keskiviikko 31. elokuuta 2011

Hulluja nuo roomalaiset

Ovat ne olleet hulluja, ainakin pari tuhatta vuotta sitten. Tuota hulluutta ei voi olla ihmettelemättä illastaessaan Pantheonin temppelin aukiolla. Pantheon on seissyt siinä pari tuhatta vuotta, seuraten torilla vaihtuvaa väkeä. Kerrassaan vaikuttavaa. Pantheonin pronssinen ovi pelkästään painaa 20 tonnia. Siinä on ovimiehellä hommia liikutella sitä.

Näin nykyihmisenä tulee jotenkin kädetön olo, kun katselee Rooman vanhoja rakennuksia. Colosseum täyttäisi nykyäänkin hienon ja toimivan urheiluareenan mitat. Colosseumin hengen voi melkein löytää mistä tahansa nykyajan stadionista, vaikka ajatus on pari tuhatta vuotta vanha. Sitä miettiessä tulee väkisinkin olo, että meidän arkkitehtooniset rakennustaidot eivät ole kehittyneet tuossa ajassa lainkaan.

Ihan oikeasti nuo rakennukset on piirretty ilman taskulaskimia ja AutoCADejä. Meillä on vaikeuksia rakentaa pytinkejä, jotka kestävät edes sata vuotta, mutta roomalaiset pistivät pystyyn salonkeja, jotka ovat seisseet keskellä sotia ja luonnonmullistuksia jo tuhansia vuosia. Vaikuttavaa. Mihin maailma ja varsinkin rakennustaito olisi kehittynyt ilman Rooman romahdusta? Ajattele sitä innovatiivisuutta, jota roomalaisilla on ollut. Joku hullu on pamauttanut ajatuksen, että
Rakennetaanpa tällainen 50.000 hengen stadion. Mielestäni sen pitäisi näyttää tältä.
Ja toinen hullu on päättänyt vielä rakennuttaa sen. Kolmas hullu rakennuttaa torin, jonka voi täyttää vedellä, jotta vielä hullumpi ylimystö voi leikkiä purjehdusta. Obelix on oikeassa, hulluja nuo roomalaiset.

Jos suunnistat Roomaan, suosittelen ehdottomasti valitsemaan hotellin Rooman ytimestä. Tällöin jokainen näkemisen arvoinen kohde on kävelymatkan päässä. Eikä tarvitse olla edes mikään kilpakävelijä, vaan ihan löntystelemällä kiertää kaikki paikat kevyesti pitkän viikonlopun aikana - ellei jää laskemaan kiviä kohteissa. Tosin suosittelen kiertämään paikkoja sekä päivällä että illalla. Senkin ehtii. Iltavalaistuksessa vanhat rakennukset näyttävät entistä arvokkaammilta. Iltakierroksen voit tehdä vaikka hevosvankkureilla, jos vain pääset kuskin kanssa hinnasta yhteisymmärrykseen. Minä ärsyynnyin, kun hinta tippui satasesta, kasikympin kautta viiteenkymppiin. Saivat pitää heppansa.

Voin suositella Aleph Boscolo Hotel Rome -nimistä hotellia, joka oli todella positiivinen kokemus. Huone oli italialaisesta tavasta poiketen tilava ja viimeisen päälle siisti. Aamiainen oli todella kattava ja hotellin terassibaari katolla viihtyisä. Kuntoillakin sai kassaholvissa. Rahaa tai jalokivennäisiä siellä ei ollut tarjolla. Holvin spa-palvelut jäivät kokematta, tällä kertaa. Ei ehtinyt. Hotellin sijainti on hyvä, sillä keskustan sykkeen äänet eivät kanna hotellille asti. Eivät ainakaan ylimpään kerrokseen, jossa meidän maja sijaitsi. Muutaman loikan päässä oleva Villa Borghesen puisto soveltuu hienosti aamulenkeillekin. Voit myös hurauttaa puiston reittejä vaikka Segwayllä.

Aleph Boscolo'n henkilökunta oli yksi palvelualtteimmista, johon olen koskaan reissuillani törmännyt. Ehkä jopa kaikkein paras henkilökunta ikinä missään. Ja tämä vielä palvelun suhteen perinteisen tympeässä Italiassa. Huone siivottiin sekä pyyhkeet ja kylpytakit vaihdettiin kahdesti päivässä, samalla kun spa-tuotteet täydennettiin kylpyhuoneeseen. Late late check out'kin onnistui täydellisesti ja ovimiehen järjestämä lentokenttäkuljetus oli taksia monin verroin mukavampi. Varmasti suuntaan samaan hotelliin, kun Rooma lukee seuraavaksi matkalipussa.

Mainitun hotellin ympäristössä on viihtyisiä ruokapaikkoja, mutta silti suosittelen illastamaan ainakin kerran Pantheonin torin reunalla. Siinä voi istuessa miettiä kaikkea sitä kansaa, joka on toria tallannut eri aikakausina. Joen toisella rannalla on myös lukuisia viihtyisän oloisia ruokapaikkoja, mutta sinne ei jaksa joka ilta suunnistaa, eikä edes tarvitse. Myös Trevin suihkulähteen luona on mukavan oloisia illastuspatioita. Jos italialainen ruoka ei maistu, Hard Rock Cafe Rome on korttelin päässä mainitusta hotellista. Annokset ovat italialaisissa kuppiloissa yleisesti aika pieniä, joten myönnän kurvanneeni pariin otteeseen Burger Kingin kautta yöpuulle.

Cappuccinoja tulee ikävä. Berninin kulmassa olevassa White lounge bar'ssa kannattaa kumota puolen litran cappuccino-tykki, jos discohumpan jytke ei häiritse.

Trevin suihkulähteestä virtaa 90.000 kuutiota vettä päivässä. Vesi tulee noin 20 kilometrin päässä Roomasta olevasta lähteestä. Vesi virtaa tähän ja moneen muuhun suihkulähteeseen pari tuhatta vuotta vanhaa akveduktia pitkin. Pitäisikö kaikki maailman vesijohtoverkostot rakentaa kuten akveduktit? Lähteen vettä voi hörppiä lukuisista vesipisteistä ympäri kaupungin. En voi ymmärtää pulloveden myyntiä kaupungissa, jossa erinomainen lähdevesi virtaa kaduille. Me ihmiset lienemme vähän tyhmiä.

Espanjalaisia portaita lasketellessa ei voi olla ihmettelemättä, miten kopiokasseja voidaan myydä tuolla tavalla, vaikka portaiden juurilla on aidot merkkiliikkeet. Vai onko se niin, että se, jolla on varaa ostaa aito kassi, ei koskaan ostaisi feikkiä ja feikin ostaja taas haluaisi ostaa aidon ja on feikin ostamalla lähempänä aidon ostamista? En pysty selittämään tuota itselleni millään muulla tavalla. Portailla itsessään ei ole muuten mitään tekemistä espanjalaisten kanssa.

Portaiden juuresta, Fontana della Barcaccia'n kohdalta alkaa katuosuus, jossa voit helposti keventää kukkaroa tai kokeilla luottokorttisi venymiskykyä. Via Condotti - Ostoskatu vailla vertaa. Taitaa valikoimallaan peitota jopa Rodeo Driven. Sitä kautta kun suunnistaa Piazza del Poppololle, niin on kahlannut läpi kaikki kaupungin merkittävät ostosmahdollisuudet.

Jos suunnistat Vatikaaniin, aikeissa piipahtaa Pietarin kirkossa ja Sixtuksen kappelissa, katso peiliin ennen lähtöä. Hameen pituus pitää olla selvästi alle polvien, myös miehillä - jos hametta käyttää - ja olkapäiden tulee olla peitettynä. Muuten ei ole asiaa kyseisiin paikkoihin, edes kesähelteellä. Eli perinteinen suomalaisen miehen turistiasu ei kelpaa. Eivätkä ne shortsit, joita myydään tyhmille turisteille. Siis ne, joihin on kuvattu patsaiden killuttimia etumukseen. Voisivat olla väkevä myyntivaltti suomalaisilla kesäfestareilla.

Vinkkeinä voitaneen mainita myös, että kannattaa matkalle lähtiessä varata nippu pieniä setelejä taskuun. Koska tapana ei ole maksaa veroja valtiolle, monessa paikassa vain käteinen on käypä valuutta, tai ainakin sitä suositaan käytettävän, vähintää tippeihin. Ja pieniä siksi, että aina ei kannata odottaa vaihtorahoja takaisin, jos isolla setelillä lahjot. Jos Coloseumin jono sapettaa, käy ensin Forum Romanum'ssa, johon ei ole lainkaan jonoa ja jonka lipulla pääset jonottamatta areenalle, leijonan ruuaksi. Tämä kannattaa oikeasti muistaa, mikäli tuntien jonotus ei kuulu lomaharrastuksiisi.

En käynyt juomassa Trevin vettä tai heittämässä sinne kolikkoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö voisi käydä Roomassa uudelleenkin. Mukava kaupunki, varsinkin kun säät suosivat. Kiirettä paluuseen en kuitenkaan taida pitää. Tuskin kylä muuttuu muutamassa vuodessa mihinkään, kun kaksi tuhatta vuotta vanhat rakennukset ovat nytkin oikeastaan ainoaa nähtävää, liikenteen lisäksi. Rooman liikenteessä noudatetaan ainoastaan yhtä sääntöä:
Ei ole sääntöjä.
Yksi parhaiten onnistunut retki koskaan. Ei löydy kuin kehuja. Finnairin lippujen upgraden tekstiviestitarjouksesta alkaen kaikki sujui niin hyvin kuin ikinä voi sujua. Lounge-palvelut kentillä, hyvä ruoka koneessa, matkalaukut prioritynä ensimmäisenä hihnalla, onnistuneet siirtymiset loistavaan majapaikkaan, palvelualtis henkilökunta, aurinkoinen keli, hyvät ateriat, parasta seuraa ja Rooman vaikuttavuus. En voisi odottaa parempaa onnistumista mistään matkasta. Panokset kovenee.

[Aiheeseen liittyen: Lomaltapaluupaha / London calling / Rimini]

BTW Tuli oltua melkein koko retki off-line -tilassa, koska Roomassa ovat vapaat WiFi-yhteydet todella harvassa. On toki aika useissa paikoissa oikein merkityt ilmaiset WiFi-pisteet, mutta suomalainen ei pystynyt rekisteröitymään käyttäjäksi. Osoitetietoihin sai Suomen, mutta kun rekisteröitymisen vahvistukseen käytetään omaa puhelinnumeroa, maan suunta -valikosta ei löytynyt 358:aa. Ehkä teki hyvää olla välillä oikeassa maailmassa. Television seuraaminenkaan ei onnistunut, kun kaikki ohjelmat olivat dubattuja. Ehkä hyvä niin. Tuli nautittua enemmän oikeasta elämästä sekä juuri siitä hetkestä ja ympäristöstä.

Ei kommentteja: