämänlaatua keneltäkään. Hieman tosin ihmetyttää, millä järkiperusteilla ne on tuohon ravintoympyrään ylipäätään saatu nuijittua. Ok, ruoan säilyvyys on kiva asia, mutta minua hieman pelottaa jo omena, joka pysyy pöydällä hengissä kolme viikkoa.

Tai ehkä valitan turhasta, ei kunnon valittaja aiheeseen katso vauhtiin päästyään :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen itsekkin miettinyt noita light juomia ja niiden pois jättämistä lähinnä kustannussyistä ei niinkään harmillisen/vaarallisen makeutusaineen takia. Muutaman kerran olen laskenut paljonko siihen uppoaa vuodessa rahaa ja ajatellut että sen voisi käyttää johonkin muuhunkin.

Minulla menee n. 0.5l - 1.5l zeroa tai maxia päivässä. Koko taloudessa siis 1-2 pulloa päivässä.

Kahteen päivään en ole juonut lasiakaan enkä hetkellistä janoa lukuunottamatta ole kaivannut, join janoon 0.5l vettä kun ei muutakaan ollut.

Kahviakin on tullut litkittyä mutta sen puutetta tai läsnäoloa en ole huomannut vielä. Aloitin vasta kahvin juonnin töissä n. 6kk sitten enkä ilmeisesti vielä saanut itseäni kunnolla koukkuun.

Kerro lisää fiiliksiä kun aikaa on kulunut enemmän ja mielellään senkin millä paheella olet korvannut limsat :)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kerron varmasti. Lakujen tilallehan tuli suklaa, mutta nyt sekin on jäänyt vähemmälle.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäaineiden haittoja saisi mielestäni enemmänkin tutkia. Tai olisi edes hyvä jos lääkärit uskoisivat, että niistä on haittaa.
Kerron pienen esimerkin.
Minulla on nyt 4 vuotias poika.
Kaksivuotiaana hänelle ilmaantui omituinen iho-ongelma lähinnä kasvojen alueelle. Muistutti lähinnä agnea ja isoimmat paukamat olivat sormenpään kokoisia. Aluksi ongelmaa hoidettiin märkärupena. Syötiin useampikin lääkekuuri koko perhe, koska kuulemma muut voivat sitä tartuttaa. Sitten siirryttiin hormoonipuolelle koska epäiltiin että on jotain hormoonihäiriötä. Paiseet olivat tässä vaiheessa jo niin pahoja, että niitä puhkottiin neulalla ja puristettiin märkää pois. Sitten siirryttiin tyksin ihotautilääkärille joka määräsi vahvoja agnerasvoja. Niitä sitten läästittiin naamaan tuloksetta. Kunnes sitten äitini tuttu joka oli ravintoterapeutti ehdotti että voisi kokeilla ruokavaliota missä vältettäisiin lisäaineita. Ja näin päätin kokeilla. ja noin kuukauden kuluttua iho alkoi kummasti parantua. Puhuin tästä ihotautilääkärille, mutta hän oli sitä mieltä että ei niillä ole mitään merkitystä. Kyselin testiä millä voisi todeta lisäaine allergian. Ei kuulemma ole olemassakaan, koska lisäaineet eivät ole ihmisille haitallisia. No iho on pysynyt hyvänä. Ja heti kun syömme jotain eines ruokaa niin näppyjä alkaa ilmaantua. On testattu monta kertaa. Mutta kukaan lääkäri ei oikein usko tätä.
Kotona tämä ei tietenkään ole ongelma, mutta nyt kun poikani aloitti päiväkodin niin on taas näppyjä alkanut ilmaantua. Ja erikoisruokaa ei voi vaatia ilman lääkärintodistusta...
Täytyy varmaan pakata omat eväät.