maanantai 30. huhtikuuta 2007

Sorvin ääressä taas

Lomat tuli lusittua ja nyt on taas virtaa vaikka mihin. Onneksi en koe olevani töissä, joten lomalta palaaminen ei tuota ongelmia. Sorvaamaan piti ruveta heti, vaikka Vapun aatto onkin ja kellokin on jo yli kuusi illalla. Henkilökunta varmasti odottelee taas pelonsekaisin tuntein, korvat punaisena, mitä olen taas loman aikana keksinyt. Lueskelin taas aurinkotuolissa muutaman kirjan ja pari niistä käsitteli asiakaspalvelua, joten siitä tulemme henkilökunnan kanssa käymään pientä ajatusten vaihtoa. Kirjoja esittelen myöhemmin, koska ne ansaitsee oman palstansa. Oli mielenkiintoista lukea, kuinka Starbucks on tehnyt tavallisesta epätavallista.

Lomalla jäi kuntoilu hieman vähemmälle, tai siis itse asiassa kokonaan väliin. Matti kysyi, olenko venytellyt, johon vastasin, että ei kun levännyt. Matin mielestä venyttelyllä ei ole mitään tekemistä lomailun ja lepäämisen kanssa, vaan se varmasti tukee molempia. Olen oikeasti samaa mieltä, mutta lomalla on vain niin laiska olo. On hienoa mennä aamulla aurinkotuoliin, survoa aivot altaaseen tai rantahiekkaan ja syventyä johonkin kirjaan tai musiikin kuunteluun. Luin Iron Maidenin historiikin jo toiseen kertaan. Ozzy Orbournesta kertova kirja ei varmasti toista kertaa avaudu, koska se oli pettymys. Näistäkin lisää myöhemmin.

Vaikka tulikin levättyä ja syötyä amerikkalaisittain pelkästään roskaruokaa, paino pysyi kurissa, joten terveyshaastetta on helppo jatkaa. Burger Kingissä tuli käytyä lukuisia kertoja ja uutena tuttavuutena tuli tutustuttua paremmin Arby´s -ketjun valikoimaan. Julkisesta haasteesta on ollut selvästi hyötyä. Ilman haastetta olisin varmasti syönyt lomalla vielä järjettömämmin, mutta nyt pysyi sentään joku järki roskaruuan määrässä. Haasteen vuoksi olen paljon paremmassa kunnossa sekä fyysisesti, psyykkisesti että ulkonäöllisesti verrattuna vuoden vaihteeseen. Uskon, että terveemmät elämäntavat ovat tulleet nyt osaksi arkea.

Loman aikana tapahtui kaikenlaista meillä ja muualla. VT:n ampumisjuttu oli aivan järjetön. Oli kyllä mielenkiintoista seurata, kuinka amerikkalainen media vangitsee katsojansa. Normaalisti liimaudun television ääressä ESPN:n tarjontaan, mutta nyt CNN vei kyllä selkeän selkävoiton. VT:n tragediaa tuli seurattua kuin monta päivää kestävää elokuvaa. Elokuvaa, joka kesti itse asiassa tasan kuusi päivää, jonka jälkeen koko aihe hävisi kaikilta kanavilta yhtä aikaa, kuin yhteisellä päätöksellä. Mielenkiintoista... Olin myös Irakin sodan alkuaikana rapakon takana ja oli jo silloin jotenkin huvittavaa huomata, kun CNN laski päiviä, tunteja ja minuutteja sodan alkuun. Showdown in 3 days, 6 hours and 22 minutes... Ehkä ESPN:n hylkäämiseen vaikutti myös se, että jääkiekko ei näytä kuuluvan enää palveluvalikoimaan. Perinteinen jalkapallokin on jo suuremmassa osassa ja nostaa kovaa vauhtia päätään!

Veli teki erittäin järkevän sopimuksen Ruotsiin. Oli kaikkien osapuolien etu, että Jani pääsi sopimukseen Malmön kanssa. Palloseura sai Mälmöltä paljon kaipaamaansa rahaa, korvauksena sopimuksen purusta ja maksuvalmiutta lisää, kun ei tarvitse maksaa Janille enää palkkaa. Säästivät jopa vielä ensimmäisen kauden palkassa. Jani sai taloudellisesti huomattavasti paremman ja vielä pitkän sopimuksen. Expressen kirjoitti jopa summista, pitäen palkkaa unelmapalkkana ja kaikkien aikojen korkeimpana Allsvenskanissa...

Ratkaisu oli mielestäni kaikin puolin järkevä. Tällä tavalla Jani pystyi auttamaan Palloseuraa taloudellisesti erittäin suurella panoksella, vaikka olisi kotona vielä viihtynytkin. Palloseuran suhteen ratkaisu näytti nöyryyttä tehdä taloudellisia, järkeviä päätöksiä, ilman tunteita, joiden ei voi antaa vaikuttaa päätöksiin taloudellisesti hankalissa tilanteissa. Mielestäni sopimuksen purusta saatava taloudellinen hyöty osoitti nöyryyttä, todellista kunnian palauttamista, jota tarvitaan. Kukaan ei voi odottaa TPS:ltä mestaruutta lähivuosina, vaan katse tulee suunnata viiden vuoden päähän. Taloudellisesti raskaiden sopimusten purkaminen on ensimmäinen askel kohti pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta. Nyt pitää opetella ensin uudelleen ryömimään, jotta voi kontata ja sitä kautta nousta joskus vielä uuteen juoksuun.

On todella mielenkiintoista päästä seuraamaan ruotsalaista jääkiekko läheltä. Miten voi olla niin, että Allsvenskanin joukkue voi maksaa kaksinkertaista palkkaa verrattuna SM-liigaseuroihin? Meidän liigasta lähtee parhaimpia pelaajia Ruotsin divariin. Huima tasoero maiden välillä! Väitän, että Allsvenskan on vähintään yhtä hyvä sarja kuin nykyinen SM-liiga. Niin paljon olemme Ruotsia tällä hetkellä jäljessä. On paljon puhuttu lajin mainostamisen tarpeesta, urheilumarkkinoinnista, jota M&M:kin (loistava lehden nimi) oli tutkinut. Joukkueurheilussa pitäisi päästä kokonaan eroon ideologiasta, jossa yksittäistä ottelua pitää/tarvitsee mainostaa. Kaiken markkinoinnin tulee tähdätä siihen, että myydään kausikortteja tarpeeksi, jolloin yksittäsiä otteluja ei tarvitse mainostaa lainkaan. Niin se vain on ja tästä joskus vielä lisää!

Hallituskin muodostettiin lomani aikana. Mielenkiintoisia valintoja, mielenkiintoisille palleille. Salkkuja saa jopa uhkaamalla ja kiristämällä. Toivottavasti ne kädet pysyvät omissa taskuissa. Toivottavasti ministerien kädet eivät ainakaan käy minun taskulla, vaan yrittäjyyden tukemiseen saadaan uusia muotoja ja malleja.

Pelataanko nyt jo MM-kisoja? Pitäisköhän oikein joku pelikin katsoa...

Ei kommentteja: