keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Haluatko laihtua?

Tammikuu on herkullinen ajankohta kirjoittaa laihduttamisesta. Kaikki tuutit ja tarjottimet ovat täynnä laihduttamista, tipattomien juomien lisäksi. Eilen seurasin mielenkiinnolla aiheeseen liittyvää keskustelua Twitterissä, jossa väännettiin aiheesta oikein kunnolla - jatkuen vielä tänäänkin. Laihduttaminen kun on kuitenkin tavattoman yksinkertaista - jos siis puhutaan vain painosta määreenä. Helpoksi sitä ei voi sanoa, koska ihminen keksii tukun tekosyitä ja selityksiä, miksi ei siinä onnistu. Niin me vain toimimme, valehtelemme itsellemme kaikenlaista, koko ajan.

Jokainen laihduttaja tietää tasan tarkkaan, miksi ei onnistu. Siis se tavallinen, normaalilla pääkopalla varustettu mussuttaja. Siitä huolimatta, tänäkin keväänä, moni kymmenen kilon painonpudotustavoitteen ottaneen suureksi yllätyksesi hän jää tänäkin vuonna vaivaiset kaksitoista kiloa tavoitteestaan.

Kyllähän vähänkään fiksu ihminen tajuaa jo pari päivää ruokapäiväkirjaa pitämällä sen, mistä kiikastaa, mutta siitäkin huolimatta suurin osa ihmisistä tarvitsee apua laihdutukseen - varsinkin kun mitään oikotietä tai poppaskonstia ei ole. Pitää katsoa mitä syö ja aktivoitua - siinä se. Helpommin sanottu kuin tehty. Onneksi on valmentajia.

Twitterin keskustelussakin puhuttiin mittaamisesta. Siitä saa hyvän keskustelun aikaiseksi. Jos ihminen haluaa laihtua, tuleeko sillä vaa'alla käydä vai ei ja kuinka usein, jos pitää. Parantainen otti asiaan hyvin kantaa Pölli tästä -blogissaan jo vuonna 2015. Eipä tuo ajatus kai hirveästi ole tuosta muuttunut. Jostakin syystä ne TV:n laihdutusohjelmiin osallistuvatkin pillahtavat itkuun, nähdessään sen kalori- tai rasvamäärän, jonka ovat viikon aikana syöneet. Eivät olisi (mittaamatta) uskoneet.

Personal trainereille suunnatussa koulutuksessa puhun paljon laihdutukseen liittyvästä tuotteistamisesta, kuinka tuotteistaisin laihdutusvalmennuksen ensimmäisenä, jos olisin valmentaja. Tekisin kolme tuotetta, joille lupaisin täyden tulostakuun. Käyttäisin otsikkoa, Haluatko laihtua? Tai mahdollisesti jotain tosi raflaavaa, josta moni pahoittaisi mielensä iäksi.

Mutta siis, Haluatko laihtua:
  • 10 kiloa? Ohjelman kesto on 6 kk, meillä olisi yhteensä 48 tapaamista ja saisit kaikki tarvittavat ohjeet ja ohjelmat sekä tuen, jotta tuo 10 kilon painonpudotus onnistuu, rahat takaisin takuulla.

  • 5 kiloa? Ohjelman kesto on 3 kk, meillä olisi yhteensä 24 tapaamista.

  • Pari kiloa? Ohjelman kesto on 6 vko, meillä olisi yhteensä 12 tapaamista.
Ja hinnoittelisin nuo paketit esimerkiksi 350 € / kilo. Lähettäisin ensimmäisen laskun heti ja seuraavan aina kun yksi kilo on tippunut. Tuotteistaisin tähän varmasti toimivat ohjelmat, jotta uskallan luvata tuon takuun. Jokainen vähääkään itseään valmentajaksi kutsuvat saa asiakkaaltaan nuo kilomäärät pois mainitussa ajassa ja mainituilla tapaamiskerroilla. Tule ensi viikolla Tampereelle kuuntelemaan Omasali.fi sponsoroima koulutus jossa saat tähänkin sopivia työkaluja.

Eikä asiakas edes pelkästään laihdu tuossa ajassa, hyvässä valmennuksessa, vaan tervehtyy monessakin mielessä ja ennen kaikkea, näyttää paremmalta alasti! Meistä tavallisista uuden vuoden lupaajista käytännössä kaikilla on tuo motiivi. Muut motiivit ovat itsepetosta. Oikeasti.

Mutta siitä mittaamisesta.... Jos lupaan asiakkaalle kilomäärään liittyvän tavoitteen toteutumisen, niin kyllä sitä pitää mitata. Mittaisin sitä kahden viikon välein, jotta me molemmat tietäisimme, että olemmeko vauvan kasvukäyrällä, jonka siis olen suunnitellut ja näyttänyt asiakkaalle valmiiksi ja jota yhdessä seurataan, motivaation ylläpitämiseksi. 

Jos taas lupaat trendikkäästi kokonaisvaltaista, räätälöityä hyvinvointivalmennusta ja elämäntapamuutosta, niin tuotteesi tavoitteen mittaaminen on käytännössä mahdotonta, jotta mitään voisi rahat takaisin -takuulla luvata. Hyvinvointi lisääntyy ja elämäntavat muuttuvat, mutta jotain täytyy myös mitata, jos asiakas haluaa ensisijaisesti laihtua - pudottaa painoaan. Ja hei, kukaan joka tuskailee peilin edessä vatsamakkaroitaan, ei ajattele, että kuuklaampa nyt jonkin kokonaisvaltaisen hyvinvointivalmentajan ja elämäntapamuuttajan, vaan arvaa, mitä hän kuuklaa ja haluaa? Ja mahdollisimman nopeasti.

Jos haluat laihtua,
syö peilin edessä

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan uskomatonta kuraa jostain 90-luvulta. Onneksi 99% nykyajan alalla olevista ihmisistä ei toteuta tällaista sontaa.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Erittäin korkealle asiantuntijamaailmassa arvostettu Anonyymi osaa varmasti selittää, mikä tuossa on kuraa?

Osannet myös peilata tuon 90-lukulaisen ajatuksesi 2020-luvulle, jolloin mahdollisesti ulkonäkö- ja elopainokeskeisyys - se mitä näkyy peilistä - on entisestään korostunut? Silloin varmasti kannattaa myydä ihmisille, mitä he haluavat ostaa, jotta edes päästään tarjoamaan terveyttä, hyvinvointia ja myös kehopositiivisuutta.

Tämä on asia, jota kaikenlaisten räpeltävien hyvinvointivalmentajien on vaikea hahmottaa ja ihmettelevät, miksi heidän räätälöidyt, kokonaisvaltaiset elämäntapamuutokset eivät myy, miksi asiakkaat eivät löydä niitä. Eivät löydä, koska niitä eivät hae.

Jos painonhallinta onnistuisi ilman elämäntapamuutoksia, kaikki valitsisivat sen tavan, koska kukaan ei halua tehdä töitä sen eteen. Ne jotka tekevät, ovat ymmärtäneet, miksi on pakko. Siihen ovat valmennukset omiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kuraa siksi, että tällä mallilla heität koko genren nimeä lokaan, joka on jo huonolla mallilla. Kokonaisvaltaista hyvinvointia voi yhtä hyvin mitata tarkasti . Ja jos en ihan ulapalla ole, eniten myyvät isoimmat nimet genressä (esim Hero-tiimi) myy erittäin hyvin ja heidän lähtöajatus on päinvastainen kuin sinun tämä vanhanaikainen, ihmisiä arvosteleva ja syyllistävä rääpellys. Toivottavasti et kouluta ainuttakaan nuorta PT:ta yhtään mihinkään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän Luojaa siitä, että nykyään iso osa valmentajista on vähemmän sadistisia kuin tämä teksti tässä. Tällainen sairastuttaisi minut yhdellä tapaamisella uudestaan henkilökohtaiseen helvettiini. T. Syömishäiriöstä parantuva.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Toivon, että klo 15.58 Anonyymi ei ole missään tekemisissä mainitsemansa HERO-tiimmin kanssa, koska silloin on kyse juurikin ihan tolkuttoman sokeasta ammattilaisen harrastamasta denialismista. Nämä poiminnat ovat HERO-treenin sivuille kirjatuista kokemuksista:

"Vaatekoko pieneni melkein 2 numeroa ja painoa tippui 8,5 kiloa.”

"Mun tekis mieli jakaa muutoskuva, mutta sitä en voi tehdä, sillä suurin muutos on tapahtunut mun korvien välissä. (Sekä -11kg)"

"...lähtenyt painosta reilu 3kg ja kaikista kriittisistä mitoistakin 2-5cm..."

Ainoat mitatut määreet heti ensimmäisissä kokemuksissa, jotka luin, koskivat painoa tai vaatekokoa. Ihan normaalia, että myös HERO myy "kaikille, jotka haluavat päästä ylimääräisistä kiloista eroon." Se toimii ihmisille, jotka haluavat ylimääräisistä kiloista eroon. Ja ne valmennettavat mittaavat painoa, halusi valmentaja tai ei. Ne asiakkaatkin ovat ihmisiä. Ja veikkaan, että jostakin syystä sitä valmentajaakin kiinnostaa asiakkaan paino.

Minähän en kirjoituksessa puuttunut, miten se painonpudotus tehdään, miten valmennetaan. Siihen ei riitä kompetenssi alkuunkaan, mutta siihen riittää, että miten valmennusta myydään asiakkaille. Ennen ja jälkeen -kuvat ovat ihan tyypillistä laihdutusvalmennusten myyntiä ja se perustuu vain ja ainoastaan kahteen asiaan; meistä jokainen haluaa näyttää paremmalta alasti ja siksi että se toimii.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Klo 16.17 Anonyymille tiedoksi, että suurin osa paino-ongelmansa kanssa valmennukseen hakeutuva ei ole siinä määrin syömishäiriöinen, joka vaatii suoranaista lääkärin hoitoa ja valvontaa. He ovat ihan oma asiakasryhmänsä, jotka fiksu valmentaja osaa siirtää tarvittavan hoidon piiriin, jos sellainen koskaan eteen istahtaa.

Meistä jokainen täysin valoin kulkeva ottaisi illalla pillerin, jolla näyttäisi aamulla paremmalta alasti, mikäli siihen olisi varaa, sillä ei olisi mitään haittavaikutuksia eikä varsinkaan kukaan saisi koskaan tietää, että kyseinen pilleri on nautittu.

Se on jännä juttu, kun sanoo ihmiselle, että wau, olet laihtunut, niin hän kertoo välittömästi kilomäärän, kuinka paljon.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kuuklasin:

Hyvinvointivalmentaja, 113.000 tulosta
Hyvinvointivalmennus, 59.400 tulosta
Laihduttaminen, 2.160.000 tulosta
Laihduttaminen nopeasti, 606.000 tulosta
Nopea laihduttaminen, 700.000 tulosta

Jos olet hyvä valmentamaan painon kanssa kamppailevia, mitä luulet, millä hakusanalla sinun kannattaisi näkyä esimerkiksi kuuklessa?

Nämä ovat aina mielenkiintoisia, erityisesti trendikäyrä, josta näkee, koska laihdutusvalmennuksia kannattaa myydä:

https://trends.google.fi/trends/explore?q=laihduttaminen&geo=FI

Anonyymi kirjoitti...

Vastauksesi kertoo, ettet ymmärrä syvemmällä tasolla ihmisten ongelmista painonhallinnan saralla mitään. Onneksi on parempaakin tarjolla meille tuhansille, ketkä haluavat pysyvää apua&hyvinvointia eikä tällaisia kehoa sekoittavia dieettihulluuksia.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Arvon Anonyymi, minun ei tarvitse ymmärtää. Valmentajat ovat sitä varten. Ymmärrän sen, mitä sen valmentajan tulee tehdä, päästäkseen sellaiseen tilanteeseen, että hän voi palvelujaan tarjota kyseisille painon kanssa painiville tavallisille ihmisille.

Jos pidät esimerkkinä mainitsemaani 10 kilon painonpudotussettiä, jossa treenataan yhdessä kuusi kuukautta, yhteensä 48 kertaa sinä aikana, kehoa sekoittavana dieettihullutuksena, niin et ymmärrä valmentamisesta edes sen vertaa, mitä minä ymmärrän.

Jokainen itseään yhtään valmentajana arvostava uskaltaa käydä tällaisia keskusteluja omalla nimellään. Sellaisen ei tarvitse piiloutua anonyymiteetin taakse.