tiistai 24. elokuuta 2010

Lomaltapaluupaha

Nyt kun melkein viimeisetkin kesälomalaiset ovat raahautuneet työpisteensä ääreen, voidaan kaivaa viime keskiviikon Aamusetista (s. 18) viimeisin kolumnini:
Tiedät tunteen, kun vietät viimeistä lomapäivää. Miten sitä oikein taas jaksaisi orientoitua työntekoon monen viikon laiskottelun jälkeen. Kesäloma on taas mennyt aivan liian nopeasti. Vaikka tilikin on tyhjä, ei edes lomaltapaluuraha korvaa lomaltapaluupahaa.
Lehdet ovat täynnä vinkkejä siitä, kuinka lomaltapaluupahaa voisi lieventää. Kaikki vinkit ovat varmasti ihan hyviä. Lomalta pitäisi palata levänneenä työpisteeseen. Aika harva tuntuu kuitenkaan pystyvän siihen. Monella loma jatkuukin omatoimisesti, joko todellisen tai kehitetyn sairauden turvin. Työ ei kiinnosta.
En ole koskaan ollut neljää viikkoa lomalla. Voisin sanoa, että en edes kaipaa niin pitkää lomaa. Saattaisin jopa turhautua tekemättömyyteen. Kuvittelin joskus, että en tarvitse lomaa lainkaan. Kuvittelin niin, kunnes ensimmäistä kertaa ihan oikeasti jouduin sellaiseen lomakohteeseen, jossa mikään nykyaikainen kommunikaatioväline ei toiminut. Elämäni parhaimmat ja opettavaisimmat kaksi viikkoa.
Tajusin, mitä lomalla voi saavuttaa. Tajusin, että maailma jatkaa kulkuaan, vaikka hyppäisinkin hetkeksi pois oravanpyörästä. Tajusin, että yrityskin pärjää mainiosti ilman johtajaansa muutaman viikon. Tajusin, että se tekee itse asiassa työyhteisölle ihan hyvää, kun saavat touhuta pari viikkoa omillaan. Tajusin, että en osannut kaivata sellaista, mitä minulla ei ollut koskaan ollut. Tajusin, että tarvitsen lomaa.
Ensimmäisen loman myötä tutustuin myös lomaltapaluupahaan. Se ei tuntunut kivalta. Opin kuitenkin välttämään sen yksinkertaisella konstilla. Pidän minilomia. Miniloma on loistava keksintö. Se auttaa arjen keskellä ja loman jälkeen. Miniloma voi kestää vaikka vain päivän tai jopa ainoastaan tunnin. Jokainen pystyy pitämään minilomia.
Miniloma voi olla päivä mökillä, rannalla, puistossa tai omalla pihalla. Miniloma voi olla hetken torkahdus tai ajatteluhetki työpisteen ääressä. Se voi olla perinteisestä poikkeava lounaspaikka. Se voi olla elokuva, kotona tai teatterissa. Se voi olla normaalista poikkeava reitti töihin tai sieltä kotiin. Se voi olla mikä tahansa tapahtuma, joka rikkoo arjen. Miniloman siitä tekee mielentila. Suhtaudu siihen tapahtumaan kuten lomaan. Suunnittele se. Odota sitä. Lähde sille kuin lähtisit lomalle. Tee siitä tärkeä hetki arjen keskelle.
Lomaltapaluupaha on arjen pelkoa. Tylsyyden ja toiston pelkoa. Arjen ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää. Se voi olla täynnä minilomia. Kokeile.
Tällaisilla ohjeilla tällä kertaa arjen kimppuun. Nauttikaa syksystä. Se on niin hienoa aikaa.

[ Aiheeseen liittyen: 4 tunnin työviikko ]

BTW Kesälomien jälkeenhän alkaa joulu - ainakin Lontoossa. Mm. Selfridge ja Harrods ovat jo aloittaneet joulumyyntinsä elokuun alussa. Koska sitten?

Ei kommentteja: