tiistai 20. marraskuuta 2007

Lisää liksaa!

Hienoa, että sairaanhoitajat saavat jatkossa parempaa palkkaa! On myös erityisen hienoa, että molemmilla osapuolilla on positiivinen näkemys samasta sopimuksesta. Työntekijöiden edustajien mukaan palkka nousee 28% ja työnantajien mukaan 16%. Tuohan on aivan erityisen loistava sopimus! Kysymys vain kuuluu, ketä tässä nyt huijataan?
Terveydenhuollossa on paljon vielä tehtävää resurssien ohjaamisessa oikeisiin osoitteisiin. Kun palkat nousevat noinkin paljon, joudutaan varmasti tehostamaan ja määrittelemään eri osastojen tarpeet uudelleen. Se vähäinen kokemus mikä minulla on (leikkaus- ja anestesia)sairaanhoitajan työstä ja sairaalamaailmasta yleensä, on saanut minut huomaamaan, että osalla osastoista on oikeasti kiire ja osalla ei juuri koskaan.
Palkkausmalli, jossa sairaanhoitajille maksetaan samaa palkkaa, riippumatta konkreettisesta toimenkuvasta tai työn vaativuudesta, ei voi toimia pitkään. Veikkaan, että seuraavalla kierroksella, neljän vuoden kuluttua, puututaan tähän asiaan. Sairaanhoitajan työstä leikkausosastoilla ja ensihoitoa vaativissa osastoilla on maksettu liian vähän palkkaa, eikä tämä korotus korjaa edellä mainittua ongelmaa.
Mikäli sinulla ei ole sairauskuluvakuutusta, sen ottamisen aika on nyt. Hetken kuluttua ne maksavat nykyistä huomattavasti enemmän, koska terveyskeskusmaksut ja muut kunnallisen sairaanhoidon maksut nousevat olennaisesti lähitulevaisuudessa. Tämän korotuksen maksajiksi joutuvat väistämättä pienituloiset, juuri edellä mainittujen maksujen ja kunnallisveron noustessa.
On kuitenkin hyvä, että järjestelmää ravistellaan nyt, kun se vielä on mahdollista. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkeputkeen, tätä ravistelumahdollisuutta tuskin enää on, vaan silloin ovat housut täynnä kuraa...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kun ensimmäiset uuden sopparin mukaiset palkat maksetaan, hoitsut heräävät ihmettelemään, että miten tässä nyt näin kävi. Eihän se palkka noussutkaan edes lähelle 20 prossaa. Mitä hittoa...