maanantai 21. joulukuuta 2009

Jää minieläkkeelle

Arjesta irtautuminen on meille jokaiselle tärkeää. Sitä ei sovi aliarvostaa. Joulun pyhien tuoma pitkä viikonloppu tarjoaa hyvän alustan minieläkkeelle. Kun lähdet joululomalle, tee se kuin lähtisit eläkkeelle, viimeistä kertaa pois työpöydän äärestä. Jätä kaikki asiat töihin. Et tee niillä joulupöydässä yhtään mitään. Tee minieläkkeellä kaikkia niitä asioita, joita kuvittelet tekeväsi, jos et olisi töissä. Timothy Ferriss kirjoittaa kirjassaan The 4-Hour Workweek minieläkkeistä, joita olen oppinut harrastamaan. Tässä yksi lainaus kirjan tarinoista:
Amerikkalainen bisnessmies lähti lomalle Meksikoon, pieneen kalastajakylään, lääkärin määräyksestä. Herättyään ja vastattuaan aikaiseen, tärkeään puheluun toimistolta, mies lähti kävelemään aamuvarhaisella kalastajasatamaan tyhjätäkseen päätään. Laiturissa oli pieni yhden miehen kalastusalus, jossa oli monia isoja tonnikaloja aamun saaliina. Amerikkalainen kehui saalista kalastajalle. "Kuinka kauan sinulla kesti saada tuollainen saalis?" Amerikkalainen kysyi. "Vain pienen hetken." Kalastaja vastasi yllättävän hyvällä englannilla. "Mikset ole merellä kauemmin ja kalasta enemmän kalaa?" Amerikkalainen ihmetteli. "Tässä on tarpeeksi ruokkiakseni perheeni ja antaakseni kalaa myös ystävilleni." Kalastaja vastasi latoessaan kaloja koreihin. "Mutta... Mitä sinä sitten teet muuna aikana? Meksikolainen katsoi amerikkalaista ja vastasi: "Nukun myöhään, kalastan hieman ja leikin lapsieni kanssa, siestaan vaimoni kanssa ja käyn kylällä joka ilta, juon vähän viiniä ja soittelen kitaraa kaverien kanssa. Minulla on ihan täysi ja kiireinen elämä, hyvä herra." Amerikkalainen nauroi ja suoristi hieman selkää: "Hyvä herra, minä olen Harvardin M.B.A. ja minä voin auttaa sinua. Sinun pitäisi kalastaa pidempään ja ostaa tuotoilla isompi vene. Pian pystyt ostamaan lisää veneitä ja ennen kuin huomaatkaan, sinulla on kokonainen laivasto kalastusaluksia. Sen sijaan, että myisit välikädelle, myisit kalat suoraan kuluttajille ja loppujen lopuksi avaisit oman jalostamon. Hallinnassasi olisi tuotteiden lisäksi jalostus ja jakelu. Sinun pitäisi tietysti muuttaa täältä pienestä kylästä ensin Meksiko Cityyn ja sitten Los Angelesiin ja lopuksi New Yorkiin, jossa maailmanlaajuinen yrityksesi pitäisi päämajaa." Kalastaja kysyi epäröiden: "Kauanko tuohon kaikkeen menisi aikaa?" "15-20 vuotta. Enintään 25 vuotta." Amerikkalainen vastasi. "Mutta, hyvä herra, mitä sen jälkeen?" Kalastaja jatkoi epäröintiään. Amerikkalainen nauroi ja vastasi: "Nyt tulee paras kohta. Kun aika on kypsä, listaat yrityksesi pörssiin ja sinusta tulee miljonääri." "Miljonääri? Mitä sen jälkeen?" Kalastaja oli entistä epäilevämpi. "Sen jälkeen jäät eläkkeelle, muutat pieneen kalastajakylään ja nukut myöhään, kalastat hieman ja leikit lapsiesi kanssa, siestaat vaimosi kanssa ja käyt kylällä joka ilta, juot vähän viiniä ja soittelet kitaraa kaverien kanssa."
Pitääkö meidän lähteä merta edemmäs kalaan, löytääksemme rentouttavia hetkiä ja päiviä normaalista elämästämme? Minieläkkeelle voit heittäytyä vaikka vain yhdeksi tunniksi, mutta tulevat pyhät mahdollistavat päiviä kestävän minieläkkeen. Kokeile! Vain sinä itse voit päättää, milloin olet minieläkkeellä ja mitä silloin teet.


BTW Mieti jo valmiiksi, mitkä kaikki palvelut ja liiketoiminnat ovat sellaisia, joita ilman jouluna et voi olla. Siis sellaisia yrityksiä, joiden on pakko toimia ja pitää ovensa auki asiakkailleen kaikkina joulun ajan päivinä. Sellaisia aloja, joiden yrittäjät tai työntekijät eivät voi olla joulunakaan minieläkkeellä. Keskiviikon joulublokkaus koskee tuota. Palataan asiaan silloin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitää kokeilla. Kiitos vinkistä.

Anonyymi kirjoitti...

Elämän suuret kivet on hyvä kirjoitus.

Anonyymi kirjoitti...

Vaimoni sanoi mun olevan Minute Manager, joten homma alkaa olla hanskassa.