maanantai 8. lokakuuta 2007

Jotain ihan muuta?

Edellisen blogitekstin kommentoinnista saatiin hyvä aasinsilta tähän ajatusleikkiin. Kuten yhdessä vastauksessani kirjoitin, sehän on niin, että pitää nähdä kokonaisuus, mutta ainoastaan yksityiskohdat ratkaisevat. Vaikka esimerkiksi ravintolan puitteet olisivat kuinka hyvät, ruoka ei voi olla huonoa, mutta jos ruoka on erityisen hyvää, ei puitteilta vaadita ehkä niin paljon. Rähjäisetkin ravintolat saavat asiakkaita, jos ruoka on todella hyvää. Entä voisiko toimia toisinpäin?
Ajatellaan jääkiekkoa ruokana ja Turkuhallia ravintolana. Jos jääkiekko ei ole tällä hetkellä riittävän hyvää, jotta saataisiin tarpeeksi asiakkaita, pitää keskittyä enemmän puitteisiin. Monessa tuutissa toitotetaan sitä, että Palloseuralla ei ole ykköskenttää lainkaan tai ainakin maalintekijät puuttuvat. Ruoka ei siis ole hyvää, tai alkupalat puuttuvat kokonaan, tai ainakin jälkiruoka on surkeaa. Pystytäänkö se korjaamaan parilla hankinnalla, joiden yhteisarvo on vaikka 400.000 euroa? Paraneeko ruoka olennaisesti hankinnoilla? Hankinnan pitäisi tuoda jäljellä oleviin 24 kotiotteluun yli 800 katsojaa lisää, JOKAISEEN OTTELUUN. Onnistuuko, vai onko riski liian suuri?
Joku on kertonut budjetissa olevan vielä rahaa hankintoihin, joten siltä osin pelaajahankinta saattaisi olla harkittavissa. Mitä jos rahalla tehtäisiin ihan jotain muuta? Mitä muuta kuin pelaajia sillä 400.000 eurolla voisi saada? Voitaisiinko saada yli 800 katsojaa lisää jollakin muulla tavalla? Sillä summalla:
  • Voisi lyhentää velkaa, joka olisi tulevaisuuden kannalta varmasti järkevää ja vähentäisi esimerkiksi rahoituskuluja.
  • Voisi ostaa omasta shopista keskikokoisia kannatuslippuja 33.333 kpl ja jakaa ne jokaisessa kotiottelussa 1.388 ensimmäiselle lipun ostajalle. Saadaan lipunheiluttajia lisää katsomoon, jolloin tunnelma mahdollisesti paranee.
  • Voisi ostaa omasta shopista 6.779 fanipaitaa (tai jotain ihan muuta) ja jakaa ne jokaisessa kotiottelussa 282 ensimmäiselle lipun ostajalle. Tunnelma ja näkyvyys voisi parantua.
  • Voisi maksaa 4.166 ensimmäisen auton pysäköintimaksun jokaiseen kotiotteluun. Aika moni kritisoi pysäköinnin maksullisuutta ja pitää sitä jopa verukkeena sille, että ei tule hallille.
  • Voisi maksaa ilmaisen bussikuljetuksen jokaiseen kotiotteluun niille, jotka tulevat vähintään 30 minuuttia ennen ottelun alkua ja lähtevät aikaisintaan 30 minuuttia ottelun päättymisen jälkeen. Saadaan ihmiset ostamaan hallilta jotain myös ennen ja jälkeen ottelun, eikä kenenkään tarvitse kiukutella maksullisesta bussikuljetuksesta.
  • Voisi rakentaa pysyvän lapsiparkin esimerkiksi Joulumaahan (vai mikä se on) johon voisi tuoda lapset peuhaamaan veloituksetta pelin ajaksi. Jos lapsilla on siellä erityisen hauskaa, ne haluavat sinne uudestaan ja pakottavat vanhemmat peliä katsomaan.
  • Voisi näyttää BB 24/7 (tai jotain ihan muuta) ravintoloissa, jos peli ei kiinnosta.
  • Voisi laittaa kausikortit loppukaudeksi myyntiin juniorijoukkueille ja maksaa heille provisiota jokaisesta myydystä kausikortista. Moni ostaisi kausikortin jo pelkästään sen vuoksi, että voi tukea kyseistä juniorijoukkuetta. Provision ollessa vaikka 100 euroa, voidaan summalla saada 4.000 kausikorttia myydyksi. Myynnin voi ulkoistaa kenelle tahansa tuolla kuviolla. (Jos kausikortin keskihinta on 466 euroa ja se kerrotaan 4.000...)
  • Voisi tehdä jotain ihan muuta, aikaisemmasta poikkeavaa, joka houkuttelisi niiden 5.000 lätkäfanin lisäksi myös sellaisia katsojia, joita lätkä ei juurikaan kiinnosta. Unohdetaan siis se jääkiekko toistaiseksi ja mietitään, mitä muita houkuttimia ja koukkuja on olemassa.

Tämä siis ihan vain ajatuksena. Ei kai se aina ole pelkästään pelaajista tai niiden nimistä kiinni, viihtyykö katsoja hallilla tai lähteekö se hallille. Jos tarvitaan kasvua sellaisista asiakkaista, jotka eivät juurikaan jääkiekkoa seuraa, on aivan sama, mikä nimi pelipaidassa lukee, kun he eivät kuitenkaan sitä pelaaja tunne nimeltä. Pääasiassa, että hallissa viihtyy! Silloin tulee paikan päälle myös uudelleen...

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

joo ehkä. ensin pitäis vaan saada edes ne lätkäfriikit hallille ja ne tulee nimien perässä.

Anonyymi kirjoitti...

Sori vaan, Sami, mutta ehdin ekana. Lähetin omat ehdotukseni Tepsin toimistoon jo 18kk sitten, joten sinun ehdotuksesi tulevat liian myöhään. Ruissalossa noudatetaan mun pelikirjaa.

Laitan tähän muutaman kohdan meilistäni, jotta voit seurata, miten hyvin Seppo on niitä noudattanut:

1)Hankkikaa kaksi kovaa paluumuuttajaa. Ehdotan Aki Bergia ja Jani Hurmetta.

2)Maksimaalisen positiivisen huomion saamiseksi julkaiskaa toisen, vaikka Hurmeen, sopimus moneen kertaan. Soutakaa ja huovatkaa, jotta lehdet pursuavat juttua. Saadaan fanit "kiimaan". Vielä elokuussa kannattaa aloittaa joku keksitty sopimusriita.

3)Älkää viekö kumpaakaan pelaajaa kauden aikana yhteenkään sponssitilaisuuteen, koska ei yhteistyökumppaneita kiinnosta tämänlainen vanhanaikainen, krhm, yhteistyö.

4)Kohtaan 3. lisäten sen verran, että kumpaakaan ei kannata lähettää kouluihin, lastetarhoihin tai sairaaloihin tuomaan kenellekään hyvää mieltä. PR-arvokin olisi olematon.

5)Antakaa kaikki valta päävalmentajalle. Vaikka saisitte kokoon liigan TOP 3-tason materiaalin, niin katsojille ei saa antaa liikaa hyvää kerralla. Pukukoppiin ja kaukaloon pitää saada paljon tuskaa, jotta syyssateiden masentavat maksajat pystyvät samaistumaan.

6)Älkää missään tapauksessa antako valmentajalle monoa heti syksyllä, jolloin siitä voisi olla mittaamaton hyöty, vaan odottakaa kauden loppuun. Näkyvyyden maksikoimiseksi antakaa koutsin lähteä ensin Ahvenanmaalle, missä hänellä on ikioma fisutalonsa.

7)Toimitusjohtajan pitää olla tittelistään huolimatta epäJOHDONmukainen kaikissa julkisissa kommenteissaan.

8)Medialle ja kannattajille pitää ehdottomasti valehdella aina kuin mahdollista.

9)2006-7 kauden jälkeen kaupatkaa joukkueen MVP Ruotsiin. Parhaalle maalintekijälle ei kannata tarjota jatkoa, koska syksyllä NHL-kaukaloista vapautuu paljon maalintekijöitä.

10)Jos paras puolustajanne sattuisi loukkaantumaan vakavasti, kertokaa medialle ja faneille puolitotuus. Esimerkki: Jos toipumisaika on 6kk, niin kertokaa 3kk.

11)Budjetoikaa 2006-7 kausi yläkanttiin ja sitten 2007-8 edellisen kauden saavutettujen tasojen mukaan, koska silloin nekin on 100% varmasti yläkanttiin. Tämä on viisasta, mutta en kerro miksi.

12)Suosittelen myös rahan käyttämistä sitoutuneisiin vahvistuksiin. Ruotsista voi saada ns. artisti-veropakolaisia. Tulevat sitten kolmeksi tai 10 otteluksi, niin se on hyvin käytettyä rahaa. Samalla nuorille ei joudu antamaan vastuuta alussa, mutta sen jälkeen kyllä.

13)Tappioputket pitää päättää nopeasti. Tarvittaessa puhelinkokous perjantaina. Tiistain peliin se ratkaiseva pelaaja tullaan saamaan varmasti.

14)Valmentajalle pitää luvata jatkosopimus (mielummin julkisesti) hyvissä ajoin, vaikka se vasta marraskuussa neuvoteltaisiinkin. Tällä tavoin organisaation kädet sidotaan tyylikkäästi umpisolmuun.

15)Perustakaa akatemia, mutta mainoskikkana kaksi suositusta: a)Nimetkää se kaksikielisenä: Kiekko-Agademy tai Hockey Akatemia ilman väliviivaa olisivat hyviä vaihtoehtoja, ja b)Älkää laittakaa julisteeseen mitään ennakoitavaa turkulaista huippunimeä, vaan mielimmin muualta tullut keskinkertaisuus, kuten Teemu Ramstedt. (vinkki: rahat kannattaa pakkokerjätä NHL-pelaajilta)

16)Johtokunta uusiksi! Ketonen, Ruola, Rafkin jne. ovat nimiä, jotka tuovat uusia tuulia ja ennen kaikkea kiekko-osaamista.

17)Hakekaa uusia asiakasryhmiä. Esimerkiksi tilastojen mukaan pedofiilit ovat kasvava ryhmä jopa Suomessa. Tanssityttöjen keski-ikä pitää olla alhainen ja vaatteet vähäisiä. Lapsiperheisiin ei kannata uhrata, koska syntyvyys on muutenkin niin alhaista. Unohtakaa siis maskotti-mussutus, koska NHL:ssä homma ei toimi lainkaan.

18-100)Ei viitsi laittaa tähän viestiin.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Tuohon on vaikea kommentoida mitään. Toivottavasti virheistä opitaan. Kuten Einstein on sanonut:
"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."

Piste Kärpiltä!

Anonyymi kirjoitti...

no voi sun tsiisus kun nämä anonyymit TPS-"fanit" jaksavat räkyttää samoista helevetin asioista. Kyllä jotain on tehty oikeinkin jos vaikka katsoo tämän päivän Kärppä-peliä! Nuori, nälkäinen ja taisteleva TPS, ihan niin kuin on luvattu! Tepsiä läheltä seuranneet tietävät miten vaikeasta tilanteesta seuran toimintaa ollaan kääntämässä, ei silloin voi olettaakkaan että kaikki on mahdollista tehdä heti oikein!

Sami, kiitos mielenkiintoisesta blogistasi - asiantuntevia kirjoituksiasi on ilo seurata! Ja yhdyn mielipiteeseesi: nyt on se aika jolloin tosifanien kannatusta tarvitaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kattila haukkuu pataa mustaksi-prinsiippi.

T: Anonyymi

Kunto Kortilla kirjoitti...

Asiantuntijaksi en lähtisi itseäni nimittämään millään alalla tai misään asiassa, mutta kiitos siitä, että näitä aivomyrskyjä joku joskus lukee... Tyhmiä ideoita ja kysymyksiä ei ole olemassa, on vain tyhmiä ratkaisuja ja vastauksia... Hetken päästä vähän roskaa seuraavassa blogissa.