torstai 21. elokuuta 2008

Jos et halua lapsestasi Olympiatason urheilijaa...

... Uusin Tiede antaa sinulle ohjeet, miten toimia. Tiede-lehden mukaan kuusi keinoa torpata menestys ovat seuraavat:
* Pidä lapsi sisällä
* Kiellä riehuminen ja kiipeily
* Kuljeta autolla kouluun ja harjoituksiin
* Erikoistu päälajiin aikaisin, lopeta muu liikunta
* Harjoita lasta paljon, kovaa ja kurinalaisesti
* Vaadi varhain menestystä
Kun toimit noiden ohjeiden mukaan, niin vältät kaikki huippu-urheilun seurannaiset. Sinun ei tarvitse koskaan jännittää katsomossa tai television äärellä lastesi urheilusuorituksia. Sinun ei tarvitse koskaan matkustaa mihinkään lasten harrastusten vuoksi. Sinun ei tarvitse koskaan pelätä, ettei lapsesi näkisi terveitä päiviä, joita urheilijoilla ei ilmeisesti ole. Sinun ei tarvitse tehdä tuon enempää lapsesi hyväksi, päästääksesi hänet pahasta.

Leikki treenaa lapsen urheilun huipulle oli ihan hyvä artikkeli, vaikka se ei mitään uutta tuonutkaan esiin. Se vahvistaa omia käsityksiä siitä, että pihapelit, kirkonrotta, kymmenen tikkua laudalla, minisukset ja muut aktiviteetit pitää saada takaisin. Lapset pitää saada ulos! Muussa tapauksessa meidän lastenlastenlastenlapsilla on ainoastaan järjettömän nopeat sormet, eikä jalkoja lainkaan ja ne kirjoittavat ja puhuvat pelkillä konsonanteilla.

Artikkeli vahvistaa myös käsitystäni siitä, että urheilevien lasten ja nuorten pitää talvella hiihtää, pelata lätkää ja sisäpalloilla sekä kesällä juosta maastojuoksuja, yleisurheilla, pelata jalkapalloa ja pesäpalloa, soutaa, uida... Ilman, että pitää tehdä lajivalintoja.

Miksi pitäisi tehdä lajivalinta, jos pärjää monessa lajissa? En ole koskaan ymmärtänyt tuota. Miksi kiekkojunnun pitäisi käydä kesätreeneissä, jos hän pelaa futista tai yleisurheilee? Hän on todennäköisesti syksyllä vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin hän oli keväällä, lätkäkauden päättyessä. Sama toimii tietysti päinvastoin.

Ennen kesällä pelattiin futista ja talvella lätkää. Miksi se ei voisi onnistua myös nykyiseltä numpalta? Eivät ne lajit niin paljon ole kehittyneet, etteivätkö junnut voisi nykyään tehdä tuota samaa.

Minä en juurikaan käynyt lätkän kesätreeneissä, vaikka pelasin miesten divaria. Siitä huolimatta olisin ollut aika kova tuossa 3.000m testissä, jota nykyään harrastetaan. Minun mielestäni esimerkiksi lätkään sopii paljon paremmin testiksi 100m ja 400m, joista ainakin jälkimmäisellä olisin ehkä myös ollut aika kova lätkäjoukkueen testeissä. Siitä huolimatta, tai juurin sen vuoksi, kun en käynyt lätkätreeneissä kesällä.

Maailma muuttuu ja kehitys kehittyy, mutta kuinka paljon ja miksi?

BTW Tiede tarjoaa meille muutakin vahvistusta. Lehti väittää, että Kaljalla seura kaunistuu. Tuo lienee nyt tutkittu tosiasia. Mitäköhän lienee Herra Churchill`n mielessä liikkunut, kun on käynyt tämän keskustelun:
Lady Astor, aghast at a party: "Mr. Churchill you're drunk!"
Mr. Churchill: "And you, Lady Astor, are ugly. As for my condition, it will pass by the morning. You, however, will still be ugly." Näitä lisää täältä.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kieltämättä nuo kuusi pointtia vastasivat myös maallikon ennakkokäsityksiä, mutta hyvä tietysti että asiasta on tutkittuakin tietoa tarjolla.

Tätä blogia seuraaville toimittajille vinkkinä, että olisi mielenkiintoista lukea vastaavanlainen artikkeli esimerkiksi suomalaisten NHL-pelaajien taustoista: kuinkahan moni on jo 12-vuotiaana harjoitellut lajin parissa 4-6 tuntia päivässä, kuten J.Koivu taannoin esitti?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Uskaltaisinkohan vastata ihan tutkimatta, että ei kukaan....

Pihapelejä on kyllä pelattu, monena päivänä paljon enemmänkin kuin 6 tuntia, mutta että oikein ohjatusti harjoitellut ja vain omaa lajiaan - Ei kukaan.

Nimetön kirjoitti...

Milloin Big Daddy valehtelee tai liioittelee? Kun hän avaa suunsa.

Nimetön kirjoitti...

Beer... Hmmmmm....