tiistai 4. joulukuuta 2007

Venyttely

Turkulainen liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti Olli Heinonen kyseenalaistaa venyttelyn hyödyt tämän päivän Turun Sanomissa. Heinonen kertoo, että "Venyttelyn hyödyistä ei ole selvää tieteellistä näyttöä." Muistan kuitenkin lukeneeni monia tutkimuksia ja kirjoituksia, joissa kyseiset hyödyt on osoitettu. Pystyn nimeämään myös käytännön esimerkkejä, allekirjoittanut mukaan lukien, jotka ovat saanut konkreettista hyötyä pelkästään venyttelystä. En ainakaan muista koskaan lukeneeni yhtään artikkelia venyttelyn haitoista.

Olen kohta kaksi vuotta kironut sitä, kun en ole joskus viitsinyt laiskuuttani venytellä. Pari vuotta sitten aloin käymään kerran viikossa Matilla passiivisessa venyttelyssä. Olen päässyt säännöllisen venyttelyn myötä eroon vuosia jatkuneista selkäkivuista, joita minulla oli varsinkin yläselässä, oli tieteellistä näyttöä tai ei. Olen huomannut selvän eron lihasten jaksamisessa ja palautumisessa erilaisissa harjoitteissa. Spinningissä, jota tulee poljettua keskimäärin 5 tuntia viikossa, on ero aikaisempaan ollut huomattava. Jalat eivät mene jumiin ja ne palautuvat huomattavasti nopeammin. Tuon lisäksi käyn kahtena iltana viikossa pelaamassa lätkää ja eron on huomannut myös kaukalossa, oli tieteellistä näyttöä tai ei.

Palloseuran kiekkojoukkueessa on pari nuorten maajoukkuetason pelaajaa, joiden suorituskyky on mahdollisesti parantunut juuri passiivisen venyttelyn seurauksena, oli tieteellistä näyttöä tai ei. Pelaajien testitulokset ovat säännöllisen passiivisen venyttelyn aloittamisen jälkeen parantuneet huomattavasti, jonka johdosta mahdollisesti joukkueessa keskitytään jatkossa enemmän venyttelyyn, jo pelkästään liikkuvuuden lisäämiseksi. Uudet venyttelylaitteemme tulevat mahdollisesti olemaan osa Palloseuran harjoittelua keskuksessamme.
Olen Heinosen kanssa samaa mieltä siinä, että venyttely heti harjoitteen jälkeen ei välttämättä ole kaikkein hyödyllisintä. Se ei toimi minullakaan. Parhaan vasteen saan venyttelylle, varsinkin passiiviselle venyttelylle, ilman lämmittelyä tai tunteja harjoitteen jälkeen. Mielestäni venyttely ei ole osa harjoitetta, vaan se on oma harjoittensa, johon tulee myös suhtautua siten.

Näen venyttelyn erittäin tarpeellisena kaikille ihmisryhmille, harrasti kuntoilua tai ei. Venyttely ei kuulu ainoastaan urheilijoille tai kuntoilijoille, vaan se on erittäin hyödyllistä myös paljon istuville, siis toimistotyötä tekeville. Pelkästään venyttelyllä voidaan poistaa tai lieventää monia tuki- ja liikuntaelinoireita, oli siitä tieteellistä näyttöä tai ei. Kokemus puhuu puolestaan.

Oli tieteellistä näyttöä tai ei, minä ainakin jatkan venyttelyä ja suosittelen myös Sinua kokeilemaan uusia venyttelylaitteitamme ja tekemään sen pohjalta venyttelyn hyödyllisyydestä oman johtopäätöksen...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hassu artikkeli ja outo väite alan "asiantuntijalta". Elastinen lihas toimii varmasti paremmin kuin jumissa oleva lihas. Jokainen urheilija tietää tuon.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Ei tainnut Palloseura enää käydä venyttelyssä kuntokoutsin vaihdon jälkeen?