maanantai 9. huhtikuuta 2007

Liikaa kahvia

Pääsiäinen alkaa olemaan taas ohi, joten pääsee taas kahvin juonnin suhteen päiväjärjestykseen. Uskomattoman paljon tulee juotua kahvia, kun on töissä. Voisi kuvitella, että siitä olisi jo riippuvainen. Vaikka juonkin ehkä 20 kuppia kahvia päivässä, kun olen töissä, ei tulisi edes mieleen keittää sitä kotona, vaikka olisikin pitkiä pyhiä. Voin olla hyvin pari viikkoa ilman kahvia lomareissuilla, joissa yleensä saa vain huonoa kahvia. Kuinka paljon onkaan liikaa kahvia? Ainakin vatsa toimii huomattavasti paremmin, kun litkii kahvia pitkin päivää.

Joku väittää kahvin valvottavan, mutta en ole koskaan huomannut. Kofeiinihan on puriiniemäs, jota on kahvin lisäksi teessä, kaakaossa, kolajuomissa, suklaassa ja eräissä lääkkeissä. Sen vaikutukset keskushermostossa perustuvat pääasiassa adenosiinireseptorien salpaukseen, kuten joskus koulussa kerrottiin. Adenosiini on pieni molekyyli, joka muodostaa solujen energiavarastona toimivan ATP:n ytimen, kuten kaikki urheilijat ja kuntoilijat tietävät.

Kofeiiniin väitetään tarttuvan valvetilaa ylläpitävien solujen reseptoreihin, pitäen elimistön hereillä. Kofeiini siis "estää" solun ulkopuolella olevan adenosiinin tarttumisen samoihin reseptoreihin. Mikäli adenosiini pääsisi tarttumaan kyseisiin reseptoreihin, alkaisi nukuttamaan. Näin sanoo tiede, mutta minä en ole huomannut, että asia olisi niin. Enkä usko, ennen kuin näen tai koen...

Ei kommentteja: