torstai 12. marraskuuta 2009

The Cheesecake Factory

Ollaan käyty aika usein syömässä The Cheesecake Factoryssä Yhdysvalloissa ollessamme. Ruoka on aina ollut hyvää ja sitä on annoksissa enemmän kuin riittävästi. Nytkin hotellihuoneen jääkaapissa on puolikas buritto odottamassa toista kierrosta.

Nimensä mukaisesti ravintola on kuuluisa juustokakuistaan. Niitä ei voi sanoin kuvailla. Ne pitää maistaa. Nyt syötiin White Choclate Rasberry Truffle ja Fresh Banana Cream –kakut. Kerrassaan suussa sulavia varsinkin tällaiselle todelliselle juustokakkujen ystävälle.

1940 luvun loppupuolella Evelyn Overton avasi pienen juustokakkuputiikin Detroitissa. Evelyn kuitenkin luopui putiikistaan lasten vuoksi ja siirsi jo kuuluisien juustokakkujen valmistuksen omaan keittiöön. Evelyn toimitti hyvällä menestyksellä kakkuja läheisiin ravintoloihin.

Vuonna 1971, lasten kasvettua, Evelyn ja hänen miehensä Oscar siirsivät juustokakkutuotantonsa Los Angelesiin. Viimeisillä säästöillään he avasivat runsaan 200 neliön liikkeen, The Cheesecake Factoryn. Ensimmäiset vuodet olivat rankkoja. Pariskunta paiski 18 tunnin päiviä liikkeessään. Evelyn leipoi ja hoiti toimistoa Oscarin myydessä kakkuja ja luoden uusia asiakassuhteita.

Los Angeles piti juustokakuista siinä missä taannoin Detroitkin. Maine ja myynti kasvoi, jonka johdosta tuli tarve suuremmalle leipomolle. Uusien tilojen myötä, vuonna 1975, valikoimassa oli jo yli 20 erilaista juustokakkua.

Overtonien poika perusti ensimmäisen ”haarakontorin” vuonna 1978 Beverly Hillsiin, jakelun ulottuessa tuolloin jo yli osavaltion rajojen. David perusti ravintolan periaatteessa kokonaan ilman tietoa, kuinka ravintolaa pyöritetään. Davidin visio kuitenkin käsitti sen, mitä hyvä ravintolakokemus pitää sisällään. Ravintola oli menestys alusta alkaen.

Nykyään ravintoloita tällä pörssiyhtiöllä on jo lähes 150 ympäri Yhdysvaltoja, Floridasta Havaijille. Overtonien suurimmatkin unelmat ovat ylittyneet yli 30 vuoden aikana tässä todellisessa amerikkalaisessa unelmassa.

Jo pelkästään ravintolan ovesta sisään astuessa ainakin suomalainen kokee jotain hienoa. Fasiliteetit ovat mahtavat jopa amerikkalaisessa mittapuussa. Juustokakkuvalikoima on paisunut jo yli 50 vaihtoehtoon. Aika monta olen jo ehtinyt maistamaan. Suosikkia ei ole, vielä.

Palvelu on aina ensiluokkaista. Esimerkkinä eilinen tarjoilijamme. Hän kysyi heti alkuun, mistä olemme kotoisin. Tilausta ottaessaan hän jo kysyi olemmeko Helsingistä. Lyön vetoa, että kaveri googlasi Finlandin. Lähtiessämme hän vielä toivotti meille huomenta hieman murtaen, mutta suomeksi tunnistettuna. Ei ihan kohdalleen, mutta aika pitkä matka suomalaisella tarjoilijalla on vastaavaan yritykseen.

[ Aiheeseen liittyen: 200 taalan pizza ]

BTW Burger King is back! Muistatteko, kuinka kirjoitin jokin aika sitten Burger Kingin romahduksesta. BK:n taloudesta en ottanut selvää, mutta burgerit palasivat omaan lomamenuun. Pihvit olivat vaihtuneet takaisin alkuperäiseen, jonka myötä maku palasi taas samalle viivalle Hesburgerin kanssa, jaetulle ykkössijalle. Ei, Johnny Rockets on eri sarjassa. Katsotaan, josko kerron jo tällä retkellä, miksi.

14 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hola, ja happy birthday lähiaikoina vanhetuneille ;) ollaan käyty cheesecake factoryssa vaan kahesti, mutta samaa mieltä Samin kanssa...ruoka oli hyvää ja annokset todella isoja, ihan New Yorkin tasoa...jälkkäri(joka oli tietty cheesecake) oli pakko ottaa mukaan molemmilla kerroilla kun ei millään jaksanut syödä.. mansikkacheesecake oli aika hyvää..

Johnny Rocketsissa hlökunta tanssi tuodessaan annoksia pöytään ja muutenkin paikka oli niin erikoinen että jäi meidän listassa aika korkeelle...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ai niin, Mc Donalds ilmoitti 1.000 uuden ravintolan avaamisesta ja 2.000 ravintolan ulkoasun uudistamisesta. Liittynee osaltaan BK:n taannoiseen romahdukseen, joka antoi Mäkkärille voimia...

Nimetön kirjoitti...

Hola ;) mihin ihmeeseen ne saa noita hampparipaikkoja laitettua.....tosin taikkumäkkäri on vielä kokeilematta, mutta pian sekin on tsekattu...

Nimetön kirjoitti...

Pikaruoka menee kaupaksi taloudellisen laman aikana. Big Mac on jenkkilässä jonkun verran halpa ja siitä saa kuvun täyteen kuin Turusen pyssy. Päälle pari litraa sokerilitkua, niin kaloreita tuli pari tonnia poltettavaksi. Lopullinen hinta tulee maksettavaksi myöhemmin...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Joo, halpaa on. Snagareilla on aika raju hintakilpailu ainakin täällä.

Whopper jr maksaa taalan! Vitosella saa mistä tahansa ihan kunnon aterian. 2 litran tykki Mountain Dewta maksoi Wallussa taalan, vähemmän kuin pullovesi. Pizza Hutin large pepperoni pizza 4,99...

Kunto Kortilla kirjoitti...

Liittyen taalan Whopper-tarjoukseen, osa BK-yrittäjistä on haastanut emoyrityksen oikeuteen ketjun taalan tarjouksesta, koska ko. burgerin tuotantokustannukset ylittävät myyntihinnan.

Tämäkin on mielenkiintoinen sivu.

Nimetön kirjoitti...

Hola, jees nyt minäkin muistan jutun uutisista että erityisesti jenkkilässä pikasafkojen menekki on kasvanut laman aikana.
Ihmisillä ei ole rahaa ostaa "kunnon" ruokaa ruokakaupasta. Jos ruokakuponkeja on tarjolla, niin "oikeita" ruokakauppoja ei ole keskustassa tai lähiöissä vaan ostoskeskuksissa tms. ja rahat eivät riitä kulkemiseen. Siksi lähidinerin tai pikaruokaketjujen tarjoukset käyvät kaupaksi... vähän tuo pahalta kuulostaa.
Ihan eri asiasta puhutaan kun meikäläiset käy satunnaisesti huvikseen syömässä em. paikoissa. Hommasta menis kyllä "hohto" jos niissä pitäis syödä jatkuvasti...
Jos ja kun syönti vähän repsahtaa lomilla ;) pikaruokapuolelle niin kyllä sen sit viimestään kotona kuulee ja huomaa kuinka hemmetin paljon parempaa "kotiruoka" on.

BTW: Sami näittekö Oasis of the sean? TS mukaan se lipui perjantaina perille. Saapuminen oli lehden mukaan jonkinsortin happening myös Fort Lauderdalessa...risteilyt on kuulemma loppuunmyyty vuodeksi eteenpäin..

Jari Nikkola kirjoitti...

Onko Floridassa yhtään kebab-paikkaa? Atlantan suunnalla niitä ei ainakaan ole, ja moni on valmis vannomaan että suksessi olisi taattu jos vaan pää saataisiin avattua joku päivä.

Entä muut etnoruokapaikat Floridassa? Mehikaanomestat ovat yleensä todella hyviä ja hinnaltaan suositeltavia. Paitsi sisälmyskeitto, jota laapitaan naamariin dagen efter-tunnelmissa kun nortenohumppa ei enää pauhaa.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Jari,

Väittävät, että tällä mantereella Halifaxin seutu olisi ainoa paikka, josta saa kebabia, Donairs, joka ei kuitenkaan pärjännyt kotimaiselle kebabillemme.

Muita etnoruokia kyllä näkee, jopa ostareiden food courteissa, mutta kebabia ei jostain syystä ole. Vaikea sanoa, menisikö se täällä, mutta miksi ei menisi. Täällä voi myydä mitä tahansa, kun osaa paketoida sen oikein.

Onko kebabia missään muualla niin paljon kuin Suomessa? Tällä vuosituhannella syntyneethän pitävät kebabia suomalaisena perinneruokana, joka on kuulunut lapsuuden juhliin.

90-luvulla syntyneiden perinneruokahan on pizza.

Hola,

Katselin parvekkeelta purkin tuloa satamaan. Hienot juhlallisuudet. Iso tapahtuma täällä.

Purkin kerrotaan tuovan 8.000 työpaikkaa alueelle seuraavan 10 vuoden aikana, kun 6.000 matkustajaa tulee laivaan joka viikko. Iso asia siis. Hulppea määrä uutisaikaa eilen...

Tuolla se nyt huilaa Port Evergladesissa. Näyttää aika isolta laiturissaan...

Nimetön kirjoitti...

Taitaa olla kebab nimenä liian muslimi jenkkien makuun. Tikkulihaa myydään eri nimillä, ehkä?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Paljonko muslimeja olikaan Yhdysvalloissa?

En usko kebab-sanan mahdollisen muslimiviittauksen olevan syy. Shish kebab kuitenkin kuulunee sanana amerikkalaiseenkin keittiöön.

Kebabin iskun pikaruokamarkkinoille suomalaiseen tapaan täytyy olla jokin muu syy.

Onko muuten suomalaisessa kebabissa sianlihaa?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Aurinko pehmittää päätä, mutta ymmärsitte varmaan lauseen.

Tikkulihaa, shish kebabia saa monestakin paikasta, mutta eivät vartaat ole mielestäni lainkaan sama asia suomalaisen tai halifaxilaisen kebabin kanssa.

Pitäisköhän kysyä Lökältä, jos voisin perustaa Woti's @ Floridan?

Nimetön kirjoitti...

Moskovassa käytetään mahdollisesti jotain muutakin lihaa.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2009111410600828_ul.shtml

Nimetön kirjoitti...

Hola, purkin tuloa?? ;)hyvin sanottu maailman isoimmasta...6000 matkustajaa + 2000 hlökuntaa seilaamassa samassa purkissa...

Toi Moskovan kebab-keissi oli ällö :(