sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Lucky You

Miksi me aina haluamme jotain sellaista, mitä meillä ei ole?

Minusta on mukavan kohteliasta, kun amerikkalaisen kaupan kassalla vaihdetaan melkein poikkeuksetta rahan lisäksi sanoja. Melkein aina kaupan kassa tai myyjä juttelee mukavia kassatoimintojen ohessa. Ehkä se tekee myyjänkin työpäivästä mielekkäämmän ja vaihtelevamman, kun vaihtaa kuulumisia tuntemattomien kanssa.

Turistin näköisiltä voi aina kysyä, mistä päin olet. Meille todettiin eräässä liikkeessä, että
”You are not around here, are You”
No ei olla paikallisia. Myyjän reaktio oli mielenkiintoinen:
”Lucky You.”

Leuka loksahti ja alkoi pitkä keskustelu. Ajattele, tyttö saa asua paikassa, johon ihmisiä ravaa lomalle ja hän haluaisi asua ihan jossain muualla. Vaikka Detroitissa. Hän piti meitä onnekkaina, kun emme joudu asumaan Floridassa. Hulluja nuo amerikkalaiset.

Myyjä haluaisi muitakin vuodenaikoja kuin kesän. Myyjä haluaisi muitakin puita maisemaan kuin palmuja. Myyjä haluaisi rauhallisemmat tiet. Haluja oli vaikka kuinka. Hulluinta oli, että ne kaikki halut olivat ihan perusteltuja.

Kuinkakohan kauan minun pitäisi asua Floridassa, jotta alkaisin kaipaamaan pimeää ja märkää marraskuuta? Tai lehtien haravoimista syksyllä? Tai lumien luomista talvella? Tai paleltuvia varpaita?

Ei silti, kyllähän kotiinkin on aina mukava palata. Taitaa olla niin, että siellä aidan toisella puolella täytyy välillä käydä, jotta osaa arvostaa omaa ruohoa. Tässäkin tapauksessa tyttö ei ollut koskaan edes käynyt Etelä Floridan ulkopuolella. On niin helppoa kadehtia ja kaivata asioita, joista ei oikeasti ole mitään kokemusta.

Vai onko se niin, että unelmat pitävät meidät elossa?

[ Aiheeseen liittyen: Hire the American Dream / Elämän suuret kivet / Muistamisen voima ]

BTW Yhdysvaltojen talous ei näytä vielä nousevan vähään aikaan, joten on turha vielä juhlia laman kääntymistä nousuksi. Alennukset ovat täällä niin suuria, että alennusten aiheuttamien kassalovien korjaamiseen menee vielä paljon aikaa. Hintoja pitäisi entisestään laskea, samalla kun myynti laskee. Vaikea yhtälö. Esimerkiksi Etelä Floridan hotellien käyttöaste tippui työntekijöiden mukaan 50% vuoden takaisesta. Työttömyysluvut ovat huipussaan, joten valoa ei ruohonjuuritasolla ole juuri näkyvissä.

14 kommenttia:

Petri kirjoitti...

Ehkä mielenkiintoisin näkymä tuohon unelmahakuisuuteen tuli Fijillä. Slummikylän perheenisä tuli kyselemään ja juttelemaan ja keskustelun jälkeen mies, jonka talossa ei ollut kaikkia seiniä, totesi:
"Aurinko hymyilee täällä joka päivä, merestä saa perheelle ruokaa ja perheemme on ehjä. Fijin jalkapallojoukkue voisi tosin parantaa suoritustaan"

Mitäpä tuohon lisäämään.

Sami Hurme kirjoitti...

Niinpä. Asennoitua voi monella tavalla.

Onhan se myös niin, että on vaikea unelmoida sellaisesta, jonka olemassaolosta ei tiedä.

Joskus olen täälläkin kirjoittanut kuinka me ihmiset emme halua olla miljonäärejä. Me vain haluamme asioita, joita kuvittelemme miljonäärillä olevan.

Kun sitten saamme sen miljoonan, emme hanki niitä asioita, joita kuvittelimme miljoonalla saavan, vaan yritämme hankkia toisen miljoonan. Saahan sillä tuplasti enemmän...

Jokinorsu kirjoitti...

Entäs se että kun asun täysin tyytyväisenäja onnellisena Turussa kun suuri osa Suomen väestöstä mollaa kyseistä kaupunkia eikä missään nimessä haluaisi muuttaa tänne?

Ihmiset eivät tosiaan taida löytää helpolla onneansa asumispaikan suhteen...

Anonyymi kirjoitti...

Hola :) eikös se oo luojan lykky että Tampere on perustettu muutenhan ne Tamperelaiset pörräis täällä...
Vuodenajat ovat tämän maan suola..mutta talvella sais olla paljon enemmän lunta! Paleleminen on ainoastaan pukeutumiskysymys...

Anonyymi kirjoitti...

Onnellisuus ja tyytyväisyys lähtevät sisältä päin, jolloin olinpaikan merkitys ei ole niin suuri.

Miten on Sami, syyllistyykö Solkungen Hannu Ansaksen herjaan tässä jutussa:

http://www.uusirauma.fi/artikkeli.phtml?id=31893

Sami Hurme kirjoitti...

Jokinorsu,

Turku on maailman parhain kaupunki. Tuskin tulen koskaan muuttamaan pois Turun talousalueelta. Siellä on koti, aina.

Hola,

Tamperelaisetkin ovat kuulema mukavia. Oululaisista en tiedä...

Anonyymi,

En saa kirjoitettuja linkkejä auki aurinkotuolista enkä ehkä ole oikea henkilö vastaamaan muuta luin IMO-pohjalta. Mahdollinen herjaaminen omalla nimellä on mielestäni hyväksyttävämpää kuin anonymiteetin takaa herjaaminen. Siinä on selkeä ero, kun mielipiteen esittäjä voidaan nimetä ja sen pohjalta miettiä vaikuttimia kyseiseen mielipiteeseen toisesta henkilöstä.

Mieti tuota hetki...

It's only fun until someone cries, then it's just hilarious, vai mitä?

Anonyymi kirjoitti...

Hola, jep samaa mieltä anonyymin kaa että ei paikka tee onnelliseksi vaan kaikki lähtee ekas ittestä ja muista ihmisistä ja siitä miten asioihin suhtautuu..
TÄH??..Oululaisethan on sairaan mukavia, en tunne yhtään pölöjää..

Anonyymi kirjoitti...

Eli ei kantsi anonyymina mennä sanomaan, että "Ansas on juonut itsensä melkein hengiltä", kuten Tamminen sanoi toimittajajoukolle. Homma harvinaisen selvä.

TamiFlu kirjoitti...

Anonyymi onkin harvinaisen fiksu kaveri, kun tuollaiseen mietteeseen päätyi. Tuskin koskaan esittäisi kommenttiaan omalla nimellään.

Vaasa(laiset) on syvältä.

Sami Hurme kirjoitti...

TamiFlun toisesta lauseesta samaa mieltä. Muusta ei mielipidettä.

Palstoilla on taas havaittavissa todellista toimittajan Tamifluta.

Anonyymi voi aina roiskia mitä tahansa, jopa ilman parempaa tietoa. Jos Tamilla on parempaa tietoa Ansaksen mahdollisen juomisen uhasta terveyteen tai jopa henkeen, niin onko silloin kyse herjasta?

Omalla nimellä kun laukoo, niin lukija voi helpommin päätellä, onko laukauksessa mahdollisesti mitään totuuspohjaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hannu Ansas treenaa salilla 2-3x viikossa ja on hyvässä iskussa. Koutsina Tepsin fysio. Hieno juttu. Tamin kannattaisi pyytää Hannulta anteeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Sami moi. Mitä olisi tehtävissä, tuon tepsin kanssa. Osa pelaajista Suikkasen mukaan ei asennoidu peliin ,sillai kun pitäisi. Vaihtaa ei voi joukkueen sisällä ,kun ei ole pelaajia. Rahaa ei ole ja materiaali liigan pienenpiä. Myös Suikkanen vihjaisi taas tepsin pelaajabudjetista.

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko se Jani valmis palaamaan Tepsiin. Ei noi molset oikein vakuuta .

Anonyymi kirjoitti...

Hola, olisko mailoissa jottain vikkaa ;) jos niitä on vähän fixailtu...
Loppupeleissä aika vaikeeta sanoo ketkä tai kuka on joukkueen heikoin lenkki...ei kai kolmee perättäistä häviötä voi laittaa yksittäisten pelaajien piikkiin?