keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

250 taalan pizza

Amerikkalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin kuuluu olennaisesti se, että mitä tahansa pystyy myymään ja mihin hintaan tahansa. Aina löytyy joku, joka ostaa. Mahdollisesti siis kapitalismia parhaimmillaan.

Amerikkalaisuutta on myös se, että kaiken pitää suurinta ja kauneinta sekä tietysti kalleinta. Taantuma on tietysti vähän jo muokannut tuota ajattelumallia, sillä pienet autot ovat jo tulleet katumaastureiden tilalle liikenteeseen.

Boca Ratonissa on kuitenkin pizzeria, Coal Mine Pizza, jota taantuma ei heiluttele. Heillä käy yhä asiakkaita, jotka maksavat pizzastaan jopa 250 taalaa. Eihän se ole hullu, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Kaikkien ei aina tarvitse myydä samalle asiakaskohderyhmälle, edes pizzaa.

Tuohon hintaan pizzan päällä on luonnollisesti jotain muutakin kuin kinkkua ja juustoa. Päällä voisi olla hinnan perusteella kultaa ja timantteja, mutta siinä on kuitenkin valkoista tryffeliä, joka on melkein kullan arvoisia.

Valkoista tryffeliä sisältävä pizza pitää tilata erikseen, etukäteen, jotta tryffelit voidaan tilata erikseen pizzaa varten, Italiasta. Ihan satunnaisesta lounasruuasta ei siis ole kyse. Hinta riippuu tryffelien markkinahinnasta. Yhden pizzan hinta saattaa kivuta jopa yli 250 taalan.

Mustaa tryffeliä sisältävän pizzan saattaa saada hetken mielijohteesta, jopa lounasaikaan, kohtuulliseen 40 taalan hintaan.

Pizzeriassa ei sinällään ole mitään erikoista. Perinteisen pizzerian oloinen paikka, joskin he tekevät itse mozzarellansa ja makkaransa. Me emme kuitenkaan syöneet siellä, tällä kertaa.

[ Aiheeseen liittyen: Isojen poikien lelut ]

BTW Paras pizza löytyy Papa John'sin listalta. Hawaiian BBQ Chicken on mahdollisesti parasta pizzaa, jota olen koskaan syönyt, eikä siitä joudu maksamaan pikkusormea. Vaikka Dennis tekeekin loistavia pizzoja, amerikkalainen pizza on aavistuksen parempaa. Ehkä pizzan paksuus ja juuston määrä auttaa maussa. Juuston ystäville Papa John's tarjoaa XL-X-treme -pizzaa, jossa on lähes pauna (450g!) juustoa! Siis kokonaisen Oltermannin verran! Kevyt välipala...

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo liiketoimintamalli on loppukädessä aika haasteellinen. Jos tulee paljon kilpailua niin erikoisuuden tuoma julkisuus häviää ja vähät ison ostovoiman omaavat asiakkaat hajaantuvat niin monelle yrittäjälle että lopulta kaikki häviävät.

Anonyymi kirjoitti...

Hola, sienipizzasta en ehkä noin paljon maksais...et viittis Sami tuua maistiaisia ;)
Mä oon jotekin ymmärtäny että italialaiset on hulluna sieniin...meiltä viedään sinne jotain tatteja sikahintaan?? Mutta näköjään myös jenkkilässä osataan arvostaa sieniä.

BBQ kanapizza on ihan hyvää myäs suomessa..ei se Papa John'skaan kyllä huonoo oo..vaikka ollaankin maistettu vaa kahesti, joten ei olla mitään Papa John's- experttejä..

Kunto Kortilla kirjoitti...

High end -pizzerioita löytyy muitakin, joten kilpailua on jo. Sen vuoksi niistä kaikista saa myös "tavallistakin" pizzaa, perinteisempään hintaan.

Perusliiketoiminta tulee siis tavallisista tuotteista, mutta asiakkaalle tarjotaan vaihtoehtoisia elämyksiä, jos on jäänyt liian paljon luottorajaa käyttämättä.

Kaikkihan elävät täällä luotolla, johon ehkä palataan huomenna...

Anonyymi kirjoitti...

Hola, voit siis tuoda testipalan luotolla ;) ??

Kunto Kortilla kirjoitti...

Jos oikein kuulin aamulla, jenkkiläisillä on triljoonan taalan verran luottokorttivelkaa ja maksuhäiriöt ovat ennätystasolla. Luottokorttiyhtiöissäkö seuraava todellinen pommi?

Täällä on iso haloo, kun luottoyhtiöt ovat nostaneet hyvin luottonsa hoitaneiden korot 8% jopa 29%:iin, yksipuolisella ilmoituksella. Muistaakseni koronkiskonnan raja on 30 prossassa...

Anonyymi kirjoitti...

Paksupohjia on syöty, mutta kyllä ääni lähtee edelleen Denniksen suuntaan. Kai se on vähän tottumiskysymyskin, koska Dennis hakkaa myös Italiassa syödyt lätyt.

Salmiakkipizzaa odotellessa...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ehkä perinteistä amerikan lättyä ei pitäisi edes verrata kotimaiseen, Dennariin tai muuhunkaan, saati sitten Italialaiseen. Sen verran niissä on eroja. Yhteistä lienee vain kategoria.

Lueskelen just Domino'siin liityvää opusta ja siinä luki, että Domino'sin pizzan kustannuksesta keskimäärin 40% tulee juuston hinnasta. Eikö ole uskomatonta?

Salmiakkipizza voisi tehdä hyvää verenpaineelle...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ai niin, paikallisen dennarin, Denny'sin pizzoja tai muitakaan tuotteita ei pysty suosittelemaan...

Anonyymi kirjoitti...

Hola, salmiakkipizzaa...yäk :( toivottavasti sitä joudutaan ootteleen pitkään..
Samaa mieltä S:n kanssa siitä että suomi, jenkit ja italia: kaikissa voidaan myydä pizzaa, mutta eipä niissä juuri muuta yhteistä ookkaan ku nimi...

Anonyymi kirjoitti...

Historian ensimmäisissä pitsoissa käytettiin mm. hunajaa, joten hyvin tepsiläinen tuote on kysymyksessä.

Jari Nikkola kirjoitti...

Jälkijunassa vielä burgerkisan moraalinen ja esteettinen voittaja pikaesittelyyn:

http://www.slashfood.com/2007/05/18/burger-of-the-day-ghetto-burger-at-anns-in-atlanta/

http://www.youtube.com/watch?v=lyMo4KFrlyw

Ghetto Burger Suomeen! NYT!