keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Jenkkilä on muuttunut

Olen käynyt Yhdysvalloissa säännöllisesti, vähintään kahdesti vuodessa jo kymmenkunta vuotta. Olen nähnyt erilaisia paikkoa, erilaisia osavaltioita ja ennen kaikkea erilaisia ihmisiä. Pienemmistä paikoista suuriin kaupunkeihin, kuten Detroit ja Atlanta sekä Vegasin valojen kautta aurinkoiseen Floridaan.

Jälkimmäisessä on tullut rampattua jo todella monta kertaa. Voin vain kuvitella, miten Detroit on muuttunut, kun Floridakin on muuttunut olennaisesti. Ei välttämättä mitenkään huonompaan suuntaan, mutta erilaiseen suuntaan. Kaikki ei ole enää vain suurta ja hienoa. Suosittu sanontakin on nyt Small is more.

Kulutusjuhlat ovat ohi, tai ainakin tauolla. Sunrise Avenueta kurvaillessa vieressä oli ennen poikkeuksetta jokin järjettömän iso katumaasturi; Hummer, Lexus, Lincoln tai vastaava. Nyt full size -vuokra-auto, yksi Yhdysvaltojen myydyimmistä autoista, Toyota Camry, alkaa olemaan keskivertoa suurempi. Vieressä on poikkeuksetta jokin vähäruokaisempi ja edullisempi Kia tai joku muu ulkomainen kulkupeli.

Suzukikin mainostaa televisiossa olevansa kätevämpi ja taloudellisempi kuin Mini. Honda taas mainostaa olevansa käyttökustannusten suhteen markkinoiden taloudellisin auto. Myyntivaltti on nyt mahdollisimman pieni mpg, miles per gallon. Ei ollut pari vuotta sitten, jolloin auton kuutiotilavuus oli merkittävin valtti.

Etelä-Floridan liikenteessä on myös toinen silmiin pistävä muutos. Limusiinit ovat kadonneet kokonaan. Kun niitä ennen näki vähintään kymmenen jokaisella kauppareissulla, nyt näin niitä kokonaiset viisi kappaletta kahden viikon aikana. Yksikään niistä ei ollut enää Hummer.

Liikkeistä ovat hävinneet Now Hiring-kyltit. Tyhjiä liiketiloja on vaikka kuinka. Hyllyt liikkeissä ovat jopa tyhjiä. Varsinkin vaatekaupoissa on huomattavasti aikaisempaa vähemmän myytävää, vaikka väkeä näyttäisi parveilevan ostoskeskusten käytävillä entiseen malliin. Ehkä ne ovat turisteja, joilla on nyt hyvät markkinat, tai sitten paikallinen väki on alkanut harrastamaan näyteikkunaostoksia.

Hotellissa oli aikaisempia vuosia hiljaisempaa, vaikka huoneen hinta oli tippunut 40% vuoden takaiseen hintaan ja 60% sitä edelliseen. Ruokaravintoloissa oli selvästi hiljaisempaa. Ei tarvinnut kertaakaan jonottaa pöytää ulkona.

Yleiset näkymät näyttävät Yhdysvalloissa siltä, että trendi jatkuu. Kulutus vähenee selvästi ja IKEA on keksinyt markkinraon, että kohta jenkkikin haluaa näyttävän keittiön sijaan toimivan keittiön. Kohta kotien keittiöissä tehdään myös ruokaa ja siinä IKEA tuo pöytään toimivan konseptin, edullisesti.

Kilpailu on nyt kovempaa kuin koskaan. Autotehtaat taistelevat olemassa olostaan. Tuntui oikein pahalta kuunnella Bill Fordin ajatuksia menneestä ja tulevasta, kun eivät ottaneet tukipakettia vastaan. Chrysler on liipasimella. GM on syvällä suossa. Lentoyhtiöt taistelevat verisesti koko ajan laskevista matkustamääristä. Taksit ovat laskeneet hintojaan. Asuntojen hinnat ovat romahtaneet. Hotellit ja kaupat jo mainittiin. Taistelu asiakkaista on todella kovaa.

Presidentti joutuu puuttumaan luottokorttiyhtiöiden mielivaltaiseen korkojen nostoon, kansalaisten luottokorttivelan ollessa triljoona taalaa, samalla kun maksuhäiriöt ovat korkeimmillaan. Kun lisätään siihen amerikkalaisten autolainat, summa nousee 2,2 triljoonaan. Monta nollaa on odottamassa tuon kuplan puhkeamista.

Ainoa viihteen ala, jolla näyttäisi menevän kuluttajamäärissä entistä paremmin on urheilu. Ehkä sieltä haetaan nyt onnistumisia mahdolliseen epäonniseen elämään ja vastoinkäymisiin. Siitä huolimatta tuntuu tuolta, vaikka Yankees laski lippujensa hintoja 50%. Nyt parhaille paikoille ei tarvitse enää maksaa 2.500 taalaa peliä kohden, vaan parhaille penkeille pääsee erittäin edulliseen 1.250 taalan taantumahintaan. Siis yhteen peliin!

Halpahallit vetävät nyt väkeä. Elin- ja taloustarvikkeet haetaan nyt Wal-Martista, josta Paris Hiltonin ei ehkä tarvitse vieläkään tietää mitään.

Ai niin... Yhdysvalloissa kuolee keskimäärin 36.000 ihmistä vuodessa tavalliseen flunssaan. Siis keskimäärin 100 ihmistä päivässä. Vähän erilaista perspektiiviä sikaflunssakohuun...

[ Aiheeseen liittyen: Sunshine State ]

BTW R.I.P. Pontiac ja Trans Am. Millä Ritari Ässä nyt ajelee? Toiseaalta ehkä nyt kannattaisi ostaa Pontiac, koska ne ovat katoava luonnonvara. Pontiacissa ja varsinkin Trans Amin takapenkissä on kuitenkin jotain seksikästä ja maskuliinista potkua, vai mitä?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sikaflunssaa on jo Turussakin. Toitko mukana?

Anonyymi kirjoitti...

Hola, well, well...se että jenkeissä kuolee 36.000 ihmistä tavalliseen flunssaan on vain osoitus jenkkien huonosta perusterveydenhuollosta, ei muusta.
Siellä hyvää hoitoa saavat vain ne joilla on siihen rahaa.
Eli vois kyllä ajatella niin että joka vuosi kuolee noin 36.000 ihmistä ihan turhaan :(

HIV-AIDS-kombinaatiokin pyöri jenkkilässä about 12 vuotta ilman että tiesivät mistä on kysymys, ja lopputuloshan on kaikkien tiedossa..(btw: New Scientistin mukaan HI-viruksen kujetti Haitiin Kongosta yksi ainoa ihminen about 1966 ja se levisi samalla tavalla, yhden ihmisen kuljettamana jenkkilään about 1969. Ekat HIV diagnoosit tehtiin jenkkilässä 1981).
No ehkä Obama saa jotenkin ratkaistua perusterveydenhuolto-ongelman. Aika moni Obaman edeltäjäkin on sitä yrittänyt säätää, laihoin lopputuloksin.

Yllämainittua kommenttia ei pidä ymmärtää niin että en arvostaisi tutkimusta jota jenkkilässä tehdään. USA on mm. lääketieteellisen tutkimuksen huippumaa; on taloudellisia resursseja ja monet fiksut ihmiset hakeutuvat sinne tekemään tutkimusta.

Hassu Samin kommetti: kohta jenkkikin haluaa näyttävän keittiön sijaan toimivan keittiön...
Siellähän olis rajattomat mahikset tehdä itte hyvää kotiruokaa sikahelpolla :) (jos siis olis toimiva keittiö?? kö? ja rahaa tietty!) Ruokakaupoissa kaikki on laitettu niin iisisti esille ja siellä on ihan kaikkee tarjolla...tälleen Suomesta päin katottuna ou mai gaad, olispa meilläkin samanlaiset valikoimat :)

BTW: jos haluaa nähdä isoja, komeita & kalliita autoja kannattaa matkustaa New Yorkkiin.
Sielä niitä vielä pörrää :)
Vaikka en olekkaan autofriikki, niin kyllä jäi maalaiselta eka päivinä monttu auki monta kertaa kun piti keskittyä niin moneen kivaan "kärryyn" :)

BTW2: todella surullista että Ritari Ässä ei voi enää ostaa uutta KITTiä ;) ;)

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä. Vai olisiko siinä mitään taikaa, että siellä "Jenkkilässä" asuu virallisesti 300 miljoonaa ihmistä ja heidän flunssakuolemien määrä on suhteellisesti sama kuin 60 flunssaan perustuvaa kuolemaa Suomessa.

Ikävä kyllä Suomessa kuolee enemmän kuin 60 flunssaan liittyvien sydän- ja hengityselimien kiinni leikkaamisiin. Erityisesti vanhukset ovat vaarassa.

Muistakaa pestä kätenne ja lopettakaa se turha kättely. Kumartakaa kuten japanilaiset.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Tuohan juuri on se erilainen perspektiivi. Nyt kohistaan jostain sikaflunssasta ja sen uhasta, samalla kun jokaisen takapihalla tapahtuu paljon uhkaavampia juttuja.

Käsiä pesemällä olisi monta tappavaa epidemiaa tapettu alkuunsa. Hoitoalaa opiskelessa tuli joskus tutkittua aika paljon sairaalabakteerien käyttäytymistä ja veljen saatua bakteerin selkäydinpunktiossa, aihe tuli entistä tutummaksi.

Käsihygienia on olennaisessa osassa myös edellä mainitussa.

Jenkkilän terveydenhuoltoa on vähän hankala ymmärtää, kun on tottunut Suomen järjestelmään, jossa siinäkin on kehitettävää. Uskomattomia jonoja...

En ole juurikaan nähnyt amerikkalaisia keittiöitä, jotka olisi suunniteltu ruuan laittoa varten. Kotona laitettu ruokahan sanoo jenkkilässä pling, tullessaan valmiiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hola ja well well, siinä tapauksessa että jenkkilän kaikki 36.000 flunssaan kuollutta ovat olleet jotain viimeisiään vetäviä vanhoja kopsuja tai muuten vaan pahasti perussairaita jotka ovat tarvinneet pienen "lisäpotkun" rajan toisellepuolelle siirtymiseen tuon suomen tilastoihin vertaamisen ymmärtää...

Pitää kuitenkin muistaa että flunssa ja influenssa ovat kaksi ihan eri tautia. Myös riskit ovat siis erit.(alla lainaus lääkärisivustoilta):
Flunssalla" tarkoitetaan suunnilleen samaa kuin "nuhakuume", englanniksi "common cold". Flunssan aiheuttajiksi on löydetty yli 200 erilaista virusta, joista rinovirukset (rhino = nenä) ovat yleisimpiä aiheuttaen noin 30-35 prosenttia sairastumisista. Näin laajan virusvalikoiman takia spesifin rokotteen kehittäminen onkin vaikeaa. Myös flunssan lääkehoito on edelleenkin vain oireita lievittävää.

Influenssa on pääasiassa kahden virusryhmän (influenssa A ja B) aiheuttama astetta vakavampi sairausryhmä ja näistä A-virus on todellinen "globalisoitunut" terveysriski. A-viruksista kehittyy jatkuvasti mutaatioita, joista aina elinvoimaisin valikoituu kiertämään maapalloa enemmän tai vähemmän vakavaksi vuosittaiseksi epidemiaksi. Kehittyvään sairauteen voi liittyä huomattavia terveydellisiä ongelmia vanhuksille ja muille riskiryhmille ja joka vuosi suuri joukko potilaita joutuu jälkitautien vuoksi sairaalaan ja hautaan saakka.

Eli vaikka influenssastakaan ei pidä turhaan hössöttää niin me silti puhutaan kahdesta vakavuudeltaan eri kategorian taudeista...

Mun mielestä on ymmärettävää että "sikainfluenssa" on aiheuttanut kohua ympäri maailmaa. Ihan sama juttu oli SARSin ja lintuinfluenssan kanssa. Mikään yllämainituista ei onneksi ainakaan vielä ole aiheuttanut pandemiaa, mutta ovat kuitenkin potentiaalisia uhkia.
Suositukset joilla tällaisten tautien leviämistä pyritään ehkäisemään, kuten esim hyvä käsihygienia, ovat sitten risk managementtia. Yleensä sitä tiukemmat "suositukset" mitä isompi riski.
A-tyypin influenssaviruksiin liittyy niin monta jännää ja mielenkiintoista juttua kuten juuri esim. kyvykkyys mutatoitua nopeasti, siirtyminen linnusta sikaan ja sitten ihmisiin. (nämähän eivät ole ihmisten kannalta mitään hyviä juttuja, mutta mielenkiintoisia silti. Tutkimuksissa opitaan aina jotain uutta jonka takia ollaan seuraavalla kerralla taas fiksumpia, toivottavasti).

Ja sitten vähän kevyempiin aiheisiin jos kaikki eivät ole vielä(kään)nukahtaneet....
Sami, kotona laitettu ruokahan sanoo jenkkilässä pling, tullessaan valmiiksi..
Niinku miten ne keittiöt on erilaisia kun niissä syödään vaan pling-ruokaa? Ok, microwave oven ainakin löytyy, mutta kait niissä nyt liesi/uuni, jääkaappi ja vesihana on? Jo pelkästään niillä ruoanlaitossa pääsee aika pitkälle.

BTW: käykääs tsekkaas event travel sivut www.event-travel.fi/
Jos tykkää matkustaa esim. urheilutapahtumiin, niin täältä löytyy apuja.

Kunto Kortilla kirjoitti...

http://www.wrongdiagnosis.com/f/flu/deaths.htm

Tuolla väitetään luvun olevan jenkkilässä kaksinkertainen "viralliseen totuuteen" nähden. Mielenkiintoista juttua, jos kiinnostaa...

Minusta taas kohussa on koko perspektiivi kadoksissa. Ei tavallisen toopen tarvi huolestua asiasta lainkaan.

Käsi- tai muusta hygieniasta voi taas huolehtia ilman sikaflunssiakin.

Ruokaahan voi tehdä trangiallakin, mutta pidemmän päälle se ei houkuta, jos sen voi noutaa/tilata helpommin kuin tehdä, tai voi syödä ulkona, niin säästyy vielä kaikelta tiskiltäkin.

Jos on joskus häärännyt keittössä, joka ei toimi, ymmärtää, mistä puhun...

Anonyymi kirjoitti...

Hola, jep kuten sanoinkin influenssasta ei tarvitse turhaan hössöttää tai panikoida, mutta fiksut tavalliset toopet silti tunnistavat riskit ja toimivat suositusten mukaisesti.
(esim välttävät tällä hetkellä Meksikoon matkustamista).
Jos ei itse ole asiantuntija, niin jostakin "suojautumiseen" tarvittava tieto on saatava.
Ok, lehtitietojen taso vaihtelee aika paljon ja ihmisten pitää osata suodattaa relevantti tieto epäolennaisesta.
Mutta silti sanoisin että mielummin liikaa tietoa kun liian vähän: Suomessa naisihminen käveli sairaalaan valittamaan alavatsakipuja ja tutkimuksessa todetiin että synnytys on käynnistynyt..naisihminen oli hyvin hämmästynyt raskaudestaan!! VAU!!

Jep, samaa mieltä S:n kanssa siitä että käsihygieniasta ja muustakin hygieniasta voi ja pitää huolehtia muulloinkin kun epidemioiden uhan alla. Käsien pesu on varmaan aíka ykkönen tartuntatautien leviämisen estäjänä.

Hmm..en oo kyllä ikinä käyttäny trangiaa kotikeittiössä. Mun kokemukset trangiasta rajottuu lähinnä telttamajoitusolosuhteisiin.
No, joo joo, got the point, halusin vaan olla vähän blondi ;)

BTW: jos ja kun me voitetaan tänään USA, niin saadaan sit vissiin Venäjä vastaan seuraavaksi?? Ellei toi Valko-Venäjä tee kepposta..