maanantai 14. kesäkuuta 2010

N900 vs. iPhone

Olen suomalainen, joten Nokian matkapuhelin on kasvanut käteeni. Monta mallia on tullut testattua, puujäljitelmäkuorisesta 2110:sta alkaen. Kommunikaattorin kaikki mallitkin olen tainnut käydä läpi. Puhelimet ovat olleet pääsääntöisesti hyviä. Osa ihan ylivoimaisia kategoriassaan.

Odotukset olivat korkealla, kun Nokia toi kosketusnäytön kännykkään. Olinhan jo käyttänyt iPhonea 2G-mallista asti vapaa-ajan puhelimena. N97 oli järjetön floppi. Meinasin heittää sen seinään lukemattomia kertoja. Se ei vain toiminut. Yhdeksän kuukautta jaksoin taistella sen kanssa. Nokia olisi voinut jättää tuon julkaisematta kokonaan.

Olin hieman skeptinen Nokian N900 -mallin suhteen. Olin ehkä jo luovuttanut uskossa Nokiaan. N97 tappoi uskoni. Olin muuttunut tyytyväiseksi i-tuotteiden käyttäjäksi. Olen ollut erittäin tyytyväinen jokaiseen iPod-malliin, joita on muutamia tullut ostettua. Elisan tupla-sim on mahdollistanut sen, että Nokian työpuhelin on vaihtunut vapaalle siirryttäessä iPhoneen. Viimeisin hankinta, iPad, jatkaa tuota Applen voittokulkua. Nokia oli jäänyt jalkoihin. En jaksanut odottaa N900:lta juuri mitään.

Yllätyin heti ensimmäisestä kokeilukerrasta. Nokia on N900-mallinsa kanssa jäljillä. Ilman N97-floppia Nokia olisi ollut ihan hyvin asemissa iPhonen suhteen. Näin uskoisin. Varsinkin jos N900 olisi ollut jo markkinoilla vähintään vuoden päivät, jopa kaksi. N900:ssa on puutteensa, mutta niin on myös iPhonessa. En ihan oikeasti osaa sanoa, kumpi on parempi.

Tässä hieman vertailua:

 • N900 näyttö tuntuisi olevan selkeämpi ja kirkkaampi kuin iPhonessa. Näyttöjen reagointi kosketukseen on samanlainen.
 • Apple voittaa aplikaatioiden määrässä Nokian mennen tullen.
 • Nokialla on tosin parempia näytölle tuotavia widgettejä. Kalenteri- ja Facebook-widgetit ovat hyviä. Myös Forecan sääpalvelu näytöllä on onnistunut.
 • N900 voittaa kamerallaan iPhonen mennen tullen. Morphon Quick Panoramalla saa vielä loistavia panoramakuvia.
 • Kuvien ja videoiden plug in -sovellukset N900:ssa tekevät median jakamisesta erityisen helppoa.
 • Musiikkilaitteena iPhone voittaa reilusti. N900:een ei saa edes ostettua musiikkia Nokian OVI-kaupasta. Mp3:set kuitenkin soivat, jos niitä laitteeseen siirtää. Mediaplayer on sinällään hyvä. En kuuntele musiikkia puhelimella, mutta iPhonella olen ostanut mittavan määrän kappaleita ja soitellut niitä muissa i-laitteissa. Ostaminen iPhonella on tajuttoman yksinkertaista. Tulee tehtyä paljon heräteostoksia. Siinä Nokialla on opittavaa.
 • N900, kuten muutkin Nokian puhelimet, voittavat Applen laitteet antenninsa suhteen. Nokia löytää kaikki verkot myös sieltä, jossa Apple on luovuttanut. Tämä kannattaa huomioida valinnassa, jos liikkuu heikkokenttäisillä alueilla.
 • Minulle riittäisi pelkkä virtuaalinäppis, mutta joillekin N900:n kannen alla oleva näppis saattaa olla hyvä juttu. Ainakin se erottaa N900:n iPhonesta.
 • N900:ssa oleva tikku on hyvä lisävaruste, kun tarvitsee klikkailla tarkempia linkkejä, joihin on hankalaa osua sormella.
 • Applen laitteista puuttuu Flash lisenssikiistan vuoksi. Ei tuota hirveästi kaipaa. Joku video on joskus jäänyt katsomatta, mutta ei mitään tärkeää. N900:lla ei jää katsomatta.
 • N900:n saat ilman kytkyä. No, iPhonenkin saa avattua vaikka Elisan kortille.
 • Nokian akku tyhjenee nopeammin, koska se taitaa hakea wlan-verkkoja myös valmiustilassa. Applen tuotteet eivät näyttäisi hakevan. Nokiankin akku kestää kuitenkin ihan hyvin, kun ottaa jatkuvan haun pois päältä.
 • Jonkun mielestä iTunes-kytkentä iPhonessa on rasittava. Mielestäni se on taas loistava tapa hallita mediatiedostoja ja synkronoida eri i-laitteita. Voittaa OVI-palvelun ainakin minun käytössä.
Jos jakaisin pisteitä, ne menisivät tasan. Mahdollisen Nokiafanin ei tarvitse siirtyä i-leiriin, kun hommaa N900:sen. Vastaavasti Applen leiristä on turha odottaa käännynnäisiä. Sen verran samanlaisia laitteet ovat.

Jäin N900:ssa kaipaamaan N97:n kalenteria, joka oli huomattavasti nykyistä parempi. En usko kyseessä olevan tottumus, vaan se aikaisempi kalenteri tuntuu ulkoasultaan selkeämmältä. Kaipaan myös soittajakohtaista soittoääntä sekä muitakin kuin kahta profiilia. Nokia on aina ollut soittoäänien ja profiilien suhteen edelläkävijä, joten ne mahdollisuudet antaisivat plussan Nokialle Applen suhteen.
Nokian N900 on ihan onnistunut laite. Itse asiassa uskallan väittää sitä parhaimmaksi Nokian laitteeksi, joka minulla on ollut. Olen huomannut, että en ole enää automaattisesti vaihtanut puhelinta kotiin tullessa. Vapaa-ajan jututkin ovat hoituneet Nokian laitteella. Nytkin iPhonesta näytti akku loppuneen ehkä jo päiviä sitten. Ainoastaan muutama ohjelmapuute ohjaa käden iPhonen suuntaan. Suurimpana ohjelmapuutteena pitäisin TweetDeckiä. Sen ja yleensäkin Twitter-aplikaatioiden suhteen joutuu turvautumaan iPhoneen (tai iPadiin), vaikka N900:ssa on Twitter-widget valmiina.

Olisikohan vihdoinkin käynyt niin, että Nokialla on ymmärretty matkapuhelimen soitto-ominaisuuden olevan nykyään enää lisälaite, ei varsinainen käyttötarkoitus? Apple on ymmärtänyt sen alusta asti. Viimeisin esimerkki on iPad, jossa voisi ihan hyvin olla myös puhelin. Se on vain jätetty pois. Voihan Skypelläkin soittaa mihin tahansa.

Mielenkiinnolla odotan myös uutta iPhonea. Täytyyhän sekin hankkia, vaikka N900:lla tai vanhalla iPhonellakin pärjäisi ihan hyvin. Aion kuitenkin jatkaa kahdella luurilla seikkailua. Jospa joskus voisi vielä sykronoida Nokian ja Applen laitteen keskenään. Olisiko siihen mitään applikaatiota?

[ Aiheeseen liittyen: Apple Store palvelee ]

BTW Älypuhelinmarkkinoille on tunkua. HTC tuntuu ainakin amerikkalaismedioiden mielestä olevan mahdollisest Applen iPhonen suurin haastaja tulevilla markkinoilla. Uusin EVO 4G tuntuu herättävän suurtakin mielenkiintoa rapakon takana.  Se ei ainakaan helpota Nokian taivalta, vaikka Nokian tulevaa lippulaivaa, N8, jo hehkutetaankin. Niin hehkutettiin myös N97:aa. Onko MeeGo ratkaisu? Ainakin Maemo näyttäisi heittävän Symbianin romukoppaan älypuhelinosastolta. Mielenkiintoinen taistelu tästä kyllä kehkeytyy...

9 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hola Sami, ei huono juttu ollenkaan tämä vertailu paitsi että N900 on kyllä piirun verran parempi =) Samaa mieltä kylläkin N900 kalenterista, N97 kalenteri on parempi.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Onhan tämä vähän suomalaisittain surullista, kun Nokia antaa tulosvaroituksen ja Apple kertoo myyneensä ennakkoon loppuun iPhone4 luurit, samana päivänä...

Nimetön kirjoitti...

Nokia on kuin vanhat puhelinlaitokset. Lypsylehmä organisaatio heiluttaa taloa eikä lehmä pääse kääntymään riittävästi nopeasti. Nokian lypsylehmä on puhelimet, joka ei halua sitoa pääomiaan palvelutuotantoon riittävästi vaan pyrkii pitämään kiinni omasta asemastaan.

Samanlaisia ongelmia oli puheliyhtiöillä. Vaihde- ja lankaliittymä osastot piti yllä vanhoja toiminteita ja tiukasti kiinni resursseistaan samalla kun uudet data- ja laajakaista palvelut kärsi resurssipulasta.

Lopputulos näistä molemmista esimerkeistä on sama. Nokia ei myy, kun applella on parempi kokonaisuus palvelut mukaan lukien. Puhelinyhtiöt taas menettivät merkittäviä markkinoita 90-luvun loppupuolella pienille internet toimijoille joita joutuivat sitten kalliisti ostamaan itselleen.

Nokian olisi jo aikaa sitten pitänyt laittaa navigaatiopalvelut ilmaiseksi puhelimiinsa, mutta kun lypsylehmä osasto ei halunnut maksaa sellaisesta joka ei tule suoraan omaan laariin vaan välillisesti. Samoin ovi palvelu olisi pitänyt aikoja sitten avata softan jakelutieksi ja markkinapaikaksi pienille "nokia pieru" ohjelmien tekijöille. Taas olisi syöty lypsylehmä osaston katetta ja "bonuksia". Tätäkään ei siis tehty kuin vasta liian myöhään.

Nimetön kirjoitti...

Miten lypsylehmä osasto reagoi? No, se tietysti panostaa omaan "menneisyyden" maailmaansa tekemällä vielä paremman puhelimen, mutta ei sitä tuotetta mitä asiakas haluaa. Harmillista, että kilpailu vain käydään jo tässä vaiheessa ihan eri rintamalla kuin puhelimen teknisillä ominaisuuksilla.

Nimetön kirjoitti...

Saako mistään enää hyvin toimivaa kännykkää ilman kameraa ja muuta sälää, jota en koskaan käytä?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Joo, siis Nokian laitteet on suunnitellut ja tehnyt insinööri toiselle insinöörille. (Pl ehkä tämä N900)

Kaikki toiminnot ovat aina jonkin mutkan takana, jota et löydä ilman käyttöohjetta. Nokialla saattaa olla alan parhaimmat patentit ja tietotaito, mutta Apple on käytettävyydessä valovuoden edellä.

Mietin esimerkiksi Nokian point and find -sovellusta. Ihan hauska, joo, mutta mitä ihmettä sillä tekee. Jos ei tiedä, että fillari on fillari ilman kännykällä sohotusta, ei edes tarvitse tietää...

Nimetön kirjoitti...

HTC:llä on kyllä hyviä puhelimia mutta tuo EVO 4g ei taida olla. Se syö akun hetkessä ja on ilmeisesti liian iso (ei henkilökohtaista käyttökokemusta mutta lukemani perusteella).

HTC legendin pitäisi olla oikeasti hyvä puhelin.

Itse aion tarkastaa tilanteen ehkä noin vuoden kuluttua kun seuraava puhelinostos tulee harkinnan alle.

Tällä hetkellä luulen että valinta tulee olemaan HTC ja nokian mallin välillä. Applen puhelinta tuskin ostan mutta ehkä se mieli vielä muuttuu.

Itse en ymmärrä miksi Nokia pitää kynsin ja hampain Symbian alustastaan kiinni kun kehittäjät vihaavat sitä. Itsekkin ohjelmistosuunnittelijana kävin joskus mobiiliohjelmointi kurssin ja symbiania muutaman kuukauden tehneenä voin sanoa että en ikävämpää ohjelmointikieltä ole joutunut käyttämään.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Laitetaan tähän vielä esimakua julkaisemattomasta Nokiasta.

Nimetön kirjoitti...

Mielestäni Nokian suurin ongelma kosketusnäyttö puhelimissa on sen käyttöliittymä. Symbian ei vain yksinkertaisesti sovellu kosketusnäyttöihin. Tästä syystä N900 (jossa ei ole Symbiania)on Nokian paras puhelin tällä hetkellä. Toiseksi suurin ongelma nokialaisissa on niiden käytettävyys, kuten mainitsit ne ovat tehty insinöörien leikkikaluiksi. iLuuria kun taas osaa käyttää isoäitinikin. Kolmanneksi suurimpana ongelmana pidän Nokian tämän hetken brändiä. Tämän hetken nuoret eivät koe Nokialla olevan minkäänlaista brändiarvoa, päinvastoin Nokia on olemaan valitettavasti OUT! Uutta puhelinta harkitsevan on syytä tsekata HTC Desire js Samsung Galaxy S, jotka ovat "allekirjoittaneen" mielestä tämän hetken kovimmat puhelin uutuudet. Niissä löytyy Anroidin käyttöliittymä, joka on aivan loistava. Tämän lisäksi niiden kuuluvuus jne. ominaisuudet ovat Nokian tasolla. Anroidin hyväksi puoleksi lasken myös PC yhteensopivuuden, kun iLuuri jättää tähän toivomisen varaa...