torstai 1. huhtikuuta 2010

2. Siellä ei ole sääntöjä

Sosiaalisen median 10 myytin lähempi tarkastelu jatkuu.


Toinen myyttihän oli se, että sosiaalisessa mediassa ei ole mitään sääntöjä. Se saataa satunnaisesta vilkuilijasta tuntua siltä. Sääntöjä on itse asiassa todella paljon. Jos haluat parhaan mahdollisen hyödyn sosiaalisesta mediasta, älä riko sääntöjä. Kuplat puhkeavat nopeasti. Käydään läpi muutama periaate:


1. Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat. Mahdollisesti merkittävin sääntö. Sosiaalisesta mediasta saa paljon irti pelkästään sivusta seuraamalla. Osa käyttäjistä poimivat vain kermaa päältä. Tai luulevat poimivansa. Kun jaat itse tietojasi, saat vastineeksi paljon enemmän kuin sivusta seuraamalla.


2. Ole aito. Toinen merkittävä sääntö. Älä yritä olla enempää mitä olet. Itsensä promoaminen on ok, mutta spammaaminen ei. Rajan voi joutua opettelemaan, sillä se voi olla hiuksen hieno. Toisten juttujen jakaminen ja lainaaminen on hyväksyttävää, kun lainaamisen tuo esiin. Lainaaminen, siis tiedon jakaminen, on itse asiassa toivottavaa. Älä kuitenkaan ota kunniaa toisten materiaalista. Siinä palaa nopeasti.


3. Anna arvoa. Mitä enemmän pystyt tuottamaan asiallista, arvokasta, yksilöllistä ja ainutlaatuista sisältöä, sitä enemmän yhteisö arvostaa aikaansaannoksiasi. Tyhjänpäiväisyyksiä ei kukaan jaksa pitkään seurata. Sosiaalisen median tiliä ei pysty hoitamaan vasemmalla kädellä saavuttaakseen huomiota.


4. Taikasauvaa ei ole. Ei ole olemassa prosessia tai ratkaisua, joka saisi sosiaalisen median kokeilusi onnistumaan. Taikasauva on se, että itse keksii kokeilemalla, mitkä omassa yhteisössään toimivat ja mitkä eivät. Kärsivällisyys ja kokemus toimii taikasauvana. Kukaan ei pysty takaamaan sinulle onnistumisia, mutta minäkin pystyn takaaman sinulle mahdollisuuden keskusteluun, todelliseen ajatustenvaihtoon, jopa asiakkaidesi kanssa. Älä pelkää epäonnistumista!


5. Ota vastuu. Tärkein sääntö. Sosiaalisessa mediassa koheltaessa on otettava vastuu, mahdollisesta anonyymiteetistä huolimatta. Ääliöistä ei pidä kukaan. Ei edes sosiaalisessa mediassa.


[Aiheeseen liittyen: Hyvä sisältö saa aina valtavan huomion ]


BTW Minulla on mustelma kämmenen ulkosyrjässä, ranteen kohdalla. Kellon nuppi on näköjään naputtanut sen eilisen pelin taputusten myötä. Nyt on pöytä selvästi katettu kiekkokulttuurin muutokselle tai synnylle Turussa. Joukkue Olemme Me -toimii, mutta sitä pitäisi hyödyntää ja rummuttaa vielä enemmän - Myydä pelipaitoja, lippuja, huiveja ja huiskuja ihan jokaisessa kulmassa ja vielä parkkipaikallakin. Ihmiset ostavat, jos niille myydään. Tilaisuus on nyt. Kenet sinä bongasit pelipaita päällä hallista?

Ei kommentteja: