lauantai 21. heinäkuuta 2007

Tupakointi siirrettiin kadulle

New York Cityn terveysviraston mukaan tupakoinnin aiheuttamaan keuhkosyöpään kuolee maailmassa kaksi tupakoitsijaa joka minuutti ja keuhkoahtaumatauteihin kuolee kolme miljoonaa ihmistä vuodessa. Tupakointi lisää Buergerin taudin riskiä. Tupakoitsija voi menettää kuulonsa muita aiemmin ja hänen nenä tohisee. Tupakointiin liittyvät sydän- ja verisuonitaudit tappavat yli 600 000 ihmistä joka vuosi pelkästään teollisuusmaissa. Savun ja savukkeiden ainesosat kellastuttavat sormia ja hampaita ja aiheuttavat ennenaikaisia ryppyjä. Tupakointi saattaa vähentää ja vaurioittaa siemennestettä tai DNA:ta ja aiheuttaa keskenmenoja tai epämuodostumia. Tupakointi aiheuttaa myös impotenssia.

Hedelmättömyys on tupakoitsijoiden keskuudessa keskimääräistä yleisempää, joten miksi tupakointi on niin iso asia? Luonto taitaa pitää huolen omistaan ja tätä vauhtia tupakoitsijat kuolevat kuitenkin sukupuuttoon, joten tupakointi loppuu aikanaan, kokonaan, ilma yhtään lakia.

Kun ravintolatupakointi kiellettiin, pidin sitä erinomaisena asiana, koska nyt ravintolassa käyminen on huomattavasti mukavampaa. Kolikolla on kuitenkin ikävämpi puoli. Nyt ne tupakoitsijat on ajettu kaduille, ihmisten ikkunoiden ja parvekkeiden alle tupakoimaan ja mölyämään. Naurettavia tupakkaparkkeja on ilmestynyt kaduille, koiraparkkien viereen. Passiivinen tupakointi on siirretty ravintoloista ihmisten koteihin, kaduilta leijuvan savun muodossa, joka on höystetty kännisten örinällä.

Seuraava askel tulee olemaan tupakoinnin kieltäminen myös turuilla ja toreilla, kuten Calabasasin kaupungissa, Kaliforniassa, on tehty. Tupakoimattoman seurassakin polttaminen on kielletty, vaikka hän antaisi siihen luvan. Tuhkakupin laittaminen ulos luokitellaan avunannoksi rikokseen ja rikokseen yllyttämiseksi. Koska näin on meillä? Baarien edessä parveilevat, humaltuneet tupakoitsijat antavat baarista ikävän mielikuvan, joten sillä on varmasti negatiivista vaikutusta myös markkinointimielessä.

Suomalaisista 25% tupakoi ja 75% kärsii tupakoivista. Jokaisella on oikeus tehdä terveydellään mitä haluaa, mutta jokaisella pitää olla myös oikeus suojella omaa terveyttään kaikin mahdollisin keinoin. Jokaisella pitää olla oikeus pyytää tupakoitsijaa sammuttamaan savukkeensa, mikäli se savuaa omiin hengityselimiin, vaikkakin vain ikkunan kautta, tupakkaparkista. Ja tupakoitsijalla pitää olla pelisilmää välttää tupakointia paikassa, jossa siitä näyttäisi olevan ympäristölleen haittaa.

Mielenkiinnolla odotan talvea ja pakkasia. Narikassa on ainakin lisätuloa tiedossa, kun tupakoitsijat ottavat takkiaan narikasta monta kertaa illassa, kun pitää päästä pakkaseen tupakalle...

Ei kommentteja: