maanantai 2. maaliskuuta 2009

Foodoo

Harvoin tulee vilpittömästi kehuttua jotain painonhallintaan ja kuntoiluun liittyvää ohjelmaa. Nyt kehut ansaitsee Maikkarilta torstaisin klo 18:30 tuleva Foodoo. Ohjelma tulee vielä uusintana sunnuntaisin.

Harvoin mikään aihealueeseen liittyvä ohjelma yksinkertaistaa yksinkertaisen asian, painonhallinnan, noin kansantajuisesti. "Kuluta mitä syöt, syötpä mitä tahansa", on ohjelman motto. Niin yksinkertaista se on.

Kun siihen vielä lisätään ajatus, että pelkästään kuntoilemalla painon pudottaminen on vaikeaa, ei mahdotonta, mutta vaikeaa, niin ajatuspohja on täydellinen. Ja ennen kaikkea se on yksinkertainen.

Esimerkiksi tämän blogin pitäjä (185/94) kuluttaa päivässä yli 2.000 kcal, vaikka jäisin koko päiväksi sänkyyn makaamaan. Yhden sisäpyöräilytunnin aikana kulutan 600-800 kcal, siis noin 30% perusaineenvaihdunnasta. Kuntoilun osuus on siis 10-20% päivän kokonaiskulutuksesta.

Kuntoilemalla tunnin viikon jokaisena päivänä voi siis lisätä energiankulutustaan keskimäärin 10-20%, viikkotasolla. Jos kuntoilukertoja on 3-4, kulutus kasvaa viikkotasolla 5-10%. Tältä pohjalta on siis ihan selvää, että mikäli haluamme pudottaa painoa, tai siis oikeammin vähentää rasvapitoisuuttamme, pitää ensisijaisesti katsoa, mitä laittaa suuhunsa.

Moni kokee lihavuuden syynä olevan poikkeuksetta ruuan sisällön. Se ei useinkaan pidä paikkaansa.

Suurin ongelma ihmisten syömisessä on epäsäännöllisyys. Ei vain ehditä/viitsitä syödä säännöllisesti, viisi tai kuusi kertaa päivässä. Kun syödään harvoin, syödään yleensä paljon. Moni vähentää elimistönsä rasvamäärää jo pelkästään sillä, että muuttaa ruokailun säännölliseksi.

Kun sen jälkeen vielä hieman muuttaa ruuan sisältöä, lisää hieman kuntoilua, niin elämäntapamuutokseen johtava painonhallinta on valmista. Ei se ole tämän vaikeampaa!

Yleensä ruokailuaikojen säännöllistäminen muuttaa jo automaattisesti annosten kokoa ja sisältöä, koska ylensyönti ja mieliteot vähentyvät. Elimistömme ei koe niitä tarpeellisiksi, koska energiansaantimme on tasaista.

Kaikki ihmedieetit ovat sanansa mukaisesti ihmedieettejä. Yksikään dieetti ei johda pysyvään muutokseen, vaan kaikilla niillä on tavoitteena vain nopea painon pudottaminen. Aina ei ole kyse edes rasvamäärästä, vaan moni ihmedieetti perustuu vain elimistön kuivattamiseen, jossa ei ole mitään järkeä. Foodoo etsiikin katsojilta parhaita dieettitarinoita.

Foodoo tarjoaa loistavia reseptejä. Kokeilkaa esimerkiksi tuota kalkkuna-katkarapuhöystöä. Voiko painonhallintaan sopiva ruoka olla parempaa? Painonhallinnassa ei tarvitse kertaakaan nähdä nälkää, kun se tehdään fiksusti ja hallitusti.

Ohjelmassa kerrotaan aika selkeästi, kuinka paljon mikäkin ruoka tai ruoka-aine tarvitsee liikuntaa tai muuta aktiviteettia kuluakseen elimistöissämme. Hieno lisä ohjelmaan, kunhan se ei ala pelottamaan ihmisiä ja he jättävät syömiset väliin.

Kulutan joka päivä vähintään 3.500 kcal, joskus jopa 5.000. Jos nyt aloittaisin jonkin ihmedieetin, jossa energiamäärä jäisi päivässä vaikka niinkin suureksi kuin 2.500 kcal:iin, niin olisin heikkopäinen jo parissa päivässä. En kestäisi tuota diettiä kuin ehkä päivän tai kaksi. Sen jälkeen pitäisi jo jättää kuntoilua väliin, kun energiaa ei enää riittäisi siihen.

Jos et usko, ota yhteyttä minua viisaampiin, Omaohjaajiimme, jotka todistavat tämän sinulle mielellään.

[ Aiheeseen liittyen: Millaista treeniä / Vanhenemisen kauhu / Miehet kuntoon / Elämä pelissä / Koska Sinä aloitat? ]

BTW Sanonnat ovat hyviä. Niissä on usein sanomaa. Niin no, eihän ne ehkä muuten olisi sanontoja. Törmäsin jokin aika sitten hyvään sanontaan, joka pääsi tuohon selän takana olevalle seinälle:
"If you always do what you've always done, you always get what you've always got."
Voisiko tuota tuon selkeämmin sanoa. Sopii ihan hyvin yllä olevaan bloggaukseenkin, kuten niin moneen muuhunkin asiaan. On turha odottaa elimistössään mitään muutoksia, jos tekee kaikki asiat koko ajan samalla tavalla kuin ennenkin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Albert E. muotoili saman asian tarinoiden mukaan kutakuinkin näin.

"Suurinta tyhmyyttä on, jos tekee asiat aina samalla tavalla, ja odottaa silti eri lopputulosta."

Tämä on yllättävän totta joka asiassa oli kyse sitten vaikkapa laihduttamisesta, kunnon kohottamisesta, ystävien tapaamisesta tai asunnon remontoinnista.

Kotisohvalla voi joka ilta tv:tä katsellessa surkutella, että miksei mikään muutu omassa elämässä. Ja sama uudestaan seuraavana iltana.