tiistai 10. toukokuuta 2011

Kenen ehdoilla mennään?

Kun koulussa tarjottiin lounaalla kalaa, minä söin usein lihapullia tai muuten omassa arvoasteikossani parempaa ruokaa. En ole koskaan ollut kalalle allerginen, paitsi koulussa. Tämä Pavlovin koira oppi nopeasti sen, että kun ei pidä kalasta, sitä ei ole pakko syödä. Ilmoittautui vain kala-allergikoksi. Kukaan ei koskaan kyseenalaistanut sitä.

En syö vieläkään kalaa mielelläni, vaikka maustesillit ja katkaravut ovatkin herkullisia. Olen kuitenkin rekisteröinyt, että esimerkiksi lentokoneessa voi olla vain kalaa tarjolla, vaikka kala-allergikkoja on kohtuullisen paljon. Voiko missään yhden ruokalajin tarjoulussa olla vain kalaa tarjolla?

Allergiat ovat varmasti ikäviä. Kokemusta minulla ei kuitenkaan ole tuon tekaistun allergian lisäksi. Silloinkin siitä tuntui olevan vain hyötyä. On varmasti hankalaa, jos pitää aina selvitellä, mitä missäkin ruokalajissa milloinkin on. En vähättele sitä yhtään, vaikka minusta välillä tuntuukin, että päätöksiä joudutaan tekemään marginaalisen allergikkojoukon ehdoilla.

Edellisessä postauksessa keskustelimme hajuista. Allergianäkökulma tuli heti esiin. Joku voisi olla jopa valmis lailla kieltämään kaikki tuoksut julkisissa tiloissa, pieruista lähtien. Puututaan siis muiden oikeuteen nauttia tuoksuista, tai käyttää niitä. Toki hajuilla on paikkansa, mutta kukin tekee omat ratkaisunsa hajustamisen suhteen. Täydessä hississäkin saanee lain mukaan piereskellä ihan vapaasti.

Meillä on M&M:llä tarjolla hikipyyhkeet asiakkaille. Lopetimme taannoin hajustetun huuhteluaineen ja hajustettujen kuivausrumpuliinojen käytön, kun saimme yhden palautteen mahdollisesti hajuallergiselta asiakkaaltamme. Teimme sen ratkaisun, vaikka mielessä oli, että miksei kyseinen asiakas käytä omia pyyhkeitä, jos tarjolla olevat tuoksuvat häiritsevästi.

Tuo oli meiltä virheliike. Asiakkaiden mielestä pyyhkeet olivat nyt tunkkaisia, eivätkä ainakaan pesunraikkaita. Saimme lukuisia palautteita. Valtaosa ilmeisesti haluaa pyyhkeidemme tuoksuvan jollekin. Palasimme hajusteiden käyttöön pesuprosessissa, mahdollisista reaktioista huolimatta.

Lennoilla jaetaan aika usein pähkinöitä, manteleita tai vastaavia naposteltavia, ensimmäisen juoman kanssa. Yhdysvalloissa yritti eräs kuluttajaryhmä ajaa asetusta, että lennoilla ei saisi lainkaan syödä pähkinätuotteita. Tai ei ainakaan tarjota niitä. Joku voi saada allergisen reaktion jopa siitä, että edellinen penkillä istunut olisi käsitellyt pähkinöitä. Onko tuo jo hätävarjelun liioittelua? Ei tietenkään sen pahasta allergiasta kärsivän näkökulmasta, mutta tuleeko ympäristönkin kärsiä siitä samasta allergiasta?

Laki on kuitenkin Yhdysvalloissa pähkinöiden puolella.

Yritykset joutuvat usein painimaan ajatuksen kanssa, tehdäkkö päätökset marginaalisen ryhmän vaiko valtaryhmän mukaan, vaikka se välillä onkin ikävää.

Allergiat lisääntyvät koko ajan. Syynä pidetään juuri tuota hössötystä, neutraalia kliinisyyttä.
Syynä voi olla liian vähäinen altistuminen mikrobeille erityisesti varhaislapsuudessa.
Haju, tai joku muu ulkoinen tekijä, kuten kirkas valo, voi aiheuttaa muitakin kuin allergisia reaktioita. Eräs asiakkaamme epäili saavansa migreenikohtauksen uusista luonnonvalolampuistamme. Tiettävästi näin ei kuitenkaan käynyt, vaan asiakkaamme ovat saaneet nauttia kirkkaudesta.

Kesällä voi helposti todeta silmien valoherkkyyden. Jos on aina tottunut käyttämään aurinkolaseja, tuntuu ettei ilman niitä tule mitenkään toimeen. Todellisuudessa tuo vaatinee kuitenkin vain totuttelua ja kärsivällisyyttä.

Kevät on hienoa aikaa. Jokainen päivä on sananmukaisesti uusi päivä. On eilistä vehreämpää ja versoja tunkee ylös maasta. Kauneudestaan huolimatta tätä vuodenaikaa vihaaviakin on. He vihaavat sitä silmät valuen ja nenä vuotaen.

[Aiheeseen liittyen: Haistakaa... - Creed / Pyyheralli ]

BTW Aikaisemmin mainittu A&F-vaateliike on selvästi aisteihin perustuva konsepti. Hajun tunnistaa kaukaa, musiikki soi lujaa ja liikkeissä on hieman hämärää. Ovella on aina joku tervehtimässä liikkeeseen saapuvaa asiakasta, milloin milläkin sloganilla. Parodiassahan tervehdys kuuluu näin:
Tervetuloa Abercrombie&Fitch'iin.
Haluatko korvatulpat, kaasunaamarin vai taskulampun?

Ei kommentteja: