torstai 14. helmikuuta 2008

Mitä jumppa maksaa?

On aika yllättävää, kuinka moni kuntokeskusyrittäjä ei ole koskaan laskenut yhden asiakaspaikan kustannusta. Valtaosa yrittäjistä hinnoittelee tuotteensa yleensä kilpailijoiden hintoja tuijottamalla tai "musta tuntuu" -pohjalta.

Mitä yksi asiakaspaikka jumpassa maksaa?

Kustannuksen voi laskea klubiaskin kanteen esimerkiksi näin:

Yksi asiakas tarvitsee vähintään 4 neliötä tilaa jumppasalista.

Oletetaan, että kuntokeskuksen neliövuokra on 8,00 euroa kuukaudessa, eli 0,27 euroa päivässä.

Oletetaan, että ryhmäliikuntasalissa on joka päivä kolme tuntia. Sali on siis käyttämättä 87,5% ajasta. Yhden asiakaspaikan vuokrakustannus on siis 4 * 0,27 / 3 = 0,36 euroa, jos salin käyttöaste on 100%, eli jokainen tunti on täynnä. Jos käyttöaste on keskimäärin 50%, kustannus on 0,72 euroa.

Ryhmäliikuntaohjaajan palkkakustannus sivukuluineen on vähintään 35,00 euroa. Oletetaan, että salissa on asiakaspaikkoja 30 ja käyttöaste on 50%. Yhden asiakaspaikan palkkakustannus on siis 35,00 / 30 / 0,50 = 2,33 euroa.

Vuokran ja ohjaajan osuus on siis 3,05 euroa.

Sähkön, lämmityksen, jäähdytyksen ja veden sekä muiden sivukulujen osuudeksi voidaan laskea 20% edellä mainitusta summasta sekä muiden henkilöstökulujen osuudeksi toiset 20%.

Mikäli kyse on lajista, jossa ei ole välineitä eikä lisenssimaksuja, yhden asiakaspaikan kustannus ilman pukuhuonetilojen tai käytävätilojen laskemista olisi 4,40 euroa.

Oletetaan, että on kyse sisäpyöräilytunnista, jossa ohjataan lisenssituotetta.
Yhden pyörän hinta on 1.200 euroa ja käyttöikä viisi vuotta. Pyöristä aiheutuva laitekustannus olisi siis edellä mainituilla muuttujilla 1.200 / 5 / 365 / 3 / 0,50 = 0,44 euroa asiakaspaikkaa kohden.

Oletetaan, että ainoastaan yksi illan tunneista on lisenssitunti, jonka lisenssi maksaa koulutuksineen 200 euroa kuukaudessa, eli 200 / 30 / 30 / 0,50 = 0,44 euroa asiakaspaikkaa kohden.

Yhden asiakaspaikan kustannus voi siis olla vähintään 4,40 + 0,44 + 0,44 = 5,28 euroa.

Ajattele, jos keskuksessa ohjataan jotain lisenssituntia vain kerran viikossa, on pelkän lisenssikustannuksen arvo 200 / 4,3 / 30 / 0,50 = 3,10 euroa asiakasta kohden, eli yhden asiakaspaikan kustannus olisi noin 8 euroa.

Olen aina ihmetellyt, miten joku yrittäjä voi myydä kertalippuja parilla eurolla, jos yhden asiakaspaikan kustannus on aina vähintään 4,50 euroa ja lisenssitunneilla jopa yli 8,00 euroa.

(Muista, että laskelmasta puuttuu vielä esimerkiksi kaikki markkinointikulut [5%] ja hallinnointikulut [5%].] sekä muut pienemmät yritykselle välttämättömät kulut. Summaan voi kaikella kohtuudella lisätä 20% muita kuluja varten)

Suurin osa yrittäjistä, jotka luulevat tietävänsä asiakaspaikan kustannuksen, eivät kuitenkaan huomioi lisenssituntien kustannusta tai välineistä muodostuvaa kustannusta. Tuo kustannus nostaa yhden paikan kustannusta olennaisesti.

Joskus on hyvä laskea todellisia kustannuksia, kun miettii, minkä hintaista tuotetta aikoo myydä.

Mitä yksi asiakaspaikka kuntosalissa maksaa? Sitä lasketaan seuraavaksi ja saatat yllättyä tuloksesta...

BTW Parantaisen blogissa oli hyvä teksti kilpailusta...

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei se nyt ihan noin yksinkertaista ole.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Miksi ei?

Perustele kantasi.

Anonyymi kirjoitti...

Kulut saa halvemmaksi kun maksaa palkat pimeenä, kuten parissa pienessä Turun salissa tehdään. Kun jättää vielä myynninkin verot hoitamatta ja ajaa taustafirman välillä konkkaan, niin pärjää hyvin. Eikä tarvitse päätä vaivata tollasilla laskuilla. Rahat vaa taskuun ja baanalle ja jos ne loppuu, uusi firma taustalle.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Vaikea kommentoida muiden tekemisiä tai tekemättä jättämisiä.

Olen myös ihmetellyt sitä, miten liiketoiminta voi jatkua samassa paikassa, samalla kalustolla ja samalla periaatteella, vaikka taustayritys tekee välissä konkurssin, eli jättää jotakin maksamatta jollekin ja jatkaa toimintaa kaikessa rauhassa.

No, tuo nimimerkki "myös yrittäjä" taisi kadota johonkin, kun pyysin perusteluja. Niin käy yllättävän usein, kun joku väittää että jokin ei toimi ja kun kysyn että miksi ei toimi. Kierrellään ja kaarrellaan musta tuntuu -ajatuksen ympärillä, jolle ei ole mitään järkevää perustetta...

Anonyymi kirjoitti...

ihan hirveän hyvä kirjoitus! edelliset kommentit yli kahden ja puolen vuoden takaa tähän, mutta toivottavasti näät tämän (: tosi jotenkin avartava

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kyllä vanhatkin kommentit tulee reagoitua.

Kiitoksia kehuista. Joskus kannattaa edes vähän laskea...