keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Kesäkunto on toksista

Mitä sinulle tarkoittaa kesäkunto? Mitä se on sinulle juuri nyt, tänä kesänä? 

Onko se rantakunto, siis että pitää näyttää paremmalta alasti? Onko se juoksukunto, tavoitteena juosta Naisten kymppi tai Ruissalon maraton? Onko tarkoitus jaksaa uida kesällä aiempaa pidempiä matkoja? Jaksaa lasten kanssa pallopelejä tai fillarilenkkejä? Jaksaa juosta pallon perässä futiksen harrastesarjassa? Vai onko se yksinkertaisesti kevyempää ja parempaa oloa?

Koetko huonoa omaatuntoa, jos tavoittelet kesäkuntoa?

Törmäsin kommenttiin, jossa sanottiin

kesäkuntoon mainostamisen olevan toksista ja vanhanaikaista.

Tämä siitäkin huolimatta, että kommentoija itse nähtävästi koki kesäkunnon vain ja ainoastaan ulkonäkökeskeisenä ja kuuriluonteisena. Mainoksessa ei itsessään mainittu mitään ulkonäöllistä seikkaa. Mainoksessa luki näin:

KAKSI KUUKAUTTA KESÄÄN

Missä kunnossa ajattelit olla kesällä? Nyt ehdit vielä tekemään ihmeitä, kun aktivoidut heti. Juhannukseen on yhdeksän viikkoa. Kun käyt treenillä kolmesti viikossa, ehdit hikoilla vielä lähes kolmekymmentä treeniä ennen juhannusta.

Ehkä tosiaan olisi aika päästää irti omasta mielikuvasta kesäkunnon suhteen, koska se todellakin voi olla ja monelle on, paljon muuta kuin ulkonäköä, bikinikuntoa.

Olen kiinnittänyt huomiota myös joidenkin kuntokeskusten muuttuneeseen markkinointiviestiin, jossa kesäkunto-sana on yliviivattu ja korvattu vaikka elämäsi kuntoon -toteamuksella. Ihan hyvä, mutta kun elefantti syödään aina paloissa.

Toksisuus on muotisana ja nykyään taitaa olla enää vain kaksi tapaa kuntoillakin. Ennen oli vain kaksi tapaa keittää kahvia, mutta nyt on toksista ja vanhanaikaista kuntoilla jostakin ei hyväksyttävästä syystä, kuten esimerkiksi halusta näyttää paremmalta. Ei ole enää korrektia kertoa, että haluan näyttää paremmalta alasti vaikka samaan aikaan ruudut ja luurit ovat täynnä ulkonäköön liittyviä treeniohjelmia ja televisio-ohjelmia, kostokroppineen, hyviksienkin laatimina. 

Tällaisessa maailmassa elämme, mielensäpahoittajien ja hyvisten oikeaksi katsomien asioiden maailmassa. Ei ole kuin oikeaa ja väärää. Väärällä tavalla tekevät joutavat roskiin ja känselöitäviksi. Vain oma tapa on hyväksyttävää ja tietysti eri asia.

Tiedättekö, ulkonäkö edes kuntoilun syynä ja motivaattorina ei tule katoamaan mihinkään. Siitä kertoo jo pelkästään se, että naisten vaatteita myydään enemmän kuin koskaan ja kasvu vain jatkuu. Muistatteko, kun herneenpalko tyhjeni nenään tästä kirjoituksesta, Haluatko laihtua? Oli niin vanhanaikaista hankkia asiakkaita laihduttamisella vaikka juuri se on yhä tänään ja tulee olemaan huomenna, merkittävin syy palkata itselleen personal trainer. Fiksu valmentaja ymmärtää tuon.

Mitä sillä lopulta on väliä - ainakaan sille kuntoilijalle - mikä on perimmäinen syy ja motivaatio aktivoitua? Ja mitä sillä on väliä, millä koukulla kuntokeskus tai personal trainer saa ihmisen aktivoitua? Sillä ei pitäisi olla mitään väliä, koska kun ihminen on saatu aktivoitua, olennaista on myös saada asiakas jatkamaan. Koukku antaa siihen mahdollisuuden. 

Kaikki eivät jatka, kukin mistäkin syystä, mutta moni tarttuu uudelleen samaan koukkuun ja taas meillä on uusi mahdollisuus saada asiakas säännöllisen liikunnan pariin. Niin se pyörä pyörii ja sillä tavalla asiakasmäärät - siis ne aktiivisten, säännöllisesti liikkuvien määrät kasvavat. Meidän ydinliiketoimintaa on saada ihminen liikkumaan. Ei ole olemassa toksista tai vanhanaikaista syytä kohentaa omaa oloaan.

Kesä ja muut vuodenajat, merkkipäivät, juhlapyhät ja virstanpylväät, ne kaikki ovat hyviä motivaattoreita ottaa itseään niskasta kiinni. On hitokseen paljon pienempi pala kakkua treenata 30 kertaa ennen juhannusta kuin 150 kertaa vuodessa. Kun treenataan ensin sinne juhannukseen se tavoiteltu 30 kertaa, voidaan juhannuksen jälkeen ottaa tavoitteeksi treenata koko kesä, myös kesäloma ja sen jälkeen voidaan ottaa katse seuraavaan etappiin, oli se aikajänne tai jokin muu määre, vaikka kilot. 

Mieti hetki vaikka sitä, että miksi 39 on yleisin ikä juosta maraton. Entä mikä on toiseksi yleisin ikä?

Ei tämä tavoitteiden pilkkominen ole tämän ihmeellisempää, mutta se on tavattoman paljon kannustavampaa. Joka tapauksessa fokuksen pitää olla aina vain siinä seuraavassa treenissä, koska ainoastaan tehty treeni vie tavoitteeseen, oli se kesäkunto tai mikä tahansa. Koko lopun elämän jatkuva treeniputki on aika iso pala kakkua sulatettavaksi saati myytäväksi.

Pilko unelmasi virstanpylväiksi


P.S. Toivottavasti ensi viikolle ei tule tällaista herkullista aihetta, joka menisi viime viikolla luvatun tekstin edelle. Tuossa se odottaa julkaisuaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Ymmärtänet varmasti, että kyse ei ollut vain kommentoijan omasta henkilökohtaisesta tulkinnasta sen suhteen, mitä kesäkunnolla pääsääntöisesti tarkoitetaan. Kyseessä on ihan yleinen ilmaisu sille, että ihminen pyrkii saavuttamaan mahdollisimman hyvännäköisen vartalon kesäksi. Saivartelu tai asiakkaan pilkkaaminen ei ole järkevää markkinointia. Pidän huolta, että kaikki lähipiirissäni saavat tietää Trib3:n tavasta kommunikoida asiakkailleen ja täten asettaa yhtiön boikottiin.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Hei Anonyymi,

En tiedä, mikä sai sinut henkilökohtaisesti triggeröitymään tästä kirjoituksesta, mutta kommenttini tämän hetken känselöintikulttuurista tuli ilmeisesti toteen näytetyksi. Sellaiselle ei pidä taipua eikä antaa yhtään tilaa. Se jos mikä on toksista toimintaa.

Aihe itsessään - kesäkunto - on mielenkiintoinen ja ajankohtainen ja siitä voi olla montaaa mieltä. Minä olen tuota mieltä, mitä kirjoitin. Kirjoitusta saa ihan vapaasti jakaa, jos siltä tuntuu. Keskusteltavaksi se on kirjoitettu.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa, mainitsemasi "känselöinti" tapahtuu asiakassektorin toimesta, ja sillä, haluatko sinä antaa sille tilaa, ei ole mitään merkitystä.

Suosittelen, että yrittäjänä kannattaa suhtautua asiakaspalautteeseen kunnioittavasti, ja vaikka olisi eri mieltä asiasta, niin esimerkiksi kiittää palautteesta ottamatta sen kummemmin asiaan kantaa. Asiakkaat mahdollistavat liiketoimintanne, ja siksi heitä tulisi myös arvostaa. Itse olen käynyt hakemassa Trib3:stä nimenomaan hyvää fiilistä, ja kommentointinne aiheen ympärillä osoittaa täysin päinvastaista. Siksi "känselöinti".

Kunto Kortilla kirjoitti...

Näinhän tämä menee:

Kertoo mielipiteen julkisesti -> Pöyristyy, kun joku on eri mieltä -> Pahoittaa mielensä -> Uhriutuu ja känselöi.

Ja kaiken jäljemmän tekee anonyymisti tai nimimerkin takaa, kun ei ole rohkeutta seistä toimintansa takana, kun tietää sen olevan typerää ja asiaan kuulumatonta. Muuten sen uskaltaisi tehdä ihan omana itsenään.

Tämän vuoksi yritykset kommentoivat vain latteuksia, sen sijaan, että olisivat jotain mieltä ja puolustaisivat sanomaansa ja tekemistään. Siihen minä kannustan yrityksiä ja ihmisiä, olemaan jotain mieltä, siitäkin huolimatta, että joku voi närkästyä.