sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Pessimisti ei pety - paitsi elämäänsä

Wikipedian mukaan
pessimismi tarkoittaa huonojen puolien näkemistä kaikessa ja oletusta, että asiat pahenevat, epäilevää suhtautumista tulevaisuuteen. 
Pessimisti on siis nykytilanteesta huolimatta tyytymätön tulevaan. Tuon täytyy olla raskasta ihmiselle. Vaikka tilanne olisi tällä hetkellä kuinka hyvä tahansa, pessimisti ei osaa - ei pysty nauttimaan siitä, kun pessimistin mielessä tilanne huononee kuitenkin. Silloinkin kun huononemisesta ei ole mitään viitteitä.

Pessimistihän ei pety, koska hän tietää aina saavansa kaikkea pahaa ja sillä myös tilaa sitä itselleen. Pessimisti nauttii siitä, kun pääsee sanomaan, että tiesi niin käyvän. Ainahan niin käy - hänelle varsinkin. Ja käykin, koska hän toimii niin, että pahin mahdollinen tapahtuu. Pessimistin painajainen on se, että pahin mahdollinen ei tapahdukaan. Siksi hän tekee kaikkensa, saadakseen pahimman mahdollisen toteutumaan.

Pessimismi ja lannistuminen ovat kaksi eri asiaa. Optimistikin voi lannistua, kun hakkaa päätään seinään riittävän kauan. Fiksu osaa jopa luovuttaa ajoissa, ennen kuin lannistuu. En tiedä, voiko pessimisti koskaan lannistua, kun hän on käytännössä aina jo valmiiksi lannistunut. 
Ei tästä kuitenkaan mitään tule. Ei ole koskaan tullut. Eikä tule. Ei onnistu. Ei pysty. Ei kykene. Ei silloinkaan, kun näyttää siltä, että voisi tulla. 
Ei kai silloin voi lannistua?

Ihmiset taitavat jakaantua täysin kahteen leiriin tässä asiassa. Olet joko pessimisti tai optimisti. Lasisi on joko puoliksi tyhjä tai puoliksi täynnä. Välimuotoa tai tilannevaihtuvuutta ei juurikaan taida olla. Optimistiksi taitaa kuitenkin pystyä opettelemaan. Tai siis pessimismin voi opetella pois sisältään. Ja sanotaan, että kokemus tekee optimististakin pessimistin. Optimististakin voi tulla pessimisti, oikeissa - tai siis väärissä olosuhteissa.

Totuus lienee se, että pessimismillä ei ole saavutettu yhtään ennätystä tai voitettu ainuttakaan mestaruutta. Pessimisti ei vaan usko koskaan niin käyvän, että voisi saavuttaa mitään hyvää tai voittaa yhtään kilpailua. Pessimistin ei oikeastaan kannata edes yrittää. Häviää kuitenkin. Pessimismi voi helposti tuhota elämän kokonaan, varsinkin tulevaisuuden, parisuhteet, tavan kommunikoida muiden kanssa, koko elämänkatsomus kääntyy helposti ainoastaan negatiiviseksi. Siksi omaa pesiimismiä kannattaa tarkkailla ja jos joku sanoo sinua pessimistiksi, todennäköisesti olet jo sitä.

Joku nokkela on keksinyt, että pessimistin ja optimistin lisäksi on olemassa realisti. Ehkä, niille jotka kokevat olevansa näitä kahta vaihtoehtoa parempia. Olen vain realisti, sanoo pessimisti.

Lainaa aina rahaa pessimistiltä.
Hän ei odota saavansa sitä takaisin.

Ei kommentteja: