perjantai 14. lokakuuta 2011

Työterveyshuollon rahastus

Meillä on työterveyshuolto eräässä suuressa suomalaisessa terveystalossa. Meillä on niin kutsuttu laaja työterveyshuollon sopimus, jossa päätoimisille työntekijöille kuuluvat kaikki mahdolliset työterveyshuollon palvelut. Haluan, että työntekijät saadaan työkykyiseksi aina mahdollisimman nopeasti. Onneksi myös työntekijäni haluavat työkykyisiksi mahdollisimman nopeasti.

Työntekijällämme oli iho-oireita. Oireet olivat jopa minun silmään sellaisia, että ne vaativat ihotautilääkärin vastaanoton. Työntekijä otti työterveyshuoltoomme yhteyttä, varatakseen aikaa ihotautilääkärille. Ajanvarauksesta perättiin lähetettä. Siis eikö erikoislääkärille pääse suoraan? Täytyykö oikeasti käydä työterveyslääkärillä ensin?

Työntekijä ilmoitti tuovansa lähetteen tullessaan. Ei kelvannut. Pitää olla nimen omaan kyseisen suuren terveystalon työterveyslääkärin lähete. Pakko varata aika ensin työterveyslääkärille. Tästä tietysti laskutetaan erikseen.

Työntekijä kävi työterveyslääkärillä. Käynti kesti alle kolme minuuttia. Laskutetaan 20 minuuttia. Työterveyslääkäri totesi, että hän ei ole koskaan nähnyt tällaista. Pitää varata aika ihotautilääkärille.
Ihan totta, neropatti!
Me maksamme erikoissairaanhoidosta, mutta työntekijää juoksutetaan turhaan ja hoidon saaminen viivästyy tällaisen pelleilyn vuoksi. Tavallisen sairaanhoidon ja erikoissairaanhoidon kustannusten lisäksi tuhraantuu menetetyn työajan myötä tuplasti aikaa ja rahaa.

Järjettömintä oli se, että kun työntekijä joutui uudelleen käymään sen saman oireen kanssa työterveyshuollossa, taas käytiin ensin työterveyslääkärin kautta hakemassa se lähete. Vastaanoton kesto yksi minuutti, laskutettu aika 20 minuuttia ja sitten vasta erikoislääkärille. Ei saanut mennä suoraan jo sairautta hoitavalle lääkärille.

Huvittavinta koko jutussa on se, että jos maksaisi käynnin omasta pussista, ei siis työterveyshuollon kautta, erikoislääkärille pääsee heti ja ilman lähetettä. Mihin tahansa tutkimukseenkin pääsee talon ulkopuolisen lääkärin lähetteellä, mutta ei työterveyshuollossa. Yrityksillä kun on varaa maksaa.

Nyt kannattaa Sairaala NEO:ssa olla työterveyshuollon palveluja myyvän henkilö hereillä. Meillä on ostoikkuna auki. Olette jopa kävelymatkan päässä, niin edellä mainittu juoksuttaminenkin on helpompaa työntekijöillemme.

[Aiheeseen liittyen: Lakritsioireyhtymä / Tappava liikkumattomuus]

BTW Miksi mihinkään laboratorioon ei pääse ilman lähetettä verikokeeseen? Kieltääkö sen jokin laki tai asetus? Miksei laboratoriolla voisi olla listaa, johon on kirjattu kaikki mahdolliset verikokeet hintoineen? Tästä listasta asiakas voisi ruksia ne testit, jotka haluaa otettavan ja maksaa ne kassalle. Tuloksien konsultoinnista voitaisiin vielä veloittaa erikseen, jos asiakas tarvitsee sitä. Eikä näistä mitään Kelakorvauksia tarvitse saada, kun testit ovat täysin omaehtoisia.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tästä labrakäynnistä ilman lähetettä on erilaisia käytäntöjä. Joihinkin labroihin pääsee ilman lähetettä, toisiin ei, vaan on kierrettävä sen lääkärin kautta.

Kela-korvausta ei kuitenkaan saa ilman lähetettä, joten riippuen testistä, voi käynnistä tulla melkoisen kallis.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.pulssi.fi/palvelut-laboratoriopalvelut

Pulssi ainakin ottaa vastaan ilman lähetettä.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kiitoksia infosta. Miksei Pulssin sivuilla ole testien hintaa? Miksei sivulla ole lomaketta, josta voisi kruksia haluamansa testit ja lähettää tilauksen, jossa kertoo sopivat ajat näytteen otolle ja Pulssista tulisi varaus sopivasta ajankohdasta?

Kuten kerroin, ei kaikkia kiinnosta Kela-korvaukset. Trendikkäät DNA-tutkimukset ovat hyvä esimerkki tästä.

Ja Kela-korvaus voi muutenkin olla pienempi kuin se lääkärikäynnin hintalappu.

Mika kirjoitti...

Parilla turkulaisella lääkäriasemalla käyneenä täytyy todeta, että urheilijana on kyllä päässyt verikokeisiin ilman erillisiä lähetteitä. Ja samoin saanut valita itse mitä tutkitaan. Ja tulkinnasta vastannut ihan muut tahot....eli Pulssi ja Mehiläinen...

Anonyymi kirjoitti...

Sami Hurme,

valitat jatkuvasti kaikkien palveluista, mutta oma kuntoklubisi on maailman paras.. Aina puhdas..ei..hyvä palvelu jos kysyy jotain..ei..riikkinäisiälaitteita ..kyllä...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Rakas Anonyymi,

Et ole ilmeisesti kovin pitkään seurannut blogiani, kun olet tuota mieltä.

Hengitä hetki syvään ja yritä hymyillä. Päiväsi saattaa parantua jo sillä.

Anonyymi kirjoitti...

"Kaikilla" terveydenhuollon puljuilla on se idea, että hintojen näyttäminen olisi jotenkin alentavaa. Asiakashan voisi joskus kysyä, että hinnoissanne on ilmaa vai ryöstättekö. Itse olen päässyt suoraan erikoislääkärille kahdella eri keinolla: 1. Ilmoitan, että haluan esim. korvalääkärille mussutusta tulee, mutta onnistuu 2. Käyn toisella lääkäriasemalla ja liitän laskuun selonteon, että toinen paikka kiinni tai lääkäri ei paikalla (verotarkastajaa/KELAA varten).

En tiedä pitääkö paikkansa, mutta eräs lääkärifirman tyyppi sanoi minulle kerran, että KELA edellyttää tasa-arvon nimissä ensin käyntiä yleislääkärillä.

Sinuna reklamoisin ensimmäisen laskun, sillä perusteella että halusitte ihotautilääkärille ja sille ette päässeet. Tämän jälkeen sinulle paljastuisi, että vaatiiko KELA marssijärjestystä vai joku ryöstää sinua.

Joku tuossa aiemmin kirjoitti, että eihän sinullakaan sali ole kunnossa, puhdas jne... Mutta jos kävisin M&M:n salilla, niin tuskin minulta haluttaisiin kahta sisäänpääsymaksua tai kuukausimaksua vain sen takia, että teidän henkilökunta voisi todeta, että tarvitsen liikuntaa.

PS. aina voi kilpailuttaa ja tällä hetkellä näyttää olevan trendinä se, että isot yritykset alkavat viilaamaan pieniä linssiin. Itse olen viimeisen kuukauden aikana reklamoinut useita laskuja ja kaikki reklamaatiot ovat menneet lävitse. Syinä mitä ihmeellisimpiä laskutuslisiä, versiomuutoksia jne... vuositasolla vaikutus noin 2000 euroa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Jotta KELA maksaa yritykselle korvauksia vuosittain työterveyshuollon kustannuksista, se edellyttää että asiakas "potilas" käy ensin työterveyslääkärillä, joka kirjoittaa lähetteen kyseisen alan erikoislääkärille.

Tämä on siis pitkälti Kelan määrittelemä käytäntö. Nyt pitää myös muistaa (viitaten aiempiin kommentteihin), että yksityishenkilön käynti yksityislääkärillä onnistuu toki suoraan, mutta tässä oli kyseessä nimenomaan työterveyshuolto, joka on yrityksen maksamaa.

Erikoislääkärikäynti onnistuu myös työterveyshuollossa suoraan, jos yrityksen oma sopimus sen sallii, tällöin asiakas "potilas" voi mennä suoraan erikoislääkärille, mutta yritys ei saa tästä mitään korvausta Kelalta eli käynti menee täysin työnantajayrityksen kustannettavaksi.

Kannattaa siis selvittää oman sopimuksen sisältö työterveyspalveluiden tuottajan kanssa ja lisätä tämä mahdollisuus omaan sopimukseen, jos korvaamattomuus ei ole este.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on sen verran laaja työterveyshuollon sopimus, että yrityksemme työterveyshuoltoa hoitava lääkäriasema laskuttaa kaikki neuvottelut ja tapaamisetkin; myös sen, kun kävin sopimassa muutoksista siihen sopimukseemme.

En tiedä, miten yleistä tuo on, mutta ainakaan omalla alallamme ei menisi läpi, että neuvottelisin ensin asiakkaan kanssa hinnoista ja sen jälkeen lähettäisin laskun siitä neuvottelusta.

Laskutetttavat loppuisivat aika äkkiä.

Anonyymi kirjoitti...

Sami, kaikki eivät ole kiinnostuneita Kela -korvauksista, mutta yrittäjänä maksat kuitenkin veroja, joista ne korvaukset maksetaan, joten kannattaahan ne ottaa pois, kun sitä varten systeemi on olemassa.

Labrojen hintatietoja on todella vaikea saada. Kuitenkin ne pitäisi olla nähtävillä ja saatavilla kuten minkä tahansa palvelun - ja ilman julmettua salapoliisityötä ja tonkimista.

Anonyymi kirjoitti...

hurme valittaa kaikesta.. ja miksi? poika taitaa olla yksinäinen

Kunto Kortilla kirjoitti...

Luehan viimeisin Anonyymi kommenttisi uudelleen ja mieti hetki, mikä saa sinut oikeasti kirjoittamaan noin sellaisen ihmisen elämästä, josta et todennäköisesti tiedä yhtään mitään.

Onko Sinulla kaikki hyvin?

Minulla on. Voi, kunpa tietäisit. Olisit entistä tyytymättömämpi omaa elämääsi.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Sitten vastauksia muille:

Ano 10:51 ja 14:36
Toki voisi reklamoida ja selvitellä, mutta eivät ne laskut niin suuria ole, että kannattaisi ihan hirveästi käyttää siihen aikaa. KELA:n käytäntöhän on surkea, jos se on noin. Olisi kiva kuulla perustelu tuolle käytännölle.

Ano 16:42
Totesin kerran saman. Saman firman työterveyshoitaja soitti, että hän voisi tulla vähän juttelemaan ja kartoittamaan tilannettamme. Ei puhunut mitään jutustelun maksullisuudesta. Ei ennen, ei aikana eikä jälkeen. Lasku kuitenkin tuli tuntiveloitteisena juttelusta. Käsittämättömiä rahastuksia.

Ano 17:48
Jos se KELA-korvaus on pienempi kuin ylimääräisen lääkärikäynnin omavastuu, lisättynä työntekijän palkkakustannuksella, sillä korvauksella ei tee mitään, vaikka veroja maksammekin.

Anonyymi kirjoitti...

hurme !

sinä kun tykkäät olla esillä,tuoda
itseäsi julki ja pitää meteliä,ni
hae suomen bb-taloon!

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kai sinä ymmärrät, että sinun IP-osoitteesi näkyy, kun kirjoitat kommentteja, joten sinut tunnistaa?