perjantai 9. heinäkuuta 2010

Ruisrock 2010

No niin. Tähän on tultu. Vuonna 1970 se alkoi Saaronniemessä. Nyt se jatkuu Kansanpuistossa. Ylä- ja alamäkeä. 40 vuotta. Onneksi viimeiset vuodet ylämäkeä. Sehän on vanhempi kuin minä. Syvä kumarrus ja iso onnittelu sekä vielä suurempi kiitos.

Ruisrock on kuulunut omaan kesään aika pitkään. 30. kerta oli viime vuonna. Pullopojasta keski-ikäiseen rokkariin. Väliin on mahtunut aika villejäkin rokkikinkereitä. Nykyään tulee vähän eri tavalla nautittua festarihenkeä. Musiikilla on yhä enemmän merkitystä. Festarifiilistä se ei kuitenkaan korvaa. Kotonakaan ei aina ymmärretä, miksi tuonne pitää aina päästä. Eikä tarvitse ymmärtää. Menen silti.

Moni Ruisrockin vakiokävijästä on varmasti käynyt saman polun. Joku on vasta polun alussa. Toinen astelee jo polun viimeisiä askeleita. Minun Ruisrockiin voisin kirjoittaa vaikka mitä. Toivon, että näen vielä 80-vuotisjuhlatkin. Toivottavasti silloinkin sen ikäiset pääsevät veloituksetta mukaan.

Ruisrockin historiaa löytyy mm. täältä. Alkuvuosien bändilistat ovat hauskaa luettavaa. Yksi rokki on jäänyt mieleen muita korkeamalle. Voitte halutessanne arvailla, mikä.

MTV3 kirjoittaa: Ruisrock - 40 vuotta rokkia ja järjestyshäiriöitä. Ehkä niitä järjestyshäiriöitä on väkimäärään nähden ollut aika vähän. Ainakin minä olen pärjännyt ilman järjestyshäiriöitä. Muistaakseni.

Aion juhlia näitä 40-vuotispäiviä seuravien bändien liepeillä:

Perjantai
16.57 Jaaha. Passit kuitattu ja portit ovat kuulema auki. Vielä treenin kautta tie matkaan käy. Tiukalle menee tuon Negativen kanssa...
19.15 Negative, Niittylava. En tietenkään ehtinyt...
21.10 Rantalava rocks! Tämähän on hyvä, tämä, mikä tää nyt on...
21.45 Ei tämä ole mikään Frank, eikä Turnerikaan, vaan Amorphis, Paviljonkilava. Karhuherra heilukoon Frankin kanssa. En käy häiritsemään...
23.00 Nyt: Billy Talent, Rantalava. Äijähän puhuu lätkää tuolla lavalla. Kanukki! Rusted from the rain soi just. Saako sen jälkeen mennä tankkaamaan ruokaa?
23.32 Baroness, Teltta. Oletteko nähneet mun korvatulppia? Ovat varmaan samassa paikassa mun kuulon kanssa.
00.15 Ozzy Osbourne, Niittylava. Maa heiluu mukavasti taas jalkojen alla. Let's bark at the moon everybody. I love you all! Ozzy on ihan hillittömässä menossa. Aivan mahtavaa kauraa!
00.36 Ozzy kuulostaa todella hyvältä. Kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Bändiesittelyä ja sitten jatkettaneen... Jeee!
00.45 Ozzy huilaa ja kitara vinkuu. Päästiin jo hyvään vauhtiin. Ehkä taas kohta mennään...
00.55 Minusta tulee isona rumpali. Missä pääsee hakaamaan rumpuja? Oikeasti, tahtoo nyt! Jaaha, Ironman jatkaa ja maa heiluu.
01.25 Soittivat Paranoidin, penteleet. Olisi tätä kyllä kuunnellut pidempääkin. Kuten Ozzy itse Turun Sanomissa kertoi, että jos he soittaisivat kaikki toiveet, keikka kestäisi monta päivää. Ehkä Ozzylle suo tauon festarikeikallakin. Sehän pääsee tänne kohta jo ilmaiseksi. Hyvä keikka! Nyt tuonne liikenteen sekaan ja autolla kotiin. ehkä vielä miksaan kokoelman yön aikana...
02.20 Auto ja kuski ehjänä kotona.
03.39 Kooste Ozzyn keikasta latauksessa. Ehkä se löytyy suihkun jälkeen tästä alta.Viimekertaisen Ozzyn keikan jälkeen vannoin, että en mene enää äijää katsomaan. Täytyihän tuo nähdä. Tuorekin levy on ihan loistavaa Ozzyä.

Huomenna aloitetaan puolilta päivin Hirvensalossa perinteisissä Pre Rock Partyissä. Roinisen bratwursteja hapankaalilla lienee jo tuolloin tarjolla. Ei hullumpaa, ei lainkaan.

Lauantai
12.00 Ruisrock Pre Party Hirvensalossa. Bratwursti grillaantuisi pelkästään laiturilla. Taitaa Kotiteollisuus vaihtua laiturilla oleskeluun...
15.15 Järjettömän hieno ilma! Elämää parhaimmillaan. Juha Kurvinen viihdytti meitä äsken heittelemällä moottorisahaa. Hullua touhua, mutta ammattilaiselta se käy. Ei mitään merkkejä vielä Ruissaloon lähtemisestä...16.15 Kotiteollisuus, Niittylava. Aurinko voitti. En nähnyt.
18.30 Sitten kohti Kansanpuistoa.
20.25 Aurinkoterassi. Saa vähän potkia kiekkoja jaloista...
21.00 PMMP:tä kaukokatseella, hyvän välimatkan päästä, Karhuherralle avautuen, kuinka minulla on jokin merkillinen antipatia tuota kaksikkoa kohtaan. Mistä lie rääväsuisuudesta kummunnut.
21.15 Don Huonot, Niittylava.
21.40 Onko Donkkarit aikuistuneet, vai minä? Tuntuu vähän vaisulta ainakin alku, vaikka kaikki mitä tein, tein sinua varten. No ehkä se tästä Hyrrästä...
Joo, kyllä se Hyrrästä pyörähti toiselle puoliskolle. Jotenkin muistin Donkkarit rokimmaksi, mutta musiikki on muuttunut ajan kuluessa. En halua olla Riidankylväjä, mutta entinen Suomirock on nykyistä iskelmää. Ehkä. Tosin kyllä Donkkaritkin rokkasivat muutamassa biisissä ihan kympillä. Kuten Karhuherrakin viestitti, tilaus on yhä olemassa.
22.45 Michael Monroe, Rantalava. Minun lauantain odotetuin esiintyjä. Huomenna miksaan vielä koosteen koko kansan tuijotettavaksi. Mike oli normaalia menoa. Hyvää sellaista. Oikeastaan jopa todella hyvää. Tasapainoinen paketti ja kuten Nikkola jo kommentoi, uudet biisitkin tuntuivat erittäin asiallisilta.00.00 The Sounds, Niittylava. Nyt harmittaa, että en jaksanut vääntäytyä Aurinkoterassin keskustelusta Niittylavan suuntaan, vaan keskustelun lomassa yritin kuunnella Stam1naa toisella korvalla, huonolla menestyksellä. Taisin menettää hyvän keikan. The Sounds on kuitenkin rokissa ensi vuonnakin, joten katsastetaan se silloin uudelleen ja ihmetellään, oliko se niin hyvä kuin 2009.
02.jotain. Kyytejä. Kovia kyytejä.
02.45 Olen niingun gotonan. Auto ehjä, äijä ihan rikki. Palasina.
03.33 Kohta uneksimaan. Turha soitella huomenna. Ainakin nyt tuntuu siltä, että sunnuntai pyhitetään levolle ja futisfinaalille. Tai tietysti jos jollakin on ylimääräinen lippu, niin miksei. Laittakaa kuitenki sunnuntain mainitut korvan taakse ja päästäkää ne korvakäytävään.

Ja hei, typeräksi ja naurettavaksi osaa kuka tahansa itsensä tehdä. Hauskuuteen tarvitaan jotain ihan muuta kuin idioottimaisuutta.

Sunnuntai menee näillä näkymin ohi, mutta nämä poimisin tarjonnasta:
14.15 Popeda, Niittylava. Siellä oli varmasti Pitkä Kuuma Kesä. Harmittaa, että en jaksanut lähteä, vaan jäin huilaamaan aurinkotuoliin. Jos Ruissalossa on yhtä kuuma kuin tässä, niin huh, huh... Juomamyyjille täydellinen kultakaivos.
18.50 Cardio spinning, M&M Kuntotalo. Taidetaan rokata tänään sielläkin. Käykää te katsomassa tuo seuraavaksi mainittu. Loistavaa kasarimeteliä.
19.00 Reckless Love, Converselava. Kävittekö katsomassa? Jos kävitte, onko kommentteja?
20.15 Sonata Arctica, Rantalava. Joskus aikaisempina vuosina muistan kironneeni, kun Sonata soitteli mitä sattuu ja hitit jäivät varjoon. Miten oli tänä vuonna? Festarikeikan biisilistan tulisi aina koostua kaikista tunnetuimmista biiseistä, koska väki on niin erilaista kuin varsinaisilla keikoilla. Vai oletteko jotain muuta mieltä?
21.47 Kaksi varoitusta jaettu potkiksessa. Kiikarit yhä taulussa. Oranssi vieköön...
22.00 Slash, Niittylava. Potkis voitti Slashin. Slash tuntuu jotenkin olevan vaan Slash. Uusi materiaali ei ole oikein säväyttänyt. Slash kuuluu siihen Axl:n viereen. Toivottavasti todistaa sen vääräksi rokkikansalle. Slash oli ilmeisesti lopettanut Paradise Cityyn.
23.59 tai jotain. Espanja vei nämä tuomarivirheillä varustetut kaatuilukisat. Olisi vaihtanut tämän pelin Slashiin silmän räpäyksessä. Huonoa viihdettä.

Laitetaan tämän päivän kunniaksi video menneisyydestä. Tämä biisi soi Ruisrockissa vuonna 1982, kun bändi avasi festarit:Blogi päivittyi joka päivä, jopa paikan päältä, kun Nokia N900 taipui blogin päivitykseen ihan kätevästi ja Elisan verkkokin jaksoi palvella alueella. Twitterin kautta turistiin myös reaaliaikaisia tunnelmia.

Ei näkynyt niin paljon tyhmintä festaritemppua, pullojen heittelyä yleisön sekaan. Rokkia on tylsä päättää pullo päässä, ellei se ole nesteenä. Tai on kai se senkin vuoksi tylsä päättää, mutta sen voi sitten tehdä turvallisesti selviämisteltassa Ansun hoidettavana.

Kiitos Karhuherralle ja Nikkolalle hyvästä kommentoinnista. Ensi vuonna sama paikka ja sama aika? Bänditoiveita ensi vuodelle?

Viimeinenkin Don Huonojen video latautunut. Nyt tämä kirjoitus lyödään lukkoon ja foorumi jätetään kommentoijille. Kertokaa, mitä koitte. Kiitos lukijoille ja ennen kaikkea järjestävälle taholle. Hienoa, että olette olemassa. Rock ja out...

[ Aiheeseen liittyen: Ruisrock 2007 / 2008 / 2009 ]

BTW Näyttää siltä, että rokataan aika hurjassa aavikkomaisessa helteessä. Täytyy muistaa nesteet, niin jaksaa rokata pidemmälle. Ei ole häpeä heittää jonkin oluen väliin Vichyä tai Gatoradea, tms, jotta saa suoloja tasapainotettua edes vähän. Sipsit ovat myös ihan hyviä tasapainottamaan hikoilua. Aurinkorasvakin lienee paikallaan. Rikotaanko jotain ennätyksiä?

24 kommenttia:

Jari Nikkola kirjoitti...

"I'm going, I'm going where the water tastes like wine

We can jump in the water, stay drunk all the time"

Tai jotain sinne päin ainakin. Mukana akordimerkinnät piis-tarralla varustetulle Landolalle.

Hellekeleillä festareiden ensiapupisteitä kuormittavat eniten nestehukasta johtuvat tapaukset ja hiertymät, joten tosiaan kandee dokata Vissyä oluen väliin, kiits. Oluthan toimii diureettina eli poistaa nestettä (ja mineraaleja) kropasta. Eikä siitä aurinkorasvastakaan haittaa ole, rantsun puolella festarialuetta vedestä tulee tupla-altistus iholle jne.

Tosin nythän keli tuntuu olevan leudompi kuin eilen. Mutta järki kandee pitää matkatavaroiden mukana silti.

Canned Heat veti Ruissalossa jo 1971, joten eiköhän ihan kunnioituksen vuoksi voisi siitä aloittaa tänään klo 18.00.

Bändin nimen karskimmasta etymologiasta pääsee selville öbaut täällä.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Olipa knoppitietoa kerrakseen. Kiitos siitä. Nuo kun tuppaavat jäävän mieleen.

Klo 18 ei vielä ehdi, mutta 19.15 on tähtäimessä.

Tosiaan, hiertymiä tulee helteillä, kun hiihdetään eteenpäin millä tahansa jalkimilla. Ihmetellään, miten ne lähikaupasta ostetut varvastossut voivatkin hiertää varpaanvälin verelle.

Karhuherra kirjoitti...

Jau, tästä lähtee taas. Just mietin, että jos toan kameraroinaa aiempaa enemmän mukaan, pitää tinkiä muusta kuten juomapullosta ja aurinkorasvasta. Eiku...

Edelleen suosittelen lämpimästi sitä Amorphiksen kanssa päällekkäin soittavaa Frank Turneria. Negativen tulo veti illan saldoa sen verran negatiivisen puolelle, että sen johdosta myös NOFX esiintyy samaan aikaan Turnerin kanssa. Väärin suunniteltu.

Meikällä taitaa tulla 20 vuotta Ruississa mittariin nyt. Katselin noita vanhan järjestäjän aikaisia arkistolinkkejä, pelkästään siitä vuosilta 1990-2000 löytyi äkkiseltään laskemalla alun toista sataa nähtyä artistia. Toiset jumalaisia, toiset eivät niinkään.

Välillä tekee mieli narista ohjelmistosta, mutta on se sittenkin yleisesti ottaen aika kiva, että omassa kylässä on tällaiset kemut vuodesta toiseen.

Jari Nikkola kirjoitti...

Spotifyssa voi tehdä huissin aikamatkan Ruissaloon kesällä 1971. Calle Lindholm spiikkaa ja Canned Heat alkaa louhia boogiebluesiaan. Ei huono.

Ruissin ohjelmisto on melko riippuvainen esimerkiksi Roskilden ohjelmasta. Tänä vuonna palikat eivät osuneet kohdalleen mutta ohjelma on silti ihan OK, sanoisin.

On satsattu järkevästi classic rockiin jos ja kun indiekamaa ei ole isoimmasta päästä saatavilla. Classic rock ja kotimaiset pumput kuitenkin tuovat yleisön paikalle. Eivät Suomen 500 indiefriikkiä, joista 400 on toimittajia.

Baroness esimerkiksi kandee tsekata jos altsumpi metallipuoli kiinnostaa.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kai tällaisen yleisfestivaalin ohjelmiston rakentaminen on jonkin verran haastavaa. Aina löytyy joku, kun rutisee.

Toista se on esimerkiksi Sonispheren kohdalla, kun täytyy edustaa vain yhtä tai toisiaan erittäin lähellä olevia genrejä.

Esimerkiksi pelkästään me kaikki kolme löydämme eri bändejä katsovaksi, joten onhan setti silloin onnistunut.

Ei siis valiteta, vaan nautitaan ja ulvotaan kuuta.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkien aikojen TOP-3 Ruissalossa:

1)Rory Gallagher
2)Santana
3)Hurriganes

Piste.

Jari Nikkola kirjoitti...

Heissulivei! Nuottiöljyä on nautittu "kohtuudella" ja Hirvensalon vaihtoaitio kutsui jo nyt! Eikkokauhhia.

No ei välttämättä. Ruissalossa vallitsi aavikkokelit ja rauha maassa. Jotensakin esityksistä leikkautui terä myös helteen myötä pois? Tai sitten minä vain hyydyin auringonpaahteessa koko rahalla (mitä en tietenkään tässä myönnä, edes sulkeiden rohkaisemana).

Eka päivän ykköstapahtuma henk. koht. olikin Ruissalon intiaanien kanssa vedetty hyvähenkinen ölppäsessio VIP:n ulkoterassilla. Ruisrockin perustajista Antero Laiho, Kalervo Kuosa ja Olli Pellikka olivat hyvissä mielin liikkeellä (vanhin herroista jo 74 v.) ja läpänderi lensi kuin nuorilla miehillä konsanaan. Arvostan tälläistä melkoisesti. Samalla tuli jälleen kerran huomattua miten tietty R&R-henki yhdistää tapahtuman taustahahmoja kaikilta vuosikymmeniltä ja kaikista ikäluokista.

Frank Turner kärsi keikan alussa paskoista soundeista (miksaajalta kenties unohtui se, että hiphoppia ja rockbändiä miksataan eri tavalla, alapää soundissa kumisi hölmöllä tavalla), vesibussin luota uusfolkpunkero soundasi toki jo paremmalta. Turnerin yleisö oli (ainakin vedon alkumetreillä) pieni mutta sitäkin tiiviimpi. Hyvää touhua, ensi kerralla sitten isommalla stagella jne.

Huomenna jatketaan. Canned Heat ei käynyt varsinaisesti henk. koht. nostalgiasta mutta The Specials jos joku käy. Ugh! Siinä ennakkoviestiä teille, kovikset!

Karhuherra kirjoitti...

Ei kai sille mitään voi, jos ihmiset eivät ymmärrä omaa parastaan. Turner iloisine veikkoineen oli loistava ja tästä oli samaa mieltä moni muukin. Negative oli kuulemma raiskannut Neil Youngia, onneksi en kuullut.

Fränkin keikan jälkeen tarinoitiin herra anti-rocktähden kanssa pitkään oluen äärellä. Hieno mies kertakaikkiaan. Hienoa sen sijaan ei ollut se, että Ozzy-sedän manageri-vaimo ei halunnut päästää lavan eteen kuvaajia kuin valitsemistaan medioista, ilmeisesti TS ja IS pääsivät. No, ihassama. Papparainen oli yllättävän hyvässä vedossa, mutta muuten statispändin ja suomalaisten festariurpojen yhdistelmä jäi korkeintaan "ihan kiva" -asteelle

Herra Nikkola taas oli jo kuuden jälkeen juurtunut niin tukevasti varjoisan anniskelualueen penkillä, että väsähtämisessa saattoi olla ihan muita syitä.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ai Jari lähti kotiin ennen ruuhkaa? Sulle on jäänyt päälle tuo aikaisin lähteminen Turkuhallin lehtereiltä.

Negativea en kuullut, mutta hyväksi sitä kehuttiin.

Olipa Sharon ilkeällä päällä. Vaikka en saundeista mitään tiedä, niin silti ne tuntuivat Ossi-sedällä olleen kohdallaan. Rumpali sai aika hyvin potkittua biiseihin ylimääräistä poweria. Sitä kuunteli ihan mielellään.

On muuten aikamoinen jukujukumatka, kun tulee Ruissalosta autolla niiden tankojuoppojen ja ojista hyppijöiden keskellä. Siinä ei kännissä pystyisi ajamaan metriäkään ilman jotain kontaktia.

Jari Nikkola kirjoitti...

Kyyyllä, lähden matseistakin aina ennen päätössummeria. Turkuhallissa ei tänään nähty jatkoaikaa eikä TPS voittanut ketään varsinkaan jatkoajalla. Melko vetävää tavaraa, eikö? Haluaisiko joku tilata minulta esimerkiksi Guns N Roses -livejutun ip-lehtiin?

Mutta joo. Ruissin toinen päivä on kuuma haaste. Iltapäivällä ei ole kauheasti henk. koht. kiinnostavaa tsekattavaa. Ellei sitten Manna iske, olisi näppärästi vesibussilta tullessa ikäänkuin tyrkyllä? Voi näitä VIP-kansalaisen suuria murheita.

Karhuherra kirjoitti...

Typistetty lauantaipäivä oli tällä ohjelmistolla ja kelillä oiva ratkaisu, ihan riittävästi pureskeltavaa tarjosi pelkkä iltakin.

Donkkarit ovat tosiaan tulleet vanhoiksi tai sitten pappoja jänskätti. Kovin jähmeästi lähti liikkeelle, mutta loppupuoliskolla huomasi, että sille keikalle oli tilausta. Kansalaiset olivat lopussa liikkuttuneita muustakin kuin alkomahoolista. PiMMPin Paulan featuroimasta Kissaihmisistä lisä-, tyyli- ja nostalgiapisteet.

Paulaa (ja Miraa) kuultiin kolmannen kerran illan pääesiintyjän keikalla. Jätkäjätkät pistivät teltassa sellaiset kinkerit pystyyn, että esimerkiksi aiemmin jumputtanut ska-legenda The Specials vaikutti aivan oppipoikien pumpulta. Kokoonpano, jossa vetopasuuna ja haitari perusryhmässä, ei voi olla läpeensä mätä.

The Soundsista todettakoon, että Majalla oli odotetusti mikroshortsit. Siinä kaikki olennainen, luulisin.

Jari Nikkola kirjoitti...

Hurmeen veljesten grillijuhlat olivat ilmeisesti sujuneet hyvin sillä juhlaseurue oli moottorisahashöyn jäljiltä ilman ruhjevammoja tahi irtileikkautuneita raajoja liikkeellä Gameday 2:n koittaessa Ruissalossa. The Specialsin (UK)aloittaessa ko. hrat toki kävelivät aivan väärään suuntaan alueella mutta se annettakoon tällä kertaa anteeksi.

Ska-legenda The Specials oli hieno ilmestys. Vanhaa matskua ja nostalgiaa? Kyllä mutta siten, että homma toimi myös tässä hetkessä. Muutaman sadan skeittipunkkarin ja nuoren ska-fanaatikon moshausnäytös todisti tästä melko vääjäämättömällä tavalla. Kipakimmat humpat taisi rykiä Stupido-pomo Joose Berglund, tippa linssissä eturivissä lähestyvän 50-vuotispäivän kunniaksi. Hienoa!

Encore jäi Specialsilta soittamatta ajanpuutteen vuoksi, joten henk. koht. ikisuosikki "Ghost Town" jäi tällä kertaa kuulematta. Sääli, sillä pop-musiikki ei juuri tunne parempaa lama-ajan kuvausta (myöhäinen 1970-luku Ingerlandissa) kuin ko. biisi on.

Muuten 2Tone -herkkua saatiin koko rahalla, "Rat Race", "Stereotype", "Too Much Too Young" et cetera. Käykää katsomassa jos veteraanibändi tulee klubeilla joskus vastaan, (lähes) alkuperäisessä kokoonpanossa on virtaa vaikka Kanada-kannun nosteluun (kyllä, Ruissin VIP:ssä notkui myös lätkäniiloja Korpedosta alkaen).

Mike Monroen uusi bändi on sekin hieno. Hanoi/Demolition 23 -linjan "Nothing's Alright", "Motorvatin'" ja "Hammersmith Palais" avasivat pelin ja uusista biiseistä neljäntenä tullut "You're Next" (tjsp.) kuulosti sekin mainiolta. Tavastialla vastikään nauhoitettu live-DVD pitänee hankkia jahka se tulee kauppoihin. Studioplattaa pukkaa öbauttiarallaa alkuvuodesta/keväällä 2011.

Videoskriinillä näytetyssä haastattelussa Sami Yaffa puhui Stadin slangia muikealla jenkkikorostuksella. Ulkomailla vietetyt vuodet näkyvät ja kuuluvat puheessa hauskalla tavalla. Miken puhe on tietenkin täysin oma lukunsa, rockmaailman Tiki Talkia tmv. Oli miten oli, parempaa "front mania" ei monessakaan rock/punk-bändissä nykyään ole. Sama koskee hra Yaffan bassottelua, yleistä parhautta Paul Simononin ja Arthur Kanen hengessä.

Muista esiintyjistä Villa Nah pitäisi näemmä tsekata paremmalla ajalla. Pari biisiä ohimennen kuultuina veivät mielikuvat jonnekin Steve Strangen ja Visagen maisemiin. Puhutaan siis kasariretrosta futuristimausteilla. Ei se väärin ole!

Kunto Kortilla kirjoitti...

Miksi muuten Iltalehdessä lukee, että Ozzy aloitti keikkansa 10 min etuajssa? Ei aloittanut. Muutaman minuutin myöhässä. Toimittaja lienee lukeneen ohjelmaa väärin, jos oli itse myöhässä...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Täytyykin varmaan tehdä moottorisahaleikittelystäkin joku kooste ja pistää framille...

Nyt täytyy siirtyä petistä aurinkotuoliin nukkumaan.

Jari Nikkola kirjoitti...

Nettitoimittaminen hakee ylipäätänsä vielä itseään. Melko sekavia tekstinpätkiä molemmissa iltapuluissa Ruissista totta puhuen.

TS ja HS taasen ovat tällä saralla ikiunessa (mihin jäi Hesarin festariblogi?), ei ihan paras tilanne sekään. Tarttis tehrä jottai jne.

The Sonics (USA) ja Midlake (USA) koht pia tähtäimessä. Taidanpa käydä VIP:ssäkin - lounaalla.

Karhuherra kirjoitti...

Itse asiassa Ozzy aloitti minustakin etuajassa, kun olisin ollut menossa kuvaamaan. 00.15 luki ohjelmassa ja about 00.05 alkoi rokki kaikua kun olin vasta saapumaisillani. Perjantaina muutama muukin akti aloitti jokusen minuutin etuajassa jostain syystä, mm. Rise against.

Kohtasin muuten lauantain Seiskan toimittajan, joka kyseli mm. Hurmeen grillausjuhlista. Mitään en paljastanut, ei sen puoleen, että mitään olisin tiennytkään :)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Voi tietysti olla, että olin ajoissa paikalla Ozzyä katsomasa, tavoistani poiketen, kun mielestäni hetken odottelin alkua...

Aika hintsusti on nettilehdissä ollut mitään tänä vuonna. Voisiko festariblogin pitämisen rajoitteena olla tolkuissaan olemisen tarve? Veikkaisin, että lehdillä oli nytkin saarella tolkuton määrä akreditoituja, jotka eivät kuitenkaan laita tikkuakaan ristiin festarin tai ko julkaisun hyväksi.

Pitäisiköhän yrittää ensi vuonna akreditoitua sosiaalisen median edustajana, eikä maksaa lipusta ja mahdollisuudesta kirjoittaa festarista? Vaikka eipä tällä kontripuutiolla ole mitään vaikutusta mihinkään...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Hakukoneissa näyttää blogi näkyvän sivulla yksi, ennen valtakunnan lehtiä...

Anonyymi kirjoitti...

Michael Monroe on jäätävä heppu. Laulaa vieraalla kielellä ja tuo kieli on todellakin vieras. Äidinkielenään englantia puhuvat lapseni luulivat miehen laulavan suomeksi:)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Se onkin lontoota.

Ei raumaakaan koulussa opeteta Suomeen muuttaville, eikä edes suomalaisille.

Jari Nikkola kirjoitti...

"Some folks like water, some folks like wine, but I like the taste of straight Strychnine!"

Ei se The Sonics (USA) huono ollut! Pappojen ikä huitelee seitsemääkymppiä mutta alkuperäinen garagerock-soundi on edelleen näpeissä. Hienoa luolamiesmatskua brittiläisen invaasion ja Little Richardin hengessä. Ja ennen kaikkea vaikutusvaltaista materiaalia, vaikutteita bändiltä ovat ottaneet käytännössä kaikki maailman garagepumput Fuzztonesista Sweatmasteriin, Nomadsiin, Danko Jonesiin ja Fleimareihin. Uudesta materiaalista "Cheap Shades" ja "Bad Attitude" (nimet bongattu korvakuulolta) vaikuttivat nekin hyviltä. Homma ei jää tähän!

Texasin ihme Midlake oli The Indie-pläjäys Ruississa. Eikä ilman syytä. Hienoa neofolksoftrockjumittelua subtrooppiseksi kääntyneessä suomalaisessa iltapäivässä. Kahdesta hom... anteeksi, poikkihuilusta ja yhdestä nokkahuilusta stagella saa suomalainen mies ihottumaa mutta mitä siitä. Paketti toimi todella komeasti. Laittakaa nimi mieleen jos Radioheadin jälkeinen yyberleppoisa altsuilu kiinnostaa.

Vesibussin paikkeilla Converse-lavalla Reckless Love paukutti väestöryhmille autenttista kasariheviä. Beautiful bomb - gonna blow me away tonite! O-OH!! Yleisöä yhtä paljon tai enemmän kuin Midlakella. Mielenkiintoinen tilanne, vertailkaapa kumpi pumpuista saanee musiikkimediassa kuitenkin enemmän palstatilaa...

Summa summarum. Ruisrock 2010 - kova savotta. Sessioiden loppusuoralla Ruissalon aavikon lämpötila oli noin 32-33 astetta plussalla. Karu lukema ja arvon juhlayleisö näyttikin melko ryytyneeltä. Osansa toki mahtanee olla silläkin, että lauantain ölppämyynnit kuulemmat olivat lähinnä käsittämättömän kovat Ruissalossa per henkilö.


PS. Skandinaavinen aksentti on ultracool asia rockbisneksessä. "Kyllä se lähes englannilta kuulostaa ja aksentointi on ulkoavaruudesta, eli how cool is that!" taisivat Foo Fightersin kundit kerran asiaa kommentoida. Kohteina The Hivesin ja Hanoi Rocksin silloiset laulajat.

Anonyymi kirjoitti...

Michael Monroe on jäätävä heppu. Laulaa vieraalla kielellä ja tuo kieli on todellakin vieras. Äidinkielenään englantia puhuvat lapseni luulivat miehen laulavan suomeksi:)

Eka taisi mennä ohi.

Karhuherra kirjoitti...

Ellei olisi ollut niin kuuma, voisi sanoa, että oli aika jäätävä keli Ruissalossa sunnuntaina. Silleen vertauskuvallisesti niinq. Veikkaan, ettei ollut enää juomamyyjilläkään kivaa telttasaunoissaan.

Päätöspäivän ohjelmistosta jäi selvästi uupumaan se riittävän iso vetonaula, joka olisi houkutellut väkeä kelistä, futisfinaalista ja lipunhinnasta riippumatta. Tähkän Late ei vissiin riittänyt, eikä varsinkaan Slash. Tämä näkyi myös karusti esim. Sonata Arctican kohdalla. Rantalavan pääesiintyjä ja jengiä oli iltaysiltä hädin tuskin mikserikopille saakka.

Flogging Molly oli vähän kuin muutkin Suomi-festarien kausikorttilaiset. Monroen Miken tavoin Floggaritkaan ei koskaan petä. Aikamoiset tanssaukset erämaan helteessä oli käynnissä.

Kun ei lipustaan mitään maksa, yksi loistava artisti per päivä riittää pelastamaan kemut. Sunnuntaina se oli Midlake. Julmetun hienosti soi americana, parhaimmillaan neljän kitaran voimin. Jäi sellainen tuntuma, että se oli niitä keikkoja, joita alan piireissä hehkutetaan vielä tulevina vuosina (vrt. The National 2008).

Regina Spektor pimputteluineen olisi varmasti ollut hieno, ellei teltassa olisi ollut puolensataa astetta lämmintä, ja ellei olisi niin paljon naurattanut kaikkien aikojen kuvausrajoitus. Korkealla lavalla monen metrin pituisen flyygelin takana istunutta artistia sai kuvata vain flyygelin etureunan tasalta alhaalta. Melkein sain Reginan pään yhteen kuvaan kokonaan.

Slash & Statistit soittivat sen sortin geneeristä rokettirollia, että uupuneena sitä jaksoi juuri ja juuri kolme piisiä - etenkin kun siinä kohtaa lähtevälle oli tarjolla autokyyti. Pisteet sitä, että Mr Hudson oli erittäin valokuvaajaystävällinen tähti, varmasti löytyi hienoa ruutua joka julkaisuun, jos vain muuten on jutunaihetta.

Viikonlopun saldo: noin kolme huikeahkoa keikkaa ja muuta oiva pläjäys. Ja apout 1500 valokuvaa. Jospa jossain välissä ehtisi niitäkin tuunaamaan.

Ensi vuoden toiveita... koska olen hyväntahtoinen ihminen, soisin mahdollisimman monen kokevan kaikkea hienoa, joten tilataan Pearl Jam ja Turnerin Fränkki isommalle lavalle. Aiemmin mainituista The Hives oli alkukesästä sellaisessa vedossa, että voisivat tulla vaihteeksi tännekin kyläilemään. Lisäksi Ultra Bran paluukiertue alkaa olla vääjäämätön tapaus, ellei Merimaan Jussi sitten tyhjennä pajatsoa ja pakota Sielun veljiä kokoontumaan. Ja pikkulavalle pitäisi saada Kyre & Duunarit. HIMin ei tartte tulla.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Siekkarien katupartio vuodelta joku tuli heti mieleen. Kanootin kapean voisi vesille taas laskea...