Milloin viimeksi koit arvostusta töissä? Onko siitä pitkä aika? Oletko tuona aikana miettinyt työpaikan vaihtoa? Mitä pidempi aika viimeisestä arvostuksen kokemuksestasi on, sitä ilmeisemmin olet miettinyt työpaikan vaihtoa.
Kun sinua ja työtäsi arvostetaan, todennäköisimmin viihdyt työssäsi. Meistä jokainen kaipaa ja tarvitsee arvostusta, vaikka osa meistä ei sitä näytäkään ulos päin. Arvostus on siitä jännä veijari, että usein sen olemassaolon huomaa vasta, kun sitä ei ole. Arvostusta ei välttämättä tule ajateltua, ennen kuin tajuaa sen loppuneen tai että sitä ei koskaan ollutkaan.
Jokainen huomaa jossakin vaiheessa arvostuksen puutteen, jos sen puutetta on. Tuon huomion jälkeen alkaa lähtölaskenta ja työnhakusivustojen selailu sekä ajatus CV:n päivittämisestä. Tuo viimeinen on muuten jo varma merkki siitä, että lähtö on edessä.
Arvostus saa meidät kokemaan itsemme tarpeelisiksi. Hyvän itsetunnon yksi peruskivistä on tuntea itsensä tarpeelliseksi. Kun saa terveellisen määrän arvostusta, sen rakentumalla itsetunnolla on mahdollisuus kehittyä terveeseen suuntaan.
Siirappiset, teennäiset imartelut ovat taas asia erikseen. Ne eivät ole arvostusta. Arvostusta ei voi opetella lukemalla kirjoja tai edes tätä blogia. Arvostus tulee ihmisen sisältä ja mikäli ihminen on rikki sisältä, hän tuskin kykenee aitoon arvostukseen. Tämä on vähän kuin happinaamari lentokoneessa; Jos et laita sitä ensin itsellesi, et voi auttaa muita.
Arvostusta kokeva työntekijä pysyy työsuhteessa sitä pidempään, mitä enemmän ja useammin hän kokee itsensä arvostetuksi. Samahan pätee parisuhteissa ja käytännössä kaikissa muissakin ihmissuhteissa. Hyvä ihmissuhde perustuu aina merkittävältä osin arvostukseen. Samoin on esimies-alaissuhteissa.
Johtaja voi osoittaa arvostusta monella eri tavalla. Työntekijän aito kuunteleminen on varmasti helpoin tapa osoittaa arvostusta. Läsnäolo on arvostusta. Kun johtajalla on aikaa työntekijöille, nämä kokevat arvostusta. Arvostaminen ei tarkoita palkitsemista, vaikka tavattoman moni näkee nuo synonyymeinä. Arvostus on arjen teoissa. Ari Rämö listasi taannoin blogissaan työyhteisössä näkyviä arvostuksen esimerkkejä:
- tervehtii töihin tullessa kaikkia
- hymyilee ja on ystävällinen
- katsoo silmiin puhuessaan
- kuuntelee aidosti mitä toisella on sanottavaa
- jaksaa kuunnella lauseet loppuun ilman että tunkee omaa mielipidettä väliin
- haluaa tietää ja ymmärtää miksi toinen ihminen ajattelee niinkuin ajattelee
- lopettaa kaiken muun tekemisen keskustelun ja kohtaamisen ajaksi
- ei räplää kännykkää toisen puhuessa
- antaa toisen oikeasti olla sitä mieltä mitä on
- toisen esittämä ongelma on oikeasti totta
- toisen esittämä idea on oikeasti huomioitava
- ryhmässä kaikkien mielipiteet huomioidaan
- ryhmässä kaikkia kuunnellaan
- antaa aikaa toiselle
- tekee kaikkensa auttaakseen toista
- ei ole kiire minnekään
- rauhoittuu kohtaamiseen aidosti
Tunsitko piston sydämmessä? Niin minäkin.
Jos et anna arvostusta niille, jotka sitä ansaitsevat,
he lopettavat tekemästä sitä, mitä sinä arvostat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti