sunnuntai 17. elokuuta 2008

Speed Trap

Lauantain 100m finaali jää taas pitkäksi ajaksi mieleen. Tämä kuva tallentui taas takaraivoon. Alle 9.70! Miten joku voi olla näin ylivoimainen noin lyhyellä matkalla?
Siitä on 20 vuotta aikaa, kun viimeksi näimme yhtä suvereenin suorituksen samalla matkalla. Tuokin kuva on jäänyt vahvasti mieleen, jälkipyykistä huolimatta. Alle 9.80! Jo 20 vuotta sitten!Pääsin sopivasti 100m finaalin tunnelmaan päästessäni Speed Trap -nimisen kirjan loppuun. Kirja kertoo historian suurimpaan olympiaskandaaliin johtaneista taustoista, pikajuoksuvalmentaja, "kemikaali Charlie" Francis'n silmin.

Kemikaaleista huolimatta Ben Johnson on ollut lähes kaksi vuosikymmentä ehkä maailman nopein ihminen. Kirja kertoo miksi. Syy ei ole yksin kemikaalien, vaan tärkein syy on varmasti ollut oikeanlainen harjoittelu, josta puhui myös Suomen uusien soututähtien valmentaja. Valmentaja kertoi kaksikon harjoittelevan vähemmän kuin muiden. Mielenkiintoista?

Kirjan harjoitteluun liittyvä viesti on Less is more, jos teet oikeita asioita. Määrä ei korvaa koskaan laatua, kun puhutaan huippu-urheilijan harjoittelusta. Vaikka kirja onkin kirjoitettu valmentajan silmin, siitä paistaa läpi Francisin ammattitaito ja kyky nähdä ja jalostaa urheilijan potentiaalia. Onko järkevämpää kehittää urheilijan heikkouksia vai vahvuuksia vai molempia?

Speed Trap on mielenkiintoisia tarinoita sisältävää kerrontaa ajasta, jolloin kemikaalit tulivat hiljalleen kielletyiksi aineiksi urheilussa ja miten sen jälkeen eri maat systemaattisesti rakensivat ja toteuttivat kemikaaliohjelmiaan. Mm. Yhdysvaltojen "testausprotokolla" on ollut aika mielenkiintoinen 80-luvulla.

Kirjassa tehdään selväksi se, että Ben käytti kiellettyjä lääkeaineita säännöllisesti, monen vuoden ajan. Siinä suhteessa käry Olympialaisissa oli tietysti oikeutettua. Aine, stanozolol, josta Ben kärysi, oli poistettu Benin kemikaaliohjelmasta jo aikoja sitten, koska se ei sopinut hänelle.

Tuo aikaansai taannoin sen salaliittoteorian, joka aiheutti monessa hämmennystä. Käryn aiheuttajaksi ilmoitettiin poikkeama endokriinisessa profiilissa, jonka pohjalta ketään ei oltu aikaisemmin kärytetty ja joita kirjassa väitetään löydetyn 80%:lla kaikista noissa kisoissa testatuilta.

Koska tuon poikkeaman aiheuttajaksi kerrottiin stanozololin käyttö, jota Ben ei ollut käyttänyt, mutta joka metaboloituu jo alle tunnissa ja Ben odotti näytteenottohuoneessa puolitoista tuntia, juoden kymmenen pulloa olutta, sabotaasin mahdollisuutta ei ole voitu sulkea kokonaan pois, kaikkien silmissä.

Muistat varmaan, kun puhuttiin, että testaustilassa olisi ollut asiattomia henkilöitä. Tuokin on myöhemmin näytetty toteen. Carl Lewis on kertonut henkilön olleen hänen ystävänsä. Tästä on olemassa jopa kaksi valokuvaa. On myös epäilty, että Ben olisi ottanut lisäpotkua valmentajan ja/tai lääkärinsä tietämättä, mutta tuo tuskin pitää paikkaansa, koska stanozolol ei sopinut Benille.

Tuosta huolimatta lääkeaineita oli käytetty. Charlie kertoo aika avoimesti heidän dopingseikkailuistaan. Hän kertoo heidän olleen tuon suhteen silloisia ammattilaisia. Entisen Itä-Saksan vastaavaan ohjelmaan kuuluivat jopa 10-kertaiset annokset heidän annoksiin verrattuna, joka tietysti kostautui DDR:n naisissa ikävällä tavalla.

Suomea koskettaa yksi mielenkiintoinen väite. Charlie kertoo, että Helsingin MM-kisoissa 1983, on kerrottu annetun vähintään 38 positiivista dopingnäytettä, joista 17 oli yhdysvaltalaista, mutta yhtään urheilijaa ei kärytetty. Käryt olisivat kirjan mukaan romuttaneet koko yleisurheilun, koska nimet olivat niin suuria tähtiä.

Nykyaikana voisi hyvin kuvitella, että kaikki matkat voittavaa uimaria olisi arvelluttavaa käryttää, vaikka virtsa tai veri olisi pelkkää testosteronia. Siinä romutettaisiin harvinainen Olympiamitaliennätys, joka aiheuttaisi valtavan varjon Kiinan kisojen ylle, jonka avajaisetkin olivat osaltaan lavastettuja.

Enkä tarkoita tällä sitä, että joku sellainen urheilija käyttäisi kiellettyjä aineita, joka ei ole kärynyt. Niin kauan kuin missä tahansa palkintopallilla on urheilija, joka on puhdas, uskon puhtaan urheilun mahdollisuuteen. Niin kauan kaikki väitteet siitä, että ei voi menestyä ilman aineita, ovat ainoastaan häviäjän sanahelinää.

Tarkoitan tällä vain sitä, että jos esimerkiksi 20 vuoden takainen skandaali toistuisi nyt sadalla metrillä, koko Olympia-aate ja yleisurheilu kärsisi järjettömän kolhun, josta toipuminen kestäisi pitkään. Balco-jupakka ja Marion Jonesin tapaus jo itsessään kertoo karua kieltään siitä, että 80-luvulla alkanut testaajien harhauttaminen jatkuu yhä.

Välillä tulee sellainen olo, että pitäisikö dopingrajoja muuttaa, mutta mitä se kuitenkaan auttaisi. Aina on kuitenkin niitä, jotka rikkovat niitäkin rajoja ja ehkä jopa niitä, jotka ovat liian suuria kärytettäviksi. Nollatoleranssi on ainoa vaihtoehto ja rangaistuksia pitää koventaa, jopa kriminalisoida, jos urheilu halutaan puhdistaa. Jokaisessa käryssä on liian paljon sijaiskärsijöitä, jonka me Suomessa tiedämme liian hyvin.

Olivat taustat mitkä tahansa, tuollainen ylivoima satasella on loistavaa viihdettä. Se oli vaikuttavaa 1988 ja se on vaikuttavaa 2008. Penkkiurheilijallehan huippu-urheilu on joka tapauksessa viihdettä, jonka ehdoilla kaikkien kisojen järjestäjät joutuvat tekemään monta päätöstä.

BTW Vuoden 1988 Olympialaisissa Kanadalla oli 103 Olympiafinalistia. Johnsonin käryn jälkilöylyissä Sport Canada, joka vastaa Kanadan huippu-urheilusta, aloitti Fair Play -politiikan, jonka tarkoitus oli antaa urheilijoille viesti, että on hyväksyttävämpää hävitä kuin nolata. Jo seuraavana vuonna samalla tasolla kilpailevia oli kirjan mukaan enää 64, siis 38% vähemmän...

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Maailman doping-testauksen suurin suu, Dick Pound, on kanadalainen, joten äijä aloitti urheilun puhdistamisen kotikulmiltaan.

Isossa kuvassa voisi hyvin ajatella, että doping-testejä ei tehtäisi. Näin ei tietenkään tule tapahtumaan, mutta kuinka moni todella uskoo testien tuovan tasa-arvoisuutta kaikkien kilpailijoiden välillä? Niinpä.

Suuret ja kauniit ja rikkaat saavat parhaat mömmöt urheilussakin.

Anonyymi kirjoitti...

Ciao, terkkuja tààltà làmpimàstà Roomasta!! Siellà Turkkusessa kàrvistellaan 18-20 asteen "làmpo"tilassa kun tààllà Roomassa on vaatimattomasti 32 astetta tasaisesti joka pàivà ja sama peli jatkuu reissun loppuun asti, ainakin sààennusteen mukaan :) Kaikki pàànàhtàvyydet on jo kierretty(jeesusmesta on vielà kàymàttà,kun paavi ei ollut kotona!!)pastaa, pizzaa, tiramisua sekà gelatoa (aika hyvàà muuten!!) on kokeiltu, moneen kertaan...nyt vois sitten polkee pari pitkàà spinnigintuntia putkeen, siis sitten kun tullaan takas, viimeistààn ens su..Sami ??

Otetaanko joka paikkaan italialainen meininki doping asioissa: jos jààt kiinni Italiassa, hàkki heilahtaa tai saat tuomion tai ainakin helkkarinmoiset sakot....

Ja sitten yksi kommentti tuohon Benin kàryyn...hmm...jos en ole ihan vààrin hommaa ymmàrtànyt niin ei ole mitààn vàlià jààkò kiinni varsinaisesta doping aineesta vai sen metaboliitista. Jos aine metaboloituu tunnissa (=hajoaa toiseksi/toisiksi aineosiksi=, metaboliiteiksi), niin eikòhàn sekin riità tuomioon?? Nykyààn on aika hyvin selvillà miten ja mità mistàkin aineesta tulee kun elimistò yrittàà pààstà niistà eroon...hm pitàis vissiin oikeasti lukea kirja ettà tietàis mità tuolla endokrinologisella profiililla on tarkoitettu..onko se kerrottu kirjassa??

Ehkà otin, ehkà en, vai oliko taas talkkari asialla :) kaikkee kummallista voi saada vaikkapa hammastahnasta, puhtaat hampaat + nopeutta ja kestàvyyttà 1500:lle..vai miten se nyt menikààn..

t: A-ryhmàn jàsenet (età-Kàrppàt!!)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Hyvä että sataa. Nurmikko saa vettä.

Olennaistahan tuossa metaboloitumisajassa lienee salaliittoteoriaa mukaillen se, että koska tuo metaboloituminen tapahtuu niin nopeasti, joku olisi voinut tyrkätä vaikka juoman sekaan tuota stanozololia.

Käry mikä käry, mutta kyllähän kirjassa tuodaan esiin mielenkiintoisia näkökulmia, joskin kirjoittajan näkövinkkelistä.

Eikös endoKRIINISESTÄ profiilista voida vetää aika paljon päätelmiä umpieritysrauhasten hormonituotannosta ja veren hormonipitoisuuksista...

Eikös endokrinologia tarkoita ihan yleisesti sisätauteja, vai muistanko nyt ihan väärin tuolta Terveydenhuolto-oppilaitoksen pulpetista...

Anonyymi kirjoitti...

Ciao :)
Endokrinologia:
umpieritysoppi; umpirauhasia ja niiden eritteitä (hormoneja) tutkiva tieteenala.(kuuluu kyllà sisàtauteihin, mutta on oma "alansa").

BTW tsekkaas Sami mikà Ed force one on? Mà voin antaa pikku vinkin...se liittyy bàndiin joka laulaa pedonluvusta 666...oli muuten aika hienonnàkòinen tuo Ed force one :)

Sataako siellà edelleen? Tààllà on 32 astetta edelleen :)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Niinhän tuo endokrinologia taisi olla. Logia kuitenkin...

Taisitte nähdä koneen vai? Se on cool. Tiesitkö, että EFO:n lennon numero on aina AEU666 ja kapteeni Bruce Dickinson saattaa olla itse puikoissa...

Just oli uutisissa, että ei kannata matkustaa noihin etelän pääkaupunkeihin, kun ilma on siellä niin huonoa, varsinkin helteillä:)

Meillä on erittäin happipitoista tällä hetkellä.

Anonyymi kirjoitti...

Ciao :)

Jep, logia kuitenkin :)tosin se logian etuliite ratkaisee jonkin verran mistà puhutaan (esim astrologia ja gastrologia on vàhàn eri asioita, molemmissa kyllà tiiraillaan mutta aivan eri paikkoja) ;)

Nàhtiin just SE kone ja oli ihan makeen nàkònen :) Ja kyllà vaan, Bruce voi olla itte puikoissa halutessaan, sillà on kuulemma lentolupa noinkin ison koneen lentàmiseen.

Jaa, Turussa on happipitoista ilmaa eli taitaa sataa vielàkin?? Eikò tàssà ole jo riskià ettà nurmikko hukkuu ja pitàà ruveta kattelemaan venettà :)

Tààllà ei sààssà oo tapahtunut mitààn muutosta..edelleen on se about 32 astetta ja pientà riskià ruskettumiseen :)

Ja ainoa hengenahdistus tààllà(happitilanteesta riippumatta) on silloin kun laskun maksuhetki koittaa..hintataso ei ole maailman alhaisin ja tààllà on todella paljon kivoja kauppoja :)