maanantai 4. elokuuta 2008

FISH!

Tiedäthän tuon FISH! kirjan ja videon? Jos et tiedä, lue kirja ja katso video, ennen kuin luet eteenpäin.

Ihan tosi. Lue se kirja ja katso video, koska jos luet eteenpäin, kirjasta ja videosta katoaa pohja.

No usko nyt! Kirja ja video, sitten vasta luet eteenpäin.

Kirjan ja videon väitetään kertovan, miksi Pike Place Fish Market, Seattlessa, on niin loistava ja poikkeuksellinen työpaikka. Se valittiin vuoden parhaimmaksi työpaikaksi vuonna 2001. Siellä kerrotaan noudatettavan tietynlaista filosofiaa.

Kirjan alussahan kerrotaan, että tarina on kuvitteellinen, mutta kuka olisi uskonut... No nyt viimeistään luet sen kirjan ja katsot videon, tai muuten...

Tämä aihe sopii hyvin näin kesälomakauden päättyessä, kun jokainen lomalta palaava saa taas valita, millä asenteella sinne työn ääreen raahautuu. Jos sinne töihin pitää joka tapauksessa mennä, miksei sinne voisi mennä iloisena siitä, että saa mennä töihin?

FISH! filosofia perustuu neljään sanoisinko jopa myyttiin, jotka parantavat työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa. Minä pidän eniten juuri tuosta ensimmäisestä myytistä, Valitse asenteesi. Tuosta blogin oikeasta reunasta voit lukea parhaimman fraasin, jonka tiedän ja jonka olen kuullut Juuson suusta. Työelämässä voi aina valita, miten työnsä tekee, vaikka ei voisikaan valita sitä, mitä tekee työkseen. Tuo Valitse asenteesi on hyvä filosofia muuhunkin elämään. Elämässä on paljon epämiellyttäviä, pakollisia asioita, jotka pahenevat entisestään, jos niihin suhtautuu negatiivisesti.

Toinen myytti on Leiki, siis pidä hauskaa, myös töitä tehdessä. Töissä voi ja saa tai itse asiassa jopa pitää olla hauskaa. Hauskuus ei ole laiskuuttaa. Hauskuus useimmin lisää työtehoa, kuin vähentää sitä. Moni pomo ei vain ymmärrä tätä.

Piristä muiden päivää, jolloin omakin päivä paranee. Tuo on se kolmas myytti. Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa, on sanottu. Se pitää ihan paikkaansa. Jos olet positiivinen, sinulle ollaan positiivisia. Positiivisuus, ja myös negatiivisuus tai mikä muu tahansa asenne, on tarttuvaa. Tunnelman latistaminen on aina helpompaa kuin sen nostattaminen. Kun teet toiselle palveluksen, on todennäköisempää, että hän tekee vastapalveluksen. Kokeile, mitä tapahtuu, kun teet jonkun työtehtävän toisen puolesta.

Ole läsnä muutti selvästi omaa toimintatapaani, kirjan luettuani. Nyt en syö samalla kun teen töitä. En näpyttele tietokonetta, samalla kun puhun puhelimeen. Pyrin olemaan läsnä kaikessa, mitä teen. Vasemmalla kädellä ei kannata räpeltää, jos on oikeakätinen. Yritän oikeasti kuunnella, jos jollain on jotain sanottavaa. Tuossa viimeisessä minulla on vielä eniten töitä, ainakin Johannan mielestä...

Tämä alla oleva video saa sinut ajattelemaan asiaa eri näkökulmasta! Ei sillä, etteikö tuo FISH! perustuisi pohjimmiltaan totuuteen, fiktiivisuudestaan huolimatta, ja olisi erinomainen kirja ja tarina, vaan sillä, että joku on osannut rahastaa, paljon, toisen työn fiktiivisellä kuvauksella. Mielenkiintoista...
Tuon tuubista löytämäni videon pohjalta tilasin nuo kalakauppiaan manitsemat kirjat, Catch! ja When Fish Fly ja palaan niihin varmasti, kun olen lukenut ne. Uskon niiden olevan vähintään yhtä paljon ajatuksia herättäviä kuin FISH.

BTW Näittekö eilen ennen kympin uutisia tulleen mainoksen, jota mainostettiin Hesarin etusivulla. Tuo on mielenkiintoinen tapa markkinoida. Minäkin osallistun osaltani tuon tuotteen markkinointiin, kun tuon asian esille, joten eiköhän joku toimita minulle nyt tuota mainostettua tuotetta. Jos et nähnyt mainosta, empataan se tuubista, jossa sen on jo nyt katsonut lähes neljä tuhatta silmäparia.

1 kommentti:

Kunto Kortilla kirjoitti...

Nyt tuo video on katsottu Youtubessa jo kohta 12.000 kertaa. Mielenkiintoista...