keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Yrittämisen helppouden ansa

Oletko harkinnut liikunta-alaa? Jopa oman kuntokeskuksen perustamista? Onko se aina ollut haaveesi?

Jos olet, tervetuloa alalle, mutta haluan heti muistuttaa, että tämäkään ala ei ole helppo. Ei ole oikotietä onneen. Joudut tekemään töitä. Joudut laittamaan itsesi ja mahdollisesti myös omaisuutesi peliin. Ei riitä, että vain avaat kuntokeskuksen ovet ja odottelet aktiivisesti asiakkaita. Joudut ottamaan huomattavia, taloudellisia riskejä, koska kuntokeskusala on varsin pääomariippuvainen. Älä usko korulauseita.

Muistutan, että kuntokeskuksen perustaminen ei tarkoita lisää vapaa-aikaa, vaikka sinulle niin markkinointipuheissa luvattaisiin. Kuntokeskuksen perustaminen, sen pyörittäminen, vaatii työtä ja aikaa, se ei pyöri vapaa-aikaan käyttämälläsi ajalla vaan työhön käyttämälläsi ajalla. Älä astu tällaisen lupauksen ansaan. Vapaa-aikasi ei lisäänny kuntokeskuksen perustamalla.

Muistutan, että asiakashankintaa ei pysty kokonaisuutena automatisoimaan, vaan joudut tekemään itsekin asiakashankintaa. Joudut tarttumaan luuriin. Joudut ottamaan yhteyttä asiakkaisiin. Joudut hoitamaan asiakasposteja. Sellaista automatiikkaa ei ole, joka hoitaisi asiakashankinnan tai -hallinnan kokonaan tai edes suurelta osin. On tapoja ja työkaluja, joilla sitä automatisoidaan, mutta mitä enemmän itse teet asiakashankinnan eteen, automaation lisäksi, sitä todennäköisemmin saat kuntokeskuksen toimimaan.

Muistutan, että kaikista lupauksista huolimatta kukaan ei ole koko ajan tukena jokapäiväisessä liiketoiminnassa, vaikka niin sinulle kauniisti puhuttaisiin myyntipuheissa. Itse joudut tekemään ja selviytymään arjen askareista ja niitä riittää. Olet ihan itse vastuussa prosesseista ja niiden toteutumisesta yrityksessäsi. Kukaan ei tule ja hoida päivä-, viikko- tai kuukausirutiinejasi, vaan itse joudut ne hoitamaan. Sitä kutsutaan yrittämiseksi.

Älä usko liian hyvältä kuulostaviin lupauksiin. Ne ovat poikkeuksetta liian hyviä, ihan missä tahansa elämänalueella, mutta erityisesti yrittämisessä. Jos oma osaamisesi ja kokemuksesi ei riitä arvioimaan lupauksia, kysy pitkään alalla toimineilta mielipidettä. Älä astu yrittämisen helppouden ansaan. Ota selvää alasta, sen toiminnasta ja mekaniikasta, vaikka soittamalla alan eri toimijoille. Suurin osa kertonee mielellään ajatuksiaan.

Aika usein löydän itseni keskusteluista, kuinka heppoisin oletuksin ja taustoin liikunta-alalle tullaan. Ihmetellyt sitä itsekin aika usein, kun muutamiam vuosia olen nyt konsultoinut ja keskuksia kiertänyt. Olen huomannut, että kyllä se osittain johtuu niistä lupauksista, joita alalle aikoville annetaan. Karvat nousevat välillä pystyyn, kun luen mainosviestejä, joissa luvataan ne ruusutarhat ja sitten ihmetellään oikeusasteita myöden, että mitä kaikkea onkaan luvattu. Liian usein kuntokeskus perustetaan siltä pohjalta, että olisi kiva omistaa kuntokeskus, ilman sen parempaa tietoa ja siksi osa astuu ansaan. Koskaan yritystä ei pitäisi perustaa tavoitteena vapaa-ajan lisääntyminen, koska voin luvata, että keskimäärin yrittäjät tekevät enemmän työtunteja kuin työsuhteissa olevat.

Sampo Pankin yrittäjätutkimuksen mukaan yrittäjien keskimääräinen työviikko kestää 47,5 tuntia. Palkansaajat tekevät töitä 40,5 tuntia. Yrittäjät tekevät viikossa keskimäärin yhden työpäivän enemmän töitä kuin palkansaajat.

Minusta on hienoa, että ala kasvaa ja alalle tulee uusia yrittäjiä. Toiveeni olisi, että yrittäjät pysyisivät alalla nykyistä pidempään. Olisi minullekin enemmän konsultoitavaa. Ihan liian usein uusilta yrittäjiltä menevät vain omaisuus ja tulevaisuus, kun lähdetään leikkiin liian kevein odotuksin ja työkaluin. Yksikään alalla pidempään ollut ei ole rakentanut tivoliaan vapaa-ajalla, sen uskallan luvata, yli 20 vuoden kokemuksella. Ne tivolit on rakennettu kovalla työllä ja omistautumisella. Niin ne rakennetaan myös tulevaisuudessa.

Onneksi valitsin helpon tien, sanoi ei kukaan menestynyt

Ei kommentteja: