lauantai 24. maaliskuuta 2007

Core kuntoon

Seniorien treeneissäkin sivuttiin yksi ilta aihetta kiekkoilijoiden lihaskuntoharjoittelusta. Keskusteltiin, että pitääkö olla vahva ja kuinka paljon pitää kyykätä ja penkata. Martti Jarkko oli joskus kehunut, että 60 kiloakin on penkiltä noussut ja silti kiekko pysyi lavassa. En tiedä noista, mutta toin mielipiteenäni ilmi, että keskivartalon, coren, pitää olla kunnossa ja sitä pitää osata hallita, riippumatta siitä, paljonko rautaa pystyy liikuttamaan. Voimalla ei tee yhtään mitään, jos sitä ei osaa hallita.

Jere Lehtinen, Palmin blogissa: "Siinäkin iässä… On koko ikänsä treenannut ja pelannut… Ja joutuu opettelemaan uuden tavan hallita keskikroppaa… Mitenköhän tämän nyt sanoisi lyhyesti? Vaikka minulla on aina ollut vahva kroppa ja luullut että keskikroppakin on vahva, niin huomasin että eihän se olekaan niin hyvässä kunnossa kuin sen pitäisi olla. Lähdin tavallaan lasten askelista kehittämään tuota selkä-vatsa-osastoa… Eli “corea”, niin kuin kai suomessakin sanotaan? Ei ollut helppoa tässä iässä alkaa oppimaan uudestaan… Siinä meni monta kuukautta - puoli vuotta - ja sitä kautta alkoi syntyä tulosta, ja pystyin harjoittelemaan normaalisti. "

Jere on kuitenkin aika jässikkä. Kaikki kaverin nähneet ja tuntevat tietävät, että puntteja on kolisteltu. Jokaisen kiekkoilijan (ja itse tavallisen tallaajankin) tulisi kiinnittää huomiota keskivartalon kuntoon. Vaikka kyykystä nouseekin ja hauis paisuu, keskivartalo on yleensä heikossa kunnossa, eikä sitä osata hallita. Keskivartalon hallinta vaikuttaa olennaisesti myös liikkuvuuteen, käännöksiin, harhautuksiin ja tietysti myös tuuletuksiin, jotka lisääntyvät, kun keskivartalo saadaan kuntoon. Kaikki liike, luistelu, laukaukset, taklaukset, harhautukset ja huitomiset sekä painit lähtevät keskivartalosta(ISO PISTE) Ehkä tänä kesänä kannattaisi monessa lätkäjoukkueessa ottaa keskivartalo ja liikkuvuus, eli venyttely kesätreenien pääosaan.

Hyviä keskivartalon treenejä voi tehdä vaikka Girya kahvakuulilla, joita M&M:lle juuri hommasin. Kahvakuulilla voit Turussa heilua täällä, M&M:n jäsenenä vielä ilman eri maksua. Väitän, että keskittymällä keskivartaloon ja venyttelemällä, esimerkiksi pasiivisella venyttelyllä, moni kiekkoilija tekee ensi kaudella uskomattomia asioita jäällä. Puujalkapakkien aika on ollut ohi jo jonkin aikaa...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Puolentoista minuutin paini on jääkiekon suolaa!