perjantai 20. helmikuuta 2009

m&m's

Tiesitkö, että m&m's -karkit ovat alunperin kehitetty Yhdysvaltojen armeijalle, vuonna 1941, toisen maailmansodan aikaisille sotilaille pikaenergiaksi, joka ei muiden suklaatuotteiden lailla sulaa käsiin tai taskuun.

Tiettävästi karkkien nimi, m&m's tulee saman nimisen yrityksen perustajien sukunimien ensimmäisistä kirjaimista. Yhtiön perustivat Forrest Mars ja Bruce Murrie, joista ensimmäisen sukunimi näkyy toisessakin suklaamakeisessa ja kohtalaisen suuren makeisyrityksen nimessä. Itse asiassa m&m's on nykyään Mars Inc. -yhtiön omistama tavaramerkki.

Samat henkilöt olivat taannoin, 1987, Suomessa käydessään, perustamassa M&M Kuntotaloa. Tai sitten eivät. Olen suunnitellut kehittäväni M&M Kuntotalon nimen lähteeksi jonkin vaikuttavan tarinan, mutta en ole sitä vielä tehnyt. Nimen alkuperä on verrannollinen m&m's -makeisten nimeen, koska myös M&M tulee nimikirjaimista. Se ei tunnu kuitenkaan järisyttävän kuulijaa.

Alunperin makeiset myytiin pötköissä, kuten monet vastaavat replikat sen jälkeen. Pussiin siirryttiin kuitenkin jo vuonna 1948. Jokaiseen m&m's -makeisen pintaan on painettu pieni m. Tuo käytäntö aloitettiin jo 1950 ja siitä tuli kyseisten makeisten tavaramerkki. Kirjaimesta erotti kopiot alkuperäisistä.

Pohjoismaista Tanska oli ensimmäinen maa, jossa m&m's tuli kauppojen hyllyille. Tämä tapahtui jo 1980. Olen antanut itselleni kertoa, että m&m's -makeisten tulo Suomeen on viivästynyt jonkin makeisissa käytetyn väriaineen vuoksi. Kyseistä väriainetta ei saisi jostain syystä käyttää Suomessa, mutta tuo tuskin pitää paikkaansa, ainakaan enää näin EU-aikana.

Nämä makeiset ovat käyneet avaruudessa ja ne ovat olleet jopa Olympialaisten virallinen makeinen, Los Angelesissa, 1984.

Makeisten värisävyistä on ollut äänestyksiäkin. 10 miljoonaa ihmistä äänesti vuonna 1995, että pussista pitää löytyä myös sininen makeinen. Sininen korvasi tämän jälkeen vaalean ruskean. Osa väreistä on tullut ja mennyt, osa pysynyt pidempään. Vaikka värien määrä lasketaankin jo kymmenissä, ja purppura on voittanut maailmanlaajuisen väriäänestyksen, punainen, vihreä ja keltainen ovat mahdollisesti ne perinteisimmät värit.

Makeisten väreillä on joillekin tähdille suurempi merkitys kuin esimerkiksi Homer Simpsonille, joka on sanonut:
"Blue M&M, Red M&M, they all wind up that same color in the end."
Tuon voit kuulla asiakaspalvelussamme, kun vedät kulkukorttisi lukijasta. Jennifer Lopezin väitetään haluavan pussin sisällön värien mukaan lajiteltuna, kun Van Halen -yhtyeen kulhosta poistetaan kaikki ruskeat. Näitä oikkuja on olemassa lukemattomia, osa legendoja ja osa ihan arkipäivää.

Ajattele, m&m's karkkeja tehdään yli 400 miljoonaa kappaletta päivässä, siis 146.000.000.000 kappaletta vuodessa! Jos päivittäisen tuotannon kaikki karkit laitetaan jonoon, jono ulottuu koko maapallon ympäri. Onhan tuo aika uskomaton määrä. Ei se turhaan ole yksi merkittävimmistä brändeistä, varsinkin makeisteollisuudessa.

Niin, ja nykyään voit painattaa m&m's -karkkiin vaikka kuvan naamastasi, lemmikistäsi, naapuristasi tai mistä tahansa, Faces-palvelulla.

Ensi viikolla pitää selvittää, mistä voisin nyt ostaa m&m's -makeiset meille myyntiin. Tiskillä niitä on jaettu jo satunnaisen säännöllisesti. Joulujuhlissa oli jaossa todella hyviä piparminttuisia m&m´s:sejä. (Kirjoitetaanko noin?)

BTW M&M on aika suosittu kirjainyhdistelmä. Onhan meillä oma markkinointiin ja mainontaan perehtynyt julkaisu ja eläintarvikekauppa sekä kirjapaino, hevosia ja vaikka mitä, Eminem:stä alkaen.

Eläintarvikekauppaan liittyy hauska tapahtuma. Kuntotalon lähellä on Musti&Mirri. Kerran yksi asiakas tuli kuponki kädessä asiakaspalvelumme ja vaatimalla vaati, että henkilökuntamme nyt hakee sieltä takahuoneesta, tai mistä tahansa, kupongissa mainitun koiranruokapussin, kun kerran sitä mainostamme. Kesti tovin, ennen kuin asiakas ymmärsi, että me emme ihan oikeasti myy koiranruokaa, vaan se liike on parin korttelin päässä...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hola, New Yorkissa on ihan sairaan iso M&M karkkikauppa...käydäänkö kysymässä sieltä voitteko tilata myös teille ;) Mä voin mennä... Siellä oli myynnissä IHAN kaikkea :) siis muutakin kun karkkeja.
BTW: hassu sana tuo makeinen, ei tuu hirveesti käytettyä :)

Anonyymi kirjoitti...

ajaton tuo kuntosalinne M&M nimi. Tuli sitten mistä tahansa. Älkää vain vaihtako sitä johonkin vieraskieliseen Elixia tai Motivus-tyyppiseen nimeen.

m&m makeiset sen sijaan on ihan "pepusta. Olen aina ihmetellyt miksi niissä pitää olla jokin ihme paahdettu suolainen pähkinä sisällä. Tuo armeija tarina antaa sille jonkin järkevän syyn. Enemmän energiaa... Kai

Kimmo Metso kirjoitti...

"BTW M&M on aika suosittu kirjainyhdistelmä. Onhan meillä oma markkinointiin ja mainontaan perehtynyt julkaisu ja eläintarvikekauppa sekä kirjapaino, hevosia ja vaikka mitä, Eminem:stä alkaen."

Tässä taitaa toimia markkinat samalla tavalla kuin autokaupassa, eli mitä enemmän on jotain asiaa niin sitä paremmin kaikki myyvät.

Nimi ei miestä pahenna ja kaverin samanniminen nimi vielä tekee brändiä vahvemmaksi.

Hienosti kaivettu esille "karkkihistoriaa".