torstai 28. kesäkuuta 2007

Arki kuin lomaa

Muistan Heikki Salmelan joskus sanoneen jossakin haastattelussa, että heidän perheensä piti lomaa 22 vuoden aikana kaksi päivää joka vuosi. Tavallisella palkansaajalla on vähintään viisi viikkoa, yli 30 päivää lain määräämää lomaa, joka vuosi. Salmelan on jokaisen 22 vuoden aikana pitänyt antaa työntekijöilleen lain määräämät lomat, samalla kun on itse voinut pitää kokonaiset kaksi päivää lomaa. Reilua?

Miksei arki voisi olla kuin lomaa? Yrittäjiksi synnytään. Kaikista ei vain ole yrittäjiksi, vaikka kävisi mitä kouluja tahansa. Monelle yrittäjälle arki on lomaa ja lomalla stressaantuu, joten miksi siis pitää lomaa? Arkikin voi olla lomaa, kun sen oikein oivaltaa.

Mitä loma on? Mielestäni lomalla irtaannutaan arjesta ja tehdään mitä halutaan. Yrittäjällä saattaa olla helpompaa tehdä arjesta lomaa. Moni yrittäjä saa tehdä joka päivä sitä, mitä haluaa. Asenne työhön on erilainen. Työ ei ole työtä, vaan se on monelle yrittäjälle verrattavissa harrastukseen. Jos lähtee lomalle, ei saa harrastaa yrittämistä ja se aiheuttaa stressiä.

Kun asennoituu niin että saa mennä töihin, sen sijaan että pitää mennä töihin, lomalta töihin paluu helpottuu huomattavasti. Arki muuttuu huomattavasti, kun siihen asennoituu uudella tavalla. Jos elämässä on jotain, mistä ei pidä, se täytyy muuttaa. Valittamisesta ei ole mitään hyötyä. Jokainen luo itse oman elämänsä. Pitää nauttia kaikesta mitä tekee. Kaksi kolmesta ei pidä työstään. Miksi he eivät tee asialle mitään?

Gene Simmons kirjoittaa, että ei tarvitse lomaa. Donald Trump on samoilla linjoilla. Moni yrittäjä on sitä mieltä, että lomaa ei kannata pitää, kun voi sinä aikana menettää bisneksiä. He kaikki saattavat olla oikeassa. Siitä huolimatta minä tarvitsen lomaa, vaikka joskus luulin toisin. En osannut kaivata lomaa ennen kuin pidin ensimmäisen todellisen loman.

En kuitenkaan tarvitse lomaa töistäni, koska en koe tekeväni töitä. Tarvitsen lomaa irtautuakseni arjesta ja kootakseni ajatukset sekä lepuuttaakseni pääkoppaa, vaihtelun vuoksi. Lomalla saa monesti paljon enemmän hyviä ideoita kuin vastaavassa työajassa, vaikka kuinka pitäisi aivoriiheä. Arjesta irtautuminen avartaa maailmaa ja tuo uusia näkökulmia, ihan vahingossa.

Jonkun mielestä voi olla surullista, että arkea pitää paeta lomalle. Kyse ei kuitenkaan välttämättä ole paosta, vaan nimen omaan uusien kokemusten, ilmapiirien ja näkökulmien hakemisesta. Välillä pitää mennä kauas, nähdäkseen lähelle. Arkikin voi olla lomaa, kun arjen rikkoo, pienillä valinnoilla. Kun pieniä valintoja on tarpeeksi, arjen ja loman raja hämärtyy ja loman tarve katoaa. Arki tuntuu aikaisempaa mukavammalta, ihan kuin lomalta.

En ole jäämässä lomalle, vaikka siitä kirjoittelen. Olen mielelläni töissä kesällä, kun kaikki muut ovat lomalla. Silloin saa tehdä työt rauhassa, kun välillä on päiviä, jolloin puhelin ei soi kertaakaan. Kiireiseen aikaan puhelimen jatkuva pirinä saattaa välillä jopa ärsyttää, joten miksi menisin silloin lomalle, kun puhelin on hiljaa. Nyt voi rauhassa nauttia työnteosta!

Ei kommentteja: