keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Ternimaito toimii

Heti aluksi tuon tietoon, että blokkauksella ei ole mitään tekemistä taannoin myytyjen ternimaitokapselien tai -pillerien kanssa, jossa kaikki ternimaito taisi olla nimessä. Ternimaidon maine pilattiin tuolloin ihan turhaan.

Tämä ei myöskään ole mainos, vaan kirjoitus omasta kokemuksesta. Olen nyt vajaan kahden vuoden aikana kokeillut neljä eri kertaa LR Health & Beauty Systems Oy:n tuottamaa ternimaitovalmistetta, Colostrum'ia, sekä nesteenä että kapselina. Täytyy ikuisena skeptikkonakin myöntää, että tuote toimii.

Olen ajoittanut kokeilut aina erityisen rankoille ajanjaksoille, jolloin päivittäinen liikunta-annos on saattanut pitää sisällään kaksi peräkkäistä intervalli-spinningiä ja (rulla)lätkää niiden jälkeen. Päivittäinen kulutus on saattanut olla yli 5.000 kcal, jopa lähes 30.000 kcal viikossa. Colostrumin nauttiminen on poikkeuksetta mahdollistanut nuo päivät ja viikot. Jaksaminen on selvästi ollut parempaa ja palautuminen nopeampaa. Jopa yleinen mieliala on ollut tällöin poikkeuksellisen kirkas.

Mahdollisesti merkittävin konkreettinen muutos, jonka elimistössäni olen huomannut jokaisen kokeilun aikana, on ollut kihtioireiden täydellinen katoaminen. Saan sormet täydellisesti koukkuun, ilman mitään niveltuntemuksia.
"Ternimaito on luontoäidin vanhin suojakeino. Colostrum – poikimisen jälkeen ensimmäisten tuntien aikana saatava ensimaito – tarjoaa vastasyntyneelle vasikalle emolehmän laajan immuunisuojan. Mikään muu luonnollinen neste ei sisällä niin monia immunologisesti vaikuttavia aineita kuin ternimaito. Uusimmat tutkimukset todistavat ternimaidon terveydellisen arvon myös aikuisille ihmisille."
Vastasyntyneelle vasikalle ternimaito on elintärkeä, koska vasikalla ei ole syntyessään lainkaan immuniteettisuojaa. Koska lehmällä ja ihmisellä on samanlainen ärsykejärjestelmä, ternimaidon kerrotaan olevan aivan yhtä arvokasta ihmiselle kuin se on vasikalle. Uskon tuon kokemukseni pohjalta täysin.

Colostrumin tehon kerrotaan perustuvan kolmeen tärkeään ryhmään: Vasta-aineisiin, kasvutekijöihin ja immunosäätelijöihin. Terveysvaikutuksistaan huolimatta Colostrum eli ternimaito on elintarvike, ei lääkeaine, ainakin vielä. Tutkimustuloksia löydät helposti googlaamalla.

Jos et itse usko ternimaidon tehoon, Maailman Antidopingtoimisto, WADA uskoo. Ternimaito on nykyään WADAn mukaan dopingia, siis kilpaurheilussa kiellettyä.
"...This would explain the apparent "beneficial" effects to ingesting colostrum..."
Tekeekö tämä nyt minusta dopingin käyttäjän? Vaikka olenkin vahvasti dopingia, lääkeaineiden väärinkäyttöä ja varsinkin laittomia päihteitä vastaan, enkä voi ymmärtää niiden käyttäjiä, ei ole kertaakaan tullut mieleen, että käyttäisin dopingia, hörpätessäni tuota mielenkiintoisen makuista Colostrumia.

Toiseaalta onhan se parantanut suorituskykyäni, joten sen voisi siis siltä osin jo tajuta olevan dopingia. Ehkä tässä kuitenkin vahvistuu se käsitykseni, että doping kuuluu kilpaurheiluun ja meidän tasalakkien kanssa puhuttaisiin lääkeaineiden väärinkäytöstä.

Kilpailutilanteessa vastustaja kärsii, jos kilpakumppani on osannut hörpätä paremmasta pullosta, mutta jos jaksan ohjata kaksi spinningtuntia peräkkäin, yhden sijaan, se ei liene keneltäkään pois. Tuskin se myöskään on laitonta tai edes moraalitonta.

Jaa, mutta pelaanhan minä rullalätkää SM-liigassa...

[ Aiheeseen liittyen: Doping kuntourheilussa ]

BTW Toinen ehoste, josta tuskin pystyisin luopumaan tällä treenimäärällä ja ruokavaliolla, on pH Balans, kalsium-magnesiumvalmiste. Vuorokausiannos on tällä hetkellä kolme tablettia, eli 125 mg kalsiumia ja 48 mg magnesiumia sekä 14 mg kaliumia. Tuon olen todennut olevan sopivan suhteen, jotta elimistön ph pysyy tasapainossa ja palautuminen on nopeampaa sekä krampit pysyvät poissa. Onko tuokin dopingia?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ternimaito on läntisen Suomen murrealueella "pluttanaa". Maatiloilla ei sitä kyllä itse juotu, vaan annettiin tosiaan vasikoille.

Wadan maailmassa kaikki on dopingia.

Anonyymi kirjoitti...

Heips, me taas haettiin lapsena ternimaitoa äidin maalaisserkuilta aina kun lehmät oli poikineet. Äiti teki siitä tosi hyvää juustoa...

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä. Valkoista "fetamaista" juustoahan tuosta pluttanasta tehtiin. Olin unohtanut, mutta sain maun heti suuhuni.

Ternimaito-Juha kirjoitti...

Ternimaito pitäisi olla vielä kuuden tunnin sisällä lypsetty vasikan syntymisestä ja kapselimuotoon laitettuna pakastekuivattua parhaimman tehon irtisaamiseksi.

Omakohtaiset kokemukset suoraan maatilalta ostetusta ternimaidosta ovat kyllä olleet hyvät, siitä saa pitkäksi aikaa täyden olon.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa anonyymin muisti vähän pettää. Pluttana on kuorittua, rasvatonta maitoa, josta ei kyllä uunissa juustoa tule, sanoo tilallisen tytär Satakunnasta. Kokemusta on... ;-)