keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Taas mennään

Marraskuun alussa lanseerattiin Taas mennään -kampanja, jossa pääministerin johdolla todellakin taidettiin mennä. No nyt mennään taas, mutta hätäjarrulla kohti rajoituksia ja sulkuja. Taas on uhkana, että jopa kuntokeskukset joutuisivat sulkemaan ovensa, vaikka eivät ole olleet millään mittareilla ainakaan korkean riskin, josko edes matalan riskin paikkoja saada koronatartunta.

Kuntokeskukset ovat tehneet kautta linjan hyvää työtä, jotta asiakkailla on ollut terveysturvallinen olo treenata. Se olo on näkynyt keskuksissa ja asiakasmäärät ovat nousseet, mutta eivät kuntokeskukset tartuntalähteenä. Vaikea ymmärtää kuntokeskuksen olevan merkittävä riski tartunnanlähteenä. Itse asiassa kaikki lukemani tutkimukset osoittavat ihan muuta. Siis ne, joissa on käytetty ihan oikeaa kuntokeskusdataa ja asiakasvirtoja sekä suhteutettu tartuntamääriä niihin.

Löytyy myös tutkimuksia, joissa kuntoilusta ja hyvästä kunnosta on olennaisesti hyötyä koronan torjunnassa ja erityisesti tehohoidon kuormituksen hillinnässä, mutta silti taas uhataan sulkea kuntokeskusten ovet. Ei pysty ymmärtämään. Kuntokeskus pystyy jopa sopeutumaan aika rajuihinkin rajoituksiin, mutta täyssulusta on haastava toipua, varsinkin kun kaikki toimijat eivät ole edes oikeutettuja mihinkään sulkukorvauksiin.

Kun kuntokeskus pakotetaan sulkemaan ovet liiketoiminnan parhaaseen kulta-aikaan, siitä syntyy yrityksille välittömästi niin iso lovi liikevaihtoon, että vuoden 2022 positiiviselle tulokselle saa sanoa hyvästit jo ennen kuin vuosi on edes alkanut, tilanteessa jossa sitä positiivista kassavirtaa olisi tarvittu kohta kaksi vuotta kestäneiden koronatuhojen korjaamiseen.

Oletetaan, että kuntokeskus on tammikuun suljettuna. Yksi kuukausi on 8,3 % koko vuodesta. Jos siis menetetään yhden kuukauden liikevaihto, se tarkoittaa tasaisestikin jaettuna 8,3 % liikevaihdon vähentymistä. Tammikuun liikevaihto on monessa keskuksessa 15-20 % koko vuoden liikevaihdosta ja kun merkittävä osa kuntokeskuksista elää täysin kädestä suuhun, jo tuo 8 % liikevaihdon menetys - saati 20 % - tarkoittaa väistämättä negatiivista tulosta ja kassavirtaa vuodelle 2022.

Tämä kun ei mene niin, että jos helmikuussa saa avata keskuksen, asiakkaat ostaisivat silloin tuplamäärän treeniaikaa tai -kertoja, siitä syystä että eivät ole harjoitelleet tammikuussa. Sitä menetystä ei enää korvaa millään vuoden aikana. Voi tehdä hyvän helmikuun tai vaikka heinäkuun, mutta tammikuu on iäksi mennyt eikä sitä korvaa millään.

Mikäli tulee määräys sulkea kuntokeskukset, se on hyvin mahdollisesti ihan se viimeinen naula moneen arkkuun. Kaikki vieterit on venytetty niin pitkiksi, että tuo kyllä katkaisee niitä, jos eivät ole vielä katkenneet. Taas, osa selviää tästäkin ja nousevat entistä vahvempana, mutta moni hyväkin toimija tippuu kelkasta, jos ei rahojen loppumisen vuoksi, niin yrittäjän oman jaksamisen loppumisen vuoksi.

Onneksi en ole ravintola-alalla. Siinä hommassa tulisi viimeistään nyt hulluksi, vaikka selviäisikin.

Ainoa huono treeni on se, jota ei päässyt tekemään

Ei kommentteja: