perjantai 23. toukokuuta 2008

IKEA - TARINA

Ingvar Kamprad kasvoi maatilalla nimeltään Elmtaryd, Agunnarydin kylässä. Tuossa ovat palikat maailman suurimman huonekalujätin, IKEAn nimeen, jos sitä olet joskus pohtinut, kuten minä.

Yrityksen nimi on koottu palikoista, kuten on kaikki IKEAn huonekalutkin. Juuri tuo palikoista kokoaminen oli ja on yhä mahdollisesti se tärkein palikka koko toiminnassa, jääräpäisen tahdonvoiman lisäksi.

Ensimmäinen IKEAn tavaratalo avasi ovensa jo 1953, Almhultin rautatiekaupungissa. Suomen ensimmäinen IKEA avasi ovensa 1985, (joskin Ikean sivuilla lukee 1996? Korjatkaa, jos kirja oli väärässä) vaikka IK osti tontin jo 60-luvulla. Suurin osa IKEAn tavarataloista sijaitsee poikkeuksellisesti omilla tonteilla ja omissa kiinteistöissä. Tuo on yksi lukuisista poikkeuksista, joita IKEA tekee. Eihän kukaan huonekalukauppias halua olla mukana kiinteistöbisneksessä, eihän?

IK oli ensimmäinen ruotsalainen huonekaluvalmistaja, joka teetti työtä halvemmalla Puolassa, kun Ruotsin kansallinen huonekaluyhdistys boikotoi IKEAa. Muut yrittäjät eivät osanneet aavistaa, että tuo boikotti avaisi IK:lle uusia mahdollisuuksia tulla entistä vahvemmaksi kilpailijaksi. Näyttää siltä, että jokainen kapula, jonka yhdistys yritti laittaa IKEAn rattaisiin, singahti rattaiden pyöristä takaisin yhdistyksen omille silmille.

Yhtiössä ei juurikaan tunneta pukuja ja kravatteja ja sen omistussuhteet ovat niin monimutkaisten järjestelyjen takana, että ainoastaan pari ihmistä tietää, kuka omistaa ja kuinka paljon. Yhtiö on rakennettu niin, että sitä ei pysty myymään eikä pilkkomaan eikä edes tehdä julkiseksi yhtiöksi. Yhtiö ei tiettävästi ole koskaan ilmoittanut nettotuottoaan julkisesti! Sen ei tarvitse, koska se on yksityisessä omistuksessa. Siitä huolimatta tai sen vuoksi Forbes rankkasi IK:n sijalle 4, tässä tilastossa.

Yksi mielenkiintoisimmista yritystarinoista, joita olen lukenut... Lue se Raision Ikeaa odotellessa, varsinkin jos olet ihmetellyt, miksi IKEA myy hodareita ja pehmistä halvalla kassojen lähellä.

BTW Tiesitkö, että Barbie-nuken muodot ja muu ulkoasu on varastettu saksalaiselta Lilli-nukelta 1954. Barbien "keksijä" Ruth Handler ja leluvalmistaja Mattel maksoivat suuren summan Lillin oikealle kehittäjälle, kun asia paljastui 60-luvulla.

5 kommenttia:

Turun Tarzan kirjoitti...

Eka Suomen IKEA avattiin tosiaan 1996. Mieheni oli siellä silloin töissä ja kotona on edelleen lähinnä pihakäytössä kulahtanut, hänen silloin työnantajaltaan saama collegepaita, jonka selässä lukee: "IKEA - Äntligen 1996".

Kunto Kortilla kirjoitti...

Täytyypä vielä katsoa tuosta kirjasta, josko se olikin niin, että IK sai rakennusluvan 1985, mutta siitä huolimatta se eka Suomen Ikea rakennettiin vasta 10 vuotta myöhemmin.

Luulisi noiden kotisivujen olevan oikeassa...

Toiseaalta kyllä tuntuu, että Ikea olisi ollut Suomessa kauemmin kuin 12 vuotta, mutta noin se aika hämärtyy...

Anonyymi kirjoitti...

Ikea osti tonttina yli 20 vuotta sitten, mutta suomalaiset kilpailijat pystyivät jarruttamaan maihinnousua yli 10 vuotta.

Oltiin vähän DDR niihin aikoihin.

Herr IKEA matkustaa edelleen reittilennoilla ja karjaosastolla, vaikka varaa olisi omaan seitsemänneljäseiskaan.

Warren Buffet ajelee vanhalla Tauruksella.

Mikä näitä rikkaita oikein vaivaa?, kysellään Ruissalossa.

Anonyymi kirjoitti...

Legendahan kertoo, että suomalaiset kilpailijat tosiaan onnistuimat estämään Ikean tulon Suomeen (ei ne turhaan kaavoittajia lahjo vaalirahoilla yms.) ja IK kyllästyi koko hommaan ja sanoi olkoon, en ole kiinnostunut koko Suomesta. Meni sitten pitkään ennenkuin Ikea tuli Suomeen.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Näinhän muistaakseni kirjassakin vihjailtiin. IK on ilmeisen usein kääntänyt vastustuksen voitokseen.