keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Kiire - Mikä ihana tekosyy

"Jumala loi ajan, mutta ihminen kiireen"

Kiire on muotia. Kiireinen ihminen on yhteiskuntakelpoisesti tehokas. Kiire on osoitus tehokkaasta toiminnasta. Kiire on laiskuuden vastakohta. Kaikilla tärkeillä ihmisillä on kiire. Näin moni meistä on valmis ajattelemaan.

Olen sitä mieltä, että kiire ei ole osoitus tehokkuudesta, vaan organisoimattomuudesta. Kiireellä ja laiskuudella ei ole mitään tekemistä keskenään. Tai ehkä sen verran, että laiskalle ihmiselle voi tulla useimmin kiire, kuin oikeasti tehokkaalle ihmiselle.

Kiire on mielentila ja tekosyy. Se on usein itse aiheutettua ja täysin tarpeetonta.

Kiire on kuitenkin loistava tekosyy. Kun perustelee asioita kiireellä, kaikki on hyväksyttävissä. Kiireen vuoksi saa tehdä sutta ja sekundaa, maanantaikappaleita, eikä kukaan ihmettele sen enempää. Viisasta miestä, Homer Simpsonia, lainatakseni:

"Do you want the job done right, or do you want it done fast?"
Kiireen vuoksi voi myöhästyä mistä tahansa, vaikka myöhästymisen perussyy on se, että lähti liikkeelle liian myöhään.

"En nyt ehdi, kun on kiire."

Lausahdus sopii mihin tahansa tilanteeseen, josta haluaa eroon. Kiire on käypä tekosyy sille, että ei ehdi kuntoilemaan, vaan pitää jäädä sohvalle. Kiireen vuoksi ei millään ehdi katsomaan, mitä syö, vaan kiireen vuoksi on sallittua ja jopa pakotettua syödä epäterveellisesti. Kiireen vuoksi ei yksinkertaisesti ehdi huolehtimaan itsestään.

Hampaitakaan ei tarvitse pestä, koska on kiire. Autolla voi ajaa tuhatta ja sataa, muiden turvallisuudesta piittaamatta, jos on kiire. Rakennusvirheet ovat ihan ok, silloin kun on kiire.

Kiireen vuoksi ei tarvitse ottaa mitään vastuuta tekemisistään. Syyllinenhän on kiire. En minä mitään tehnyt, tai jättänyt tekemättä.

Kiireen vuoksi voi Oulussa perustella sitä, että alaikäiselle tehty vakuutuspaperi muuttuikin kahden vuoden mittaiseksi pelaajasopimukseksi.

"Arponen uskoo, että sopimussotku menee kiireen piikkiin."

Sairaalassa kerrotaan olevan ainainen kiire, joka aiheuttaa potilasvahinkoja. Voisiko olla niin, että kiire antaa luvan tehdä vahinkoja? Ei tarvitse olla ihan niin tarkka, kun on kiire.

Olin sairaalassa töissä siihen aikaan kun kiire ensimmäisiä kertoja nostettiin oikeasti esille sairaalamaailmasta puhuttaessa. Olin jonkin aikaa töissä osastolla, jossa oli niin tuskaisen kiire, että henkilökunta ei edes ehtinyt virkkaamaan patalappuja myyjäisiin, työajalla.

Työn kerrotaan aiheuttavan kiireen, mutta miten se sitten voi olla niin, että todellinen kiire alkaa, kun pääsee eläkkeelle?

Meillä on lisääntyvä kiire, vaikka samaan aikaan television katseluun käytetty aika lisääntyy, paperimedia kertoo lukijamäärien säilyvän ennallaan, radiotakin kuunnellaan vähintään entiseen tapaan ja elokuvissa käydään entistä enemmän. Pääsääntöisesti kaikki vapaa-ajanpalveluja myyvät yhteisöt kertovat käyttäjämäärien kasvusta.

Mihin meillä sitten on kiire? Vapaa-ajalle? No, miksi sielläkin pitää olla kiire? Alivaltiosihteeri kertoi vastauksen jo 1988:

"Minne nuo kaikki ihmiset rynnivät? Mihin tuo mieletön hoppu, hätä ja kiire? Eteenpäin, eteenpäin, askeleet kiiruhtavat. Mutta mihin heillä kaikilla on kiire? Minä sanon sen Teille: ei mihinkään!"
[ Aiheeseen liittyen: Elämän suuret kivet / Suorittajia ja suorittajia / Koska Sinä aloitat? ]

BTW Henkilökuntani saa välillä harmaita hiuksia, kun he odottavat minun tekevän jotain, joka omasta mielestäni voi vielä odottaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti.

"Teen sen, kun sen aika on."
Opin tuon lauseen eräältä lääkäriltä, kun olin töissä lääkäriasemalla. Kaikki tehtiin aina ajallaan, mutta tuskin koskaan etuajassa. Tällä tavalla toimien torjun nyt itsekin kiireen tuntua.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiire tarkoittaa nykykielellä menestystä.

Miten sulla menee? Kauhea kiire on koko ajan.

Kakella menee hyvin, sillä on kauhee kiire koko ajan!

Miten sulla menee? Pikkuhiljaa. Olen lukenut paljon kirjoja ja käyn pitkillä kävelylenkeillä. Ei tässä mihinkään ainakaan kiire ole.

Patella taitaa olla hommissa vaikeuksia, kun ei ole kiire mihinkään ja on aikaa tallustella tyhjän panttina.

Jokainen kuitenkin tietää, että hautaanhan kaikilla kiireisillä se lopullinen kiire on.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kiire elämässä on vähän sama kuin kiire kaukalossa.

Elämässäkin tulee kiire, jos ei ole kunnossa, ei osaa sijoittua, eikä ole valmistautunut.

Kiire on merkki hallintakyvyn menetyksestä.

Kimmo Metso kirjoitti...

Kiireen vastakohta on hengailu. Hengaillaan, tehdään vähän niitä näitä. Nämä pitää olla tasapainossa.

Tosin älyttömällä kiireellä ja tekemällä vääriä asioita tavoitteen kannalta ei ole myöskään mitään hyötyä.

Ilcaccio kirjoitti...

Satuin bloggaamaan samalla otsikolla ja julkaisun jälkeen huomasin, että sinullahan on sama otsikko! :)

Hivenen erilaisen näkökulman samaan asiaan voi lukea: http://blogi.poikkeama.fi/kiire-%E2%80%93-mika-ihana-tekosyy-syoda-huonosti/