maanantai 6. lokakuuta 2008

Minä olen fani

Kunu kirjoitti blogissaan vihaavansa fani-sanaa. Minä rakastan fani-sanaa. Fanit ovat hieno asia. Toivon, että mahdollisimman moni olisi edustamani yrityksen fani. Minä olen fani.

Wikipedian mukaan

fani (engl. fan) on henkilö, joka ihailee tai arvostaa jotain ilmiötä, henkilöä, joukkuetta, tyylilajia tai kulttuurin aluetta voimakkuudella, joka ylittää tavanomaisen arvostuksen. Nimitys on lähtöisin englannin sanasta fanatic eli kiihkoilija.
Moni pitää fanittamista lapsellisena, jopa epäilyttävänä. Siitä pitäisi jollakin tasolla pyrkiä kasvamaan eroon. Aikuinen ei voi myöntää olevansa fani. Aikuinen ei saa toimia kuin fani, paitsi lätkän MM-kisoissa, kolmessa promillessa. Tuo on ainoa tapahtuma, jossa suomalainen mies voi fanittaa täysillä, ilman että menettää kasvojaan.

Fanit voidaan liittää jopa kulttiin. Fanit voivat saada aikaiseksi sekasortoa ja kaaosta, tarkoituksella tai tahtomattaan. Silti fanit ja fanius mahdollistaa paljon asioita - hyviä asioita.

Vaikka Suomessa aikuisen ihmisen faniutta ei katsota kuin kieroon, maailmalla on paljon faneja. Niitä löytyy lähestulkoon jokaisen palloilulajin katsomosta, joissa miehet ovat vetäneet pelipaidat armanintaibossin pukunsa päälle. Fanittaminen on osa tuota urheilutapahtumaa. Oman seuran värejä ei hävetä, vaan ne tuodaan selvästi esille.

Olen aika monen asian fanin. Arvostan siis tiettyjä asioita tavanomaista enemmän. M&M Kuntotalo saa osakseen suurimman fanituksen. Fanitan myös edellisiä työnantajiani, Great Skatea ja Clinisporttia, joista jälkimmäinen taitaa olla pöytälaatikossa. Olen aina fanittanut työnantajaani, joka mahdollistaa osaltaan elämäni pienet hyveet ja paheet. Koirakin tietää, että ruokkivaa kättä ei kannata purra.

Urheilumaailmassa fanitan pääsääntöisesti kotoisia asioita. Fanitan Turun Palloseuraa, FC Interiä ja Tutoa sekä ajoittain kaikkia turkulaisia seuroja tai urheilijoita, tilanteesta riippuen.

Fanitan NHL:ää ja Liverpoolia sekä Nokian kommunikaattoria ja iPhonea sekä iPodeja ja monia bändejä.

Fanitan myös Suomea ja suomalaisuutta, mutta myös amerikkalaisuutta ja kanadalaisuutta, joskin eri syistä.

En häpeä olla fani. Jos pidän jostakin tuotteesta, ilmiöstä tai yhteisöstä, tuon sen esille ja suosittelen niitä myös ympäristölle.

Toivoisin, että ihmiset toisivat rohkeammin esiin arvostamiaan asioita. Faniudessa ei ole mitään hävettävää eikä varsinkaan vihattavaa.

BTW Gene Simmons tajuaa faniuden ja fanien merkityksen. Gene tajuaa myös sen, että ihmiset on saatava näyttämään faniutensa, koska se myy. Simmons Abramson Marketing lanseerasi jokin aika sitten I Am INDY -kampanjan. Jokainenhan on INDY!

While visiting a major University this week on business, I crossed paths with a gentleman who introduced himself as "I am Indy."
Keep it simple, I AM INDY!

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

I am Indy.

Joukkue olemme me.

Kaksi kampanjaa. Kumpikin erilaisia, mutta kuitenkin samanlaisia. Gene on business-nero, mutta Turussakin tämä sama idea tajuttiin.

Onko yleisössä, siis faneissa vikaa, jos toinen kamppis onnistuu ja toinen ei? Voiko Suomessakin olla Indy?

Hyvä kirjoitus Samilta faniudesta. Miksi aikuinen ihminen ei saisi avoimesti fanittaa jotain? Miksi sitä yritetään tehdä salassa ja vältellen.

Jos vaikkapa pitää jostain tv-sarjasta, niin miksei sano, että pitää siitä, miksi sanoo: "No olen mä sitä joskus katsonut."?

Tässä mielessäkin Samin kesäiset konserttikertomukset olivat hyviä. Aikuinen mies kertoo pitävänsä Bon Jovista, Def Leppardista jne. Noloa? Jonkun mielestä joo, mutta miksi.

Mitä pahaa on siinä, että suhtautuu johonkin joukkueeseen, yhtyeeseen tai asiaan tunteella? Minun mielestäni ei mitään.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Niinpä!

Unohdin vielä tuosta listasta Aku Ankan, jota fanitan aivan hillittömän paljon. Aku Ankka lehtenä ja persoonana on ihan yliveto.

Onneksi äitini ei heittänyt vanhoja Akuja roskiin, vaan toi ne pari vuotta sitten pahvilaatikossa minulle. Nyt ne ovat siististi kansioissa, johon laitan uudenkin Akun, joka viikko.

Tilasin vielä jopa Sarjisekstran, joka ilmestyy Aku Ankan rinnalla. Luen Aku Ankkoja melkein joka päivä!

Meidän naapurissakin asuu Teppo Tulppu...

Miksi "Joukkue olemme me" ei ole ehkä toiminut yhtä hyvin kuin "I Am INDY", voi johtua monestakin eri syystä.

Indyn tekivät periaatteessa uudet henkilöt, uudet kasvot, kun "Joukkue olemme me" takana olivat vanhat tekijät ja rasitteet.

Olisikohan niin, että Indy halusi uudistua enemmän ja ehkä jopa onnistui siinä, kun taas toisessa kampanjassa toivottiin uudistumista, mutta ei oikein onnistuttu siinä? Ainakaan vielä.

Aika olisi kuitenkin ollut ihan otollinen kasvojen pesulle...

Yksi iso ero kuitenkin on! Ameriikoissa tuo fanittaminen tulee ihmisille äidinmaidossa. Jenkki on tässä mielessä helpompi saada innostumaan, ehkä.

Anonyymi kirjoitti...

Turun Palloseuran johdossa tarvitaan teollisuusluokan fan'ia tuulettamaan vanhat pölyt. Ei pidä pelätä sitä Tamin keksimää when shit hits the fan-jargonia.

Anonyymi kirjoitti...

Käsittääkseni Kanadassa, USA:ssa, Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä kiekko-otteluihin mennään aika usein joukkueen pelipaita päällä katsomatta kantajan statusta yhteiskunnassa.
Kiekko-ottelu (tietty futis isossa mittakaavassa) on tavallaan paikka, missä kaikki on tasa-arvoisia.
Jostain syystä Suomessa on vieläkin koku pelipaita=luuseri-ajattelu. Siitä pitäisi päästä jollain tavalla eroon ja sen pystyy hoitamaan esimerkkiä näyttämällä!!!
Seppo aitioon pelipaita päällä. Selkään nimi SUTELA ja numeroksi vaikka nolla, niin ei varasteta mahdollisesti kattoon hinattavia numeroita. Hmm.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi fanittaminen on noloa?
Yksi vastaus voisi olla ikiaikainen kastijako maskuliinisen ja feminiinisen välillä, jossa mies edustaa järkeä, nainen tunteita. Miehet ovat aina halunneet painaa naisten (tai lasten, hehän ovat kiinni naisessa) edustamat asiat alemmas, vähempiarvoiseksi.
Suomessa asenneilmapiiri ruokkii tällaista machoa ajattelua, jossa tunteita ei saa osoittaa, ongelmat ratkaistaan väkivallalla eli olemalla "MIES". Tästä ajatusmallista saa helposti vedettyä aasinsillat siihen, miksi minkä tahansa asian fanittaminen on täällä noloa, kun siihen liittyy tunteita. Surullista sinänsä, mutta minkäs me sodanhävinneet ugrilaiset luonnollemme voimme. Onneksi nuorempi polvi alkaa katsoa ulospäin avoimemmin mielin. Amerikkalaisuuteen taas kuuluu voimakas tunteiden ja mielipiteiden osoittaminen ulospäin, jopa tuntemattomille ollaan hyvinkin -joskus jopa kiusallisen- avoimia tunne-asioissa..

t.HIFK-FANI Toni

Kunto Kortilla kirjoitti...

Mutta miksi se suomalainen mies saa olla fani MM-kisoissa ja käyttäytyä jopa perinteistä faniakin nolommin?

Miksi niin ei voi käyttäytyä SM-liigaottelussa?

Anonyymi kirjoitti...

Mihin Joukkue olemme me -kampanja on kadonnut? Eikö sen pitänyt olla vahvasti esillä tällä kaudella?

Anonyymi kirjoitti...

Sepon kampanjat nyt tiedetään. Yli 10.000 nimeä odotettiin ja muutama tuhat saatiin. Haluaako kukaan mainostaa epäonnistumisiaan?
Ensi kauden "Akropolis on valloitettu" vaikuttaa sekin hieman kesyltä...

Anonyymi kirjoitti...

Olen ollut M&M Kuntotalon fani jo vuodesta 2002. Teette hyvää työtä! Uudet matot muuttivat ulkoasua ja pihan korjauskin näyttää edistyvän hyvää vauhtia. Kiitos mukavista treenivuosista, joita on vielä lukematon määrä edessä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö niitä nimiä siihen kampanjaan odotettu "kymmeniä tuhansia, viisinumeroinen luku joka tapauksessa, muuten kampanja on epäonnistunut".

Suomalaisessa fanittamisessa on mielenkiintoisena erityispiirteenä, että yökerhoon mennään olemaan cool ulkomaalaisen jalkapallojoukkueen pelipaidassa tai Sverige-verskatakissa, mutta paikallisen palloilujoukkueen matsiin meneminen pelipaidassa on noloa.

Onko vastaavaa ilmiötä missään muualla maailmassa? Siis naapurimaan urheilutakin pitäminen on siistimpää kuin kotikaupungin joukkueen.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kiitos Fani! Tuollainen lämmittää aina mieltä.

Nimiä tuossa Palloseuran kampanjassa on aavistuksen vajaa 3.000 kpl. Tuohan on ihan kohtalaisen hyvä suoritus.

Jos tavoite tosiaan oli saada nimiä heti tuo 10.000 tai enemmän, tavoite oli jokseenkin haastava, ehkä jopa epärealistinen.

Mainitse jokin muu turkulainen tuote tai palvelu tai joku muu vastaava, joka saisi 3.000 nimeä vastaavalle listalle muutamassa kuukaudessa.

Hesburger? (Jos sitä voi samalla tavalla pitää turkulaisena.)

Unohdin mainita, että fanitan myös Heseä. Hese voisi saada masinoitua nimiä, mutta muuten yritykset taitaisivat olla aika harvassa.

Nimiä ei kuitenkaan tule listalle enempää, jos se haudataan kokonaan.

Miksei ottelumainosten taustoina nyt käytetä koko kauden niitä nimiä? Se lienee kuitenkin ollut tarkoituksena, kun kampanjaa suunniteltiin.

Kampanjahan on yhä hyvä ja sitä kautta saa arvokkaita kontakteja, joten ei kai sitä nyt vaan haudata?

Anonyymi kirjoitti...

Ou jeah :) me FANITETAAN talla hetkella amerikoita :)

Ollaan parhaillaan New Yorkissa ja ou mai gaad mika kaupunki: taalla rahalla saa ja hevosella paasee, you know.

Ollaan kayty aika mukavissa kaupoissa: NHL-store, NBA-store, Nike-store, Macy's, Rockefeller center vain muutamia mainitakseni ja kaikissa noissa rahaa palaa kiitettavasti.
Myos kaikki "paanahtavyydet" on jo tsekattu (Empire state building, Statue of Liberty, Madison square garden, Times square jne). Huomenna mennaan viela pariin museoon, Metropolitaniin ja Natural history of science museoon kattomaan dinosauruksia, jotka on naytilla luonnollisessa koossa, mutta ei ilmeisesti elavina :)

Ainoa asia joka hatuttaa on se etta loma on kohta loppumassa ja palataan takas suomeen..no ei kait, kylla se on ihan mukavaa takaskin tulla.

BTW: Sami, oliko se varmasti piparminttua vanillakaffeen?

Anonyymi kirjoitti...

Lähes 3000 nimeä listassa on toki hyvä määrä. Se määrä ei olekaan tässä suurin ongelma.

Ongelma on se, että niitä nimiä kerrottiin käytettävän kauden aikana kaikessa mainonnassa lehtimainoksista ottelutapahtumiin.

TS:ssä on ollut yksi mainos, jossa niitä nimiä oli. Onko ottelutapahtumissa ollut mitään tähän asiaan liittyvää?

Kautta on vielä paljon jäljellä, mutta toistaiseksi tämänkin asian käytännön toteutus menee siihen samaan epäonnistuneeseen sarjaan kuin kaikki muutkin TPS:n toiminnot tänä syksynä.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Mietin, että tuosta "Minä olen Fani" -lausahduksesta saisi ihan menevän kampanjan vaikka SM-liigalle yleensä.

Erilaisia ihmisiä, julkkiksia ja taviksia kuvataan oman lempijoukkueen fanipaita päällä ja tekstinä on vain Minä olen Fani.

Kaikki seurat voisivat ratsastaa tuolla samalla teemalla vaikka monta kautta putkeen.

Tuollainen kampanja voisi saada jopa ihmiset laittamaan niitä pelipaitoja päälle. Tai sitten ei ja ollaan jatkossakin juntteja.

Minä olen Fani!

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ai niin... Nauttikaa Nykin sykkeestä!

Yeah, venti Vanilla latte with peppermint. (or rasberry)

Anonyymi kirjoitti...

Vähän niin kuin NHL:n "My NHL" tai muut vastaavat. Mutta lopetetaan NHL:n ja SM-liigan vertaileminen. Se on niin helvetin väärin ammattilaisille.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän niin kuin NHL:n "My NHL" tai muut vastaavat. Mutta lopetetaan NHL:n ja SM-liigan vertaileminen. Se on niin helvetin väärin ammattilaisille.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Itse asiassa eikö juuri SM-liigaa ja NHL:ää, kuten muitakin liigoja tule verrata keskenään?

Ei niitä voi pitää samanveroisina keskenään, mutta vertailla voi ja täytyy.

SM-liigalla on paljon mahdollista opittavaa NHL:stä ja varmasti muistakin liigoista. Vertailujen avulla asioita saadaan esille. Joku tekee aina asioita paremmin kuin toinen.

Vaikka eri liigoja ja niiden pelaajia vertaisikin, se ei tee vääryyttä kummallekaan osapuolelle. Jos esimerkiksi pelaajien vertailu tehdään noiden kahden liigan välillä, niin puhutaan yöstä ja päivästä.

SM-liigan paras pelaaja ei välttämättä mahdu edes kokoonpanon NHL:n runkosarjaottelussa...

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kampanjavinkistä. Tuota kun vähän jalostaa, niin siitä saa hyvän imagokampanjan.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Älä sitten jalosta sitä liikaa, vaan pidä se yksinkertaisena.

Yksinkertainen toimii!

Anonyymi kirjoitti...

Hi ja jeah (= YEAH), kaikki taalla New Yorkissa on suurta ja ihanaa.

Mutta mita nyt tehdaan kun ei taalla oo piparminttua tai rasberrya??? Mika firma noita makuja myy....ma luulin etta puhuttiin Starbuckssista :) ja basic latte vanilla on kylla hyvaa :)

Taalla on muuten teidan firman mainos: helkkarin iso kauppa joka myy M&M karkkeja !! (myos kaikkea muuta pyyhekumeista vaatteisiin ja kaikissa M&M logot).

Nyt on pakko alkaa fanittaa Atlanta Trashersia(Karppien lisaksi tietty) kun hankin niitten tatskan !! (Sami kylla taas korjaa, jos on vaarin kirjoitettu, vai mita??).

HIFK:ssa hyvaa on vaan valmentaja!!!
Jos siis Jalonen on viela puikoissa :)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Jep. Starbucks on kyseessä. Ai ei ole niitä makuja. Mielenkiintoista...

Joo, lisenssillä myyvät meidän karkkeja siellä. Käytetään vähän erikoisia väriaineita niissä, jonka johdosta ei saada myydä niitä Suomessa...

Puuttuhan tuosta se yksi h, t:n ja ärrän välistä. Tuota kirjoitusasua näkee aika usein Suomen lehdissä, vaikka seuran nimi vaihtuukin siinä Atlantan pieksijöistä Atlantan rikkojiksi, roskaajiksi tai jopa roskaväeksi.

Toivottavasti otit vain hennatatuoinnin tai pelkän logon, ettei teksti ole siinä tatuoinnissa väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Ou shit...ei ollut noita makuja kumpaakaan Starbuckissa, vadelma olis varmaan ollu parempaa vanilla latten kanssa :(
Halloween-mausteita olis kyllä ollut tarjolla ja normi caramellia jne..

Onpa todella hyvä että en ottanutkaan Atlanta trashersin tatskaa....olis ollut väärin kirjoitettu!!! Nyt kun tarkemmin ja selvempänä tarkastelen logoa + tekstiä, niin sehän onkin Florida Pantersin!! Älä vaan nyt sano että tämäkin on väärin kirjoitettu ja h puuttuu...pitääkö tässä nyt ruveta ihoa raaputtelemaan?? Tai piirtää pieni/kapea h väliin??

(no worries ei sitä ooo oikeesti väärin kirjoitettu ja kyseessä on tietysti hennatatska kuten sääkin vähän aavistelit ;)

BTW: Vaikka olen ihan satasella vain Kärppä-fani (nyt siis myös hieman Florida Panthers fani) niin pikkasen säälipiste nupissa aktivoituu kun ajattelen TPS:ä..vaikka ollaan oltu reissussa vaan viikko niin TPS on päässyt tipahtamaan vimpaksi sarjassa!! Ei todellakaan näytä hyvältä...
Onko Virta laitettu jo waiver listalle?