sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Jääkiekkomaajoukkueen arkea 1974

Juuso Wahlstenin paidanjäädytyksen (vaikka ura pelaajana päättyikin jo 1971, samana vuonna kuin synnyin) kunniaksi hieman nostalgiaa Ylen elävästä arkistosta, vuodelta 1974.

Palloseura nosti vasta kolmannen paidan kattoon. (Löytyykö TPS:n sivuilta jäädytetyt numerot?) Nostalgiset paidat, joilla ensimmäinen erä pelattiin, ja joka näkyy tuossa Turun Sanomien Jane Iltasen ottamassa kuvassa, olivat todella upeat. Tästä huolimatta en pystynyt ostamaan hallilta yhtään nostalgista paitaa, numerolla kahdeksan ja nimellä varustettuna! Olin ajatellut istua elämäni ensimmäisen kerran Palloseuran ottelussa pelipaita, Wahlstenin pelipaita päällä, pelkästä kunnioituksesta. Ei pystynyt, oli liian hapokasta.

Karhuherra osui aika oikeaan muristessaan juhlista. Oodi Juusolle oli kuitenkin hieno! Suomessa ei vaan osata hehkuttaa. Me taidamme olla siihen liian juroja. Meillä on vielä tavallisen pitkä matka esimerkiksi tähän Montrealin hehkutukseen, vaikka pidämmekin itseämme urheilukansana. Myös minä jäin kaipaamaan, sen paidan lisäksi, standing ovationia, Juuson hakemista screenille myös jokaisen erän aikana, Juuson haastatteluja erätauoilla, nostalgisia pätkiä screenillä, oli niissä Juuso mukana tai ei, jne... Oli kyseessä kuitenkin erikoisottelu, myös Palloseuran pitkän historian juhlaottelu.

Ensimmäisessä erässä käytettyjen pelipaitojen huutokaupan (vai mitä niille paidoille tehdään?) olisi voinut aloittaa jo pelissä. Mainostaa huutokauppaa screenillä ja kertoa, paljonko mistäkin paidasta on jo tarjottu. Niistä paidoista saa rahaa (luulisin). M&M:n kummipelaajien (Aho&Halonen) paidoista olisin ainakin tarjonnut jotain jo pelissä, jos se olisi ollut mahdollista!

No peli itsessään oli mielestäni hyvää viihdettä, kun TPS vei voitonkin, ansaitusti. Peli oli varmasti parempaa viihdettä, kuin yksikään viimekaudella näkemäni ottelu. Pidän erityisesti Palloseuran tavasta karvata agressiivisesti ja erityisestä halusta olla aina ensimmäisenä kiekossa kiinni. Välillä vauhtia voi olla liikaa taitoihin ja kokemukseen nähden, mutta uskon, että joukkueessa on tällä hetkellä hiomattomia timantteja, jotka tulevat joskus vielä ratkaisemaan mestaruuksia Palloseuralle. Hienoa katsottavaa! Tuon perusteella kaikki pelit on voitettavissa...

Juusolle syvä kumarrus!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse en näe näissä hiomattomissa timanteissa tulevaisuuden pokaalien pokkaajia.

Enemmän näitä HIFK:n ja Lukon omat pojat-projektien tasoisia pelaajia. Mutta jos heistä puhkeaisi laadukkaampia kukkia tai timantteja kuin oletan, niin silloin pitäisi saada talous kuntoon.

Hyvät pelaajat maksavat maltaita. TPS suunnittelee parasta aikaa uutta antia, mutta itse näkisin parempana vaihtoehtona koko seuran myymisen yhdelle syvätaskuiselle ihmiselle tai pienelle ryhmälle.

Suomessa ei ole edes vaaraa, että joukkue omistusvaihdoksen jälkeen siirrettäisiin toiseen kaupunkiin, mikä esimerkiksi NHL:ssä on uhkana.

Kun on omat eurot pelissä, niin sitä tulee ajatelleeksi, kuten sinä kirjoitit, että ehkä tässä voisi muutaman retro-paidan myydä jouluun mennessä.

En myöskään olisi jäädyttänyt Juuson pelinumeroa, vaan perustanut TPS Hall-of-Famen ja Juuso sinne ensimmäisenä jäsenenä sisään.

Samat juhlallisuudet (tai siis paremmat) kaukalossa. Tällä tavalla Juuson pelaaja- ja jääkiekkoteot eivät olisi menneet sekaisin.

Valmentamisella, jumppamaikkana olemisella, kirjojen kirjoittamisella tai yleensä jääkiekosta välittämisellä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä pelinumeron kanssa.

Pepita Nieminen, Ilkka Mesikämmen, Jorma Valtonen, Juhani Tamminen, Reijo Leppänen, Urpo Ylönen, Lasse Kiili, Jukka Vilander, Saku Koivu, Aki Berg, Marko Kiprusoff, Petteri Nummelin, Miikka Kiprusoff, Mikko Koivu, Kai Nurminen, Tomi Kallio...

Tämä ei ole millään tavalla Juuson vastaista kirjoitusta. Suomessa kunnioitetaan aivan liian vähän näitä tekijöitä ja usein väärällä tavalla, jos yleensä kunnioitetaan.

Standing ovation on kimarantti juttu. Se ei varsinaisesti kuulu suomalaiseen urheiluperinteeseen, vaikka on pikkuhiljaa Amerikasta tänne hinautunutkin. Samoin kuin buuaus sen perinteisen neuvostoliittolaisen vihellyksen sijaan.

Ps. Hantalle jotain pastilleja tai sitten jonkun täytyy sanoa miehelle, että se huuto ei oikein kaukaloon pelaajien korvaan aina kuulu. Varsinkaan jos ääni on jo mennyt.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Tuo on kyllä totta (paitsi niiden timanttien suhteen, joista uskon kehkeytyvän SM-liigaan hyviä ratkaisijoita). Kun liiketoiminta käy omalla taskulla, eikä ole vain numeroita, sitä ajattelee väkisin hieman eri tavalla.

Hall of Fame -ajattelu olisi varmasti syytä ottaa pöydälle Suomessa ja todellakin erotella paidan jäädytykset famereistä, myös seuratasolla. Palloseuran pelipaitojen numerot menevät kohta toiselle sadalle, jos kaikkien paidat jäädytetään. Nostaisin pelipaitojen jäädyttämisestä erityisesti esiin Reijo Leppäsen, jo pelkästään sen vuoksi, että kyseinen nimi esiintyy otteluohjelmassa melkein kaikissa ennätyksissä. Eniten maaleja, eniten pisteitä, toiseksi eniten syöttöjä, neljänneksi eniten otteluja....

Juuson vaikutus turkulaiseen jääkiekkoon on ollut mittaamatonta. Lähestulkoon jokaisella turkulaisella kiekkoilijalla on ollut joku kosketus Juusoon, vähintään kiekkokouluista!

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä kärsiikö Pärren arvostus Tepsissä hänen TuTo-taustastaan, mutta jos näin on, niin se on häpeällistä.

Pärre pelasi kuitenkin 12 kautta Tepsissä. Pari pistepörssi- ja maalipörssin voittoa, pari All Star-valintaa ja tosiaan seuran ennätyksiä monessa kategoriassa.

Pärre ansaitsee tämän kunnian eilen.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai tuo tausta voi vaikuttaa, jos kaveri on tehnyt seuran ennätyksiä, joita ei mahdollisesti koskaan rikota?

Anonyymi kirjoitti...

Tuntien TPS:n tavat, niin kaikki asiat voi vaikuttaa heidän päätöksentekoon. Ei tietenkään saisi vaikuttaa, mutta...

Takavuosina Ansas otti pulttia, kun Leime sanoi äänestävänsä Vennamoa!

Ja Vennamo ei ole lähellekään yhtä punainen vaate kuin tutolaisuus.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kerran Tuto, aina Tuto, tavattiin sanoa. Ei kai se nykyään enää voi vaikuttaa, ainakaan paidan jäädytykseen. Jäädään odottelemaan...

Tutossa olen eniten pelejä pelannut, mutta en koe silti olevani enemmän kallellaan Tutoon tai Tepsiin (tai mihinkään muuhunkaan joukkueeseen). Se on vähän niin kuin appelsiinit ja omenat, eri sarjat. Kaikkea turkulaista pitää tukea ja kannustaa.