keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Rullalätkä alkoi

Eilen tuli kurvattua ensimmäistä kertaa tänä kesänä Impivaaran muovilla. Rullakiekon SM-liigan avausotteluja pelataan tätä kirjoitettaessa. ZSKA aloitti runkosarjan tänään kotiottelulla PePe:ä vastaan ja K-67 aloittaa runkosarjan loppuviikosta, kahdella vierasottelulla.

Rullaa pelataan siis Impivaarassa, joten kaikki vähänkin lajista kiinnostuneet voivat vääntäytyä paikalle seuraamaan, miltä laji Suomessa näyttää.

Jääkiekkoliitto informoi aiheesta näin:

Rullakiekon SM-liiga käynnistyy tänä vuonna toukokuun ensimmäisellä viikolla, ensimmäinen kierros pelataan keskiviikkona 6.5. Mukana on yhdeksän joukkuetta, joista jokainen kohtaa toisensa kertaalleen runkosarjan aikana. Runkosarjan viimeiset ottelut pelataan keskiviikkona 3. päivä kesäkuuta.

Playoff-vaihe käynnistyy puolivälierillä 16.6, joissa kohtaavat runkosarjan sijoille 3-6 sijoittuneet joukkueet – ykkönen ja kakkonen pääsevät suoraan välieriin, jotka tahkotaan juhannuksen jälkeen 26. ja 27. päivä kesäkuuta. Kauden huipentumana pelattavat loppuottelut on tarkoitus mitellä heinäkuun 3. ja 4. päivä. Kaikki pudotuspelitaistot ratkeavat kahden ottelun yhteispisteillä.

SM-liigan kivikovan yhdeksikön muodostavat kesällä 2009 seuraavat joukkueet: Devils (Kuopio), GrIFK (Kauniainen), Kiekko-67 (Turku), Kärsämäen ZSKA (Turku), Näätä Rollers (Nokia), Pahalampi (Tampere), RollerPepe (Somero), Wanaja Wild
(Hämeenlinna) ja Vuorelan Veikot (Kuopio). Mestaruutta puolustaa tamperelainen Pahalampi.

SM-liigan otteluohjelma löytyy tästä ja K-67 runkosarjan ottelut ovat tässä:

08.05. klo 19:00 PePe vs. Kiekko-67
09.05. klo 14:00 Devils vs. Kiekko-67
13.05. klo 19:00 Kiekko-67 vs. Pahalampi
16.05. klo 16:00 Wild vs. Kiekko-67
26.05. klo 19:00 Kiekko-67 vs. GrIFK
29.05. klo 19:00 NäätäRollers vs. Kiekko-67
30.05. klo 16:00 Kiekko-67 vs. Veikot
03.06. klo 19:00 Kiekko-67 vs. ZSKA

Meidän ensimmäinen ottelu on siis perjantaina Somerolla, jossa häkki on täynnä. Kaikki PePe:n toiminta herättää kylillä mielenkiintoa. Jo Somerolla pelatussa OP-Cupissa kiinnostus lajia kohtaan oli huipussaan.

Runkosarja huipentuu turkulaisittain mielenkiintoiseen paikalliskamppailuun, kesäkuun alussa. Saa nähdä, millaisia panoksia tuohon otteluun jää. Paikalliskamppailu luonnollisesti herättää jopa tunteita, vaikka ottelussa ei sinällään kunnian lisäksi muuta panosta olisikaan.

Henkilökohtaisesti odotan jo mielenkiinnolla ensi lauantaita, jolloin lähdemme kuudelta aamulla bussilla kohti Kuopiota. 12 tuntia bussissa, 40 minuuttia peliä. Jii-haa...

[ Ei aiheeseen liittyvää ]

BTW Salibandy ei oikein jaksa kiinnostaa, vaikka täällä jotain kisoja pelataankin. Mistäköhän mielenkiinnon puute johtuu? Johtuukohan se vahvasta lätkätaustaustasta? Siis siitä, että lätkäjätkän mielestähän kaikki mikkihiiret pelaa sabaa. Lätkäjätkähän pelaa sählyä, jos muovimailan ottaa käteensä. Ja ottaa myös kaukalossa kontaktiakin. Saba on samassa kategoriassa kaukalopallon kanssa, ainakin minun päässäni. Ihan kivoja lajeja, satunnaisesti pelattuna, mutta eivät herätä mitään tunteita.

Ehkä mielenkiinnon puute johtuu vain tietämättömyydestä...

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hierarkia:

1)Hockey
2)Jääkiekko
3)Rullakiekko
4)Kaukalopallo
5)Floor hockey
6)Salibandy
7)Stiga-pöytäkiekko
8)Videopelit

Kunto Kortilla kirjoitti...

Voin allekirjoittaa listan.

Mihin tuossa listassa laitettaisiin jääpallo?

Entä onko sähly eri juttu kuin salibandy? Jos on, mihin se sijoittuu?

Anonyymi kirjoitti...

Jääpallo on hankala, koska sillä taitaa olla Euroopassa yhtä pitkät perinteet kuin jääkiekolla. Se taitaa olla jalkapallosukua?

Toisaalta salibandy on kyllä jo nimensä mukaisesti jääpallon jälkeläinen, joten ehkä se pitäisi poistaa tuolta listalta.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Rotsiin tuli Pepeltä 7-1, vaikka tulos ei ihan ottelun kulkua edusta. Jäähytasapaino oli ilmeisen vahvasti kotijoukkueen puolella.

Vaikka Pepe onkin jo treenannut pari kertaa päivässä kuukauden ajan, meidän kahta treeniä vastaan, ottelu oli tuloksesta huolimatta voitettavissa. Meillä oli enemmän laukauksia ja myös maalipaikkoja.

Nyt bussissa kohti Kuopiota...

Anonyymi kirjoitti...

Sähly ja salibandy on täysin eri lajit. Suurimpana erona se, että sählyssä ei ole maalivahtia ja sitä pelataan yleensä pikkumaaleihin (hyvänä esimerkkinä katusähly). Salibandyn säännöt taas ovat tarkasti määritelty, kun taas sählyssä niitä voi periaatteessa muutella maalin koon, pelaajien lukumäärän, pelin keston ja monen muun seikan osalta. Ja ottaa halutessaan salibandyn ominaisuuksia mukaan, kuten isot maalit ja maalivahdit. Oikeastaan sähly ei ole edes varsinaisesti laji, vaan enemmän rinnastettavissa esim. puistofutikseen tai muiden lajien höntsämuotoihin. Samoin sählyä pelataan usein koulujen liikuntatunneilla, kun jumppasaleissa ei ole laitoja, eikä kouluilla maalivahtien varusteita. Vaikka sählyllekin käsittääkseni löytyy jonkinlaiset "viralliset" säännöt, mutta siiden noudattaminen on aika vapaata.

Suurin ero mitä olen viime vuosina havainnut jääkiekon ja salibandyn välillä on se, että salibandy on nykyään se laji jossa saa taklata ja ottaa kovaakin kulmakontaktia. Neitimäisestä Suomi-kiekosta tämä on kovalla kädellä karsittu. Niin uskomatonta kuin se onkin...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kaikki muuttuu ja kehitys kehittyy.

Ei ollut gotler enää tarjouksessa Jyväskylässä, Kuopion tiellä. Ei ollut edes kauppaa. ABC oli vallannut senkin kulman...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ai niin... Pidän pihalätkääkin lätkänä, joten eikö sähly voi olla salibandya? Miksi ne pitäisi erotella?

Anonyymi kirjoitti...

Piti vielä lisätä edelliseen viestiini se, että ihmetyttää tämä salibandyn leimaaminen epäonnistuneiden jääkiekkoilijoiden lajiksi. Salibandyssä on kuitenkin junioritoimintaan nuorimmista ikäluokista asti ja liigassa pelaa valtaosin sellaisia pelaajia, jotka ovat harrastaneet sitä ykköslajina koko ikänsä. Laji myös ylittää julkisuuskynnyksen herkästi. Sitten taas lajit tyyliin rullalätkä, katulätkä ja kaukalopallo, onko niissä edes alkeellista junioritoimintaa? Oma käsitykseni ainakin on, että juuri nämä lajit saavat harrastajansa jo aikuisikäisistä pelaajista, joilla on takanaan eri syistä katkennut lätkätausta. Salibandyhän on erittäin suosittu juniorilaji ja tulee lisenssipelaajien lukumäärässä käsittääkseni heti futiksen jälkeen. Samoin laji on helppo ja halpa aloittaa aikuisiälläkin, tosin tällöin peli menee monilla työpaikkavuoroilla enemmän sählyn puolelle.

Se ihmetyttää suuresti, että monet pitävät vielä tänä päivänäkin sählyä ja salibandyä samana lajina, vaikka niissä ei ole käytännössä mitään suoraan yhdistävää tekijää. Ei edes maila, joka monelle tulee ensimmäisenä mieleen. Sählyä voi pelata kyllä kaikilla salibandymailoilla, mutta salibandyä vain tarkoin määrättyjen sääntöjen mukaisilla mailoilla (esim. mailan pituus ja lavan käyryys on rajattu, eri merkkisiä lapoja ja varsia saa yhdistellä vain tietyin rajoituksin, varressa olevat merkinnät tulee näkyä, kuten valmistajan nimi, poikkiviiva, hyväksyntätarra jne. Sählyssä taas saat spreijata mailasi vaikka pinkiksi). Aikaisemmassa viestissäni unohdin sanoa, että sählyssä pelikentän koko voi olla käytännössä mitä vain, salibandyssä tarkoin määrätty. Samoin sählyä voidaan pelata ilman tuomaria, salibandyä ei koskaan.

Itse olen pelannut sekä lätkää, että salibandyä sarjatasolla, joten itselleni lajit ovat saman arvoisia, eivätkä joudu minun silmissäni kilpailemaan keskenään. Siitäkään huolimatta en itsekään innostu salibandystä hirveästi penkkiurheilijana. En tiedä miksi. Lätkässä on vaan sitä jotakin, vaikka siitä taklaukset yritetäänkin karsia.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, vaikea lajitella pitävästi. Lätkä on lätkää, mutta onko se jääkiekkoa? Sähly on sählyä, mutta onko se salibandyä. Makuasioita, kai...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ehkä saba-friikkien ongelma on se, että halutaan tehdä eroa jokamiehen sählyyn, kun taas lätkässä ja futiksessa nähdään lajijohdannaiset ja karvalakkiversiot jopa lajia tukevina juttuina, joita lajia harrastavienkin kehotetaan pelaamaan.

Kuopiosta ei jäänyt kotiin tuomisia. 13-5 käkeen. Joukkueen pitää katsoa peiliin. Vastustajan maalivahti torjui 51 kertaa, meidän 26 vastaan. Olivat "vähän" tarkempia viimeistelyssä...

Toinen turkulainen joukkue lähti Kuopiosta kotiin 21-0 tappio pelikassissa...

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki mailat on muovia nykyään, lätkämailatkin. Eikö se hiilikuitukin jotain muovia ole?

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki mailat on muovia nykyään, lätkämailatkin. Eikö se hiilikuitukin jotain muovia ole?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Hiilikuitu ei liene muovia.

Vaikka olisikin, kaikki mailat eivät ole muovia. Tac tekee yhä Lievestuoreella puumailoja ja Torspokin yrittää paluuta markkinoille puumailoilla.

Jälkimmäisiä näkyy meidänkin rullaporukassa...

Anonyymi kirjoitti...

Ennen maalin edessä sai jakaa kakkosnelosta tai puutavaraa, mutta sitten tuli komposiitti, joka laittoi kiekkoterminologiaan inhottavan kuopan - miten voit jakaa puutavaraa, ellei sinulla ole puutavaraa?

Ei kisastudioissa voi kuvailla puolustajaa "komposiittipakiksi" ilman, että katselijalla surisee korvissa. Ok, surisee joka tapauksessa näissä 95-50-, Kiss- ja kuuma keittiö-plagioinneissa, mutta vielä enemmän.

Onneksi Ms. Gary Bettman pelasti kaikki tältä ongelmalta, kun hän työsulkukauden jälkeen poisti maalinedustoilta ja kulmista pienimmätkin mahdollisuudet jakaa puutavaraa tai komposiittia.

Vaikka mailat olisi edelleen puuta, niin puutavarapakki olisi historiaa. Tietäisi vain sen syyn, miksi maalinedustaa kutsutaan sota-alueeksi? Saat lämärin päähän?

Päivän tarjontaa...

Jääkiekko: Ruotsi-USA, Venäjä-Kanada

Hockey: Detroit-Anaheim, Boston-Carolina

Mukana olevat suomalaispelaajat...

Jääkiekko: Yksi seepra, joka ei ole pelaaja.

Hockey: Valtteri Filppula, Teemu Selänne, Petteri Nokelainen, Jussi Jokinen, Joni Pitkänen, Tuomo Ruutu ja mahdollisesti Ville Leino (pahasti turpaansa saaneen Tomas Kopeckyn tilalla).

Hyvää äitienpäivää television ja PC:n äärellä.