lauantai 25. lokakuuta 2008

Suomen paras kuntokeskus

Vuonna 2001, kun lähdimme omistajina mukaan kuntokeskusliiketoimintaan ja päätimme rakentaa uuden kuntokeskuksen Itäharjulle, päätimme samalla, että siitä tulee jollain aikavälillä Suomen paras kuntokeskus. Kuten pari bloggausta sitten sivusin, ei ole kyse siitä kuinka hyvä olet, vaan kuinka hyvä haluat olla.

Tuo tavoite on yhä takaraivossa, koko ajan, kun teemme päätöksiä ja suunnittelemme tulevaa. Ihmisiä on erilaisia. Tarpeita on erilaisia. Makuja on erilaisia. Tämän vuoksi myös kuntokeskuksia on erilaisia. Jokainen niistä voi tietysti osaltaan olla vaikka Suomen paras. Mittarit voidaan aina kyseenalaistaa.

Kiersimme taas eilen erään laitetoimittajan kanssa satoja kilometrejä ympäri Etelä-Suomea, erilaisissa kuntokeskuksissa. Olen kiertänyt lukemattoman määrän erilaisia kuntokeskuksia Suomessa ja ulkomailla, varsinkin Yhdysvalloissa. Ehkä juuri tuon vuoksi aika moni pitää meitä amerikkalaistyylisenä keskuksena. Vaikutteilta ei ole tietystikään voinut välttyä - Onhan Yhdysvallat meitä vieläkin jonkin verran edellä tässä kulttuurissa.

Meidän pääkäyttäjäryhmämme on muuttunut selkeästi jo näiden ensimmäisten seitsemän vuoden aikana. Me mainostimme aluksi olevamme Fitnesskansan kohtaamispaikka. Me saatamme yhä olla sitä, mutta Fitnesskansa on vain muuttunut. He ovat ikääntyneet, lopettaneet opiskelunsa, menneet töihin ja tehneet lapsia. Keskus on muuttunut ja muuttuu heidän mukanaan.

Eilisen kierroksen jälkeen aloin taas ajattelemaan syvällisemmin, että mitä Suomen parhaimmassa kuntokeskuksessa pitäisi olla. Miksi joku keskus voisi olla Suomen paras?

Vaikka teemmekin tutkimuksia asiakkaillemme ja entisille asiakkaillemme sekä kohta myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole asiakkaitamme, pyytäisin taas hieman lukijoiden apua.

Mitä Suomen parhaimmasta kuntokeskuksesta täytyy löytyä?

Minun mielestäni ensisijainen asia on salin yleinen ilmapiiri, siis henki. Jos se puuttuu, sitä ei voi ostaa rahalla. Ilmapiiriin vaikuttaa tietysti moni asia, henkilökunnasta alkaen. Ilmapiiriin voi vaikuttaa jokainen yksittäinen salin asiakas ja työntekijä. Ihmiset luovat ilmapiirin, joten sitä ei saa rahalla, vaan se pitää luoda ja kehittää. Yrityksen johdolla on tässä kohtaa kaikkein suurin merkitys.

Keskus voi olla vaikka kuinka hieno ja monipuolinen, mutta samalla niin tavattoman hengetön.

Minun top10 -listani on seuraava, tässä järjestyksessä, jonka pohjalta voitaisiin valita Suomen paras kuntokeskus:
  1. Ilmapiiri
  2. Ilmapiiri
  3. Ilmapiiri
  4. Sijainti ja liikenneyhteydet
  5. Laitteiden ja välineiden kunto ja huolto (Ei siis valmistaja)
  6. Siisteys
  7. Pysäköintimahdollisuus
  8. Palveluvalikoima
  9. Ulkoasu - Kalusteet, pintamateriaalit, ym.
  10. Hinta-laatu -suhde

Kiinnitin jälleen kerran huomiota siihen tunteeseen, kun astun ensimmäistä kertaa ovesta sisään. Mitä näen, kun astun sisään? Mitä asiakaspalvelussa sanotaan tai tehdään, kun tulen sisään? Millainen fiilis keskuksessa on? Ensivaikutelman voi antaa vain kerran.

Aina ei vain yksinkertaisesti riitä, että on hienoa ja tyylikästä.

[Aiheeseen liittyen: Laadunseuranta 2008 / Sturebadet / Luvut eivät valehtele ]

BTW Petteri Lehto otti blogissaan esiin tärkeän asian. Tuollainen laite, jota maallikkokin osaa ja saa käyttää, pitäisi tosiaan löytyä jokaisesta hallista. Se pitäisi löytyä myös jokaisesta kuntokeskuksesta.

Selviteltyäni asiaa, sain kuulla, että SM-liiga on antanut nyt tehtäväksi kilpailuttaa laitetarjoajat, jotta kaikkiin SM-liigahalleihin saadaan puoliautomaattinen defibrillaattori. Tällä hetkellä kaikissa halleissa ei ole edes ambulanssia paikalla otteluissa. Turussakin sellainen joskus oli. Toivottavasti tuo laitteiden hankinta ei jää kilpailutuksen asteelle. Kuten Petteri mainitsi, tuohon löytyy kyllä heti ulkopuolinen rahoitus, jos liiga ei katso asiaa rahan arvoiseksi sijoitukseksi.

Lähden ajamaan asiaa eteenpäin kuntokeskuksiin. Jokaisesta nykyaikaisesta kuntokeskuksesta pitää löytyä asialliset elvytysvälineet ja vastaanoton ja ryhmäliikunnan sekä kuntosaliohjauksen, tai itse asiassa minkä tahansa roolin omaavan henkilökunnan jäsenen, tulee osata ensiapu. Sen voisi jopa lisätä tuohon top10 -listaan. Ainakin me hommaamme nyt laitteen ja jatkamme säännöllistä ensiapukoulutusta henkilökunnallemme.

Ensihoito on siitä jännä asia, että se kiinnostaa ihmisiä yleensä vain jälkikäteen. 112

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ensinnäkin kiitokset hyvästä ja toimivasta salista!

Kun blogin aiheessa sivuttiin salin turvallisuutta ja sen parantamista, niin haluaisin tuoda esille yhden epäkohdan M&M:llä. Koen vapailla ja raskailla painoilla tehtävät liikkeet (esim. penkkipunnerrus) jopa vaarallisiksi sellaisina (vuoden)aikoina, jolloin aurinko paistaa kirkkaana ja matalalta. Tällöin kirkas valo paistaa salin ikkunoista suoraan kasvoihin ja haittaa suuresti treeniä. Esim. juuri penkkipunnerrusta joutuu joskus tekemään lähes silmät ummessa, eikä se ole enää missään määrin tehokasta tai tarkoituksenmukaista. Eikä ainakaan turvallista. Mielestäni M&M:lle pitäisi ehdottomasti saada markiisit ikkunoihin. Nyt ei ole kyse vuokranantajasta tai muusta selittelystä, vaan asiasta jolle pitää tehdä jotakin. Tietysti halpa ja helppo hätäkeino on kääntää penkit toisin päin...

Btw. Onko alakerran remontti vielä asialistalla?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Olemme markiisien tarpeellisuudesta hieman eri mieltä. Omaohjaajamme ovat salilla asiakkaidemme kanssa päivittäin, myös aurinkoisina päivinä. Suomen satunnainen auringonpaiste ei ole häirinnyt heitä tai asiakkaita ainakaan siinä mielessä, että sille pitäisi tehdä jotain.

Penkkipunnerruspenkki löytyy myös salin toisesta päädystä. Sinne ei paista aurinko silloin, kun se paistaa siihen kohtaan, jossa on kaksi penkkiä vierekkäin. Mikäli aurinko häiritsee, siitä pääsee helposti eroon kävelemällä salin toiseen päätyyn, siis vaihtamalla punnerruspaikkaa.

Olemme tarkoituksella valinneet tällaisen paikan, jossa on isot ikkunat. Me haluamme, että päivänvalo ja myös auringonpaiste pääsee sisään. Usein kuntosalit ovat pimeissä kellareissa ja me haluamme sellaisesta tunnelmasta eroon.

Valtaosa asiakkaistamme ovat tiettävästi tytyväisiä valoisuuteen ja satunnaiseen auringonpaisteeseen. Saamme auringosta johtuvaa negatiivista palautetta ainoastaan pari kertaa vuodessa, joten emme missään nimessä selittele, vaan olemme todenneet markiisit ainakin tällä hetkellä tarpeettomiksi. Muut investointikohteet ajavat selvästi edelle.

Seuraava investointikohteemme on pukuhuoneiden kaappitilanteen parantaminen. Tähän saattaa tulla parannusta vielä tällä viikolla.

Alakerran laajennus on jäissä meistä riippumattomista syistä. Suunnitelmat ovat valmiit ja ne toteutetaan heti, kun toteutus on mahdollista. Emme lupaa toteutukselle mitään aikarajaa, koska se ei ole omissa käsissämme. Heti kun se on, me informoimme aikataulun.

Sen voimme luvata, että huomioimme punnerruspenkkien asettelussa auringon suunnan, kun laajennamme alakertaan.

Peba kirjoitti...

Amerikkalaisella pikkusalilla, jossa tapasin käydä, henkilökunta rauhalliseen aikaan tuli neuvomaan aloittelijaa. Yhden laitteen verran, pyytämättä, kohteliaasti kysyen. Vitsi, kun tuli hyvä olo ja mikä ihmeellisintä, tämä tarttui myös kokeneempiin kuntosalin käyttäjiin. Oli normaalia silloin tällöin kuulla neuvo suoraan tuntemattomalta, kokeneelta kävijältä: "Kokeile laittaa kädet kauemmaksi toisistaan."

Mikä fiilis.