torstai 1. elokuuta 2013

Alle 100 kiloiset punnitaan neuvolassa

No niin, nyt se sitten tapahtui. 100 kiloa meni rikki. Itse asiassa 103,7 kg näytti Tanitan mittaus tänään, torstaina, 1.8.2013. Kehon kokonaisrasvaprosentti on 26,4 %. Tuli kerättyä siis taas kohtalaiset kesäkilot. Miten sinulla kävi?

Olen kerran aiemmin, reilusti yli vuosikymmen sitten, rikkonut 100 kilon rajan. Se ei tuntunut silloinkaan mukavalta. Silloin otin itseäni niskasta kiinni ja punnersin painon 80 kiloon. Nyt otan taas itseäni niskasta kiinni.

Noin 18 kk sitten kehonkoostumusmittaus näytti 6,7 % kehon rasvaa, kun olin syksyn ja talven testannut X-Methodia. Keväällä 2012 olin elämäni kunnossa. Viiden kuukauden aikana tiputin rasvaprosentin 16,7 %:sta 6,7 %:iin. Rasvaa kadotin 9,8 kiloa. Nyt ajattelin toistaa tuon kuvion. Tein sitä varten X-Methodille tällaisen bannerinkin, muistuttamaan itseäni omasta typeryydestäni:


Olen mielessäni kiroillut, kuinka päästin tuon elämäni kunnon käsistä. Luovutin ja laiskistuin, vaikka hyvän kunnon ylläpitäminen olisi oikeasti ollut ihan lastenleikkiä. Elämäni ensimmäinen kunnon kuukauden loma teki kuitenkin viime kesänä tehtävänsä. En kuntoillut kertaakaan. Enkä koko talvena toipunut siitä. En oikein saanut treenistä kiinni, kuin vasta juuri ennen tämän vuoden kesää. Sitten tuli taas kesä ja loma. Nyt tuli heinäkuussa kuntoiltua ruhtinaalliset kolme kertaa. Nyt riittää velttoilu!

Teen nyt itselleni julkisen haasteen ja tavoitteen. Aikaa on neljä kuukautta, marraskuun loppuun. Tässä ajassa tiputan joko painon 90 kiloon tai rasvaprosentin 15 %:iin, kumpi nyt sattuu ensimmäisenä toteutumaan ja miten minkäkinlainen harjoittelu maistuu. Kirjoitan etenemisestä täällä vähintään joka toinen viikko, ehkä useamminkin. Kunto on tosiaan nyt kortilla.

Miten aion päästä tavoitteeseen?

  • Treeniohjelma koostuu kahdesta X-Method -treenistä viikossa, valmentajan kanssa. Aloitan nyt X-Method kakkosjakson ja neljässä kuukaudessa ehdimme viemään vielä kolmosjaksonkin läpi. 
  • Edellisen lisäksi teen vähintään yhden X-Method harjoitteen itsekseni tai vaihtoehtoisesti osallistun Tabata by X-Method -ryhmäliikuntatunnille.
  • Poljen myös vähintään yhden sisäpyöräilytunnin viikossa.
  • Liikkuvuttaa ja kehonhuoltoa haen vähintään yhdestä Fustra-tunnista viikossa sekä Yoga Flow:sta ainakin kerran viikossa.
  • Varsin hienoa olisi, jos vielä jaksaisi viikonloppuisin tehdä pitkän kävelylenkin.
  • Kaiken tulee kruunaamaan X-Method Food -ruokavalio, joka on suunniteltu polttamaan rasvaa ja kehittämään lihasmassaa sekä optimoimaan kehon hormonitoiminnan.
Paljon ohjelmaa, mutta kova on tavoitekin. Treenejä tulisi, huoltavat mukaanlukien, seitsemän viikossa, joten ei suinkaan ole mahdoton paketti. Edesottamustani voit seurata vaikka päivittäin täältä Movescountista.

Uskallatko lähteä mukaan?
You've got what it takes,
but it will take all you've got.
P.S. Tänään se heti alkoi. 55 minuutin treeni ja 1.057 kcal. Mountain High sisäpyöräily Aplicossa:2 kommenttia:

Petri K. kirjoitti...

Motivaatio on hämmentävä asia. Itse olin syksyllä 2011 elämäni tiukimmassa kestävyyskunnossa, totesin, että tässä on kiva olla ja sen ylläpitokin olisi ollut puolet pienempi työ kuin sen hankkiminen.

Siihen se sitten loppuikin, talvi tuli, keväällä napsahti nilkasta nivelsiteet ja syksyllä tuli uusi talvi. Nyt sitten hitaasti nostetaan tasoa ja toivotaan, että tuo painokin tulee sen 7kg vastaan.

Laiskana löysin tällekin helpon selityksen; huippukunnon ylläpitäminen on täysin mahdotonta ilman tarkkaa tavoitetta. Minulla ei ollut tuon huippukuntosyksyn jälkeen tulevaa puolitriathlonia kalenterissa, en kokenut tarvetta aloittaa mitään uutta ja tuon saavutetun kuntopiikin ylläpitäminen ilman tavoitetta oli vain liikaa.

Muutos oli kuitenkin iisiä muuttamalla hieman tuota ajattelumallia. Peruskuntotasolle asetetaan oma tavoitteensa, joka pysyy yllä kevyemmälläkin työllä ja kun tekee mieli tehdä jotain todella isoa (tällä hetkellä tavoitteena täysmatkan triathlon), asetetaan sille [järkevä] tavoite päivämäärän tarkkuudella.

Elämänsä kunnossa ei mielestäni voi olla jatkuvasti ja koko ajan, mutta hyvässä kunnossa voi ja kannattaa olla jatkuvasti. Tuon ylläpitäminen ei vaadi mahdottomia ja jos haluaa ylittää itsensä, tekee sen ns. one off -diilillä. Ylisuuret ja epärealistiset tavoitteet ja odotukset vain rikkovat motivaatiota, siihen ei kannata lähteä.

Tsemppiä tavoitteeseen, älä aseta kestotavoitetta liian ylös tai olet samassa jamassa 3v päästä :)

Pia kirjoitti...

Moi!

Motivaatio on sellainen, että harmittaa vietävästi kun ei pääse treenaamaan! Pitkin hampain juuri peruin huomisen treenin..... Olen siis Petri Mähkän hellässä :0) valmennuksessa enkä ennen X-Methodia oikein ole käsittänyt miten kovaa pitää treenata jos meinaa saada kunnon paremmaksi (46 -vuotta taulussa) vaikka olenkin aina ollut liikkuvaa sorttia. Tavoite on selkeä, nyt 2-jakson puolivälissä jo huomaan huikeita muutoksia jaksamisessa! Että näillä mennään :D kunto ei olekaan enää kortilla!